返回列表 發帖
現在不會,肥佬最想年年hana拎,一次過整10年最女獎慳好多錢
sexykaren 發表於 2020-9-19 22:25

算吧喇,TVB嘅獎杯越整越細,你睇下八九十年代嘅勁歌獎杯,大到兩隻手都抱唔住

有冇人知道點解謝霆鋒2003年之後flop咗?2002年暫別咗一年,2003年第二世,邊走邊愛,可以強勢回歸樂壇,但睇翻2003年勁歌頒獎禮,佢當晚好似冇同其他歌手開場出席,頒獎到佢先出現?03/04都係坐足成晚得個創作歌手金,連十大金曲都拿不到?作為英皇一哥,冇可能公司唔幫佢爭個十大同埋男歌手獎咖?

原來gigi 02 同04 都唱作金
咁唔怪得覺得03 拎唔到唱作唔抵
佢嗰年係好值得上台唱埋同班同學
可惜03 成個 ...
ricnature 發表於 2020-9-21 20:17

可以俾個傑出金敷衍霆鋒

一年四季都入選,但總選食白果得2個?  95鄭伊健 02郭富城
阿mark 發表於 2020-9-23 21:51

郭富城2002年,食妳落肚 在2001年底派臺的,TVB勁歌金榜才第五位,都沒試過冠軍位置,但都入到季選很不錯了,爆裂旋風我覺得不如頒給因愛之名,因愛之名有潛質可以拼下年底十大金曲,2002年派臺到TVB的歌曲:是我(不上榜),爆裂旋風(冠軍),因愛之名(第五位),愛情大舞臺(亞軍),掌紋(第六位),臨睡吻妳壹次(不上榜),縱觀來講真的比以往差很多

當我遇上你 (勁歌)
男人哭吧不是罪 (港台)
將自己給你 (新城)
903冇十大

張開眼睛 (新城、勁 ...
matt0605 發表於 2020-9-24 21:56

將自己給你,心照,呢兩首聽都未聽過

劉德華除咗一起走過的日子,真係冇邊首可以問鼎金曲金

同其實都ok....
matt0605 發表於 2020-9-24 22:45

91年俾個最男學友,劉華執翻個金曲金咪幾好囉……唔使俾自己有遺憾

劉德華d國語歌都好老土,係氹得大陸佬掂……中佬味濃

張學友參與年份1985-1987,1989-1998,2000,共14年,TVB金曲數17首。劉德華參與年份1990-2006,共17年,TVB金曲數21首。

張學友參與年份1985-1987,1989-2001,共16年,港台金曲數23.3首。劉德華參與年份1990-2006,共17年,港台金曲數21.5首。

這兩位真係可以寫入港樂歷史書

一晚長大算唔算
LoveMirkay520 發表於 2020-9-26 09:57

2007年紅館做跨年show,唔得閒出席頒獎禮,2008年好似係某個訪談講,佢自己都唔想再出席了,仲話佢d歌迷叫佢繼續去頒獎禮,話佢未拿到金曲金。仲講到佢同商台嘅關係。聽講話05定06年劉德華拒領港台金針獎?唔知真唔真

TVB最受歡迎廣告歌從1997年開始頒,這個豬肉獎居然連4大天王全部都拿過金獎,愛的呼喚,愛你不愛你,渴望無限ask for more,一生一火花,張開眼睛

leon廣告同周星星電影一樣咁勁捧紅埋女角
sexykaren 發表於 2020-9-27 22:17

Leon和記電訊廣告嘅女主角都好正吖……而且比較國際級,周星星而家d電影捧嘅係大6女星

karen都係大6女星? 徐子珊係國際級?
sexykaren 發表於 2020-9-27 23:18

當年   徐子珊點講都係金像獎新人獎嘅

97年港台飛躍女歌手金獎:鄭秀文,銀獎:王菲,銅獎:陳慧琳。真係估唔到三個天后居然同一屆拿飛躍大獎

入唔到好正常
阿mark 發表於 2020-9-28 21:57

2001五強係:許志安,張學友,劉德華,郭富城,謝霆鋒?

4大天王歷年獎項數量統計(不計新人獎和榮譽性獎項)劉德華當之無愧為獎王之王。

在激烈競爭的90年代,黎明在1997年是反超了劉德華,直到1999年宣布退出,才被反超回來,而另壹個時點是2003年,那1年張學友0獎項,而劉德華雖然無緣第5次奪得傳媒大獎,但憑著11個獎,反超張學友,從此成為4大天王中的獎王。
4大天王在4大頒獎禮中的獎項,從1985年張學友的十大中文金曲---情已逝開始,到2011年劉德華的新城勁爆最傑出至尊男歌手,前後橫跨27年。

拆分到每個頒獎禮的話,劉德華除了在叱咤外,其他3大頒獎禮都稱王,其中新城的獎項比其他3位加起來還要多,比較意外的是,堅持到2008年的港臺其實只比張學友多7個,郭富城在叱咤只有8個獎
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

