返回列表 發帖

13. 愛 - 吳若希
14. 安守本份 - 谷微
15. 最真心一對 - 何雁詩
16. 四不像 - 泳兒 
17. 獨一無二 - 泳兒
18. 一雙手 - 林奕匡
20. 痛 - 洪卓立 
22. 讓我放開 - 胡鴻鈞
26. 告別之前 - 陳柏宇
29. Ah Oh - 陳凱彤
35. 緋荔榭‧少年 - 張敬軒
36. 記住忘記我 - 許廷鏗
37. Keep On, Fight On - 馮允謙 ft. MastaMic
46. 雅俗 - 鄧小巧 
47. 分手是常識吧  - 鄭欣宜 ft. Supper Moment 
49. 炮火 - 鄭俊弘
56. 這首歌的名字是秘密 - 鍾舒漫
59. 印記 - 譚嘉儀 
62. 夜幕天星 - C AllStar
67. 矛盾一生 - JW王灝兒

英皇7 星夢7 sony2 其他各1

回復  阿mark

鄭俊弘會唔會係兩首都入晒
XYZZY 發表於 2016-5-9 16:37

都有可能,希望無完美的生活啦

回復 5# matt0605

可能唔想alfred嬲嬲豬,所以每人只入一首

不過今回星夢要分埋俾Groupmate、何雁詩同譚嘉儀,如果Jinny, Hubert, Fred都每人兩首加埋Alfred一首,就 ...
KITSTON 發表於 2016-5-9 16:53

舊年總選星夢好似8首,優秀選造多2首都好容易
反正宜家星夢最少有7首

可能joey唔去個兩首tun番出黎
橫掂舊年都係優秀選無份最後都係佢

最加上而家係芒果台好似有節目  ...
kevinlai1621 發表於 2016-5-9 17:56

我覺得佢就算得閑都唔會去埋呢d優秀選降低身份啦,最多總選出席拎下最女

Kay連男人食堂都上,就系唔上勁歌。

今年唔知會唔會又遲到
kayzzz 發表於 2016-5-9 23:51

好大機會,因為佢唔會同若雞坐埋一齊爭獎
到時可能又系d守業論、團隊論既感言

佢話係結合投票,民意調查同評審,但無講百分比。
Ching2015 發表於 2016-5-9 23:22

民意調查真系晒氣,呢度有一大半歌,估計無乜人聽過

係星娛樂一位員工嘅ig見到一名偽毒fans嘅comment
“竟然冇坤哥 笑話“
跟住忍唔住睇佢d post  笑死我嘎{:1 ...
tom 發表於 2016-5-9 16:54

怪就怪佢唔系星夢或英皇歌手
所以一直覺得成立星夢真系好錯

成立星夢後非星夢及英皇的新人的確係比較難上位。但Mag TVB經理人合約簽英皇一樣慘。

By the w ...
Ching2015 發表於 2016-5-10 14:18

所以系好離譜咯,自己人都要打壓
2014年之前,mag系tvb都系力捧噶,當時未有星夢,何生亦未入tvb

TVB 2014 年開始完全冇力捧過 MAG
2013 年點都比佢唱下劇集主題曲 LITTLE SOMETHING 插曲 空中戀人 ...
Our_Souvenir 發表於 2016-5-10 20:53

有了星夢之後,tvb只會捧簽星夢的自己友,果d一早簽其他唱片公司既其實都幾無辜,你睇何雁詩一轉去星夢,今年就開始捧下了
不過星夢唱甘多主題曲,同埋成日都系果堆班底,以阿mag性格,肯定唔會妥協,所以註定無運行

所以有時候都會諗 MAG 應唔應該妥協?
又或者可能條月巴亻老都睇佢唔起 完全冇諗過簽佢添 ...
Our_Souvenir 發表於 2016-5-10 22:06

2015壓得好勁,本身的用處,竟然第7位就out,仲要無得候選,真系好離譜,都唔知邊個既主意

等睇祖祖
linda 發表於 2016-5-13 08:13

佢得閒咩

咪就係咁啱出咗優秀選提名先plug咯
明明宜家勁歌plug歌速度都已經好快
都好似出咗mv成個月? ...
JayantL 發表於 2016-5-13 11:41

故意拖到第二回先候選

周志康送上「勁歌金榜速遞」,公佈「勁歌金榜」頭十位上榜歌MV,包括吳若希、何雁詩、張敬軒、鄭俊弘、鄭 ...
hinz 發表於 2016-5-13 11:31

最真心一對究竟想點

回復 57# matt0605

呢度要入一半,好難

回復 55# Our_Souvenir

最離譜係壓非星夢既親生仔女,就連佢自己昔日愛將都壓

回復 61# Our_Souvenir

因爲以前tvb無自己直属的唱片公司咯,親生仔女唱歌大部份系玩票性質

回復 63# csy1106

唔知系咪史上首隻第9個星期先上到勁歌金榜冠軍既歌       8>7>5>2>2>5>4>3>1      以前既計分方式已經62分了

回復 65# Our_Souvenir

所以華星每年分到1-2首十大

睇到勁歌變成甘,真痛心

回復 87# Our_Souvenir

不如佢去啦,都無乜星了,壓軸遲到出場

回復 93# Our_Souvenir

萬年天後開始小氣了
感覺Tvb果年又想捧kay又驚得罪天後

有無鄧小巧

回復 107# tom

果然又系

回復 200# KITSTON

可能票數极低

回復 160# hinz

紅軍第二首寫錯了

最後冇安守本分嘅話我應該會喊一日
RVHOCPC 發表於 2016-5-21 22:43

無先正常

今次只係估錯四首,算唔錯

12. 完美的生活 - 吳若希
13. 愛 - 吳若希
14. 安守本份 - 谷 ...
KITSTON 發表於 2016-5-21 22:56

我都錯4首:小巧,陳凱彤,谷微,譚嘉儀

回復 268# simpleme

可能低到俾唔落

回復 291# sam6a

以上單位,除了衞蘭,其他可以爭最女咩??
舊年如果華納肯玩,最男可能系周柏豪,甘又系佢驚去陪襯定覺得自己唔夠班啊?
講到底,大家都系想自己喜愛果個有獎姐

回復 295# nicholashin

甘版稅之前環球無大獎咩???

回復 296# hinz

甘版主大人你都認同第一句啦

回復 299# nicholashin

我系話07-09年啊,偏心英皇都系得萬年金姐
環球一樣年年有大獎

回復 301# sam6a

所以擺到明就系唱片公司爭唔到咪唔玩咯
照你甘講,同偏帮英皇好似無乜關係

回復 320# sam6a

其實系佢逼到kay退出噶,年年都被佢壓,从08壓到14,08就話未夠班,14都输,唉!

回復 326# sam6a

無錯

回復 333# 小布丁

祖心目中,應該按出道年份既,早過佢出道都可以搶獎
勁歌举辦了33届,竟然有1/3年份最女系同一個人……

回復 336# AGA

所以以前咪公平好多咯,唔使下下論資排輩
2000女歌手:楊,陳,容
出席既王菲,sammi都無份
至於勁歌,96 sammi,99 00kelly,得獎時一樣有前輩歌手在場
但joey就唔會被後輩超越一次

回復 339# AGA

何韻诗果個真系特殊case