返回列表 發帖
Minor Classics
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

想聽:

扮了解、今年新款、瘦身大法、赤地雪
布穀鳥大反擊、正好、出色、新貴
共你支支愛在、雙腳著地、動 ...
John 發表於 2017-1-4 01:23

plug過啦, 不過都可能會唱plug過嘅, 與蝶同眠一定要有唔該
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

既然係演藝學院唔係紅館,估計未必有跳舞快歌?就算快歌side tracks都會改晒編曲?我想像到個模式會有小小 ...
Riverfish 發表於 2017-1-4 13:03

如果版權唔係問題的話, 梗係第一次我想醉。

見到啲FB Fan Page講個啲所謂Side Tracks真係得啖笑幾乎講親既都係紅館演唱會成日聽到既
要聽既就返去紅館聽啦
Ki 發表於 2017-1-4 17:17

希望祖兒可以揸主意
而且side嘅定義係冇plug過(圓謊/心甘命抵/為你萬歲)
或者plug咗但真係被人低估(與蝶同眠/摸燈時代/歌姬)
OR真係plug過hit過但好少唱但係祖迷餓咗好耐嘅(可歌可泣/貪嗔癡/美麗在望)   
舊日回憶/麻煩你本身side中嘅經典遺珠
不過1314同no.6都有唱, 所以已經唔係咁期待今次有
而且果陣唱都俾唔到CD Version個感動同震撼我

扮了解 令我諗起90年代尾2000出頭個次disco電音風潮,有點怕怕
Jacz 發表於 2017-1-5 11:08

咩呀, 呢首歌2000年出商演仲排過舞架, 祖兒寫真仲有片睇, 幾好笑.

真祖粉,有心排過嘅
my rundown:
1、歌姬/日安憂鬰(開場一定要靜,以一把歌聲就可以壓場,好似starlight開場咁)

(然之後呢,好似都係要靠快歌warm up下個場)
2、紅牌出場x四面台(除衫)
3、床前無月光(呢首我覺得超型,洗乜鬼次次唱紅雙囍)
3、囉囉攣(祖祖處女rap咁經典點可以唔唱live)
4、快歌medley: mic-stand唱:今年新款/電我/命苦/跩跩/混血兒
6、What's Up(次次都冇!)

(好side嘅歌)
7、上次坐飛機/堂堂男人
8、你是我堅强的唯一理由
9、穿花蝴蝶/愛いしてる/還未
10、精神戀愛/他狠過你/我不要你
11、一個人砌圖
12、勉強幸福
13、撈針
14、渴望晨曦的女孩

(特設握手位及廁所位)
15、我要玩(呢首咁快樂點可以無,開動快樂?行開啦)

(祖國兒女part,呢part比較悶,不過可以照顧排隊去緊廁所未返嚟嘅觀眾)
16、國語medley: 不想回家/間接傷害/不好意思我愛你/心情不好/放愛自由/我們都寂寞
17、說真的
18、獨照(17、18呢兩首一定要唱全首)

(卡拉OK環節)
19、男朋友與歌
20、罪魁
21、候鳥樹
22、戀人未滿
23、新貴

(輕快歌part)
24、It Doesn't Matter
25、與貓共舞mix銀蛋伴小貓
26、卸妝
27、很忘/蟲之家/途經北海道
28、美麗在望mix蜉蝣

(呢part有plug過有hit過但又真係好餓,求求你唱多次)
29、可歌可泣
30、medley:時不與我/貪嗔癡/呼天不應/借過
31、摩登時代
32、最後的茱麗葉

(電影歌劇集歌環節,唔收錄on call,開頭嘅歌姬可以擺埋係度)
33、貪慕虛榮
34、密友
35、身驕肉貴
36、像昨天她喜歡我

(點唱互動環節)
37、特別嘉賓
38、雙腳著地/會很美/放過你(搵三個fans上去合唱三首)

(遺珠part,又名海洋之心,因麻煩你/舊日回憶的山丘成日唱,已被海洋局除名)
39、心甘命抵
40、與蝶同眠(呢首唔認認真真唱一次真係對唔住呢首咁大嘅歌,年紀大容許你睇手機或者照書讀)
41、圓謊
42、我也不想這樣
43、早有預謀(珍珠!)

encore
44、出色(玩熒光棒變色)

2nd encore
45、為你萬歲(歌迷會就一定要Be Ture?no,呢首先係有兒萬歲囉!)

overrun咗,建議6點開場,不要食花生!