城劲爆年度歌曲大奖作为新城最重要的歌曲奖项,地位就等同于叱咤乐坛至尊歌曲大奖,金曲金奖,全球华人至尊歌曲,歷年黎有以下呢幾首

---香港勁爆流行曲
1994 那有一天不想妳(黎明)

---香港勁爆流行曲獎
1995 離開以後(張學友)

---新城勁爆歌曲大獎
1996 妳的名字我的姓氏(張學友)

---新城勁爆年度歌曲大獎
1997 只要為我愛一天(黎明)
1998 我這樣愛妳(黎明)
1999 左右手(張國榮)
2000 感情線上(鄭秀文)
2001 Shall We Talk(陳奕迅)
2002 明年今日(陳奕迅)/ 好心分手(盧巧音)

---新城勁爆年度歌曲
2003 我的驕傲(容祖兒)

---新城勁爆年度歌曲大獎
2004 小城大事(楊千嬅)
2005 夕陽無限好(陳奕迅)
2006 愛得太遲 (古巨基)
2007 我的天 (張敬軒)
2008 囍帖街 (謝安琪)
2009 相對論(張敬軒)
2010 男人信什麽(衛蘭、JW)
2011 苦瓜(陳奕迅)
2012 Someday I'll Fly(G.E.M.)
2013 任我行(陳奕迅)
2014 流淚行勝利道(許誌安)
2015 找對的人(張敬軒)

陪葬品 何嘉莉 葉佩雯 趙學而 關心妍 薛凱琪 謝安琪 泳兒 gin lee
sexykaren 發表於 2020-10-3 17:03

關心妍,薛凱琪比其他好好多

Twins最後一次出席優秀選系2013?

其實何嘉莉99可以拎廣告歌,成晚得佢同鄭伊健,還有張茜食白果
阿mark 發表於 2020-10-3 14:32

鄭伊健坐左黎明或者張學友個位置,居然冇獎,搞笑

入選歌together同雙面人,唔係十大的料,又冇合唱歌廣告歌國語歌,真係豬肉都俾唔到佢 ...
阿mark 發表於 2020-10-4 14:27

感睇黎,小春嘅乐壇成績比鄭伊健好咯

小春佢樂壇成績梗係好過伊面
903 02年都谷到拎過男銅架
但講人氣
伊面就好過小春好多 ...
森姆@結論 發表於 2020-10-4 18:55

人氣就都差唔多啦,睇古惑仔演唱會,現場嘅粉絲睇黎謝天華人氣先係最高

小春奶共比較犀利,都比較明顯出位

陳小春d歌有埋台灣市場
R到周杰倫陶喆寫歌,做碟有心機d

鄭伊健唔太似歌手,自己野心都唔大
係上一代個隻 ...
mychart- 發表於 2020-10-5 01:59

小春得02-05呢幾年可以,之後已經唔得

04出完隻新曲+精選已經開始flop
阿mark 發表於 2020-10-5 13:51

而家孖住古惑仔仲可以時不時開紅館,單挑已經唔得

四台非冠軍歌金曲金列表

903: 愛的呼喚 - 郭富城        
997: 你的名字我的姓氏 - 張學友
TVB: 愛得太遲 - 古巨 ...
LoveMirkay520 發表於 2020-10-6 15:08

李克勤呢個真係冇咩說服力,城城同學友雖然冇冠軍歌,但傳唱度好高

梁詠琪上一次紅館都唔賣得

可能企喺某個角落…… 咁鄭伊健有冇提早離場?
阿mark 發表於 2020-10-8 19:55

走咗喇,頒完第十首金曲,應該可以走得,反正亞太同最男都冇佢份,唔走留係度同人地慶祝?

99年霆鋒同Eason係TVB同港台頒獎禮都同郭富城伴舞,到底係即興定之前綵排過的?

死因係EMI唔玩香港市場,D合約轉晒去金牌
但PACO覺得9條友太多,要精簡
就剩返呢4個
基本上STEPHY+KARY一 ...
cakeiii2000 發表於 2020-10-9 16:56

咪搞笑喇,睇下當時九人時期嘅一些現場視頻,基本上都係S、T、M、K四個係前面,其餘五個係後面當伴舞甘。再睇下九人時期嘅電影,同余文樂個部戲,鄧麗欣女一,傅穎女二,楊愛瑾女三,吳雨霏女四,戲份最多就係呢四個。其餘五個邊有得爭?

