返回列表 發帖

liwaynejason's Music Chart (Week 02)
紀錄自己每週最鍾意嘅十首作品

Week 02 冠軍歌:Me and the Moon

RKLWSongsSingersTrendsPtsSSMTWTF Sum
0107Me and the Moon馮允謙02>10>07>01> 8XXX1099=36
020600000李靖筠06>02> 4XXX81010=32
0303言之無物陳蕾/岑寧兒07>XX>01>03>03> 10XXX646=26
0401至少還有你取暖梁釗峰07>01>04> 9XXX911=20
0502溫柔暗號衛蘭03>02>05> 6XXX463=19
0608sshhh…衛蘭08>06> 5XXX75X=17
0710生活復常洪助昇10>07> XXXXX97=16
0804第二最愛古巨基/Tyson Yoshi06>04>08> 2XXX572=16
09neLOVERSE呂爵安09> 1XXX138=13
10ne還有事情可慶祝楊千嬅10> 3XXX3X6=12
OUT
XX05坐看雲起時柳應廷09>10>XX>05>XX 7XXX22X=11
XX09心的全部黃妍10>06>05>01>02>09>XX XXXXXXX=0

上榜機制:
- 如果我當日有聽歌,我會將聽咗嘅歌由最鍾意順次序排到最冇好感
- 聽咗5首,咁最鍾意嗰首就會有5分,第二鍾意有4分 etc.
- 每日上限係10首,所以每日最鍾意嗰首最多有10分
- 累積分數最高十首就會上榜
- 計算時間:星期六-星期五

liwaynejason’s Music Awards 2022 已經完美落幕!
重溫:Link
未有/冇MV post住live先
Links to charts from previous weeks are available when song names are clicked

2023年冠軍歌
WK01 - WK13:至少還有你取暖 / Me and the Moon /
WK14 - WK26:
WK27 - WK39:
WK40 - WK52:

2023年亞軍歌
WK01 - WK13:溫柔暗號 / 00000 /

2023年季軍歌
WK01 - WK13:言之無物 / 言之無物 /

2023女金咁快出現
梨胃言 發表於 2023-1-8 01:09
啱啱發現冠軍歌計跨年差唔多至尊 跨年可以放肆啲
新一年新女金 ...
Lllch 發表於 2023-1-8 00:27
大家都好似力谷喎
英皇幫某位女歌手打造嘅神曲一日未面世 女金一日都未封盤
WK02冠軍歌:坐看雲起時 - 柳應廷

2023冠軍歌
WK01 - WK13:圍牆倒下前 / 坐看雲起時 /
WK14 - WK26:/ ...
梨胃言 發表於 2023-1-8 00:01
LOVERSE喺你度真係有十大相呢

應該最少有亞
再上要睇吓係咪仲係咁少新歌
梨胃言 發表於 2023-1-8 01:19
真... 好努力搵緊新歌聽
捕獲野生芊粉
GaracyTan 發表於 2023-1-8 01:45
一齊上let's go

MC Music Selection Awards 2022將於今晚 8/1/2023(SUN) 21:30舉行,多多支持!

________________________ ...
MCmatt 發表於 2023-1-8 07:01
紫色同淺藍色咩意思
聽完叱咤live有冇對冠軍歌改觀

JF呢首確實好聽....
頒獎禮辛苦了 反應好好 今晚到我XD 希望唔好太冷場啦 (仲執緊啲po)
臀部走了.....
話說有三日無聽歌咁
MCmatt 發表於 2023-1-8 07:09
冇錯... 比較平淡但好好loop
加油呀 我其實都係執tag執到女歌手開始唔知tag咩好 所以索性唔tag
嗰三日好多現實生活嘅嘢搞 同埋冇咩動力聽歌啦 最近派台歌又唔係好非常非常好聽

AYCK 粵語流行榜 (Year 2023 Week 2)

第2週冠軍歌 :
誅神的黃昏 - 王菀之 x Serrini
作曲 : 王菀之
填詞 : ...
ayckwan 發表於 2023-1-11 08:16
希望15>1

咁癲嘅 兩首 JANICE
Nicholas 發表於 2023-1-13 10:08
都係聽歌習慣問題啫 通常出咗新歌(又鍾意)我就好難忍住唔聽 咁啲歌手出album我就好容易一次過上兩首

Garacy Music Chart 2023

絕望時提醒我不可氣餒
無力感都只可以氣力捱下去

2023年第2週
冠軍歌:生活復 ...
GaracyTan 發表於 2023-1-13 16:34
呢位榜主啲走勢好似都係第二週一係升唔少 一係微降
估DOMDOM 下個禮拜第四位

不能3>1> N 個落榜週 嗎
MCmatt 發表於 2023-1-13 17:59
榜主可能覺得呢個係噴走勢

20HKPMSK 2023 Week 02

01  03  地球上的最後一朵花 陳卓賢
02  05  氣流 雲浩影 feat. AF
03  04  意外 ...
LushKillYourMus 發表於 2023-1-13 20:23
想知3HKPSMKBL stands for啲咩
見到呢個榜單有少少感覺不妙…