返回列表 發帖
我亦想發表下我的睇法, 我贊成鏗鏗離開星夢,向外面闖一闖. 首先他在星夢已經是一哥,但歌唱毫無進步,原因是星夢給的資源是有連帶性, 例如要出劇集歌才會做宣傳,而且是連續性出同一類劇歌, 每一首曲風都十分相近, 還要日日播, 我估計他亦唱到好厭倦. 他嘗試自己找班底做其他類型歌曲,但就要自己投資, 因為星夢説無資源. 鏗鏗除了唱歌,亦是專業人士, 他唱歌是為了興趣和滿足自己的願望, 但星夢給他的劇集歌,祗會不斷磨蝕了他的個性和音樂的生命, 每年都有新歌手加入, 如果持續下去,樂迷會慢慢離去. 所以既然又要自己投資,不如找一間對音樂有抱負的華納,起碼華納是尊重歌手的自主和音樂, 並不會為了賺錢而將歌手用到盡.

家家有本難唸的經,我地從來都可以係朋友,
我冇放棄過 持續呢個 相處之道 嘅可能性。共勉之。 ...
Bluejays 發表於 2017-5-24 06:37

現今樂壇的歌手其實都處於兩難局面,如果不是靠意志支撐,好多歌手都會選擇放棄。原因他們要付出出很多的努力,但是往往付出多多,收穫極少。例如盧凱彤,個人投資派台出碟,903和多個電台都取得冠軍,碟亦有口啤,最終埋單都要蝕幾十萬,但她算是比較蝕得少的歌手。所以現今歌手出碟大部分都要有後台,而且又要培養好的粉絲,才可以在香港樂壇企穏。鏗鏗是其中一位這類型歌手,但他發覺近年已經入了一個死巷,無論他付出多少努力,甚至投資拍好MV,但總是不能像出道時咁順利。原因有很多,我覺得月巴圖要付好大責任,因為他固定用星夢歌手唱劇集,仲要劇接劇不停唱多次,除了令樂迷開始生厭,亦引致haters在網上攻擊,在加上勁歌金榜亂點上榜的名次和年尾的侯選金曲,haters就更加越來越多,從而引致星夢歌手意志低沉,我估是鏗鏗要離開星夢主要原因,相反星夢能做到以前華星的人情味,就算蝕錢,梅姐和梁炳都會選擇繼續留低。

如果不介意我亦想講坤坤現象,他是少有無後台,但儍人有儍福地走紅。當然紅了之後,唱片公司就肯出錢出力地支持。但是如果他早年簽了星夢,其命運會和多位巨聲歌手一樣會慢慢消失了。還有鄧小巧,她好早期已經唱劇歌半杯水令樂迷注意,點解要經歷咁多年的艱苦經營幾年後才出碟,原因是她覺得歌手要得到應有的尊重,不是唱片公司的工具,搾到盡就算。歌手付出的努力不是一般人可以想像得到,特別是無後台的歌手,往往等一輩子都找不到伯樂常識。

慎防你 好似可能 係睇唔明我比你個 post,
我話 「從來都可以係朋友」,係指你同我,
即係 撐緊唔同歌手  ...
Bluejays 發表於 2017-5-24 13:25

當然明白. 祗是想借題發表多些意見而已.

我又不覺鏗鏗歌路好窄, 近期阿樂和你在我在,他都有不俗的表現.還有他早期走紅都不是劇歌, 包括青春頌, 出走, 螞蟻等等. 當然有些hit的作品,由於太用力或過分自信反而突出他的聲線弱點, 但是看得出他是有心想突破或嘗試不同的音樂, 所以香港媒體應該欣賞他的拼搏精神, 所以都好buy 和播放次數都不俗. 再看回他的成績自從2010~2017得冠的數目來看, 他算是近期較為得到認同TVB歌手.
903     RTHK   997        TVB        備註
4        15        11           21        四台冠軍歌總數:1

好多三台冠軍都係劇集歌
michaelycy_2007 發表於 2017-5-24 14:33

是的, 但同時他亦有很多非劇集歌曲都有不俗成績. 還有點解要執著他要唱劇集歌曲才能保持人氣, 請問現今幾多位歌手唱劇集才可走紅,據我所知並不多.
  宜家我關注點係: 佢唔應該講大話, 話係公司好開心, 好多自由 (即使佢決定離開)

你是他心裡的蟲, 又知道他在星夢好開心是假話, 難道你不知道每一個人心中都可以理想嗎?

