返回列表 發帖

組合及樂隊 金獎
Dear Jane
冠軍歌:到底發生過什麼事
上半年派台歌:脫骹的華爾茲

Dear Jane近年好多hit歌,例如人類不宜飛行、銀河修理員、哪裡只得我共你等,大部分是情歌,但他們都有另類嘗試,希望他們多作嘗試,做多些高人氣的非情歌。

接著頒發男歌手獎
今年部分分數幾接近,第三至五位都係男銅的潛在人選。
銅獎:本來1/1後想臨時調走,不過我覺得live不是本榜的評分重點,加上我幾鍾意他以及調走走勢靚的歌手好似好過份,我決定照俾獎。

你話明主要係主流,COLLAR銅未至於BARF嘅
MIRROR flop太多,好難去返Warrior (banned) level ...
tn672 發表於 2023-1-3 23:26

MIRROR差左好多,可能下年ban

BARF聲四起。。。

男歌手 銅獎
姜濤
冠軍歌:風雨不改
上半年派台歌:鏡中鏡、作品的說話
下半年派台歌:無人不知的戰果、痴漢之歌

1月1日的live真的不能接受,完全不合格,要好好改善,否則只會有更多hater。我欣賞的是他前衛的眼光,有概念,加上studio version不差,加上適當的感情,不好好地改善自己我只好用今年對天后中的天后的待遇。

銀獎:近年我最喜愛的男歌手,他可以是情歌王子,也可以是藝術家。

男歌手 銀獎
許廷鏗
冠軍歌:有今生沒來世、亻言
上半年派台歌:修羅場、沒有人可以為你的幸福負責、煽風點火
下半年派台歌:假面具

我12月31日入場欣賞他的演唱會,live仍然很好,好有藝術性,歌路多元化,表演完整,欣賞他在這個年代仍然找林夕填詞,詞令不少歌加分,他願意作新的嘗試,這一點絕對值得學習。

金獎:坦白講其實我未至於好喜歡呢位歌手,我冇刻意搵機會俾金獎,但今年的作品超級優秀,令人刮目相看,令我一定要俾金獎。

男歌手 金獎
陳柏宇
冠軍歌:命盡頭、有天
上半年派台歌:有我、墜落

今年以專輯<<The Fight Goes On>>帶出正面思想,雖然有負面字眼的歌,但其實想鼓勵人要保持正面,積極面對負面情緒。Jason嘗試轉型成功,期待日後發展。

是時候睇下天后中的天后有冇獎,現在頒女歌手獎
銅獎:我今年對呢位歌手改觀,她今年的歌比上年好。

呢個三甲人選幾有趣 都support
Yan 發表於 2023-1-3 23:37

Thanks,其實好多歌手都好好

女歌手 銅獎
黃妍
冠軍歌:世界以痛吻我而我歌唱、心的全部
上榜歌:7月24日大道
上半年派台歌:Little People

我今年感受到Cath進步不少,仍然行文青路線,vocal有進步,越來越耐聽,恭喜Cath!

估小妍
GaracyTan 發表於 2023-1-3 23:39

很聰明!
Talent!
梨胃言 發表於 2023-1-3 23:40

Yes! Talent always wins!

銀獎:她今年的歌比上年稍差,好彩年尾一曲增添不少分數。

女歌手 銀獎
泳兒
冠軍歌:Little Fires Everywhere
上榜歌:18部半
上半年派台歌:葉落冰川、早上37.2度

Vincy在2019年展開暗黑系列後,事業開始起飛,在2021年開始獲得認同,踏上事業高峰,今年作品仍然有高水平,年尾一曲更令人感動,憑實力取得女歌手銀獎。

泳兒?
梨胃言 發表於 2023-1-3 23:43

Yes,18部半唔得,如果唔係應該女金。

Support 男歌手金銀!
三個男歌手啲歌都有概念,不過姜生真係要好好改善,唱嗰方面有好大進步空間,佢啲 ...
tn672 發表於 2023-1-3 23:46

我2023年應該不會對姜咁寬容 (之前其實幾鍾意他)

金獎:我向來都好喜歡這位歌手,雖然好佛系,但是對唱歌十分認真,大部分歌曲都唱得好好。

女歌手 金獎
衛蘭
冠軍歌:呼吸之間
亞軍歌:我的視角
季軍歌:溫柔暗號
上半年派台歌:Little Miss Janice、風靡、現代戀愛安全手冊
下半年派台歌:sshhh…

