返回列表 發帖
唔講都唔記得張開眼睛都係悶歌
阿mark 發表於 2021-3-9 12:56

如果劉華今時今日出席TVB頒獎禮個話,應該會橫掃同埋拿金曲金

01年許志安拎最男真係好歷史改朝換代
sexykaren 發表於 2021-3-21 20:58

都可以話許志安命水比較好,畢竟01年4大天王剩下劉德華同郭富城2個,但這兩個都已經拿過3次以上,冇可能再比佢兩個,另一方面郭富城人氣從99開始已經flow咗好多,01年浪漫櫻花先叫好翻少少,郭天王當晚都晤少獎,有十大金曲+改編演繹金曲+慈善金曲,成績已經好好,佢自己都預料冇最男

2R呢個組合有幾首歌都幾唔錯,但好似冇咩人識得呢個組合

我們的合唱歌hit過又不是80年代
sexykaren 發表於 2021-4-4 12:27

電影《妃子笑》還安排咗兩個宮女角色“川”“史”擺明係調戲緊twins

02鄭秀文郭富城一起唔玩,梁詠琪先分到十大,而且王菲又唔玩,鄭都唔想玩,其他人都喺95後出道 ...
阿mark 發表於 2021-4-3 20:49

02鄭秀文郭富城係個年已經冇歌可以玩,特別係郭富城,你睇下佢個年派台歌成績,都唔知幾差,勁歌4季度金曲:《食你落肚》《爆裂旋風》《愛情大舞台》《掌紋》冇一首可以問鼎十大嘅作品,只怪02年其他歌手的作品更高質,城城唔玩都係應該咖。但唔知點解03年突然又係出席咗新城拿2個獎

03去新城都幾肉酸,不過02-03都仲玩緊季選,04開始真喺全面退,錯愛的呼喚好似都接近入903十大,不過903 ...
阿mark 發表於 2021-4-6 09:08

紅館28場(00/01)flow到04年6場!   雖然903當時唔會俾佢十大,城城甘多年來903嘅獎項加埋得8個,但含金量都極高,兩首至尊歌,一個男金

02鄭秀文郭富城一起唔玩,梁詠琪先分到十大,而且王菲又唔玩,鄭都唔想玩,其他人都喺95後出道 ...
阿mark 發表於 2021-4-3 20:49

Sammi2002年個年睇落成績都唔差,有2首4台冠,如果個年出席嘅話,應該楊千嬅或者陳慧琳,是但一個要騰出一個女歌手位置俾Sammi咯

港台資料顯示,99年的眼睛想旅行,有個人,左右手,都是十大金曲,2000年的大熱,但點解當時現場冇進行頒獎噶?明明張國榮2屆都有出席系現場,晤系可以唱片公司代領,歌手表演的嗎

翻睇早幾年的榮譽大獎記錄,通常拿了港台金針獎的,都會同時系TVB頒個致敬大獎或者榮譽大獎,但偏偏張學友拿金針獎那年,TVB冇俾榮譽大獎學友,而是頒給張國榮(99年已經拿過一次,仲可以連續拿多一次?)

好似喺佢2002唯一tvb冠軍歌
阿mark 發表於 2021-4-7 21:12

係,其實郭天王02,03個幾只碟都幾高質,一改佢以往譚國政編曲嘅風格

2000年有傑出金+廣告銀
LoveMirkay520 發表於 2021-4-8 21:50

03最女+金曲金,係咪因為幫TVB拍咗美麗在望

其實完全唔明華納同Sammi 02年個plan係點,當年出Becoming Sammi都仲係似玩緊,冇退落嚟嘅勢,仲要幫903 ...
Serendipity 發表於 2021-4-17 16:24