有心, 但好唔realistic
1. rundown頂盡三十首, 紅館最多都只係6-7 parts, 細場大概3-4 parts收工 or per ...
721AXA 發表於 2017-1-5 17:23

我好驚係moov live成班歌迷見面會咁

(JF消息) 限量版CD係同馮穎琪合作, 重新編曲同翻唱自己歌, 未知咩歌, 未知幾多首 ...
721AXA 發表於 2017-1-6 13:16

頂盡8-10首, 好似張敬軒pink dahlia.
希望唔好翻唱逃避你呢類啦, 真心想佢翻N年前嘅, 仲可以plug下咁.

jf話應該一兩首咋, 有一首會係馮穎琪自己作品 (即係 麻煩你/還未/夢非夢/愛怪物的你/飄紅 其 ...
721AXA 發表於 2017-1-6 16:13

咁睇嚟都係得還未side D, 不過首歌咁中國風, 點mix都差唔多.
麻煩你已經唱過好幾次, 期待值已降, 除非陳輝陽再出山, 不過祖早已唱唔返原version嘅沙聲少女味.
夢非夢咪玩啦, 聽親都skip.

咪住先, 深閨​好似係馮穎琪?!從未在乎條仔, 呢首我麻麻, 不過可能會有驚喜嘅, 唔好又jazz就得啦.

麻煩你其實唱得一次
From Vicky Facebook
不如講吓D好開心嘅嘢啦⋯⋯
- 寫咗一首歌畀Eason
- 「祖兒重編 ...
Wing1211 發表於 2017-1-6 16:35

多年前,肯定得麻煩你或者還未!!!
麻煩你,我印象中好似唱過兩次, no.6同1314都有吧!

麻煩你得n6個次(not sure) 但其實麻煩你宜家都好多人識 再翻唱都冇意思
相反還未冇乜人識 rearrange ...
721AXA 發表於 2017-1-6 16:45

睇返1314 15場rundown, 真係冇.
唔好郁我麻煩你呀, so9sad, 想毀童年咩, 讓記憶中只記最好.
還未算Vicky作品入面期待值略高少少嘅.

竟然係呢首, 今日plug?

spotify 已經有新版本 最好時光  原版好聽d
SK仔 發表於 2017-1-10 10:54

咁其實佢已經唔再少女, 演繹以前嘅歌都唱唔返果浸味2002把聲失聲后就變曬, 應該講佢把聲05之後就越嚟越清亮, 我反而喜歡以前厚實果把沙聲(逃避你、怯)

秘密花園點題作:
穿花蝴蝶/ 與蝶同眠
l00540 發表於 2017-1-13 20:24

花城

可能驚首歌grand得滯唔啱細場唱lol
newguy 發表於 2017-1-15 22:36

化蝶咁grand都唱得喇, 不過佢肯定今後唔會再唱hocc

我都係等個rundown出嚟先考慮換張黃牛嚟睇, 最主要係個期撞正自己旅行.

睇嚟會有吹沙入眼
容祖儿

1月15日 00:44 来自 iPhone 7 Plus
我的至愛
@我们爱听容祖儿

#与容祖儿的秘密约会##容祖儿#
容祖兒—《吹沙入眼》,收錄自2004年《Nin9 2 5ive》, 輕快的編曲, 帶點異國風情,華爾茲的曲風。
帶點甜地講失戀的歌詞。

不像《痛爱》﹑《破相》那般裂心裂肺。

「掙不開這淚眼 因剛剛有沙 吹到這雙眼
 誰又要哭 使你留下 同情其實更慘
 分手早已習慣 簡單一句話 彼此不用煩
 無奈有沙 躲於我的眼 才會令我想喊」

把分手看輕一些,分手了,想哭了,就當吹沙入眼吧。

頂, 尋日聽返天碟something about u

睇返個lyrics原來我的麻煩男友係陳輝陽!
之前完全談不上喜歡嘅一首side
今日聽返勁中意個唱腔, 和音, 日本式嘅編曲, 就連果D自己吹嘅口哨聲都love埋

