返回列表 發帖
有冇壁球撚?
相認

玩過覺得幾好玩
但唔太熟規則
bagfgfcde 發表於 2020-3-7 20:49

其實開球規則好簡單
不過喺判有冇故意阻擋方面經常好大爭議
搞到今時今日奧運都冇squash項目

成日覺得會打到自己
kevinlai1621 發表於 2020-3-7 21:01

其實好少

我都覺呢個運動最致命係呢點
好唔fair play既感覺
bagfgfcde 發表於 2020-3-7 21:22

不過同fd玩就算數
壁球用嚟減肥係好有效

我都覺呢個運動最致命係呢點
好唔fair play既感覺
bagfgfcde 發表於 2020-3-7 21:22

18:09-18:36
慘到

我都想快啲游
帥小寶` 發表於 2020-3-11 11:17

今晚book到康文署場打壁球

唔係剩係開戶外??
帥小寶` 發表於 2020-3-11 11:23

特別通告

康樂及文化事務署(康文署)今日(三月七日)宣布,部分室內康樂場地及文化設施將於三月十一日(星期三)重新開放。

重開的室內體育設施包括羽毛球場、壁球場、乒乓球室/枱、單車賽道、室內高爾夫球發球道、室內草地滾球場、室內緩跑徑和室內網球場。有關重開設施詳情,請參閱附件。

市民可於三月九日開始透過康體通網上預訂十天內的上述設施,或於三月十一日起到康樂場地的櫃位訂場。有關早前因場地關閉而引致的退款安排(不設補場安排),租用人可填妥退款申請表連同用場許可證正本遞交到康文署轄下已重開的康樂場地及各分區康樂事務辦事處的康體通訂場處。申請表格可在本署網頁下載(www.lcsd.gov.hk/tc/aboutlcsd/forms/refund.html)。

附件載述場館的多用途主場內其他隊際運動設施(如籃球場、排球場、投球場等)、活動室(包括設於多用途壁球場內)、舞蹈室、健身室、兒童遊戲室、自修室、運動攀登牆、美式桌球室(包括設於多用途壁球場內)、順利邨體育館的桌球中心及體操訓練場、鯉魚門體育館的散手訓練場及北河街體育館的搏擊中心則繼續關閉,直至另行通告。

為免人多聚集及減少社交接觸,康文署會在重開的運動設施採取特別措施,包括限制設施使用及逗留人數、暫停開放觀眾席、取消團體作賽,而羽毛球場、草地滾球場及乒乓球枱以隔球場/隔球道/隔球枱方式開放。此外,本署會在場地擺放消毒地毯、提供酒精搓手液及加強清潔措施,市民在進場前則需量度體溫。至於各康樂場地的更衣室及沖身設施亦會暫停開放,以減少病毒傳播的風險。

陸上免費康樂場地包括公園、遊樂場、戶外硬地球場、滑板場、極限運動場、滾軸溜冰場及單車場等會維持服務,而部分戶外康樂場地包括網球場、草地滾球場、運動場的跑道(只限緩步跑活動)、牛池灣公園射箭場、石澳障礙高爾夫球場,以及屯門康樂體育中心內的射箭場、高爾夫球發球練習場及練習草坪,已於較早前重開。

香港中央圖書館及六間主要圖書館,即大會堂公共圖書館、九龍公共圖書館、荃灣公共圖書館、沙田公共圖書館、屯門公共圖書館和屏山天水圍公共圖書館的成人、青少年及兒童圖書館將於三月十一日局部開放,並實施特別開放時間(星期一至六由下午一時至八時開放,星期日及公眾假期由上午九時至下午五時開放)。為免人多聚集,圖書館將控制入場人數,於服務時間內分段開放,每節約一小時,並派籌讓市民以先到先得方式進館。十二歲以下兒童必須在成人陪同下才可進館。館內將提供有限度服務,包括借還服務及領取已預約資料。館內附設之報刊閱覽室、參考圖書館、電腦資訊中心及所有電腦設施、學生自修室等將會暫停開放。詳情請參閱www.hkpl.gov.hk/tc/index.html

所有還書箱已恢復運作;位於港島東體育館休憩處、香港文化中心和大圍村南道的自助圖書站亦已於三月三日恢復服務。公共圖書館將繼續提供電子書及電子資料庫等網上服務。

香港藝術館、香港文化博物館、香港電影資料館和茶具文物館將於三月十一日起開放部分展覽設施,而所有互動式展品及公眾節目暫停。每日實施特別開放時間由上午十時至下午五時(休館日除外)。當中,香港藝術館及香港文化博物館將採取分段式(每節兩小時)入場以控制人流,參觀人士以先到先得方式進館。十二歲以下之小童須由成人陪同入場。詳情請參閱www.lcsd.gov.hk/tc/facilities/fa ... ms/lcsdmuseums.html

所有進入公共圖書館和博物館的人士進場前建議應佩戴自備的口罩,及須接受體溫檢測。各場地將加強清潔措施,包括於每節參觀時段之間進行清潔。

康文署會繼續暫停開放其他文康設施,包括運動場(跑道除外)、草地球場、人造草地足球場、公眾游泳池、泳灘、屯門康樂體育中心的歷奇公園、水上活動中心和度假營,並取消期間舉行的康樂、體育及文化活動,直至另行通告。

