返回列表 發帖
係 Adams
chanchan0909 發表於 2016-7-10 20:28

我都以為out, 有challenge真係無得騙分!!

好野巴西!!

美巴打到火花四濺,局數2:2!

中國女排有 5 位隊員 [楊珺菁, 劉晏含, 陳展, 張曉雅, 姚迪] 離隊, 目前仍在北崙集訓的 15 人有 :

主攻 : ...
chanchan0909 發表於 2016-7-14 16:15

最後再out走細劉、夢潔、肥思!

cctv 5 重播緊拳擊 仲打緊
節目表話唔播

估 彤胖潔 唔喺 12 人到
chanchan0909 發表於 2016-7-18 15:54

早就應該公佈女排十二人奧運臨時名單加三人替補以防萬一!!

那麼十二人可專心備戰了!!

希望彤思潔bye bye!

confirm 月月 !!!  到 JENNY 公布 !!!
chanchan0909 發表於 2016-7-18 16:37

名單有未?? 無睇直播,只關心中女,其他唔駛講,thanks.

曾曾WGP final表現唔錯都淘汰
Wonders 發表於 2016-7-18 17:22

大花蕾被out有點意外!

不過從去年開始她的狀態起伏不定,已被楊龔趕上了!!

痛哭 無曾曾
chanchan0909 發表於 2016-7-18 17:22

其實國內已有很多反曾和沈的聲音!

她倆無緣奧運只能怪自己在大獎賽分站賽打得差!!

Jenny用人真係好大膽
不過東京周期嘅主打人物都去過奧運 太好喇
Wonders 發表於 2016-7-18 17:36

我覺得jenny棄用大花蕾主要是她的扣球速度不及䒰筐,容易被欄防,加上過去一直是主力接應, 已被對手研究,所以用較新的楊龔組合接應!!

咁又唔好話多反對聲音..
事實係 曾春蕾輸比自己傷病
5號唔洗講 聯賽已經見佢無咩心打  ...
小糖 發表於 2016-7-18 17:46

大花蕾今年聯賽確實打得好差,反之細劉好過她!

劉曉彤都係勵志故事
上年世界杯後先講話唔知有冇機會再代表女排
今年入選奧運十二人名單 加油 ...
Wonders 發表於 2016-7-18 18:19

在大獎賽上,細劉今年扣球手法確實比去年進步,少左被直接欄死,發球和一傳好左,不過防守和欄網仍然無乜進步,希望會提升!!

三主嘅話朱寶其中一個打弱隊冇可能休戰
依家四主我估惠彤應該會首發打波多黎各
等朱寶休戰 準備打之後嘅 ...
Wonders 發表於 2016-7-18 18:23

其實奥運只是兩天打一場比賽,而且不似世界盃打那麽多場,所以應該都是强陣首發,之後看情況而定!

其實中女只要贏頭三場,避免第四名出線對巴西即可,因為八強無論對俄/日/韓蠃面都較高!

中國女排主教練郎平剛剛表示:女排 12 人名單實際並未確定,仍是 18 人大名單。不過她透露,兩名二傳已經確 ...
chanchan0909 發表於 2016-7-18 18:52

其實jenny這樣確實兩個二傳,即表示月月已康復,已能去到2014年的水平了!

我覺得變數在大花蕾和筐筐身上,四主攻已定,小宇宙應無問題,是驚筐筐去年受傷的腿突然再度受傷!!

小宇 14号变6号
晓彤 4号变10号
youfuqi 發表於 2016-7-18 19:16

之前在奥運官網見到兩人轉球衣號碼,都估到去奧運機會較大!

我相信大花蕾和肥思在去泰國大獎賽決賽前已心知要付出雙倍努力的表現才能去奧運,所以肥思選擇亂傳自我放棄,大花蕾則力不從心!

Diouf 返黎唔意外
Orro 咁都好返先勁 , 之前明明話因為 Orro 有傷先叫返 Lo Bianco 返黎 , 仲唔係煙霧彈 {: ...
chanchan0909 發表於 2016-7-18 20:27

意粉已今非昔比,16、17、18號三個黑妹波動極大,而且發球找16號狂發一定掂!!

可能為咗呃Lo Bianco come back 特登講到好嚴重  

連續輸咗比荷蘭咁多次
希望佢地今次可以復仇 ...
Wonders 發表於 2016-7-18 20:30

意粉基本上是和荷女爭第四名出線,但覺得荷女有可能在奥運失準,因為始終是新丁,加上荷蘭球員心理質素一向差劣!!

