返回列表 發帖
季選係入場卷姐
有入場卷都唔代表有獎拎
cakeiii2000 發表於 2020-10-2 12:33

何嘉莉99年,連公益金都冇得唱,明明可以放多幾個女歌手上去
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

叫Kay唔叫媽,文明你我他。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

搵到些少回帶記錄

叱咤十大 專業推介 截止week40

01.花落誰家    11+22+19+18+17+18+12+34+13+14+43+11=232
02.愛回家      10+15+21+16+16+17+20+21+22+19+14+39=230*
02.酷愛        8+12+14+18+18+23+15+17+16+27+40+14+8=230
04.前程錦繡    5+10+15+18+18+23+19+20+16+43+20+15=222
05.木紋        18+15+17+19+24+21+18+20+13+46+10=221
06.好久不見    5+18+14+41+23+22+27+21+35+14=220
07.電燈膽      13+15+20+22+22+26+27+20+35+9=209
08.逼得太緊    11+15+19+12+19+17+47+17+26+10+11=204
09.Forever     10+31+39+22+23+22+45+10=202
10.Crying In The Party 14+14+38+37+39+42+17=201*
11.愛一個上一課 8+17+21+21+33+34+46+16=196
12.節外生枝    19+20+24+23+21+21+13+40=181
13.寧願晏D瞓   7+22+18+20+16+18+22+43+12=178
14.33轉        9+16+21+23+22+16+41+29=177
15.化          22+18+18+36+18+14+41+7=174
16.山歌        13+18+23+19+26+21+38+10=168
17.第三身      7+6+16+14+15+18+18+17+42+8=161
18.預言書      8+10+10+15+17+13+13+20+41+8=155
19.3/8         14+18+14+14+21+19+16+17+21=154*
20.心花怒放    18+22+26+23+48+16=153
21.舞林群英    18+19+20+23+18+18+16+19=151*
21.一句        17+17+14+18+15+11+15+39+5=151
23.四仔        5+13+23+21+31+38+17=148
24.愛到不能    9+9+11+19+17+18+49+8=140
25.黛玉笑了    7+12+15+20+20+14+40+9=137
26.我懷念的    12+16+24+14+18+46+6=136
27.東京百貨    7+11+15+19+17+14+45+7=135
27.面具        7+7+10+18+20+19+19+35=135
29.月球上的人  6+14+16+14+16+19+39+10=134
30.真心話      7+10+17+23+15+51+9=132
31.愛情萬歲    12+19+17+19+16+40+6=129
32.黑擇明      8+18+16+23+54+9=128
33.搖擺烏克蘭  12+15+18+15+23+30+14=127
34.愛情突擊    14+18+19+19+40+11=121
35.第一天      7+16+16+21+20+14+13+16=119
36.淘汰        8+18+20+17+45+9=117
36.逃          6+16+15+19+11+42+8=117
38.四人遊      9+23+25+39+20=116
39.自愛        7+10+16+18+14+42+7=114
40.愛必勝      8+12+21+17+32+22=112
41.如果感覺有顏色10+13+18+15+13+17+25=111
42.應承        43+26+27+14=110
42.愛變了這世界襯衣10+19+23+20+38=110
43.迷失表參道  15+18+16+16+19+20=104*
*仍在榜上 紅色字非冠軍作品

截week40, 07王菀之真係爭少少,後面3個月派得太衰。好彩08補返。

1. 容祖兒 523
心花怒放 18+22+26+23+48+16=153 收錄於《 Close Up 》
愛一個上一課 8+17+21+21+33+34+46+16=196 收錄於《 Close Up 》
兒歌 16+26=42
小小 7 收錄於《 小小 》
逃 6+16+15+19+11+42+8=117
零時零分 8*

2. 謝安琪 454
節外生枝 19+20+24+23+21+21+13+40=181 收錄於 《 The First Day》
第一天 7+16+16+21+20+14+13+16=119 收錄於 《 The First Day 》
3/8 14+18+14+14+21+19+16+17+21=154*

3. 何韻詩 439.5
傷城秘密 15+14=29 收錄於 《 傷城 電影原聲大碟 》
第三身 7/2+6/2+16/2+14/2+15/2+18/2+18/2+17/2+42/2+8/2=80.5(161)收錄於 《 CHAPEL OF DAWN 》
幽默感 7+8+14+15+12+18+35=109 收錄於 《 What Really Matters》
木紋 18+15+17+19+24+21+18+20+13+46+10=221* 收錄於 《 What ReallyMatters 》

