返回列表 發帖
賦二代!
chachacharlie 發表於 2022-4-23 22:38

CM有好多厲害嘅賦二代

Long's Music Picks 2022 Week 18

Janice 的聲線雖不及 Sophy 有性格
剛開始時還擔心編曲會否太型格
但之後發現 Janice 的演繹恰到好處 柔中帶剛
如風般輕盈 亦如風般有力量
與歌曲相當契合

RK   LW  NW  PK   Song          
01 06 04 01 
風靡 - 衛蘭    
02 05 04 02 
不言自明 - 張蔓姿 
03 02 02 02 
HW1 - 方皓玟
04 09 03 04 
Long D - 陳凱詠
05 10 02 05 
小心地滑 - MC張天賦
06 08 02 06 
渡澗 - 鍾楚翹CHOR
07 04 05 01 
醫生我無病 - 藍奕邦
08 01 02 01 
LUNCH - my little airport
09 XX 01 09 GIGGLE - Triple G

10 XX 01 10 早上37.2度 - 泳兒

Out... 
XX 03 02 03 早晨 - Jan Curious
XX 07 02 05 此在 (Day Version) - iii / 楊智遠

歌曲推薦 
You Go I Go - 衛蘭

承認很貪心只因鍾意
拖緊你 箍緊你 挨緊你 極放肆

連冠兩plug
Yan 發表於 2022-4-28 09:53

唔知同公司嘅另一位得唔得呢

喜歡蘭兒
kel_kelvin 發表於 2022-4-28 10:44

想睇蘭蘭開 show

第一次入嚟就見到蘭B有冠

(蘭B 係Amusic後期啲歌有啲真係幾災難,E11啲歌聽唔落手(e.g. ...
cfjc_ak 發表於 2022-4-28 16:02

歡迎歡迎
You Go I Go 都叫做E11入面最好聽啦

喜歡風靡 喜歡蘭兒
on07111 發表於 2022-4-28 18:40

多謝支持兩位女歌手

輕盈
梨胃言 發表於 2022-4-28 18:54

黃妍不紅 天理不容!繼續落力 promote 小妍

明明《坐過你先知愛你》同 《YAETM》都好好聽
JasOh103 發表於 2022-4-30 10:26

以後聽首歌都會諗起呢句

激光中個種翻唱真係好恐怖,不過其實其他都幾正常,(八九十硬係覺得蘭B唱好奇怪),但係我都鍾意分手總要在 ...
cfjc_ak 發表於 2022-4-30 10:40

咁又真係幾少聽E11

支持風靡(Sophy’s Version)
bagfgfcde 發表於 2022-5-1 09:25

希望有風靡(魔)(Aga's version)

Long's Music Picks 2022 Week 19

到最後 是去或留
相信每個人已為自己做了最好的打算

世界太好始終不夠香港這味道
在這刻只知道 活更好都可以地道

01 03 03 01 
HW1 - 方皓玟    
02 09 02 02 
GIGGLE - Triple G 
03 08 03 01 
LUNCH - my little airport
04 06 03 04 
渡澗 - 鍾楚翹CHOR
05 XX 01 05 竊竊詩 - per se

06 10 02 06 
早上37.2度 - 泳兒
07 02 05 02 
不言自明 - 張蔓姿
08 XX 01 08 VARIOUS - FIESTER

09 XX 01 09 
QUEST?ONS - mansonvibes        
10 XX 01 10 
人 - The Hertz

Out... 
XX 01 04 01 風靡 - 衛蘭
XX 04 03 04 Long D - 陳凱詠

XX 05 02 05 小心地滑 - MC張天賦
XX 07 05 01 醫生我無病 - 藍奕邦

歌曲推薦 
Dt'z it - 方皓玟
你愛我麼 為什麼今天剩低了我
如若最初 我揀邊一個都錯
停住這呼吸聲 痛楚怎可兌換你心跳聲
也不惜代價去換你反應

歌曲推薦好好聽
Yan 發表於 2022-5-5 07:54

同意 簡簡單單已經好好聽

到最後 是去或留
相信每個人已為自己做了最好的打算

Gin Lee
梨胃言 發表於 2022-5-5 08:25

可能 Duncan 已經講明畀Gin做一姐

世界太好始終不夠U記這味道
kel_kelvin 發表於 2022-5-5 13:02

咁佢冇歌唱都可以賣下衫搵錢 又多個故事訪問時候講

支持QE8

我都支持 Team Gin GOT II
on07111 發表於 2022-5-5 13:12

本身諗住支持下可愛樹熊ian陳卓賢
聽完都係算了

支持Gin Lee GO2
梨胃言 發表於 2022-5-5 13:22

支持 Gin Lee GO2 + Go

其實Kary係咪已經離開咗環球

吳雨霏做快樂媽媽 上圍升Cup孕味濃 (23/04/2022)  ...
梨胃言 發表於 2022-5-7 10:19

唔知嗰時簽咗幾多年 樂壇陽盛陰衰嘅狀況等緊Kary逆轉

不言自明仲有冇機會冠
weiquan 發表於 2022-5-9 00:27

Gigi: I don't know I don't know

Long's Music Picks 2022 Week 20

(我覺得自己上年新人獎頒得幾啱^^)

