返回列表 發帖
呢幾日睇返9幾年的季選其實個時同地位攞都好嚴重
4大天王季季都用地位擺一個, 都令到好多二線無份分
...
gordon0807 發表於 2020-9-14 10:52

以前天王都好紅的,基本上有歌都會入,睇入邊隻而已,12首歌得8首俾其他歌手爭,而且忘記你我做不到這張國語大碟都好紅的

呢幾日睇返9幾年的季選其實個時同地位攞都好嚴重
4大天王季季都用地位擺一個, 都令到好多二線無份分
...
gordon0807 發表於 2020-9-14 10:52

女歌手都有地位高但被ban的,例如94林憶蓮 葉倩文,不過又可以話佢哋淡出

鄭秀文係華納時期都算勁,自捨不得你開始一直都入選,95第四季~00第一季,未斷過,以當年激烈競爭,真係勁

如果冇四大事件,09年嘅五大獎項應該係咁:

最男:古Sir (係咪小兒科當年收視好好)
最女:Kay (人氣旺盛加 ...
matt0605 發表於 2020-9-14 14:15

10-12 容祖兒三年亞女?英皇拆佐tvb都得

如果99出席嘅話,應該會係:十大金曲out左新的喝彩,換如果可以再見你。最男黎明,亞太男劉德華,郭 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-14 18:12

如果黎明學友都出席
十大會係:
郭富城新的喝彩
許志安真心真意
陳奕迅幸福摩天輪
鄭秀文插曲
張學友有個人(謝霆鋒傑出表現金獎)
陳慧琳對你太在乎
楊千嬅抬起我的頭來
王菲償還
劉德華心只有你
黎明從今開始(古巨基羅馬假期換天氣會變廣告歌曲獎)

不過五大獎項都幾難頒(四大天王+鄭秀文王菲陳慧琳)
所以一線唔退 後浪都幾難上位 論資排輩太嚴重

雖然當年tvb 唔俾,但都要頒4台聯頒大碟俾Leon
所以當年Leon 都係4大有獎

會唔會係歷史以來唯一缺席4 ...
lemontea1069 發表於 2020-9-14 14:39

王菲1996? tvb亞太女 903女金  另外兩台應該有獎?

黎明從今開始根本冇入到季選,十大金曲俾從今開始,還不如俾如果可以再見你 ,第一季有入選   郭富城 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-14 18:50

我假設埋佢99第三同第四都玩  當年睇過新聞關於99第三季點解out黎明的

好似Leon從98第一季開始一直都缺席季選了?
乐坛风云 發表於 2020-9-14 21:45

95第二第三第四出席
96第三出席
97第二第三出席
98第二出席

09年亞男應該係Eason
個年有國語碟+攞咗金曲獎最佳國語專輯
timc524 發表於 2020-9-14 23:41

應該係亞太男+金曲金,古sir最男

唔計五大獎項,其實以13-19嗰二十首歌曲獎嚟睇,其實cut返淨係頒十首都已經夠,感覺上可能好啲

天窗 ...
matt0605 發表於 2020-9-15 15:31

一直覺得可以頒十大,自己拆招牌,如果要分豬肉可以加其他獎,十大最男女金曲金,一定唔可以改

TVB 個頒獎禮應該救唔返
連新城近年都有心轉型
反而有地位咁多既大台搞到一盆散沙
加埋個台形象咁差
呢個頒 ...
lemontea1069 發表於 2020-9-15 16:26

新城無論點搞,都毫無記憶點

TVB今日股價急跌8.6%
好有記憶點
hehehaha 發表於 2020-9-15 19:19

好啦,你贏啦

呢個排位好正
王菲、Gigi、千嬅、Kelly、Sammi
森姆@結論 發表於 2020-9-15 22:11

本來菲應該坐mi隔離,不過佢都唔care

gigi左邊原本邊個坐?
sexykaren 發表於 2020-9-15 22:53

好似無人坐  基本上鏡頭都無影過gigi隔離果邊,頒到第6首,王菲先出現

Faye or GIGI 後面係美祖?
l00540 發表於 2020-9-15 23:56

係美祖

leon 學友 唔去
其實果年金曲金好難頒
可能sammi 無大獎先俾左佢
lemontea1069 發表於 2020-9-16 10:46

連續八年呢兩個人瓜分,突然兩個都唔玩,十大其實真係邊首拎都得

個年其實可以傑出表現金比GIGI 啦另外兩個都仲有首金曲
不過唔係LEON, 學友唔到,
都唔會可以有位比EA ...
gordon0807 發表於 2020-9-16 11:42

97 99 00 都係傑出表現銅奬

發覺Leon真係奇跡,93年獲最男,打破劉華四連冠美夢。94年獲金曲獎,打破學友金曲金四連冠美夢……終於到99 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-16 19:48