康文署轄下表演場地主要設施將不會早於本月底前開放。音樂事務處的音樂中心將繼續暫停開放。除上述提及的公共圖書館和博物館,其餘相關文化設施亦將繼續暫停開放。

城市售票網除維持網上及流動應用程式購票及票務熱線外,位於康文署轄下表演場地的城市售票網售票處和附設自助取票機已於三月三日恢復運作,並實施每日特別開放時間(中午十二時至晚上六時三十分);至於為相關表演場地受影響節目的退票/退款安排,會另行公布。

另一方面,康文署暫停接受及處理免費陸上康體設施的個人及團體預訂申請,以及收費陸上康體設施的團體預訂申請,直至另行通告。

至於預訂轄下婚禮場地、露天劇場及免費康體場地作非指定用途活動/銷售活動的安排,將繼續暫停,直至另行通告。

康文署會繼續密切留意有關情況並適時檢視以上安排。

打算唔戴
帥小寶` 發表於 2020-3-11 13:25

入試場好似一定要戴

戒糖戒油
hehehaha 發表於 2020-3-11 16:20

咩都唔戒
Keep 住打壁球
Keep住120lbs

同兩條囡囡打完兩個鐘壁球

同女仔打壁球?!
bagfgfcde 發表於 2020-3-11 21:14

Why not ?
我哋喺大學識

好似冇乜癮咁  
我所有波友都係男
除非有女性朋友話想試下玩
bagfgfcde 發表於 2020-3-11 21:16

去吓啲club meeting
實有女嘅
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

問題係我麻麻地同女打波
bagfgfcde 發表於 2020-3-11 21:21

嫌人哋渣過你?

好似冇乜癮咁  
我所有波友都係男
除非有女性朋友話想試下玩
bagfgfcde 發表於 2020-3-11 21:16

佢哋都識玩嘅
好多局都打到10-10

你講呢句時叫大家情何以堪
kevinlai1621 發表於 2020-3-11 21:47

BMI 18.x
覺得自己塊面好肥好腫

塊面就算啦, 而家有得P圖
  同埋角度配合
kevinlai1621 發表於 2020-3-11 21:50

最癲嘅係我試過24個小時內都四個鐘壁球+一個鐘羽毛球
唔係低炒都覺得肥

不要玩命
帥小寶` 發表於 2020-3-11 22:44

年輕就是任性

好耐冇做運動
Recover得好慢
要食Meldonium了
bagfgfcde 發表於 2020-3-15 20:59

會唔會變紫尿㗎

CM 男神 !
bagfgfcde 發表於 2020-5-7 20:26

我戴唔起咁大頂高帽

**** 本內容被作者隱藏 ****
bagfgfcde 發表於 2020-5-20 12:16

bagfgfcde 發表於 2020-5-20 20:42

bagfgfcde 發表於 2020-5-20 23:01

bagfgfcde 發表於 2020-5-21 00:22

bagfgfcde 發表於 2020-5-21 00:22

bagfgfcde 發表於 2020-5-21 08:49

bagfgfcde 發表於 2020-5-23 23:35

今日打咗羽毛球
好開心牙
bagfgfcde 發表於 2020-5-25 23:17

今日完sem了
    明天打壁球
巧kai心牙

我星期五打 !**** 本內容被作者隱藏 ****
chanchan0909 發表於 2020-5-26 21:24

bagfgfcde 發表於 2020-5-26 23:26

今日打羽毛球打到塊拍斷線
好勁
bagfgfcde 發表於 2020-5-27 21:03

粗暴男神?

好想打波
bagfgfcde 發表於 2020-7-14 12:34

今個星期約咗三日打波都打唔到

今日約咗壁球教練練波
可能太耐冇約佢練
被佢狠批拉錯拍同習慣鎖死手腕
打咗一年仲係咁廢
點解做咩都係一事無成

今日我都有打波!
bagfgfcde 發表於 2020-10-24 21:07

網球?

羽毛波
bagfgfcde 發表於 2020-10-24 21:12

唉羽毛球我又係玩到中途就放棄
希望我唔會放棄壁球住

你要專一樣野係要俾啲恆心
利申 從來冇學過任何運動 我當娛樂咁玩下  ...
bagfgfcde 發表於 2020-10-24 21:16

唔學唔會錯手勢咩
一錯手勢就好難進步
今日就係練貼住後牆接波(which我覺得喺壁球入邊最難接嘅波)好多失敗感

又唔係冇人教
係冇”coach”姐  

打羽毛波/網波都有遇到啲好困難既球
(羽毛波係反手後場,網波 ...
bagfgfcde 發表於 2020-10-24 21:53

掩飾唔到
我試個喺group約個唔識嘅人打波
一開波都還好
佢半個鐘後知道晒我弱點後就全程被人針對弱點

星期六終於有得打波

想玩壁球!
bagfgfcde 發表於 2021-3-7 21:26

咩都玩
她都一走了之 你會否哭訴後找我做靠倚

拼命
bagfgfcde 發表於 2021-3-10 21:07

林家謙fans?