4. 王菀之 434
(巴黎沒有)摩天輪 16+23+46+12=97 收錄於《 詩情 畫意 》
幸福 5+9=14 收錄於《 詩情 畫意 》
融了鐘的時間 9+10+19+18=56 收錄於《 詩情 畫意 》
面具 7+7+10+18+20+19+19+35=135 收錄於《 Read My Senses... 》
真心話 7+10+17+23+15+51+9=132 收錄於《 Read My Senses...》

5. 楊千嬅 331
化 22+18+18+36+18+14+41+7=174 收錄於 《 Meridian 》
集體回憶 8+9+10+9+16+19=71 收錄於 《 Meridian 》
不認不認還需認 13+16+20=49 收錄於 《 Meridian 》
陌路 8+9+6+14=37 收錄於 《 Meridian 》

6. 吳雨霏 296
山歌 13/2+18/2+23/2+19/2+26/2+21/2+38/2+10/2=84(168) 收錄於 《 InControl 》
逼得太緊 11+15+19+12+19+17+47+17+26+10+11=204 收錄於 《 In Control》
愛過一場 8* 收錄於 《 In Control 》

7. 鄧麗欣 257
電燈膽 13+15+20+22+22+26+27+20+35+9=209 收錄於 《 Dating Stephy》
日久生情 5+4+9+18+12=48 收錄於 《 Dating Stephy 》

8. 泳兒 254
花無雪 13+31=44 收錄於 《 花無雪 》
黛玉笑了 7+12+15+20+20+14+40+9=137 收錄於 《 花無雪 》
送我一個家 10+15+16+13+19=73*

9. 薛凱琪 235
四人遊 9/2+23/2+25/2+39/2+20/2=58 收錄於 《 愛愛愛 》
下次下次 9+11+11+16+19+19=85 收錄於 《 F Best 》
樓梯轉角 9+15+18+42+8=92 收錄於 《 F Best 》

10. 鄭融 225
大女仔 6+10+16+21+37=90 收錄於 《 Super Girl 》
東京百貨 7+11+15+19+17+14+45+7=135 收錄於 《 Super Girl》

Ivana個陣仲係環球,但Kay一生完狂出騷
計Quota都會留俾Kay
cakeiii2000 發表於 2020-10-5 11:48

07嘅環球咁弱咩,定D quota去曬陳奕迅度。
女歌手都爭唔贏靜休嘅大肚婆。
不過佢兩個07都好高汁

我知,我意思係英記有「慧眼」~~~

不過更大可能係Juicy lemon/ 克不容緩嘅關係
速成過擋~~~~~ ...
l00540 發表於 2020-10-5 14:13

你不如話想攞男歌手獎就入英皇啦
希望Gin入英皇

以前歌手ap可以去到600-800
一首歌都160-200ap
現在300次已經爭緊男女金 ...
hehehaha 發表於 2020-10-5 18:12

02年去到1000先係癡線,不過果陣個個歌手都係勞模,一年4碟都有。

難怪係谷底天后,原來一次過揸乾哂
sexykaren 發表於 2020-10-6 15:34

D電音remix出到爛

唔係另一個頒獎禮有伴舞,所以玩多一次。

證明包裝勝於內容
偶像派當道,唔鬥歌鬥靚
當然唔實用就一定
屋企有冇地方裝咁多華而不實的CD
應該整返個 ...
cakeiii2000 發表於 2020-10-9 09:09

Cookies合體,水花應該大過任何一個復出。

九人時期嘅雜誌,封面都係得三個,而且平時嘅活動企位都係呢三個輪流企C位 ...
乐坛风云 發表於 2020-10-9 19:49

無錯,我當年仲有一本,係Stephy,Theresa,Miki三個嘅泳衣寫真封面
封面搵唔到,只搵到個Ugly Angela搏上位嘅

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

可憐鄧麗欣,一次叱咤十大都冇!但鄧麗欣嘅歌比較hit,最起碼仲可以大灣區巡演好幾站 ...
lightupmylight 發表於 2020-10-10 08:53