同步的心靈互相感應
甜蜜的一起
可愛的你帶我遠走高飛

01 07 06 01 不言自明 - 張蔓姿    
02 06 02 02 早上37.2度 - 泳兒
03 02 03 02 GIGGLE - Triple G 
04 10 02 04 人 - The Hertz
05 03 04 01 LUNCH - my little airport
06 01 04 01 HW1 - 方皓玟
07 05 02 05 竊竊詩 - per se
08 09 02 08 QUEST?ONS - mansonvibes
09 XX 01 09 願望之翼 - 雲浩影        
10 XX 01 10 Freakin' Nightmare - 馮允謙

Out... 
XX 04 03 04 渡澗 - 鍾楚翹CHOR
XX 08 01 08 VARIOUS - FIESTER

歌曲推薦 
迷魂記 - 王菲
一年前嘅我應該喊到死去活來
而家知道 有啲人都係做朋友就夠了

怕甚麼 怕被迷魂 扶著情感 得到細心只怕喪心
愛甚麼 愛令我勇於報答太多人
但卻不知道 如何死裡逃生

舊年請左佢食白果
Yan 發表於 2022-5-12 10:17

俾個機會你今年彌補翻

後悔上年冇頒新人獎+歌曲得11位
weiquan 發表於 2022-5-13 00:03

有歌曲獎都好!仲要係天后位

支持榜主上 信
on07111 發表於 2022-5-13 18:03

信之卷 如果呢個係MV榜應該有冠

雲姨要同SaSa爭女新金
Wonders 發表於 2022-5-14 12:18

暫時Sa姨姨領先緊 雲姨要努力追

希望CLOUD 唔好咁早OUT
kwanie 發表於 2022-5-17 11:49

唔會咁快out 首歌都幾舒服
有一刻以為係家謙寫

Long's Music Picks 2022 Week 21

Funky 的編曲為歌曲增添不少玩味
不太複雜也能夠讓觀眾津津樂道
是近期比較搶耳的一首歌

每一步 企得穩
我嘅世界藍天白雲

01 03 04 01 GIGGLE - Triple G    
02 04 03 02 人 - The Hertz
03 07 03 03 竊竊詩 - per se 
04 XX 01 04 doodoodoo - 林家謙
05 XX 01 05 到時見 - 張蔓莎
06 XX 01 06 賽勒斯的愛 - 張敬軒
07 09 02 07 願望之翼 - 雲浩影
08 XX 01 08 PANDA - 張蔓姿
09 10 02 09 Freakin' Nightmare - 馮允謙        
10 XX 01 10 離別的規矩 - 柳應廷

Out... 
XX 01 06 01 不言自明 - 張蔓姿
XX 02 03 02 早上37.2度 - 泳兒

XX 05 04 01 LUNCH - my little airport
XX 06 04 01 HW1 - 方皓玟
XX 08 02 08 QUEST?ONS - mansonvibes

歌曲推薦 
Into The Wild - 蔡健雅

恭喜《DEPART》成為入圍大贏家

實至名歸!

啲歌好新
Yan 發表於 2022-5-19 10:23

洗下榜都好!如果唔係 生生/Ian陳卓賢 嚟緊上不到了

第5好聽過第8
梨胃言 發表於 2022-5-19 10:15

暫時同意 不過熊貓上腦啲

早上37.2度無冠就out 好傷心
616.1314 發表於 2022-5-19 11:31

又唔係唔好聽 不過同上幾首比冇咁吸引

林家0
Wonders 發表於 2022-5-21 10:46

呢啲啱佢多過上一首好多

支持三甲歌
bagfgfcde 發表於 2022-5-21 23:00

三首都值得更多關注

Long's Music Picks 2022 Week 22

繼 〈杜松樹之鳥〉 之後 per se 再度利用編曲使歌曲個性更鮮明
這次用弦樂奏出的 hook 配合急促的鼓聲節奏和貝斯 貫穿全首歌曲
豐富的畫面感令人印象十分深刻〈竊竊詩〉無疑是 per se 回勇之作

暗中 偷偷生火 偷偷祝福
dadadada 有風吹起就夠
哪怕宿命還是詛咒

01 03 04 01 
竊竊詩 - per se    
02 06 02 02 
賽勒斯的愛 - 張敬軒
03 02 04 02 
04 01 05 01 
GIGGLE - Triple G
05 08 02 05 
PANDA - 張蔓姿
06 05 02 05 
到時見 - 張蔓莎
07 04 02 04 
doodoodoo - 林家謙
08 07 03 07 
願望之翼 - 雲浩影
09 09 02 09 Freakin' Nightmare - 馮允謙         
10 XX 01 10 信之卷 - Anson Kong