可能佢自己覺得該拿的大獎都差不多拿過曬,就唔想再出席

99年黎明退出颁奖礼有两大原因: 一是tvb季选第三季《从今开始》不入 ,二是903播放率落后了,十大都进不去,当年的叱咤十大走势。
1. 左右手 張國榮 10>4>4>1>4>3>2>3>10
2. 天煞孤星 鄭伊健 6>1>2>3>7>2>10>15
3. 羅馬假期 古巨基 8>3>2>7>1>2>12
4. 抬起我的頭來 楊千嬅 3>3>3>3>5>1>11
5. 有個人 張學友 7>2>2>1>1>6
6. 給我愛過的男孩們 彭羚 18>2>3>2>2>1>8
7. 郵差 王菲 10>7>6>1>1>6>18
8. 幸福摩天輪 陳奕迅 2>3>4>2>2>1>(19)*>(19)* 2000年第1/2周上榜*
9. 對你太在乎 陳慧琳 17>14>6>5>4>1>4>10
10. 非走不可 謝霆鋒 9>5>6>3>1>4

原來鐘欣潼鄧麗欣合作過電影,估唔到兩個女團嘅成員居然有合作過

96年叱咤開始設立我最喜愛男女歌手獎
96年張學友,張秀文
97-99年黎明,王菲
00-01年張學友,鄭秀文
4人壟斷咗6屆

原來之後派容祖國霸獎係因為霆鋒退下來
辛苦你了
lemontea1069 發表於 2022-3-23 11:25

謝霆鋒2002之後冇作品可以問鼎十大,03,04年都仲有再戰樂壇,可惜被TBB用創作金和phone投歌獎打發

其實當年邊走邊愛有十大質素
可能古巨基又彈返出黎,容祖又上左
無人理鋒哥 ...
lemontea1069 發表於 2022-3-24 14:29

03個年連twins都拿咗一首十大,EEG佔咗三個位置,霆鋒就冇份喇,而且個兩年就得TBB比翻個安慰獎佢,其他三台都係白果

2003年應該派1st plug 係rock過型過第二世嘅rock歌

2nd plug 應該要係苦海xx

3rd plug 就要愛後餘生2. ...
joey2009 發表於 2022-3-27 13:09

講到尾,呢個時候謝霆鋒自己的曲已經唔得,都係要穩翻伍樂城做類似《無聲仿有聲》《非走不可》《愛後餘生》之類的歌,都仲有可能翻身

十首都正,不過當年依度都5首入「十」大,其實係「十三」大,Leon/學友/Leslie唔出席都有,唔計依3首,另 ...
joey2009 發表於 2022-3-27 19:50

港台比較鐘意比國語歌劉德華獲獎例如:再說一次我愛你,木魚與金魚,中國人,真永遠

1999有心只有妳
2005年有繼續談情同我得你

1997同1996就真係國語hit d
joey2009 發表於 2022-3-28 13:10

2005呢兩首都唔夠2006的高質

99/2000年的叱咤十大為什麼還有張國榮,他那時候不是已經退出頒獎禮了嗎?

我都好奇2000年頒路過蜻蜓都冇去
反而張學友坐足全場得個最男
GaracyTan 發表於 2022-4-1 17:26

學友應該係因為過左上華唱片
但2001年佢冇出席都有至尊歌同最男

張學友叱咤十大作品:91年至尊歌《每天愛你多一些》,95年離開以後,98年釋放自己,99年有個人(缺席),2001年有病呻吟(缺席),2002年日與夜(缺席),2004年講你知(缺席)

歌神7首十大作品,有4首係缺席的情況下拿的

以前903一樣都唔係睇hit黎頒,學友92-94,96,97都無十大,笑左
98個首都係903獨家plug, 其他台plug另外3 ...
joey2009 發表於 2022-4-2 21:31