07應該俾,可惜live嚇親叱咤,收返個獎。

當時勁歌頒獎禮拿獎九人上台,都係的鄧傅兩人有得講下得獎感受,據聞當時佢兩個爭隊長? ...
乐坛风云 發表於 2020-10-9 21:24

最後一塊最後一次上勁歌,都係Kary,Stephy, Theresa有咪企中間。

不覺paco有捧過miki, 不過我認為miki係最靚,有c位企
angela樣衰定kary樣衰d
sexykaren 發表於 2020-10-9 21:23

Miki當初有資源俾佢去TVB拍劇嘛

咪搞笑喇,睇下當時九人時期嘅一些現場視頻,基本上都係S、T、M、K四個係前面,其餘五個係後面當伴舞 ...
乐坛风云 發表於 2020-10-9 19:44

Paco眼光好好,最後選咗綜合質素最高嘅4塊餅。
E衰澳門,同埋太矮,其實佢OK靚都有fan base。
G、H、S完全就係伴舞。
A就唔洗講啦,街市隨便執一件都靚過佢。

個時候Miki個位置被Kary搶左
lightupmylight 發表於 2020-10-10 10:07

又唔係搶,如果唔靠Kary,真係災難live。Kary環球之後嘅live真係唔得,ping pung時期應該係巔峰。以前cookies最識唱真係kary。

我當年都幾ok Elaine
不過佢矮之外氣質都唔太夾Cookies

A 小姐當年響啲mv 已經識得夾硬搶鏡
簡直有礙觀 ...
ricnature 發表於 2020-10-10 13:04

exactly,企埋一齊凹到似夾心餅乾

巡禮片就係方力申+twins,正片變咗蕭正楠+陳文媛,唐寧……鄧麗欣同楊明CP ...
lightupmylight 發表於 2020-10-11 13:13

果陣Miki傳聞會拍甜孫爺爺,最後冇。

stephy就戀愛自由式 miki有咩?
sexykaren 發表於 2020-10-10 19:44

2004年1月,推出專輯《Cookies 4 Play》。這一年四位成員開始嘗試更多的個人發展工作。楊愛瑾首次以個人身份演出電影《餃子》,并以出色演出廣受外界好評,令她同時接到數份劇本,同年參演無綫劇集《爭分奪秒》以及在電影《B420》中首次擔任女一號;鄧麗欣與傅穎參演了電影《失驚無神》;吳雨霏加盟了金牌娛樂新樂隊Ping Pung成為主唱,但她聲稱所有工作以Cookies為先;同年,鄧麗欣更與吳雨霏共同參演電影《甜絲絲》。8月30日,Cookies舉辦首場演唱會。12月,推出專輯《4 In Love》。

2005年3月28日,Cookies宣佈在半年內會暫時獨立發展,但強調不會解散,并重申之後會再度一起。

2010年8月11日,4名舊成員Helena,Gloria,Angela及Elaine於九龍灣展貿中心舉行演唱會,由於事前聲稱Cookies四位成員有機會合體捧場,故門票銷售反應熱烈。

呢四條友係邊個俾嘅勇氣開con,一定係嘔聞屎發起架啦

區是否好好口才?

好似曾經做過RTHK DJ
l00540 發表於 2020-10-12 11:20

口才好唔好就唔知,口活好好就知,食洋腸。

容祖兒不算勤力寫Blog,但每當她遇到開心的事就會透過Blog與歌迷、朋友一同分享,她在Blog匿名叫「cho b」,在中秋節當晚更新了一篇新網誌,透露了她錄新歌的心情,還有最近玩3G手機好開心。

祖兒近日忙於拍攝劇集《學警出更》,同時又再入錄音室錄新歌,她在網誌表示剛剛錄完1首令她感受很深的新歌,能夠遇上1首好歌詞使她心情開朗,再加上她已久未錄新歌,故此她今次錄這首歌的動力很強。歌詞是祖兒在成長中的體會,她坦言隨覑自己漸長,愈覺得要為自己所做負一切責任,成長的代價是不可以再隨心所欲,如果做錯了一些事情,不但會影響別人,同時也傷害到自己。

平日在台上充滿自信,台下精靈活潑的祖兒,在Blog裏表現了內心世界感性一面,她坦言後悔、無奈、內疚該是她最難過的心情,除了藉時間去治傷,還得汲取教訓待下次做得更好。

祖兒又提到最近再度玩「三豬」(3G視象手機),其實她在3G還未普及時已玩過這新科技,惟當時不太過癮,現在愈見流行,她身邊很多朋友都有玩,由於工作關係令她不能時常接觸朋友,玩3G手機令她不再感到與世隔絕,稍為消除孤單感覺。

丁子高更賣口乖讚千嬅一向都好索:「佢內外都咁索
!(私底下有冇色惑你?)千嬅係個好好嘅家庭主婦
同老婆 ...
John 發表於 2020-10-14 23:34