Janice向來唱功好,好舒服,今年有多元化的嘗試,女性專輯概念非常好,今年終於出歌海,質量兼備。

Finally! 唱片獎,唔tag啦,全部得獎者都在前面得過獎。

恭喜女金!溫柔暗號咁快有季軍好勁
WZA111 發表於 2023-1-3 23:52

速上季軍儲分,如果唔係即使歌海都冇女金

唱片
金獎: The Fight Goes On - 陳柏宇
銀獎: Daughter - 衛蘭
銅獎: 2021 - 許廷鏗

終於完成!分紙轉頭出。

應該係第4個唱片金獎啦,well deserved
tn672 發表於 2023-1-3 23:57

Jason能夠保持水平應該可以再挑戰唱片金,我年頭都估唔到他會掃獎,差少少就大滿貫
蘭兒女金好似暫時唔太多
Love this!
kel_kelvin 發表於 2023-1-4 00:00

歌海點都有著數,我個榜唔似其他咁頭幾名會額外加好多分(最高有的去到50分),機制就是第一位10分遞減至第十位1分,上多幾首點都儲到分,所以我其實要求歌手做到質量兼備才有獎,基本上有數計,一年如果唔足三首,可以同歌手獎say goodbye,Panther就係例子。Janice做到質量兼備,自然可以女金。

出分紙前,要講下分數全部以100分為滿分,歌曲分數同歌手分數完全無關,兩者獨立評分,所以歌手分數普遍比歌曲分數低。由於本榜在下半年(Week 31)才成立,因此本年度頒獎典禮的評分機制為50%個人評分(以100分為滿分)及50%榜分,歌曲及唱片奬則為100%個人評分,並將所有分數轉換為100分為滿分。

00:30出分紙

分紙:
歌曲
至尊歌曲: 到底發生過什麼事 – Dear Jane (96)
第2位: 有天 - 陳柏宇 (95)
第3位: Little Miss Janice - 衛蘭 (94)
第4位: Little Fires Everywhere - 泳兒 (93)
第5位: 修羅場 - 許廷鏗 (92)
第6位: 污糟兒 - 洪嘉豪 (90)
第7位: 風雨不改 - 姜濤 (89)
第8位: 下流社會 - 陳蕾 (88)
第9位: 世界以痛吻我而我歌唱 - 黃妍 (85)
第10位: 虛榮 - 李幸倪 (83)
第11位: 樓下有人 - 林峯 (82)
第12位: 憶年 - 謝安琪 (81)
第13位: 創作者的派對 - 陳健安 (80)
第14位: 到了那裏就對吧 - 雲浩影 (80)
第15位: 老派約會之必要 - 張天賦 (78)

唱片
金獎: The Fight Goes On - 陳柏宇 (95)
銀獎: Daughter - 衛蘭 (91)
銅獎: 2021 - 許廷鏗 (86)
第4位: The Cloud - 雲浩影 (78)
第5位: Time & Faith - 李幸倪 (70)

新人
金獎: 雲浩影 (78)
銀獎: 陳宗澤 (70)
銅獎: 顧定軒 (65)
第4位: 黃明德 (63)
第5位: 李駿傑 (58)

組合及樂隊獎
金獎: Dear Jane (75)
銀獎: MIRROR (65)
銅獎: COLLAR (60)
第4位: Lolly Talk (56)
第5位: 艾粒 (50)

男歌手
金獎: 陳柏宇 (95)
銀獎: 許廷鏗 (90)
銅獎: 姜濤 (86)
第4位: 洪嘉豪 (84)
第5位: 張天賦 (79)

女歌手獎
金獎: 衛蘭 (91)
銀獎: 泳兒 (85)
銅獎: 黃妍 (82)
第4位: 陳蕾 (78)
第5位: 雲浩影 (78)

年度作曲人
吳林峰
上榜歌:明天一切如常、組合、我也難過的、離別的規矩、神經刀、土撥鼠之日、到了那裏就 ...
Mic2001 發表於 2023-1-4 21:07

全部YT都用AK,support Team AK!

年度推介男歌手十強
年度推介女歌手十強

年度推介組合七強
liwaynejason 發表於 2023-1-7 23:34

除咗頭幾名之外,全部不合格 鄭欣宜女銅BARF! 反而上年冇女三甲,結果同主流真係有啲唔同。男歌手第一好surprising,不過都係唔錯嘅人選,Jason兩首十大都係只有第五。恭喜泳兒女金,Cath播咁多都係食白果

黃妍好慘 乜都冇。。。
weiquan 發表於 2023-1-8 00:40

樣樣都係差一名。。。

Nick’s Music Selection – 男/女/組合 三甲
男歌手 -
金獎: 陳柏宇 (575)
冠軍歌 : 有我 (127)  墜落 (15 ...
Nicholas 發表於 2023-1-8 12:08

MC的老派算低分,JF得一冠都有男銅,歌海果然有著數。最可惜嘅係Jason有四冠但冇十大。

CKKL Music Award 2022

十大金曲 第十位

修養動物 - 林欣彤

曲 Howie
詞 林寶
編 徐浩 周錫漢
監  ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 20:06

遲咗入場,Mag今年都仲有奬,果然係首席愛將。你係咪同我一樣覺得Mag唱作唔得?

