返回列表 發帖

liwaynejason's Music Chart (Week 13)
紀錄自己每週最鍾意嘅十首作品

Week 13 冠軍歌:大半夜未肯睡

RKLWSongsSingersTrends SSMTWTF
0105大半夜未肯睡駱胤鳴 05>01> 910109 10=48
0201緊急應變逃生法Pandora 09>02>01>02> 109910 9=47
03re回憶半分鐘 (Aurora ver.)雲浩影 (ft. Gordon Flanders) 08>04>06>6XX>03> 6867 8=35
04ne筆觸男孩憂鬱之死柳應廷 04> 3686 7=30
0503玩偶奇遇物語周卓盈 04>03>05> 5758 5=30
0604Diff.Gin Lee 10>08>04>06> 8573 3=26
0706Truth or Dare洪嘉豪 10>06>07> 7115 6=20
0802唔明你講乜陳健安 08>01>02>01>02>08> 2244 4=16
0909隔牆有耳張天賦 09>09> 4332 2=14
10ne撞到正泳兒 10> 421 1=8
XX07無答案林家謙 10>07>04>03>07>XX 1 =1
XX08說走就走雷同二友...>03>01>05>08>XX =0
XX10黑玻璃洪嘉豪 ...03>06>06>06>10>XX =0

2024年冠軍歌
WK01 - WK13:
星願 / 以正義之名 / 黑玻璃 / 無能 為力 / 溝我吖笨 / 虛無 / 我點捨得走 / Sorry / 唔明你講乜 / 說走就走 / 唔明你講乜 / 緊急應變逃生法 / 大半夜未肯睡 /
WK14 - WK26:
WK27 - WK39:
WK40 - WK52:

2024年亞軍歌
以正義之名 / Sexy Dangerous / Sexy Dangerous / 黑玻璃 / 無能 為力 / Agree to Disagree / Agree to Disagree / 說走就走 / Sorry / 唔明你講乜 / 緊急應變逃生法 / 唔明你講乜 / 緊急應變逃生法 /

2024年季軍歌
因愛而來 / 星願 / 以正義之名 / 虛無 / 黑玻璃 / 我點捨得走 / 神算 / 黑玻璃 / 說走就走 / 白髮齊眉 / 無答案 / 玩偶奇遇物語 / 回憶半分鐘 (Aurora version) /

Q1 summary:

十大歌曲:Agree to Disagree | Sexy Dangerous | Sorry | 唔明你講乜 | 我點捨得走 | 無能 為力 | 緊急應變逃生法 | 虛無 | 說走就走 | 黑玻璃 |
男歌手五強:Cyrill Lotion | 林家謙 | 洪嘉豪 | 藍奕邦 | 陳健安 |
女歌手五強:AGA | JUDE | Taotao | 泳兒 | 雲浩影 |
組合五強:Beanies | EOS | Pandora | Twins | 雷同二友 |

LLL TOP20 Music Chart 2024 (WEEK 13)

一個眼神 --- my little airport

// 一邊想去無人的島
根本沒有這 ...
Lllch 發表於 2024-3-24 00:03
Beanies換Beanies成員 GF換GF
最佳非冠軍歌 : 青春告別式 --- 張敬軒
Lllch 發表於 2024-3-24 00:03
BARF! 今年要造個最佳非冠軍歌獎俾英皇?

撞到正咁低
雖然我都覺得無能 為力好聽啲
梨胃言 發表於 2024-3-24 01:02
真係唔太好聽 下week冇位嘅話真係落㗎啦
做咩唔霸咗位先?

原來我未霸位
梨胃言 發表於 2024-3-24 01:05
用返#13囉

LWY Weekly Top 20
WK13冠軍歌:說走就走 - 雷同二友 (第1首冠軍歌)
作曲:謝芊彤
填詞:謝芊彤
編曲:溫翰 ...
梨胃言 發表於 2024-3-24 01:02
念恩準備爆升上第三位然後先out

re 以為要上埋男金第三plug
Lllch 發表於 2024-3-24 01:19
加咗GF二重唱真係好好聽
咁男金要嘔返出嚟了 衰仔樂園is a complete flop!
liwaynejason 發表於 2024-3-22 17:32
已ban
英皇好姊霉今年first plug都得唔到榜豬歡心
GaracyTan 發表於 2024-3-24 01:29
Diff. 可能rebound呢 LAVA's IMPACT

到依家都未係太搞得清楚每日喜愛度係咩概念 7 1 1 5 好似好跳脫咁 有無出現過10 1 10{:1_ ...
kel_kelvin 發表於 2024-3-24 02:44
純粹等於係我每日都會「出一次榜」assess自己最鍾意嗰十首嘅先後次序
七日加埋嘅分數先係你見到嘅週榜總分

通常個做法係我會順住琴日由10分到1分嘅歌去聽
例如星期五係大半夜10分 Pandora 9分
星期六聽完呢兩首覺得Pandora好聽啲 咁Pandora會變咗排喺大半夜前面
然後聽第三首 第四首etc. 逐首按鍾意程度加入星期六個榜度
最尾就變成完整週榜嘅樣 唔知你明唔明

如果有啲日子淨係聽咗5首 咁最鍾意嗰首就係5分 第二鍾意嘅得4分 如此類推

有時係會比較跳脫 嗰日覺得ToD冇feel 所以排名先急跌 之後又鍾意返
我冇keep record所以唔知有冇出現過10 1 10喎
但上年 李是我的迦 週榜係07>01>XX 日榜就試過
W T  F S S M T W T F
10 7 8 0 0 0 0 4 0 0

回復  liwaynejason
支持2 6 7 10但係想6攞十大!
cubex___ 發表於 2024-3-24 11:25
6十大難啲 2都大機會過6十大
當儲分同 同公司姊妹 & 前公司好姊妹 & 新寰亞一姐爭女三甲囉
幸兒五強不入 睇完LAVA都係無得加分
Humeny 發表於 2024-3-24 15:56
嗱嗱嗱你自己話㗎
LAVA個加長版唔好聽
Humeny 發表於 2024-3-23 08:57
點都好過青年倪機 以正義之名
念之後未決定咩歌亞
可能俾泳兒攝到個禮拜 ...
梨胃言 發表於 2024-3-24 16:10
兩首都冠咗 又ban念恩嘅人表示:

Daabinlo’s Music Chart 2024 - Week 13

Week 1-13: Eye to Eye / Sigue Haciendo 時機已到 / 你的世界 / ...
Daabinlo 發表於 2024-3-26 14:19
女歌手競爭好激烈  Jaime仲未入到五強
唔知榜主遲啲會唔會上埋 抵屌低調~低調~低調~ is my attitude

Garacy Music Chart 2024

真的不懂所有廢話
心思翻到宇宙外爬
唔係太理解 唔係太想知
無人煩 不講經 傻人 ...
GaracyTan 發表於 2024-3-29 23:30
冠軍歌好高質 雖然Live afteR Life版live好難頂
普遍喜愛單數歌多過雙數歌

Kelv's 摯愛十大 2024 Week 13

青春告別式 - 張敬軒 第13首冠軍歌
歷年冠軍歌:春秋(10) | Deadline(10) | ...
kel_kelvin 發表於 2024-3-30 00:01
HKH! 男金! HKH! 男金
黑玻璃上榜9週 5週亞軍 應該夠榜分十大掛

Humeny's Music Chart 2024 | Week 13

本週冠軍歌  I Am All Alone - 黃淑蔓

第一季冠軍歌:星願 | 在我 ...
Humeny 發表於 2024-3-30 00:19
唔show音樂單位第九名… 估係領 / Eason