想睇色惑live

因為要完成合約EMI 係5年5隻國語一隻廣東碟
97年隻碟無做廣東歌
本身01年一定要做三隻歌完成合約
可 ...
gordon0807 發表於 2020-10-20 08:59

謝霆鋒果期嘅創作真係超曬班。

潛龍勿用、假天真、告解首首放到今時今日都KO現在的樂壇。

Top 3

與你無關 蔡健雅

True Love 蔡健雅

說到愛 蔡健雅 ...
bagfgfcde 發表於 2020-10-21 14:01

True Love best of the best

不過就算去商台叱咤,一樣是非多多,有傳話佢今晚會攞叱咤女歌手銀獎,唔係金獎,祖兒就話:「有人話我金有人話銀有人話銅,總之係三甲已經好好。大家都知我今年乜嘢環境,九月先至出歌,今年好多私人嘢做,身體狀況,屋企人嘅身體都需要我去照顧,今年嘅崗位就係做一個好好嘅女兒。呢行冇永遠嘅勝利,所以我今年要養好我嘅身體去跑呢場馬拉松。本身我今年都冇諗住角逐,不過公司同歌手好難有共識嘅,所以都尊重公司嘅決定。」

祖兒去年都叫做有新歌推出,雖然係九月至出,遲就遲咗少少,但宇宙巨星G.E.M.一首歌都冇就連掃四個大獎。祖兒笑言:「依家係新世代,依家係新嘅準則同新嘅規則,我哋都要與時並進。」

記者笑言依家啲後輩開始耍大牌喇……祖兒聞言又笑:「咁我都要耍下喇!」係咪覺得G.E.M.遲大到唔應該講大話?祖兒就話喇:「慢慢學習啦,佢都係年紀細。呢行要學做事,技巧上都要慢慢學。我都係不停錯,大家不斷俾機會我,先至今日嘅我囉。」

eason年尾搶十大原來有前科@@
on07111 發表於 2020-10-27 23:04

深藍咁嘅走勢都有十大,疑似分豬肉。

祖兒澄清與商台關係不惡劣 僅奪吒咤女歌手金獎
(明報)2010年1月5日 星期二 05:10
【明報專訊】容祖兒在《吒 ...
on07111 發表於 2020-10-28 21:11

論歌搜神記應該入嘅

日期: 19/12/2019
時間: 23:00 - 01:00
節目: 聖艾粒忌廉夜校

23:00 - 00:00: Bounce Back / 一秒 /
00:00 - 01:00: 漫長 / 忘記和記 / e / j /
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
叱咤樂壇我最喜愛的走勢速報 (歌曲暫時七強) (19/12/2019 23:39) (第四階段截止時間 20/12/2019 12:00)
Reflection - MIRROR    Pretty Crazy - 容祖兒
人話 - 方皓玟       我們都是這樣長大的 - 鄭秀文
最後的信仰 - 林二汶    未來見 - RubberBand
一號種籽 - 姜濤      (Out: /)
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Confirmed

日期: 20/12/2019
時間: 12:00 - 14:00
節目: 叱咤樂壇

12:00 - 13:00: 厭世臉 / 無神論 / 心之書 / Be True /
13:00 - 14:00: 忘記和記 / 我們的基因 / 爸爸的禮物 / 人話 / 嗄嘻呵唏 / 如果我們的語言是威士忌 / 平安夜 /

--------------------
叱咤樂壇我最喜愛的歌曲最後五強 (排名依筆劃序)

Reflection - MIRROR
一號種籽 - 姜濤
人話 - 方皓玟
未來見 - RubberBand
我們與愛的距離 - 許廷鏗
--------------------

Confirmed

第五位係咪買架

每年“十大勁歌金曲頒獎典禮”,無線操控生殺大權,將歌手玩弄股掌之間,誰聽話就誰有獎。今年初舉行的勁歌 ...
LoveMirkay520 發表於 2020-11-8 19:15

邊年啊?06?

1999年至2002年飛天舞會 香港高峯
sexykaren 發表於 2020-11-17 12:35

99年真係食住瘦文谷底期俾佢上到位, even寵物情緣OK好收視。
《都是你的錯》hit到上羅湖商業城,跳舞機又開正佢個飯。
《Ask》我覺得係佢最高汁嘅十大之一,02真係唔知點解就突然flop。

方珈悠死咗去邊

廢禮IG
歷史嘢
kaman921 發表於 2021-1-20 00:32

千女华C位

懷疑情人戰係亞洲遊戲展主題曲所以plug?

