返回列表 發帖
天津今場完敗上海,這樣打下去估計上海可以赢冠軍!!

左手盈的進攻成功率又創新低,她的左手可能快要被打廢了!!

小宇宙憑着上場和今場波救番自己個接應名額!

收皮啦你 , 人地打得唔好就退人貨 , 一兩場打得好就話有佢位置
國家隊名額究竟有無佢嘅位置一直都係你憑空 ...
chanchan0909 發表於 2018-3-24 21:42

你都食屎啦,暗地裏盲撑殘廢框!!

天津三個接應一分都攞唔到
李瑩盈場場都打咁多調整攻,好明顯有倦態喇,仲要楊舟對佢嘅定點攔網一場 ...
skyhorse1111 發表於 2018-3-24 19:30

根本天津這種只打主攻戰術只是死路一條,楊藝和李瑩的弱雞進攻完全可以不理,如果再用楊藝或李瑩打接應可以提早幫上海隊慶祝!!

我已講過天津要將左手盈放在接應,細劉和五五姨放在主攻線才有機會,但估計那個上海仔chanchan又再批評我的想法!!

第二期集訓名單
Setter:姚 迪、孟 豆、丁 霞、孫海平、刁琳宇
Outside Hitter:張常寧、張軼嬋 ...
Wonders 發表於 2018-3-26 12:08

自由人無孟子璇有點意外,張軼嬋終於入圍要好好把握機會!!

個人認為Jenny會分兩隊不同的陣容分別打今年八月底的亞運和九月底的世錦賽。

ohhh咁接應都仲係靠兩個老將加小宇,練陣嘅話張常寧李盈瑩都有可能客串下,話哂兩人打過呢個位置,郎導 ...
skyhorse1111 發表於 2018-3-26 21:59

寶寶還是主力打小主攻較好,因為需要接六輪一傳 , 現在惠隊退了後國內好似只得寶寶可以勝任真正小主的角色。

感覺Jenny會把左手盈放在没有固定的位置,左右兩邊打,即是以前帶美國隊時2米高妹夏莉芙的角色。

心痛koshe, 再次檢查之後確定係斷咗十字韌帶, 今個賽季會報銷
希望佢快d好返

如果Ko ...
Wonders 發表於 2018-3-27 00:53

如果是十字韌帶斷咗,要打九月底的世錦賽比較難。

現在俄女的實力已今非昔比。

銀行能夠反敗為勝真係全靠第四局尾朱朱幾個重要得分,還有第五局羅賓遜打接應保一傳,解放朱朱的進攻,該局朱朱8扣7中0失誤真係完全是世界第一主攻手的表現!!

所以現在Jenny比較重視中女接應要有一傳能力就是要保朱朱這個強攻點,去年大冠軍杯就是大花蕾穩定的一傳令朱朱可以專心進攻。

昨晚天津對上海第三局左手盈接了幾個一傳,大部份都到位,所以她的一傳能力應該不弱。

轉左weekday比賽香港站會唔會易d搶飛呢?
skyhorse1111 發表於 2018-3-30 00:27

香港站尾埸估計是中女對意粉

羸多一局就係總冠軍啦 , 上海加油呀
chanchan0909 發表於 2018-3-31 17:02

唔好給上海赢,想睇第七埸!!

第七场 看好 天津
youfuqi 發表於 2018-3-31 18:04

第七場上海天津五五波,但一定好睇!!

排超全明星賽將會喺 4 月 13 - 14 於深圳市寶安體育中心舉行 !
喺南北明星賽嘅名單之中無左張常寧同埋顏妮
...
chanchan0909 發表於 2018-4-5 07:54

現在國內球迷好似力捧盈瑩做第二主攻,令寶寶大受壓力,不知是否這個原因所以無出現這次明星賽!!

其實長遠計她可以主打接應,始終主攻線中女現在真係太多人爭!!