想聽卸妝 身驕肉貴 忘憂草 蜉蝣 戀人未滿 馬賽克 最後勝利 我也不想這樣 拍拖 我的麻煩男友 最後的茱麗葉 冬眠 最後一課 電我 貪嗔癡 無電才是災難 途經北海道 不好意思我愛你
應該都係近年冇咩唱過同冇咩人提過嘅歌
JayantL 發表於 2017-1-25 02:45

唱到嘔喇

【星島日報報道】林奕匡(Phil)一連三場的《Phil Like…Live 2017》前晚圓滿結束,Phil找來偶像容祖兒任嘉賓,原來他自中學開始已是祖兒的粉絲,由對方出道首張專輯已開始追隨,是故祖兒要來支持這位小歌迷。

Phil自爆曾經是祖兒網上歌迷論壇的版主,更在台上公開他到大埔超級城撐祖兒的照片,祖兒一見到照片,即笑指Phil好像蜴蜥仔,而自己則似妖女。惟祖兒不忘讚阿Phil,她說:「剛才綵排時你給我新碟,我離開後上車即拿來聽,真的很好聽!其實我被你真摯與純品本質所吸引,很難得香港有這樣一個這麼傻氣的歌手,也多謝你當年讓我進入你加拿大的生活!」二人在台上合唱Jazz版的《啜泣》及《馬賽克》。

《馬賽克》好大機會有, 而且係jazz,先攞嚟綵排下。

容記至愛big band jazz,唱13點/我要玩嗰啲
stephybest 發表於 2017-2-15 17:39

但都有高汁jazz嘅, 如愛一個上一課就好驚喜喇

Side極有限,跳舞得一隻歌排舞,姐係企成晚。
唱會唱其他人既歌,咁我為咩入場睇你唱,
你起碼3 400隻歌開 ...
stephybest 發表於 2017-2-25 01:22

排舞係咪扮了解架?其他人side唱紅屋頂我又ok噢

回復  Wonders

愛怪物的你好似無唱過現場...都算數~但我絕對唔想聽到心淡/習慣失戀 ...
wewa1001 發表於 2017-3-2 10:12

澳門No.6都唱過喇!!我仲坐係台下.

好失望囉, 最好時光、愛怪物的你兩首都係0驚喜. 可能我太熟佢D歌.

我諗佢今次setlist 好多歌會係以前演唱會隨機唱一兩場果批歌
fifty1205 發表於 2017-3-2 11:33

FB怨鬼十大都知道今次選曲會差到去邊, 全場可能得兩首驚喜.

Sammi心目中Sidecut: 愛的輓歌、上一次流淚、如果我們不再見
楊千嬅心目中Sidecut: 勇、可人兒、煉金術
Kelly心目中Sidecut: 她比我醜、一刀兩斷、嫁妝
Twins心目中Sidecut: 黑色喜劇、冬令時間、我決定走了
大家對Joey唔好抱太大期望,到時候睇show應該會開心d
fifty1205 發表於 2017-3-2 10:32

容祖兒:最好時光、愛怪物的你、煙霞、黃色大門、墻紙
完。

我諗買尾場好d, 應該會encore多d歌

所以睇緊加唔加
hohoho 發表於 2017-3-7 15:42

要氣氛就肯定頭場尾場喇,但要聽live狀態最佳就肯定3、4場喇.
雖然冇大型跳舞, 不過頭兩場肯定仲有蝦碌, 找感覺.
8910尾場把聲已爛

「我諗唔唱埋呢首你地都唔會走架喇…… 16號愛人,送比大家!」
cathay1996 發表於 2017-3-8 15:55

「跟住落嚟, 唱一首你哋可能已經唔記得嘅歌, 送俾你哋, 阿門!」

「呢首歌我每次唱都好有感覺, 因為我真係好愛我嘅媽媽. 送俾你哋, 世上只有!」

咁其實有一日開榮休演唱會, 金曲四十載再唱呢堆爛大街嘅金曲金都唔遲.

今次麻煩你認認真真唱你7年前講嘅side-cut演唱會.

點歌合唱成件事浪費時間,你唱多幾隻歌好過啦,
請人上去合唱做咩姐,入場睇容祖兒呀而家 ...
stephybest 發表於 2017-3-9 21:40

點唱天之抄女係咪又抄我條橋架, 我前面page2已經post過

《摩登時代》四台冠,但係真係好少唱,會唔會有呢?派左台但係無咩唱過live既《貪嗔癡》、《與蝶同眠》、 ...
1d14 發表於 2017-3-10 10:57

《摩登時代》呢首真係遺珠囉, 雖然plug過. 好似仲係CM十大, 作詞人郭X多都係CM自己友.