我細個都鍾意呢首。。。應該講Kelly 04的派台歌除左 對不起不是 ...
on07111 發表於 2021-2-2 00:47

我覺得呢四首都plug得幾好
紙醉金迷演唱會plug硬,亞洲遊戲展又係plug硬,05年頭完美關係好搶耳,加多一首紅絲帶又係好暖。

華麗邂逅喪谷都唔hit,感覺得美千欣賞,美祖自己都好少唱。
海豚一開始聽ok但好快厭,同完美關係一樣,市 ...
Serendipity 發表於 2021-2-2 20:09

華麗邂逅美祖唱親都會喊
PC我睇果場佢都喊咗,又諗起TVB 2006總選喊果幕

袓好勁
連小學生嘅市場都有
但始終都得唔到14億人民嘅心
LoveMirkay520 發表於 2021-2-3 11:44

知唔知咩叫養老保險

呢首歌真係把鬼
仲嘔過同期希望
趕客首選
唔知點解要谷到食糊歌
嗰年寧願佢谷損友或者越唱越強 ...
ricnature 發表於 2021-2-3 14:27

呢首係大歌,食住我的驕傲,世上只有個公式

我自己就陪我長大 > 世上只有 >>> 我的蕉露 >>>>>>>>>>>>>>> 明日陰典
當年一條公式連續玩三年真係好嘔
...
ricnature 發表於 2021-2-3 16:34

之後食糊都係四字歌 華麗邂逅 零時零分 跑步機上

而家都出好多4字
東京人壽
造就更好
一種永遠
心之科學
lemontea1069 發表於 2021-2-3 17:02

SOTY公式

呢首真係屋嘔心
明明應該越唱越強 / 天之嬌女先正路
但俾首嘔歌掃獎 ...
lemontea1069 發表於 2021-2-3 17:03

咁與蝶同眠夠大歌啦。四台取態都係商業行先。

幫哥哥找女友 仲係好好聽

點解你地咁憎《我敢去愛》

試問聲邊度仲可以搵返歷年 ap記錄?
SamWaiHung 發表於 2021-2-19 16:16

邊年

係,學友2000年後就唔出席,話除非4台搞一個聯合有代表性嘅先會去
Serendipity 發表於 2021-3-1 21:47

其實俾你一個月之內去曬5個好悶嘅假笑party你都唔想啦,而且分分鐘要坐成晚仲冇得玩手機

00年嗰陣時都興玩手機??
stephybest 發表於 2021-3-2 08:02

其實我想講現在,千禧年D頒獎禮廁所位都冇

手機已經有咗三十年了,我第一部pocket pc mobile 是2001年買,當時操作系統是WinCE ,但又貴又唔好 ...
hkwilliamsiu 發表於 2021-3-2 08:05

我係西門子

近日忙為下月24日舉行新專輯音樂會練歌的Gin Lee,想趁租金下調而搬屋,目標是港島區向山的單位,因為想每 ...
John 發表於 2021-4-15 16:17

花滿地奇樹滿林

小城大事派完派長信接受不到由A變E
sexykaren 發表於 2021-10-20 21:49

我其實OK長信,《Single》全碟都好高汁,有04風範。千杯不醉又好聽,奈何前面播得hea,年底郎來了爆seed都追唔到。

未知 成績都幾hea
週數仲少過真話的清高
John 發表於 2021-11-11 14:42

都要睇返當年對手架,四大天王+一堆一線,一年三碟密密上,每個人10+首派台。

勁歌金榜@2002/11/30
RK  LW Songs       Singers
01  ne  女人之苦          許志安
02  ne  人來人往        陳奕迅
03  ne  高妹正傳           梁詠琪
04  ne  笑中有淚         楊千嬅

05  ne  糟蹋               馬浚偉
06  ne  有人                   麥浚龍
07  ne  華麗緣           葉蒨文
08  ne  掌紋         郭富城
09  ne  風箏與風       Twins
10  ne  方寸大亂         小雪 / 葉文輝

OUT
xx  01  失戀王                  陳小春
xx  02  情毒                     陳慧琳
xx  03  愛不釋手                     李克勤
xx  04  黑蝙蝠中隊                  劉德華
xx  05  好心分手                     盧巧音 / 王力宏
xx  06  我得你                        張學友
xx  07  高高在下                     張衛健 / 劉德華
xx  08  相信自己                      鄭秀文
xx  09  有心人                        鄭希怡
xx  10   Ask For More            F4
LoveMirkay520 發表於 2021-10-25 20:08

兩個星期差唔多一半係年度級