Out... 
XX 10 01 10 離別的規矩 - 柳應廷

歌曲推薦 
喜歡喜歡你 - 何韻詩

不必捉緊誰 度蜜月期
喜歡的是覺得喜歡你
棉花糖口中溶掉 得我明白那滋味

信       上到榜一周 燒車級MV佔左幾成分
on07111 發表於 2022-5-26 09:37

原來出 信  嘅時候我個榜都未成立
如果唔係一定有冠

希望10>X
利申:反生
梨胃言 發表於 2022-5-26 09:41

原來你唔係愛Gin及生。。傷心

信之卷MV無Gin Lee = -100分
梨胃言 發表於 2022-5-26 09:48

觀察着妳 窺探着妳
越戒越愛 越愛越戒
天國是妳 幽冥是妳
開過關過 開了關了 ...
on07111 發表於 2022-5-26 09:58

其實呢啲細gif點樣出嚟

希望10可以多一week
Yan 發表於 2022-5-26 10:38

究竟鏡仔嘅命運會唔會一樣呢

離別的規矩只有一星期第十...
ayckwan 發表於 2022-5-26 11:28
呀Jer今年喺度嘅待遇已經係Mirror最好了

自己整
我係用gifs.com

好似平時post圖片咁樣
然後縮到勁細 ...
梨胃言 發表於 2022-5-28 10:28

希望gin gin出多啲mv比人整gif gif

Long's Music Picks 2022 Week 23

編曲的逐漸推進 使歌曲層次相當分明
一種種樂器相繼出現 豐富又不會令人審美疲勞
最後氛圍突然變得平靜下來 猶如戰後的一片死寂
彷彿終於覺悟到 一切的災禍 一切的不幸 全都是源自人類

明日你在期待 新天地又重來
誰流下眼淚 浸沒結的果

01 03 05 01 
02 06 03 02 
到時見 - 張蔓莎
03 XX 01 03 confidence - Gareth.T

04 01 05 01 
05 07 03 04 
doodoodoo - 林家謙
06 05 03 05 
PANDA - 張蔓姿
07 XX 01 07 墜落 - 陳柏宇

08 10 02 08 
信之卷 - Anson Kong
09 02 03 02 賽勒斯的愛 - 張敬軒         
10 XX 01 10 Hypocrite - CHANKA

Out... 
XX 04 05 01 GIGGLE - Triple G

XX 08 03 07 願望之翼 - 雲浩影
XX 09 02 09 Freakin' Nightmare - 馮允謙

歌曲推薦 
Youth - Troye Sivan

My youth, my youth is yours
A truth so loud you can't ignore
My youth, my youth, my youth
My youth is yours

好pun
即刻改翻先

睇嚟兩姊妹可以拎兩年新人金
Yan 發表於 2022-6-2 12:28

仲有半年有多!其他要追都會追到

墜落
梨胃言 發表於 2022-6-2 12:35

歌詞出現咗咁多次墜落 我都以為首歌叫墮落 好尷尬

平行時空
kel_kelvin 發表於 2022-6-2 12:44

唔明添

富貴男友仲係榜
on07111 發表於 2022-6-2 20:14

前富貴男友

估生生下星期落榜
chachacharlie 發表於 2022-6-4 22:58

咁快篤爆。。

Long's Music Picks 2022 Week 24

開始冇歌想冠 係咪又要自plug了

So if it's loving me
The only thing you're confident about
I'll make sure it'll worth the while

01 03 02 01 confidence - Gareth.T    
02 06 04 02 PANDA - 張蔓姿
03 05 04 03 doodoodoo - 林家謙 
04 10 02 04 Hypocrite - CHANKA
05 04 06 01 竊竊詩 - per se
06 07 02 06 墜落 - 陳柏宇
07 XX 01 07 Take Me Back - 徐嘉浩
08 02 04 02 到時見 - 張蔓莎
09 XX 01 09 overthinking - Luna Is A Bep

10 XX 01 10 現代戀愛安全手冊 - 衛蘭

Out... 
XX 01 05 01 人 - The Hertz
XX 08 02 08 信之卷 - Anson Kong
XX 09 03 02 賽勒斯的愛 - 張敬軒

歌曲推薦 
越過高山 - the pancakes

今宵我看見流星 如祝我再遇你
我會跟你 回這地 重攜手嬉戲

望著眼前這一切
原來都很美

下星期冠上善如酒定係 日出前讓街燈安睡(WZA111)
Yan 發表於 2022-6-9 11:00

兩首都難聽嘅情況下

唯有支持個名長啲嗰首

可以自plug 如何掉眼淚
JasOh103 發表於 2022-6-9 11:33

上一次流淚 (女聲合唱) >>> x infinity 嬋嬋掉眼淚

上善如酒不用自plug想上 李會愛的人 定 愛過李的人
on07111 發表於 2022-6-9 12:06

CM應該鍾意愛過李的人多啲。。有好多前前粉

希望輕盈2.0下個禮拜唔會NE冠
梨胃言 發表於 2022-6-9 12:44

上到榜先算

開始冇歌想冠
ayckwan 發表於 2022-6-9 15:32

大家都等緊 Gin Lee 出新歌...