即使果時候冇十大,但歌神嘅叱咤成績都仲係好犀利

回復  乐坛风云

學友唔係嗰時次次都係男歌手金獎?
vivixiv 發表於 2022-4-6 14:23

96開始學友冇拎過男金   4大天王剩得郭富城拎得最少,歌唱生涯只得過8座叱咤獎座,但有2個至尊歌1個男金2個男銀

得唱作金見得下人
LoveMirkay520 發表於 2022-4-6 19:04

自從學友04年拎左唱作金,劉華個唱作金更加冇優勢

薛凱琪2014個次紅館show真係冇打算出碟嗎?
仲有謝安琪2019個次

關係都破裂,點拎啊,佢又做唔到李克勤咁一直玩
其實李克勤點解03年突然又會同903和好,一出席就 ...
阿mark 發表於 2022-4-11 23:13

可能麟伯原因?

有作品值得拎先得嘛
你估港台咩木魚金魚都頒一餐咩
lemontea1069 發表於 2022-4-12 17:55

即使如此,商台都頒左唔少十大俾佢

只要為我愛一天都有
歡樂今宵唔肯定

果兩年唔頒十大好浪費
男女歌手都最最最盛世既幾年
果兩年新人好多 ...
lemontea1069 發表於 2022-5-16 16:04

96/97冇叱咤十大確實可惜
但個段時期都仲係4大天王稱霸時期,留比其他歌手個位置唔多,參照其他三台的十大

講開叱吒
其實莎莉首女人的弱點當年播放率都有top3
只係叱吒唔接受改編歌先踢出廿大 ...
LoveMirkay520 發表於 2022-5-17 12:54

我覺得叱咤唔應該抵制改編,鼓勵原創係應該,但改編歌同樣優秀的話獲獎係應該

劉德華95年叱咤十大作品《除非……是你》當時派台最高位置先得第4位,點解會有十大的

TVB係計最受歡迎 Sally紅d
阿mark 發表於 2022-8-15 08:01

TVB最受歡迎就睇當時有幾落力出席TVB的各種大show,細show嘅綜藝表演了。   林憶蓮冇最女,係遺憾
   王菲冇金曲金都係遺憾,不過冇計撞正歌神巔峰年代
   彭玲95拎翻個最女真係好好彩,就如同許志安01拎到個最男一樣,如果唔係,呢兩個都冇乜機會再拿

以前無咁多反對聲音同網絡, 係會夠膽頒的
93年LEON
93年菲亞太女
98啊妹亞太
99年KELLY, SAMMI金曲金 ...
gordon0807 發表於 2022-8-22 14:31

你羅列出黎嘅都係值得拿的,實至名歸

正路都係陳慧嫻一出返來已經神台,唔覺佢會有份咁
gordon0807 發表於 2022-8-22 14:27

陳慧嫻衰在簽寶麗金,當時寶麗金只會力谷Leon同歌神,根本就冇比機會女歌手

95女歌手第5可能係李蕙敏都未必係陳慧嫻
阿mark 發表於 2022-8-22 14:17

睇翻95勁歌頒獎禮開場的出場順序。  倒數第三: 周華健 彭羚 郭富城
  倒數第二: 張學友 鄭秀文 劉德華
  壓軸: 陳慧嫻 黎明

由此可見當時95最紅的男女歌手應該係黎明同陳慧嫻,陳慧嫻可能都覺得自己當晚會拿最女

都唔係的, 如果要鬧都有位可以話
93年LEON - 2年年資, 當年應該係學友
93年菲亞太女 - 國語碟都未出過, 要 ...
gordon0807 發表於 2022-8-23 16:34

93年Leon,當時已經很紅了,92年10場紅館處男show,93年20場4面台,仲有今生無悔,原振俠爆紅的劇集加持,當時唔俾最男,幾怕班黎嫂拆台。
   01個年城城拎多次最男,其實都好合理,畢竟個年para para Sakura都幫佢挽左唔少人氣,反而2000年個時的最男就唔應該俾城城

黎明90新人,第4年啦,人氣勁
反而93菲其實就是最女,tvb唔俾
00sammi學友一嗰大獎都冇,好慘 ...
阿mark 發表於 2022-8-23 16:38