99佢如果拎獎,應該係最男,唔會係金曲金

呢2個最有份量嘅天后唔會坐隔離啦
有Gigi 千嬅 Kelly分隔開好啲(佢哋3個都好fd)
所以我先覺得個排位 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-16 20:01

王菲應該係遲到,所以就唔留位俾佢,鏡頭一直都係影到GIGI,佢隔離應該係一直都無人坐

99年人丁非常單薄
Opening 台上歌手一字排開已經企齊人
王菲99 年無做opening
正常應該論資排輩菲姐 samm ...
ricnature 發表於 2020-9-16 23:33

覺得彭羚如果唔係大肚,99會玩勁歌的,可能一枝花有十大,不過00年真係可憐,得翻半個獎,曾經的最女……

鄭伊健99好似拿咗合唱歌銀獎?佢個年幫TVB拍《雙面伊人》都冇俾翻首十大佢,講唔通吖 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-17 04:29

都跌到谷底,點俾?

99年彭羚無去,同00年一樣,都係得半個合唱歌銀獎
    (99: 讓我取暖 - 王力宏、彭羚 00: 漩渦 - 黃 ...
matt0605 發表於 2020-9-17 04:40

99應該好過00,發覺女歌手一斷開,就好容易人氣下滑,相隔多年再拎十大,好似得王菲(92-94、98-00)葉蒨文(84、88、90-94、02)

還不算吧,起碼比加入英皇時期好喇
lightupmylight 發表於 2020-9-17 08:00

而且together 雙面人 都唔係十大的料

葉倩文,我仲以為佢95後會退出,點知突然02年又拿獎,03年第一季都出席,但後面真係徹底退出。   02 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-17 08:04

02三四出席,03一已經唔出席了,玩票性質多吧

佢個兩首真係比唔落, 其實佢去都似係TVB吹雞成份多
個時臨頒獎禮之前都好多新聞無人去
唔搵佢來, 男 ...
gordon0807 發表於 2020-9-17 11:55

古巨基企一線位 ,99年真係勁多候選人唔出席:黎明(唔玩),張學友(唔玩),梁漢文,陳慧嫻,陳慧珊,彭羚(大肚),鄭中基(機艙事件),陳曉東

係啦,好可惜,其實99年一枝花2000年無人駕駛都有potential爭奬,不過彭羚已經冇心玩頒獎禮了。 ...
Serendipity 發表於 2020-9-17 13:57

重點係佢flop得好勁,差唔多變二線咁

當年古巨基唔得始終94-97 EKIN, 安仔都係第五天王位置
即感覺基仔有份金曲, 無份男歌手咁

其實99就可以 ...
gordon0807 發表於 2020-9-17 14:26

無可能正東兩個同時拎最男女,得一個quota,如果安仔最男,咁劉華同郭富城是但一個要拎金曲金,心只有你vs新的喝彩……

最唔明係點解要比Hana拎雙料
    冇乜人之下咁都唔比泳兒拎次最女 ...
matt0605 發表於 2020-9-17 22:53

因為泳兒唔紅,點俾得落

如果冇事,金曲金應該係、同之爭
matt0605 發表於 2020-9-17 22:47

主要睇女歌手點頒,如果kay最女,咁金曲金可能會俾搜神記+亞女美祖先可以平衡翻,如果kay無最女,金曲金應該會係七百年後

09年假設無風波的十大
1 給自己的信(英皇)
2 搜神記(英皇)
3 如果时间来到(英皇)
4 金剛經(寰亞)
5 七百年後(環球)
6 地球很危險(英皇)
7 二缺一(英皇)
8 年度之歌(環球)
9 原來過得很快樂(Amusic)
10 相對論(環球)
應該會out吳雨霏同鄭融,美祖得翻一隻金曲

沒有Sony、華納?
l00540 發表於 2020-9-18 09:04

唯一可能係陳柏宇

一定有李克勤啦, jason 都會有
sa 應該無
lemontea1069 發表於 2020-9-18 13:35

竟然忘記李克勤……咁十大好難分

其實99安仔係好紅架
年頭真心真意 教我如何不愛他
連續兩年紅館
年中世紀末煙花
當年K房佢d 歌係hit 到 ...
lemontea1069 發表於 2020-9-18 13:40

咁903男金唔等於tvb可以拎最男,男歌手好難突然拎最男,許志安就算係903都要2002先拎到最男,其實佢99-00都唔算紅

5強走勢Joey係有入過,仲係以新人姿態入到
多得Gigi因為當年件事年底影響左人氣
Joey佢先有機會入到
因 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-18 17:32