Where is Tanya
bagfgfcde 發表於 2022-6-11 21:32

Bored全碟要上榜了

Long's Music Picks 2022 Week 25

兩位歌手出其不意的一次合作
依舊是質素保證
跳脫的編曲令人難以捉摸歌曲的步伐 旋律走向亦有驚喜
但我最欣賞的還是合唱的編排
兩位歌手的演繹讓人非常滿意 在副歌部份一直營造的張力 令聽眾全神貫注
然後歌曲突然完結 再殺人一個措手不及

講到應有盡有也講不完 (講到應有盡有也講不完)
不記得 世界近 共處少 路途遠 (發現了 世界近 共處少 路途遠)
講到七八十歲 時來運轉 (講到七八十歲 時來運轉)
才悟到 告別有長短 (才悟到 告別有長短)

01 XX 01 01 雷公 - iii / 陳健安    
02 01 03 01 
confidence - Gareth.T
03 04 03 03 
Hypocrite - CHANKA 
04 06 03 04 
墜落 - 陳柏宇
05 XX 01 05 Dancing Cus It's Raining - Anna hisbbuR
06 05 07 01 
07 09 02 07 
overthinking - Luna Is A Bep
08 07 02 07 
Take Me Back - 徐嘉浩
09 10 02 09 
現代戀愛安全手冊 - 衛蘭
10 XX 01 10 Not too close - kayan9896

Out... 
XX 02 04 02 PANDA - 張蔓姿
XX 03 04 03 doodoodoo - 林家謙
XX 08 04 02 到時見 - 張蔓莎

歌曲推薦 
Everything - The Black Skirts

You are my everything

My everything
My everything

冇歌嘅話可以冠多一次
Yan 發表於 2022-6-16 10:16

下個禮拜應該有歌想冠嘅

喺度好耐冇出現過雙周冠了

好多英文歌名嘅歌
希望唔會有非主流嗰首
梨胃言 發表於 2022-6-16 11:17

咪搞 聽咗半首已經

好多長歌名嘅歌
希望唔會有非主流嗰首街燈
on07111 發表於 2022-6-16 21:26

好似會上喎 始終榜主喜歡長歌名嘅歌

Long's Music Picks 2022 Week 26

Don't runaway
(it’s getting closer getting closer)
You gonna face it
(It’s getting closer getting closer)
It's raining outside, they're in pain I gonna keep on dancing
(It’s getting closer getting closer)

01 05 02 01 
Dancing Cus It's Raining - Anna hisbbuR    
02 03 04 02 
Hypocrite - CHANKA
03 07 03 03 
overthinking - Luna Is A Bep 
04 01 02 01 
雷公 - iii / 陳健安
05 10 02 05 
Not too close - kayan9896
06 02 04 01 
confidence - Gareth.T
07 08 03 07 
Take Me Back - 徐嘉浩
08 XX 01 08 轉著轉著 - 雷同二友

09 XX 01 09 So Deep! - The Hertz

10 XX 01 10 世界以痛吻我而我歌唱 - 黃妍

Out... 
XX 04 03 04 
墜落 - 陳柏宇
XX 06 07 01 
XX 09 02 09 
現代戀愛安全手冊 - 衛蘭

歌曲推薦 
Wake Me Up To Drive - Big Thief
Wake me up to drive wake me up to drive
Even if I’m tired I don’t wanna miss the ride
Wake me up to drive wake me up to drive
Even if I’m tired I don’t wanna miss the ride

以為係冠take me back

估唔到10你都ok
Yan 發表於 2022-6-23 09:41

應該就唔會冠了
10...除咗嗰幾下高音幾好笑之外都ok嘅...至少比上一首好好多

第10位好驚嚇
梨胃言 發表於 2022-6-23 10:12

你唔是畀咗五fun咩

十字歌排第十位都ok,,,如果多一隻字可以排十一位
on07111 發表於 2022-6-23 19:37

前要排第一位了

一字歌都無第一位
希望四字歌下個禮拜第四位
梨胃言 發表於 2022-6-24 08:05

樹木真美?
順便 update 埋 WK1-26 總結先 (啱啱先由頭開始計完 )