已知曲目 :
最後勝利
最好時光
麻煩你
罪魁
金銀島
721AXA 發表於 2017-3-10 13:50

愛怪物的你

邊度講有金銀島架?
應該仲有拍拖,佢之前限時動態有tag過下
Wing1211 發表於 2017-3-10 14:02

拍拖同馬賽克之前Phil Live已經預演過, 好大機會

金銀島呢首真系side cut嚟架
不過會變慢版定系唯一跳舞個首?
Qmen 發表於 2017-3-10 19:23

我真係好驚jazz,佢真係好鍾意big band jazz

可唔可以有埋最後的茱麗葉
艾石仔 發表於 2017-3-10 20:13

都叫做哎呀plug過,不過好少唱

勁希望有show up三寶遺珠
心甘命抵,勉強幸福,我也不想這樣

佢以前雖則話唱K歌
不過樂迷受落嘅都係佢咁樣
基本張張碟遺珠都係K歌
而且次次都係大合唱

橫掂都係俾人鬧
我唔介意佢繼續出可歌可泣、花千樹、天窗、新貴

雙冠軍都係同類既歌
雖然派了台,但少唱
呢首又多人識,唔該唱唱 ...
K先生 發表於 2017-3-10 22:50

點解我覺得雙冠軍成日都有唱

好正啊 D歌

仲未confirm有圓謊同一個人砌圖,好傷心

快歌黎講其實床前無月光好正,好似好少唱。同埋bi-heart,TMW,Close up ,GLOW呢幾張好多side track可以揀。 ...
teennum1 發表於 2017-3-12 14:50

都話唔會有大型舞
而且有排舞我驚已經俾咗金銀島
床前無月光同what's up啱紅館多D

喜喜真係由開頭人人都唔識,唱到而家爛哂...
睇黎之後都幾難踢得走佢,除非個music director唔係王雙駿
...
hehe 發表於 2017-3-14 00:43

可以想象20週年紅館show一定有加大力度、隆重登場,可能會有閃光彈

最怪就係床前都係Carl 作嘅
點解可以死咁用喜喜都唔推首"新"嘅出嚟
神魂顛倒都就嚟步喜喜後塵 ...
jasonng 發表於 2017-3-14 21:27

大把型格快歌啦
四面台都唔肯用
好事多為咁正都好少用
次次都喜喜隆重神魂加大

好多歌都係唱過幾次就俾佢掟入雪櫃
成日驚人唔識
大佬你唔唱人哋就梗係唔識喇 ...
jasonng 發表於 2017-3-15 12:22

上次1314已經拉大隊叫佢唱出色
最後都係冇
明明支變色熒光棒好啱feel

1314首七不思議咪又係排好曬又可以無左影
明明最貼近萬聖節個首歌就係呢首,唔知cut既原因,好彩睇到一 ...
Wing1211 發表於 2017-3-15 16:44

7不思議好似係廁所位嚟

為你萬歲 男朋友與歌 故弄玄虛 蒸餾 無電才是災難 ...
bagfgfcde 發表於 2017-3-15 18:58

Confirm?定係你發緊春秋大夢

再爆就真係成個rundown出齊
不過仲有好多side個名未提
So sad

登~登登登登 應該講緊原版麻煩你個前奏
stephybest 發表於 2017-3-16 07:55

登~登登登登
墻紙

除咗花城佢提咗下, 個訪問佢好似刻意skip咗A Time For Us
唔知關唔關菇嘅Our Time Has Come事

It Doesn't Matter同圓謊今次真係冇喇

share一個fan made side-cut video

http://www.bilibili.com/video/av7109474/?from=search&seid=17463882076868068987

私心揀十首極度冷門嘅, 有一首已經當驚喜.

貪慕虛榮
信今生愛過
你是我堅強的唯一理由
一個人砌圖
心情不好
囉囉攣
日安憂鬱
堂堂男人
卸妝
圓謊

我的麻煩男友全場吹口哨
stephybest 發表於 2017-3-17 07:03

OMFG
唔知吹唔吹到wor, 佢成日都笑場好似lucky star嘅哈哈哈咁