寶寶心理有無咁脆弱呀 ...
另外都有消息話佢本來賽季就已經有傷 , 帶傷上陣打到最後 , 所以比佢休息一陣 ,  ...
chanchan0909 發表於 2018-4-5 13:40

寶寶現在打主攻位最大問題是出手扣球動作太慢,但擊球點不算高,所以經常被防起!!

如果Jenny把左手盈放在主打小主攻位,有可能將寶寶主打接應,還記得奥運時打巴西寶寶在接應的精彩表現!!

中國女排漳州封閉集十四個人:
王夢潔 林莉 丁霞 任凱懿 胡銘媛 孟豆 楊方旭 楊涵玉 袁心玥 高意 劉晏含 龔翔宇 鄭益昕 段放

除了剛剛結束冠軍決賽的津滬兩隊八名隊員沒有到位以外(上海女排:曾春蕾 張軼嬋 王唯漪,天津女排:李盈瑩 王媛媛 姚迪 劉曉彤 陳馨彤),還有五名隊員還沒到國家隊報到,分別是:張常寧 刁琳宇 顏妮 孫海平 宮美子

寶寶現在不知是否傷得比較重,既無出現集訓又不會在明星賽出現!!!

想問中女明星賽的比賽曰期??
會打幾多場??

娛樂節目你都啱 ?
話比你知佢地唔會真打囉
chanchan0909 發表於 2018-4-10 20:16

都估到明星賽不是真打的。

最近睇到新浪網頁公佈了習訓名單,寶寶被放在接應位置上,Jenny可能真的要把左手盈和朱朱打對角,寶寶打接應!!

想問chanchan以往睇中女比賽好少見在反輪時大主攻在二號位進攻,接應在四號位進攻,但其他球隊就會出現,是否中女不習慣這種主攻打二號位的輪次??

因為一般主攻都要接一傳 , 呢一輪大主就需要喺二號位接一傳
奈何大主喺二號位效果都唔好 , 就算比大主唔接 ...
chanchan0909 發表於 2018-4-13 21:51

Thanka chanchan你講得好清楚。朱朱前一年在銀行二號位記得有接過一傳加進攻但效果不太好,所以現在她打大主攻時在反輪次上已經没有在二號位上接一傳加進攻。

大劉、胡銘媛、小清新三個已確定無緣北侖集訓 ! !

估計大劉好大機會無緣世錦賽,始終她的一傳和防守是致命傷,加上進攻又没有朱朱和盈瑩的級數,所以Jenny唔用她是可以理解的。

2018年度俄羅斯女排36人大名單

Setter: 潘科娃 (C) / 維特洛娃 / 斯塔特塞娃 / 諾偉克 / 萊賽娃

Middle B ...
Wonders 發表於 2018-4-18 14:12

現在以俄女的實力能夠在死亡C組前四出線已經偷笑了!!

科舍列娃的受傷是俄女的重大損失!!

銀行昨晚直接block死波斯貓至少五次,但最後還是輸波!!

還有耶絲真係經常時好時壞,昨晚的表現極差!!

銀行而家嘅問題非常明顯
無一傳其實環節都相繼受挫 , 有一傳嘅時候就各個進攻點都可以打 , 仲有攔網防守都 ...
chanchan0909 發表於 2018-4-23 10:22

銀行如果第四局能夠大膽用可打接應但又能接一傳和防守好的羅賓遜换走不接一傳的耶絲,那麼朱朱就不需接一傳而全力進攻,去到第四局耶絲已經不下球拿分,還要繼續用她真係不理智!!

之前常規賽同土耳其盃都係咁用 , 唔知點解黎到決賽又唔用 ...
呢個根本就係最簡單嘅戰術 , 或者用 Tugba 上 ...
chanchan0909 發表於 2018-4-23 14:03

如果銀行教練是Jenny的話,就一定會用可接一傳的接應解放朱朱的進攻!!

所以Jenny仍然保住框框個接應位就是要用她解放朱朱的進攻,始終小宇宙和大花蕾的一傳都靠不住,特別是小宇宙!!