如果你覺得許廷鏗好唔順利, 你覺得陳奕迅, 容祖兒, 鄭秀文, 楊千嬅好順利嗎??

一個歌手越多人L ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-24 15:33

我終於知道你的問題所在, 你太過自我中心, 而且聯想力過度豐富, 算是對人不太信任之過. 我講緊香港樂壇歌手面對的問題, 不是講鏗鏗.
其實唱劇集歌真係咁慘咩? 幾多人恨都恨唔到呢個比人認識既機會呢?

以前TVB都有找其他歌手唱劇歌, 如譚校長的誰可改變, 陳慧琳唱的希望, 歌手有可以保持人氣,而TVB又可以有新鮮感, 是雙贏.
但點解現在祗有星夢歌手才可以唱, 而且是歌接歌, 還要同一倒模咁去唱, 究竟是捧歌手還是要樂迷聽到頂不住為至才轉歌手, 就要問下星夢啦?

這是你說的:

鏗鏗是其中一位這類型歌手,但他發覺近年已經入了一個死巷,無論他付出多少努力, ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-24 15:55

點解你祗看後一句,那句是結果.  "所以現今歌手出碟大部分都要有後台,而且又要培養好的粉絲,才可以在香港樂壇企穏。鏗鏗是其中一位這類型歌手...."

"總是不能像出道時咁順利" 是每一位歌手都會遇到的過程, 他們進入樽頸位, 都會思考如何可以繼續突破或向前行.

即係你認為許生係靠後台?
michaelycy_2007 發表於 2017-5-24 16:09

你是否認為他無後台嗎

[/quote]
我覺得佢係靠TVB先有今時今日地位 --> 我好同意佢有後台
michaelycy_2007 發表於 2017-5-24 16:27

所以大家亦要支持無後台的歌手, 他們行的路更加困難.
因而我先覺得佢應該要飲水思源

他轉唱片公司, 又不是去Viu 或奇妙電視台.
如果TVB邀請他演出, 我唔覺得佢會拒絶.

所以咪就話
點解一定係歌手唔飲水思源
點解離開星夢唱片公司就一定會死 ...
samsam 發表於 2017-5-24 17:26

算啦, 唔好再問,否則有排講解.

離開tvb佢可以收皮了
zxc 發表於 2017-5-24 21:32

如果真的收皮,他咪可以專心做牙醫。錢又易搵,又不需要睇人面色,間中去下Jazz bar jam下歌,吹下水咪幾好。

講得好, 用同一把尺量度周浩鼎議員, 如果一早同傳媒講話D修訂係經過特首辦公室, D修訂仲生存到? 委 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-24 21:11

你再咁亂唸亂咁代入,唔會再覆你。

咁佢想同TVB保持一個咩關係呢?

一位歌手想同電視台有咩關係,你都識答啦!

如果你有理據, 哪怕把真理辨明?
michaelycy_2007 發表於 2017-5-24 22:15

理據大家都寫了不少,祗是你過濾了,啱聽你就收,唔啱聽就不斷用其他人粅來轉移,如果真的唔明,好好咀嚼下大家寫的內容。如果再纏下去,這個話題就會沒完沒了。

我有認真閱讀所有留言, 然後才點對點反駁的
    我想我的立場已經相當清晰, 大家有不同立場, 或許建 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-24 22:33

既然你的立場已經相當清晰,無必要再向我留言解釋,我亦解釋了我的立場,亦不會再增加任何意見,請你不要再回覆我。

收到,一定支持無後台的歌手,如果的歌得!
佢係想人支持下佢偶像坤哥,我只係回應,唔好想得太複雜。
Ching2015 發表於 2017-5-24 22:28

無後台的歌手是指香港樂壇追夢的歌手,他們為了追求夢想自資出碟的歌手。
坤哥現在有唱片公司backup,所以不算了。

有質素既, 理你有冇後台都會支持, , 唔掂既, 唔通當係乞衣, 等聽眾施捨咩, 張如城隻碟係咪要買返﹖

張如城有後台的,真金白銀拍MV,MV有主題,有色調,亦好大派頭,用多架紅色跑車,有找西人做佈景版。而且被稱為亞洲神童,中國的驕傲,香港人的驕傲。還有youtube hit rate好高,在騰訊的一個頒奬禮, 主持說紅日之火共有10億點擊率, 還頒最優秀歌曲奬和歌手奬

另外頗為同意對TVB看法,但就不要對歌手説話咁刻薄。