女歌手八強
張蔓姿 / 衛蘭 / 泳兒 / Yukilovey / 張蔓莎 / moon tang / 鄧小巧 / 李幸倪

男歌手八強
林家謙 / 馮允謙 / SoWhat / 徐嘉浩 / 吳林峰 / 藍奕邦 / Triple G / Gareth. T

組合五強
RubberBand / 關勁松的Astrology / The Hertz / my little airport / per se

Long's Music Picks 2022 Week 27

用浮誇方式回顧自己的心路歷程 誇張但不失細膩

就是最趣致 最吸引的 Serrini

真妹一生幾多風波 真妹一生不必心多
只要信 啊真美真美 就能經過
想要的太多 一生霎眼就過
仍要心裡緊記 那真美的最初
還是那個 最趣緻的我

01 XX 01 01 樹木真美 - Serrini

02 04 03 01 
03 XX 01 03 夏之風物詩 - 林家謙

04 05 03 04 
Not too close - kayan9896
05 08 02 05 
轉著轉著 - 雷同二友
06 01 03 01 
Dancing Cus It's Raining - Anna hisbbuR
07 XX 01 07 海 - Alexmalism

08 10 02 08 
世界以痛吻我而我歌唱 - 黃妍
09 09 02 09 So Deep! - The Hertz

10 XX 01 10 不可救藥的... - WHIZZ

Out... 
XX 02 04 02 Hypocrite - CHANKA
XX 03 03 03 overthinking - Luna Is A Bep
XX 06 04 01 confidence - Gareth.T

XX 07 03 07 Take Me Back - 徐嘉浩

歌曲推薦 
賣花的人 - 魏如萱 (feat. 鮮于貞娥)
禮拜六睇唔到金曲獎 live
唯有祝福 Have A Nice Day 攞多啲獎 例如最佳作曲人 最佳裝幀設計

mami好勁
小伙子. 發表於 2022-6-30 09:54

CM樹打手開始做嘢了

家謙同小妍今年都用作品說話

BTW係咪終於唔洗long d
Yan 發表於 2022-6-30 09:59

小妍未算掛 狠ban咗小人
好聰明 等多一日就冇得~~~超long d***

希望娃娃贏晒所有獎 除咗填詞人
JasOh103 發表於 2022-6-30 10:45

寧願奶奶年歌都唔想查有此人贏填詞人

支持樹林pair住上
on07111 發表於 2022-6-30 11:51

好姐妹 Ling Ling 今次輸咗

大家都好支持樹林啊…
我個榜忍唔住孖上林 上星期已上左樹了 太好聽~ ...
MCmatt 發表於 2022-6-30 18:57

希望你快啲上埋樹木真美!

花鼠好勁
梨胃言 發表於 2022-6-30 19:25

最近兩plug都幾 ok 變翻謙stan了

禾鹽又加5 分,
上榜有望
kwanie 發表於 2022-6-30 19:31
下個禮拜應該冇分了

已經上左啦 今星期播到高位添 百聽不厭 特別一開始嘅音樂同最尾嘅mami式激動 ...
MCmatt 發表於 2022-7-2 06:56

咁就希望快啲冠!!

頭三首都高汁
ayckwan 發表於 2022-7-2 20:17

kayan9896好慘...

Long's Music Picks 2022 Week 28

好熱哩。。。好熱哩。。。都真係幾熱

一身輕巧快樂
背心想要穿得更薄
拋低艱深數學
笑一笑 敞開心 抱住 感覺

01 03 02 01 夏之風物詩 - 林家謙    
02 01 02 01 
樹木真美 - Serrini
03 05 03 03 
轉著轉著 - 雷同二友 
04 09 03 04 
So Deep! - The Hertz
05 02 04 01 
06 07 02 06 
海 - Alexmalism
07 XX 01 07 憶年 - 謝安琪

08 XX 01 08 Clockwork - 海島小輪

09 10 02 09 
不可救藥的... - WHIZZ
10 06 04 01 

Out... 
XX 04 03 04 Not too close - kayan9896
XX 08 02 08 世界以痛吻我而我歌唱 - 黃妍

歌曲推薦 
Poetess - LÜCY

When our eyes can see the world that faster than the light
Will you be you? And I be me the same?

以為會上虛榮(Live Version)
梨胃言 發表於 2022-7-7 09:51
等下星期先上CD version 都未遲
今年有冇女三甲完全睇自 plug 幾多首

樹林真美
on07111 發表於 2022-7-7 10:18

樹好美 林就...還可以啦

個廣告好煩
Yan 發表於 2022-7-7 13:12

次次聽到都想打X佢...

黃妍走了
kwanie 發表於 2022-7-7 16:11

一姐地位岌岌可危 gin gin 要踢走實力派歌女了

勞煩誰熄燈
on07111 發表於 2022-7-7 16:31

仲係好掛住 Dear Secrete...