2000年其實可以俾多次最男學友,好彩01年學友冇出席,吾係嘅話,《有病呻吟》十大金曲之一。可能要將李克勤首《飛花》飛走。還有國語歌飛走劉華那首,學友又佔個位

當年4個台, 得TVB肯比李克勤首飛花唔係打左個底, 同02年6場SHOW爆哂,再有高妹, 都上唔返一線 ...
gordon0807 發表於 2022-8-23 17:27

真係可惜左有病呻吟,差一點就係4台金曲克勤應該要感謝學友冇出席

好心俾《嫌棄》十大啦
l00540 發表於 2022-8-23 18:29

梗係俾契仔啦

04年應該係
最男:李克勤
全曲金:古巨基《愛與誠》
Hanson 發表於 2022-8-23 19:14

李克勤連續三屆就有點過分了。而且小城大事金曲金係走唔甩的啦

93其實菲最女, SALLY亞太女會合理好多連SALLY當年訪問自己都話係應該掉轉攞

00年 學友生女,半年後先出返 ...
gordon0807 發表於 2022-8-24 10:00

學友係因為00年轉會新唱片公司,局住要出席,冇得佢揀

其實99就應該要俾
不過4大未退晒
但其實果時牛華同城d 歌已經開始唔hit
反而黎張d 歌仲ok, 但二人唔玩 ...
lemontea1069 發表於 2022-8-24 14:55

笑死,99年TVB俾左十大城城《新的喝彩》,呢首歌完全不入十大質素,係都俾《遊園驚夢》,呢首尚可值得

飛花就係食佐有病quota,當年tvb同港台十大,就是一曲之差
阿mark 發表於 2022-8-24 16:30

應該係甘多年黎,TVB同港台十大有9首一樣,相似率最高一次?

仲要扼左VIVIAN去04扼完一次, 06年再扼多次
攪酊VIVIAN難得發脾氣話邊個攞係TVB音統話事

不過04年唔 ...
gordon0807 發表於 2022-8-25 11:47

記得之前一直都係壓軸頒金曲金的,04個次轉登壓軸頒最男的。好似之後都有次壓軸頒最女給容祖兒,只有2次例外,其餘年份都係金曲金壓軸

殘酷一叮+宣佈結婚
我係陳志暈都會俾佢喇
LoveMirkay520 發表於 2022-8-26 01:18

仲有勁歌金曲主持人呢?05個年李克勤同TBB做左唔少野吖

覺得佢最好係96-99 果幾年
d 歌而家仲聽緊
Be my Valentine 隻碟好鍾意
lemontea1069 發表於 2022-8-31 03:03

古巨基97年係米已經拿佐紅館檔期,然後又放棄佐冇開?

其實我好想問,為何許志安04年之後就flop得這麼快?

難道是1.美中不足事件+2.與鄭秀文分手+3.陳 ...
VitoVibes 發表於 2022-11-1 01:20

90年代後期許志安可以同4大天王抗衡的男歌手吖,曾幾何時千禧後,樂壇想將許志安+陳奕迅+謝霆鋒3個男歌手進行替換4大天王,可惜這三人都並非那麼一帆風順,反而02爆出個李克勤,李克勤消失樂壇個幾年其實為TVB做佐好多野,有拍劇,主持勁歌,世界杯講波等等

謝霆鋒2000年紅館,11月11日—16日,然後19日係容祖兒慈善演唱會,係咪當時英皇同謝霆鋒book多左期,原本計劃11—19日9場,票房唔好,所以俾容祖兒汁左19號黎開?

香港環球唱片(前身寶麗金唱片)曾經造就不少香港樂壇的天皇天后,包括70-80年代的天王天后巨星許冠傑、徐 ...
69h 發表於 2022-11-23 17:07

有的都是已經大紅大紫時候簽過去的,點可以話造就?