MC Music Selection Award 2022 (希望overlap都有人支持啦 )
年度歌曲大奬第十位:哭有時 笑有時 -  ...
MCmatt 發表於 2023-1-8 21:38

呢首好聽,不過真係冇上過主流榜,真係好容易忘記呢首歌。

唱片銅

2021 - 許廷鏗
上榜歌: 修羅場 / 沒有人可以為你的幸福負責 / 煽風點火 /  ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:44

恭喜Alfred! 呢隻碟幾好㗎

唱片銀

Time & Faith - Gin Lee
冠軍歌: 剛好 / 虛榮

唱片金

金獎就年頭派到年 ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:48

咁少歌,應該造馬 有兩首冠軍歌都算唔錯。

唱片金

Daughter - 衛蘭
上榜歌: 呼吸之間 / 我的視角
冠軍歌: LittleMiss Janice ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 21:52

估唔到The Fight Goes On冇唱片奬

MC Music Selection Award 2022
年度至尊歌曲大奬:留一天與你喘息 - 陳卓賢(255)

作曲:陳卓賢
作詞:Osc ...
MCmatt 發表於 2023-1-8 22:21

@kel_kelvin 有人學你嘅走勢

CKKL Music Award 2021
分數發表 (只列頭五名)

男歌手

張天賦 427
陳柏宇 416
馮允謙 345
許廷鏗 308 ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 23:02

許廷鏗有第四算係咁,得一冠。 Kay好可惜,全部被調走。
CKKL Music Award 2021
分數發表 (只列過120分)

十大

下流社會          134
兩種語言     ...
kevinlai1621 發表於 2023-1-8 23:02

修養動物唔知邊度調上去 只能講Mag係神級愛將

全女班十大第一位
李幸倪 · 虛榮

〈虛榮〉推出的時候
剛好是我告別學生時代展開實習的時候
伴隨而來的是 ...
616.1314 發表於 2023-1-26 22:49

Wow,呢首至尊!我只係俾十大第十。

全女班十大第八位
菊梓喬 · 隨意瞞

前有王灝兒強勢加盟
後有炎明熹、姚焯菲等新秀崛起
加上種種人事變遷
...
616.1314 發表於 2023-1-26 22:11

Hana竟然有十大 我都係hea冠,覺得可以冠但離十大水準仍有距離。

全女班生力軍大獎
金獎 · 鍾柔美
冠軍歌:Breakin’ My Heart
上榜歌:Wanna Be Close To U

...
616.1314 發表於 2023-1-26 23:14

竟然Yumi新人金 出咁少歌正常好難俾奬…

全女班傑出表現大獎
炎明熹
冠軍歌:好想約你
上榜歌:一水兩方

應該會俾人噓 lol
老實講我都唔係幾識欣賞 ...
616.1314 發表於 2023-1-26 23:22

雖然好想約你值冠,但未至於可以攞傑出大獎

Janice is robbed!

邪不能勝正 代表 正能量概念大碟 > 盂蘭概念大碟

5. 唱片獎
金        《The Fight Goes On》-  ...
kel_kelvin 發表於 2023-2-26 17:27

金獎實至名歸!整體質素來講,Daughter>>>Time & Faith

7. 優秀歌手獎(排名不分先後)
##       歌手 - 歌曲
01        林家謙 - 某種老朋友、doodoodoo、邊一個 ...
kel_kelvin 發表於 2023-2-26 17:44

個名單豬肉味好重,有國語歌手,又有新人,仲有兩位TMG歌手

即將頒發

9. 男歌手獎

男歌手        上屆排名    最佳成績 (年份)
洪嘉豪             01        金獎 ( ...
kel_kelvin 發表於 2023-2-26 17:56

希望Jason男金

終於金啦! 恭喜Jason!

即將頒發

10. 女歌手獎
女歌手        上屆排名    最佳成績 (年份)
Gin Lee           01        金獎 (2 ...
kel_kelvin 發表於 2023-2-26 18:08

Mag白果呢個結果幾正常,上年真係唔得

Gin竟然冇女金,恭喜Janice

我估虛榮,始終有四週冠