姿持樹林~~
MCmatt 發表於 2022-7-7 16:38

樹林好多 stans!開心

林生好勁
chachacharlie 發表於 2022-7-8 18:40

和好期 發現除咗2020佢每年都有一冠

黃妍給我開燈
John 發表於 2022-7-9 09:29

想聽小妍唱快歌慢想..

冠軍不了
bagfgfcde 發表於 2022-7-9 09:37

不了 - 麥浚龍 幾好聽!

Long's Music Picks 2022 Week 29

第一次聽這首歌也沒太大感覺
在演唱會聽過現場才發現衛蘭處理得十分細膩
猶如在你耳邊一樣 相當輕柔地唱出一句句撫慰人心的歌詞

求可拭乾你眼淚
可擁緊你脆弱
可修補你眼前路徑

01 XX 01 01 呼吸之間 - 衛蘭    
02 XX 01 02 虛榮 - 李幸倪

03 02 03 01 
樹木真美 - Serrini 
04 06 03 04 
05 XX 01 05 你把我的 - my little airport

06 XX 01 06 Told You So - Merry Lamb Lamb

07 01 03 01 
夏之風物詩 - 林家謙
08 XX 01 08 給缺席的人唱首歌 - 馮允謙

09 XX 01 09 路人歷險記 - Nowhere Boys

10 05 05 01 

Out... 
XX 03 03 03 轉著轉著 - 雷同二友
XX 04 03 04 So Deep! - The Hertz

XX 07 01 07 憶年 - 謝安琪
XX 08 01 08 Clockwork - 海島小輪
XX 09 02 09 不可救藥的... - WHIZZ
XX 10 04 01 Dancing Cus It's Raining - Anna hisbbuR

歌曲推薦 
退 - 衛蘭

好想聽呢首 + 寒命

新上榜堆歌差唔多首首都值冠

謝大媽
Yan 發表於 2022-7-14 19:39

你bully緊邊首

我鍾意大媽自己啲創作多啲好有正視·愛嘅味道

除咗虛榮
梨胃言 發表於 2022-7-14 19:40

擺明有冠啦!

高深的專家不想考第二
on07111 發表於 2022-7-14 19:50

呢排聽多咗IDK... 好怕俾隔籬嘅人知道...

有啲估唔到蘭B空降,Gin Lee得第二
cfjc_ak 發表於 2022-7-14 20:00

Gin Gin: 得天獨厚我只有排第二

BRAVO! 頭2位fun 不過榜主可能會2>X
喜歡寒命 好彩OMJ有唱過

plug  ...
kel_kelvin 發表於 2022-7-14 20:05

好少會2>X嘅除咗自 plug

Gin又返到去佢最熟悉既位置
希望2>2>2
JasOh103 發表於 2022-7-14 20:10

Gin Gin @ 903 女歌手: 2>2>2>X>X>...>X (宣布結婚退休)

突然唔想冠虛榮...想等到自plug先冠...
不過肯定被binc

Long's Music Picks 2022 Week 30

你去女!

Inner peace is all about what’s inside of you
This real you now is coming through
以後以後 我就盡情 越活越惹禍 是我

01 03 04 01 樹木真美 - Serrini (2 weeks no.1)    
02 05 02 02 
你把我的 - my little airport
03 06 02 03 
Told You So - Merry Lamb Lamb
04 01 02 01 
呼吸之間 - 衛蘭
05 08 02 05 
給缺席的人唱首歌 - 馮允謙
06 XX 01 06 最壞時活多天 - 鄧小巧

07 02 02 02 
虛榮 - 李幸倪
08 10 06 01 
09 XX 01 09 OFF/ON - COLLAR

10 XX 01 09 老派約會之必要 - MC張天賦

Out... 
XX 04 03 04 
XX 07 03 01 夏之風物詩 - 林家謙
XX 09 01 09 路人歷險記 - Nowhere Boys

歌曲推薦 
玫瑰色的你 - 張懸

你在曾經不僅是你自己

你栽出千萬花的一生,四季中逕自盛放也凋零
你走出千萬人群獨行,往柳暗花明山窮水盡去

???
kel_kelvin 發表於 2022-7-21 16:34
善變嘅男人
Yan 發表於 2022-7-21 17:22

喺度催一催環球快啲過數

我都就快破產了..

Collar有得上
Yan 發表於 2022-7-21 17:23

暫時幾首入面最鍾意

姿持樹10連冠
+HIM咁早OUT嘅...
MCmatt 發表於 2022-7-21 17:46

成日見到佢個廣告...頂唔順了

支持冠軍歌!每日都要最少聽一次
on07111 發表於 2022-7-21 17:57

我每日聽兩次!多過敢和IDK

支持樹木Gin美
梨胃言 發表於 2022-7-21 19:48

想聽樹木真美 - Gin Lee
Gin Lee一生幾多風波..