當年PACO 選得幾好STEPHY, TRESREA 最紅,已經開始兩個去拍戲拍劇,同埋COOKIES戲佢兩個都係女一女二  ...
gordon0807 發表於 2020-10-9 17:20

女一最多肯定係鄧麗欣,其次楊愛瑾(當時佢好幾部戲,傅穎都係做配角),吳雨霏係得部同側田演個部女一

九人時期嘅雜誌,封面都係得三個,而且平時嘅活動企位都係呢三個輪流企C位
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

當年嘅Paco 唔係流
區文屍呢啲乜L 都無嘅講真伴舞都嫌樣衰啦
樣:樣衰
唱功:無
觀眾緣:負
其他技能:搞 ...
ricnature 發表於 2020-10-9 21:10

當時勁歌頒獎禮拿獎九人上台,都係的鄧傅兩人有得講下得獎感受,據聞當時佢兩個爭隊長?

不覺paco有捧過miki, 不過我認為miki係最靚,有c位企
angela樣衰定kary樣衰d
sexykaren 發表於 2020-10-9 21:23

Miki好幾部係都做女一號吖,黑拳,龍甘威2,B420……佢嘅資源都算唔錯喇,自己紅唔到真係冇計。Miki係我的最愛裡面最靚,真係好養眼

家穎美圖
on07111 發表於 2020-10-9 21:27

派對動物MV入邊,真係好樣衰……唱功又唔係話好掂,兩次紅館都唔爆

mini cookies 三女皇?當kary死
左上我的窿路係曾志偉扮容祖兒?
sexykaren 發表於 2020-10-9 21:36

當時呢份雜誌預言好準,估唔到後面真係mini cookies。Kary甘醜,邊個肯拿來做封面吖

醜還醜,佢都拎佐好多叱咤獎,金曲好似都有5次+1次女銅
阿mark 發表於 2020-10-9 22:35

甘佢紅館都開咗兩次,算係四人當中歌唱事業最好嘅一位喇。歌紅人唔紅個种

容祖兒女一,miki做咩角色?
sexykaren 發表於 2020-10-10 20:55

Miki係度跳舞《宇宙最強》

劉華97太flow,98算小回春,連續2年勁歌拎十大+國語金,冇大獎
阿mark 發表於 2020-11-5 20:49

劉華好精明吖,97,98成功攻入內地,擁有一群牢固的粉絲基礎

周杰倫點解2005出席新城勁爆頒獎禮?但其他三台好似缺席?

無綫各個頒獎禮的生殺大權,向來操於高層手上,一如以往為玩驚喜,一眾高層在《勁歌》頒獎禮前忽然決定飛起 ...
on07111 發表於 2021-1-2 19:02

06年最男肯定係Eason喇,個年佢紅館甘爆

06年臣拎哂4台男歌手金,基拎哂4台金曲金,好公道,臣自2001年起除04年無玩,06年首次無一台金曲金, ...
sexykaren 發表於 2021-1-3 19:21

古巨基拿最男係遲早嘅問題,07年起劉德華唔玩,男歌手獎又多個名額出來分

叱咤連續4年為天王天后級歌手創造神話:2017送禮失魂記,2018祖祖心之科學,2019Sammi我們都是這樣長大的,2020莫文蔚呼吸有害。幫上一代嘅神級歌手首奪至尊歌,假如劉德華,陳慧琳,楊千嬅這幾位未來幾年都嘗試一下,必定能獲得至尊歌。彌補佢地幾個的遺憾

陳奕迅同埋容祖兒系咪已經開始淡出頒獎禮?佢地上一次出席拿獎系邊年?

Eason都係18
903 RTHK 十大
CMH 發表於 2021-2-20 23:53

有獎,但好似冇出席

2012年港台頒金曲獎比古巨基個時候,主持人話古巨基早前宣佈唔再出席頒獎禮,系咪之後都再冇出席過?

當年同一批新人:蕭正楠,麥浚龍,余文樂,關心妍,鄭希怡。當時初出道發展最好的是蕭正楠,橫掃男新人金,TVB力捧男主《戀愛自由式》(當時巡禮劇系twins+方力申主角,點知正式劇變左蕭正楠+陳文媛+唐寧),好似都有提名金像獎新人獎,點解後來被封殺,多年後先系TVB演配角,連劇集主題曲都冇份唱?會唔會同一批新人中發展最差系他

95新人王96-98,女歌手上位
99-02,天后
03-06 神台
07玩完
結婚生仔, 得閒登下台,出下FUNCTION搵私己
...
gordon0807 發表於 2021-2-25 09:06

03之後已經被Joey千千騎住,再出席連金曲獎都冇,唔玩完至奇

02開始已經比JOEY,千FA,GIGI,HOCC 逼近只係得返佢一個神台天后同華仔壓場

同FAYE 98-2000咁,來得就 ...
gordon0807 發表於 2021-2-25 09:49

06拿亞太女個時候,講的感言好似仲系好恨拿獎噶,都仲未霖住隱退

癲到開場兩大天后企中間
兩個天王要企佢哋側邊做陪襯
ricnature 發表於 2021-3-3 20:40

00年陳慧琳,劉德華,王菲,張學友,郭富城,鄭秀文,呢個陣容級別夠勁