當年每晚都公佈5強
93:王菲 葉蒨文 周慧敏 林憶蓮 鄭秀文
94:王菲 葉蒨文 周慧敏 彭羚 鄭秀文
95:王菲 彭羚 周慧敏 鄭秀文
96:王菲 彭羚 鄭秀文 李蕙敏 陳慧嫻(陳慧琳曾經入過5強)
97:王菲 彭羚 鄭秀文 陳慧琳 梁詠琪(李蕙敏曾經入過5強)
98:王菲 鄭秀文 楊千嬅
99:王菲 鄭秀文 陳慧琳 楊千嬅 容祖兒

話說sammi 2002年的成績為何一下子那麼差?flop得好勵害
cathay1996 發表於 2020-9-18 21:50

佢自己都冇心爭獎,又少出show,不過上一次流淚都有四台冠,係wonder woman隻碟成績差到無朋友

仲記得faye見到金像即刻拎走唔比人睇
LoveMirkay520 發表於 2020-9-19 20:56

如果整好頭像,突然又唔想頒俾佢,咪好浪費

有冇人知道點解謝霆鋒2003年之後flop咗?2002年暫別咗一年,2003年第二世,邊走邊愛,可以強勢回歸樂壇,但 ...
乐坛风云 發表於 2020-9-20 22:41

頂包案都已經插水,有得出碟唱歌都算係咁啦,而且佢03開始已經冇咁串了,0304豬肉獎都出席拎

05年都有出碟,出席優秀選,點解總選冇出席?
lightupmylight 發表於 2020-9-21 10:57

可能豬肉獎都俾唔到佢

張學友96年連續四季唔出席季選,年底都可以拎到最男,而且每次都有各種理由,第一季話有事唔出席,第二季係外地開show,第三季係外地做宣傳?第四季直頭話覺得失眠夜冇機會入選,安排佐其他工作……

想太多
學友睬你都有味啦
同埋無可能會畀城城拎先過學友咁荒謬
所以點都會畀一次學友
不過無人諗到真係得 ...
ricnature 發表於 2020-9-21 14:31

其實2000完全可以俾學友,咁起碼學友黎明富城都係兩次最男

學友96時候冇得俾,可能TVB都唔服眾
   如果學友96年個次拿不到最男,會不會好似劉華甘一直參與到2010 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-21 14:28

通常拎佐最男,下一年會特別積極出席季選,學友97二三四都有出席,郭富城01一二三四都出席,哈哈哈

唔會唔值架
一生一火花定著迷hit 啲先?
當補返90 年代頭都不為過(尤其92 年)
雖然2000 學友開始hea 同 ...
ricnature 發表於 2020-9-21 14:42

明顯一生一火花hit啦,十大中文郭天王都係得一首金曲啦,點解勁歌仲可以拎大獎

95阿菲Sally唔玩,彭羚算唔算攝位,之前一次五強都冇入過,速上速落。不過佢嘅實力足以上神台。聊齋幾部 ...
風見志郎 發表於 2020-9-21 15:28

94入佐5強,而且95彭羚唱片銷量係女歌手最高(港台ifpi),人氣強勁,如夢初醒,完全因你,小玩意,首首大熱高質,相反王菲得愛與痛的邊緣係大熱,葉蒨文就算了,一首hit歌都冇

百記廣告歌除咗《唱這歌》,其他已經血肉模糊了。
風見志郎 發表於 2020-9-21 15:33

郭富城真係得97-98最紅,99開始已經插水

sally94年個勢都係憑女人的弱點吊命
95年同yuu結婚直情唔玩
LoveMirkay520 發表於 2020-9-21 17:16

佢唔似唔玩,係歌唔得,94第二季95第一季有歌都入唔到,如果唔玩,94應該唔出席總選,93最女根本就應該係王菲

04唱作金終於俾翻GIGI
l00540 發表於 2020-9-21 18:33

Gigi 02-04 拎呢個獎真係實至名歸,至於謝霆鋒00-01拎比較適合,不過唱作歌手,係tvb好似96-00都冇

傑出金要無拎過十大先有資格候選
同埋嗰年啲獎唔夠分到政協同肉米高雙金獎
自以為大紅人嘅政協仲要勁有骨 ...
ricnature 發表於 2020-9-21 23:18

盧巧音03年hit成咁都冇十大

97年十大如果唔俾劉德華就搞笑,真生命就算計投票都唔會高得過明知故犯,劉華97/00/01/02/05/06入選金曲都認真一般

2001年學友嘅有病呻吟拿不到TVB十大就真係可惜,當時學友連季選都出席咗。貌似有病呻吟係其他三台都拿咗歌 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-22 08:41

學友01年點解會絕跡四台頒獎,飛花個quota應該係屬於有病呻吟

94睇片五強係王菲,Sally,林憶蓮,周慧敏,鄭秀文
風見志郎 發表於 2020-9-22 11:57

tvb喺冇林憶蓮哦