迫爆個榜 xd
kenneth 發表於 2022-7-21 20:25

好彩冇上我地..

10 XX 01 09 老派約會之必要 - MC張天賦

俾人調低咗一個位好慘
bagfgfcde 發表於 2022-7-23 09:58

被篤爆了
可能係預測佢 peak 係 09...

Long's Music Picks 2022 Week 31

因為一些諾言而全情投入一段關係

最終只換來一道道的疤痕
一幕幕的情境 也伴著零星的琴聲 一一浮現

我也只好放你進思念收集區
這樣不會傷害誰

01 02 03 01 你把我的 - my little airport    
02 05 03 02 
03 07 03 02 
虛榮 - 李幸倪
04 09 02 04 
OFF/ON - COLLAR
05 03 03 03 
06 01 05 01 
樹木真美 - Serrini (2 weeks no.1)
07 04 03 01 
呼吸之間 - 衛蘭
08 XX 01 08 Distance - 陳卓賢

09 XX 01 09 Peachy Party - Taotao

10 10 02 10 老派約會之必要 - MC張天賦

Out... 
XX 06 01 06 最壞時活多天 - 鄧小巧
XX 08 06 01 雷公 - iii / 陳健安

歌曲推薦 
年輕的茶餐廳老闆娘 - my little airport

這些年裡面
我也不知道我可以去邊
但若你最終給我來電
我可給你一整個的春天

MLA今年聲勢好似冇舊年咁勁
Yan 發表於 2022-7-29 13:19

上年太發力…
不過今年暫時都有兩冠

Long's Music Picks 2022 Week 32

風光背後的孤獨和空虛

從李幸倪的演繹中深深感受到了

伸手 伸手擁抱
但我竟愈來愈孤獨
存在欠甚麼 看見天荒
卻錯失地老

01 03 04 01 虛榮 - 李幸倪    
02 05 04 02 
03 08 02 03 
Distance - 陳卓賢
04 02 04 02 
05 09 02 05 
Peachy Party - Taotao
06 XX 01 06 竇 - 藍奕邦

07 XX 01 07 九 -
李駿傑
08 XX 01 08 嗰一晚 - Luna Is A Bep

09 10 03 09 
老派約會之必要 - MC張天賦
10 06 06 01 
樹木真美 - Serrini (2 weeks no.1)

Out... 
XX 01 03 01 你把我的 - my little airport
XX 04 02 04 OFF/ON - COLLAR
XX 07 03 01 呼吸之間 - 衛蘭

歌曲推薦 
年度之歌 - 謝安琪

回望昨天 劇場深不見底
還是有幾幕曾好好發揮
還願我懂下台的美藝
鞠躬了 就退位 起碼得到敬禮

環球及時找數 環球好勁
kel_kelvin 發表於 2022-8-4 16:12

其實係新公司找的...

以為會tag 誰又妄想一曲一世 讓人忠心到底 表達榜主以後會放棄今個禮拜榜首個位 ...
cfjc_ak 發表於 2022-8-4 16:23

本身得一首敢真係好難令人忠心到底
好彩而家有三首

恭喜虛火!
ambrose121 發表於 2022-8-4 16:48

每星期903有20首上榜歌,三十幾個禮拜都冇李幸倪

虛榮=年度之歌
GaracyTan 發表於 2022-8-4 16:54

年度之歌呢啲嘢都係虛榮嚟姐

還願我懂下台的美倪

支持
on07111 發表於 2022-8-4 17:49

敢都俾你發現咗靈魂之窗嘅走勢

支持2週冠
希望環球快啲過數
梨胃言 發表於 2022-8-4 18:25

下個禮拜落榜..呢個係環球最新指令

呢個榜應該虛火係金曲金...
MCmatt 發表於 2022-8-4 18:32

要年尾見都會係另一首啦

Two queens!
JasOh103 發表於 2022-8-4 18:55

環球 who

Hellosss
Yan 發表於 2022-8-4 19:03

最近好似鍾意多咗桌妍。。。希望唔好狙擊我

風光背後的孤獨和空虛
從李幸倪的演繹中深深感受到了
John 發表於 2022-8-6 02:29

Gin Gin 唱歌真係好有感情好細膩

Long's Music Picks 2022 Week 33

即使不在同一地方生活
過去的情誼 記憶 依然存在彼此的腦海
相信到最後相見時 情懷依然未變

同行 或獨活 都不怯懦
分開了嗎 仍可 等某天一起過

01 04 05 01 給缺席的人唱首歌 - 馮允謙    
02 08 02 02 
嗰一晚 - Luna Is A Bep
03 06 02 03 
竇 - 藍奕邦
04 09 02 04 
九 - 李駿傑
05 XX 01 05 靈魂之窗 - 李幸倪

06 03 03 03 
Distance - 陳卓賢
07 XX 01 07 污糟兒 - 洪嘉豪

08 XX 01 08 創作者的派對 - 陳健安

09 05 03 05 
Peachy Party - Taotao
10 02 05 02 

Out... 
XX 01 04 01 虛榮 - 李幸倪
XX 09 03 09 老派約會之必要 - MC張天賦
XX 10 06 01 樹木真美 - Serrini (2 weeks no.1)

歌曲推薦 
The Hours - Beach House

Frightened eyes
Looking back at me
Change your mind
Don't leave without me

睇嚟我會被Gin粉s唾棄...

