返回列表 發帖
首歌浪漫到......
帥小寶` 發表於 2020-9-14 17:06

Agree
好有畫面

等~你
在這長草的議會
不需要
庸人在決定 我的將來

可以apply落香港

成首都可以用呢個角度閱讀,完全係攬炒時代心聲 (猶記得去年Kay isn't me 演唱會全場觀眾大嗌攬炒果陣), ...
powerful 發表於 2020-9-17 14:49

到今日想起Kay唱<獨家村>喊個一幕都會眼濕濕, 心姐個種不被明白的委屈

講返首歌, 到底導演Juno心中的切爾諾貝爾係一個點樣的地方? 係唔係一個烏托邦? 又會唔會係一個光復了的香港?

同意, 呢首歌可以解作另一首<地球來的人>, 都係講倒數, 叫人留守, 唔好走

歌詞入面的 //這城又見 白灰飛 鋪千里 旁人在四竄 我們留在這地//  //情願抱著你 同享這毒氣//     <--我只想起催淚彈

//情願抱著你 Ha~
完成這壓軸戲 腳踏這地
同享這毒氣 也許守出個生機//

如果呢個係Juno做呢個project的初衷, 我真係俾salute

切爾諾貝爾係人類歷史既一大悲劇,內爆後從此化作廢墟,但同時事件都催化左蘇聯獨裁政權解體,如果套落香 ...
powerful 發表於 2020-9-21 14:06

Kay之前話2018年已經收哂廿幾首歌, 亦好多已經錄好, 唔知呢首係唔係?

會唔會後來再改過歌詞? 少修少改?

不過就算Juno條橋真係咁, 佢都一定唔會直白承認, 畢竟會少了浪漫, 多了麻煩

個plot應該一早定好,勇悍17已經埋左伏線,不過創作完成點係幾時就唔知喇

睇返Juno d 訪問所講,「切爾 ...
powerful 發表於 2020-9-21 14:22

而家望返 The Album就好似一個大剛, 或是目錄

之後就details咁講故事

呢三隻都會係神碟啦

唔知心姐下一首係講咩呢

係,呢首歌雛形兩年前已經有
只係今年先正式錄音編曲同製作
詞都係今年先有(幾個月前wyman自己都唔知自己 ...
hehehaha 發表於 2020-9-21 18:57

正呀!多謝提供資訊

btw 我在切爾諾貝爾 等你 其實仲有一個潛台詞,即核爆都唔割
powerful 發表於 2020-9-22 15:26

ok wo, 真係無諗過