其實論整體能力應該係三個接應好過劉曉彤,但係既然張常寧可以兼打接應位置,又的確帶四個主攻正路d,所以 ...
skyhorse1111 發表於 2016-7-18 22:33

大花蕾還是腰傷的問題,所以狀態不穩定,不過她打大賽的氣質和自信心好過細劉!

其實如果她今年回到兩年前打世錦賽時的水平,jenny都應該會繼續用她,可惜她今年下降得太多!!

中國女排里約奥運會 12 人名單
主攻 : 2. 朱婷 , 9. 張常寧 , 10. 劉曉彤 , 12. 惠若琪
副攻 : 1. 袁心玥 , ...
chanchan0909 發表於 2016-7-18 17:20

現在中女奧運無左4、5、8號球員!

即是無了(死唔發),所以今次發達了!!

現在只剩俄羅斯女排未出奥運十二人名單!

不過今曰睇報導指世界反禁藥組織要求封殺俄所有運動員参加今屆奧運!

如果最後真的被封殺,俄女那個位會否給泰國或土耳其女排補上?

Jenny話二傳人選唔會變,即表示肥思已回地方隊!

大花蕾和夢潔應該仍在集訓中,看看有否奇蹟出現!

連自由人都用舊人嘅時候
呢班人瑞真係好恐怖  希望A祖d球隊可以壓下佢地嘅氣燄 ...
Wonders 發表於 2016-7-19 18:05

我想知道這班巴西人瑞中,那些是打過08年北京奧運??

有没有04年雅典奧運已打過??

前面講過話ita唔知邊個先係主二傳 好大煙幕
可唔可以套用起chn度  
如果月月真係可以承受高強度 ...
Wonders 發表於 2016-7-20 11:55

意粉如果用雷拜安高做主二傳,她好似無同16和18號兩個黑妹在比賽中配合過!

其實意粉大媽二傳已經37歲了,如果是首發還能夠有氣力跑動傳球、救球和跳高欄網嗎?

白痴
係唔係封殺 21 號咪知 不過好難搵個隊補上囉 都解散左啦
其實巴西有 D 場館都仲未起好呀 不 ...
chanchan0909 發表於 2016-7-19 15:57

如果俄女無得去奥運,一定會有一隊補上,不可能真空唔駛打!

就算解散,但有得去奥運,我估球員教練一定立即重組去準備!!

情況就如1992歐國盃南斯拉夫被禁賽,丹麥突然補上,當時丹麥球員還在渡假,之後立即歸隊,最後還奪冠!!

點解俄羅斯被抵制奧運?
Stanley 發表於 2016-7-21 18:39

因為被人揭發俄有規模地安排運動員食藥來换取好成績,重點集中在田徑,但其他項目都有,暫時已確定禁止俄田徑67人參加今屆奥運, 只有1人能以中立身份參加!

但國際奧委會今個星期日決定是否禁止所有俄運動員參加今屆奥運,如果被禁,女排無娃娃,泰女有機會頂上!

如果泰女能參加今屆奥運,真是上天給泰女黃金一代補送返上次落選賽因黑裁判事件而無在資格!!

最新消息睇到新浪報導俄羅斯有十名排球國手已證實食了禁藥!!

現在事件越搞越大,我估俄國真係無得去里約了!!

曾曾美胖同夢潔 準備離隊啦
呢幾日就算知道自己無得入圍都好積極去投入訓練
希望大家生 ...
chanchan0909 發表於 2016-7-24 09:24

有消息指國際奧委會準備禁止所有俄羅斯運動員參加今屆奥運!

去年世界盃大花蕾(bye bye) 對俄女 (bye bye) 的經典五米離網彩虹扣球成為絕唱了!!

隊報話曾曾提早離隊  
睇完真係好sad 努力咗三年幾 最後先落選
Wonders 發表於 2016-7-24 10:45

體育競技就是這樣,無論之前怎樣威風八面,現在唔夠人勁就會被淘汰!!

估計隊内領導層是力捧新人小宇宙而棄掉老將大花蕾!!

CEV出哂聲明撐都冇用 FIVB好似轉咗立場唔撐  
ban哂真係好咩
Wonders 發表於 2016-7-24 11:03

講真,俄羅斯自己攞嚟衰,連排球運動員都有成十人食藥,唔ban唔得!!

否則對其他國家隊伍唔公平!!

排球大戶基本上已經入哂奧運
如果bam哂俄羅斯 又冇人replace 兼唔重新分組真係又益日韓 xx(
不過八進四見 ...
Wonders 發表於 2016-7-24 11:13

泰國女排頂上,因為球類運動不能真空一隊無比賽,賽程已安排了!

不過是否重新分配組合就不太清楚!!