仲以為改返上虛榮先repost...
kel_kelvin 發表於 2022-8-11 22:28

成日兩行癡埋一行 係咁edit都整唔到

睇嚟係時候自plug靈魂之窗
Yan 發表於 2022-8-11 22:30

無任歡迎 支持榜豬快啲上

DELETE
JasOh103 發表於 2022-8-11 22:41

自plug條隊有啲長...out虛榮加快進度冇辦法

Oh no... No...
我信我能夠找到
on07111 發表於 2022-8-11 22:45

找到新公司?

虛榮分分鐘共和爆冷落榜
John 發表於 2022-8-11 22:58
希望我唔係罪魁禍首

好彩我唔係gin粉
Yan 發表於 2022-8-11 23:17

一齊做迪粉啦

迪粉全面進場
梨胃言 發表於 2022-8-12 00:53

你偶像幾時先出歌...呢排瞓得麻麻

祖兒定荃兒
梨胃言 發表於 2022-8-13 13:09

荃兒幾時先拍劇+有新歌

明就明 快歌慢想 第二身 is coming!!!
kel_kelvin 發表於 2022-8-13 15:56

快歌慢想一直都係第11

雖然活著或許只有信,但俾依張雙EP得獎仍有好大部份係因為感情分數,種種情感成功令全部七首歌都上榜,相 ...
on07111 發表於 2022-8-13 17:00
做乜偷睇年尾頒獎份稿

The Hours hohotan ah >
bagfgfcde 發表於 2022-8-13 21:37

Frightened eyes 多謝支持靈魂之窗

Long's Music Picks 2022 Week 34

編曲營造的氛圍頗 subtle 又能讓人感到浪漫
彷彿隨著電結他的演奏自由流動
如在夜晚即興看著海浪拍岸 教人憶起心底閃亮的日子

反正 日子 都閃亮
反正 你會 在場

01 02 03 01 嗰一晚 - Luna Is A Bep    
02 04 03 02 
九 - 李駿傑
03 RE 02 03 憶年 - 謝安琪

04 07 02 04 
污糟兒 - 洪嘉豪
05 08 02 05 
創作者的派對 - 陳健安
06 03 03 03 
竇 - 藍奕邦
07 XX 01 07 自然變態 - 王嘉儀

08 XX 01 08 關於纏綿 - 張蔓姿

09 01 06 01 
10 05 02 05 
靈魂之窗 - 李幸倪

Out... 
XX 06 03 03 Distance - 陳卓賢
XX 09 03 05 Peachy Party - Taotao
XX 10 05 02 Told You So - Merry Lamb Lamb

歌曲推薦 
在夏夜 - 鄭興

在夏夜 我們認真地吻別
在夏夜 風在念分手的預言

gin粉已嫌棄我了

幸兒準備OUT
梨胃言 發表於 2022-8-18 18:05
邊有咁快...廢事咁快爆分姐

明就明接力上
on07111 發表於 2022-8-18 18:25

應該點都唔會自plug明就明

喜歡08

JF 6weeks!!!
Yan 發表於 2022-8-18 19:33

上到6weeks真係好勁 08嗰位原來已經兩冠一亞

靈魂之窗 is robbed
梨胃言 發表於 2022-8-18 20:27

係囉...大家快啲上啦

我本人 明白自plug都總有限期
on07111 發表於 2022-8-18 20:41

毋忘李 精彩過別來無恙如遊h

我本人 寧願為谷分筋歇力疲
JasOh103 發表於 2022-8-18 20:50

又要開始谷分了...攰

真係out的話 榜豬會話要加快自plug進度冇辦法
最多周圍出post話首歌唔知邊段好好聽補返數 ...
kel_kelvin 發表於 2022-8-18 20:53

點都有冠囉

支持10>X
bagfgfcde 發表於 2022-8-18 22:34

X=1 多謝支持李

首先自plug其他歌
跟住轉自plug 令其他榜跟唔到
最後先上返plug過嗰首歌(街燈)

榜豬好有心計後宮 ...
John 發表於 2022-8-18 22:46

係等大家上埋先谷姐...我只係一個普通宮女

仲有見到希望out 10 re 虛火 我搞不懂
如自plug總有個限期 用畢生生命陪伴李
唯一會是李 ...
on07111 發表於 2022-8-18 22:49

支持 冠軍幾好聽
反對 千嬋