如果重新分組,巴塞日泰阿喀同一組,中美意荷韓波另一組,即表示中女那組换走村姑,泡菜入來,中女小組賽好似易打了!!

補位可能性係有 不過其實一直都諗好多額外野係咪真係可以 14 日搞掂, eg 球衣指定嘅公司 (可能要簽返), 跟 ...
chanchan0909 發表於 2016-7-24 13:25

如果有得去奥運,那支球隊無論怎樣都會搞掂,我估泰女或火雞女已經準備組隊去奧運!!

我有感如果俄羅斯排球隊最終去唔到奥運但又不可以補入其他隊伍,俄隊那組可以只有三隊出線八強,另一組五隊出線,第五名出線變成俄隊那組第四名出線!

btw RUS可以參加喇
http://sports.sina.com.cn/others ... doc-ifxuhukz0920283 ...
Wonders 發表於 2016-7-24 21:43

還未正式確實,只是俄傳媒發放消息!

之前又話全部被禁,都不知誰是真誰是假??

Anyway, 如果俄女排能參賽,會令比賽好睇好多!!

恭喜俄女排可以参賽! !或許大花蕾能奇蹟最後入選去奥運

現在最想知道俄女會派那十二人陣容!!

俄羅斯女排里約奥運會 12 人名單
主攻 - 1. Shcherban , 15. Kosheleva , 16. Voronkova
副攻 - 4. Zaryazh ...
chanchan0909 發表於 2016-7-26 09:28

俄女這個陣好危!!

二傳用肥婆做主力,靠人事關係(她好似是前蘇聯名將個女)!

帶兩個自由人,無必要,應帶四主攻,因為koshe有傷和shcher不穩定!!

韓國荷蘭熱身賽第一場
KOR 3:1 NED
Set 1 25:23
Set 2 18:25
Set 3 25:20
Set 4 25:23
Wonders 發表於 2016-7-26 12:14

其實中曰韓對荷蘭隊還是有較高的勝算!

件 衫 真 係 好 核 突 呀
Wonders 發表於 2016-7-26 21:33

做乜黄甘甘

唔辛苦
講埋一樣今日女排姑娘們起行啦 ! 祝一路順風 ! 預計聽朝就到巴西 !
感動嘅係每次 ...
chanchan0909 發表於 2016-7-29 21:40

點會還打熱身賽,萬一有球員受傷就大件事,而且八月六曰都開波,中女只得幾天在巴西適應,之後就比賽!

**** 本內容被作者隱藏 ****
chanchan0909 發表於 2016-7-29 20:32

chanchan請更正,龔翔宇是6號,不是14號!!

中女飛咗三十小時後到咗巴西聖保羅!!!!!!

http://xw.qq.com/sports/20160730024372/SPO2016073002437200

現在情況不妙,中女一定要贏意波塞三隊,才能至少前三名出線,否則第四名出線對巴西多數輸!

不過朱婷狀態好fit, 但寶寶和惠隊唔係好掂!!

竟然輸左比NED 唔知講咩好
小糖 發表於 2016-8-7 01:23

第五局不應輸!

丁霞今曰太緊張了,還有月月好似狀態麻麻,但丁霞唔掂要迫住用她!

下場對意大利生死戰真係好令人擔心,一輸基本上要提早回家!!

第五局我的心接近停頓,太激了!!

中女今次真係爆大冷赢大熱巴西,基本上無人估到!!

太高興了!!!

經過今次奧運八強止步後,巴西女排應該要大换血!!

她們這批球員大部份拿過兩屆奥運冠軍,是時候退下來!!

明曰中女決賽對首次入奧運決賽的村姑,拿冠軍機會確實高過決賽要對美國!

不過如果村姑有分組賽時對中女的神奇表現,中女會輸,但村姑往往去到最後一場決定性比賽便發波瘟,去年世界盃竟然要3:2贏阿根廷便知道!!

好興奮,今曰惠隊打瘋了,最後一分也是由她獲得的!!

大婷一定是MVP, 太神了!!

大婷今曰扣殺威力好似大梅,還弄傷對方二傳!!

估計有練舉重!!

最好係希望發球可以好過 E 家 , 之前銀行贏都係因為發球好過 E 家 , 所以先喺發球做好 , 爭取主動 {:1_114: ...
chanchan0909 發表於 2017-4-22 21:00

VakifBank VS Eczacibasi
Any link?

回復  universal

laola.tv
CRS 發表於 2017-4-22 23:00

Can't see anything....

叫完to好好咗少少
Wonders 發表於 2017-4-22 23:17

Any link?

23定24? 我睇佢個report 係24
stopzi 發表於 2017-4-23 00:47

should be 24 points!