返回列表 發帖
@錢小蕙  : 我的#shine#@徐天佑TY @黃又南 ,十年了。二月十一日,紅館合體,到時見:
...
discovered 發表於 2012-1-25 13:26

隱約記得十年前Shine是在二月左右派第一首歌《祖與占》...是否就是2月11號?到時會唔會除左唱《燕尾蝶》之外,唱埋《祖與占》?

Y親力親為, 為mi試造型,選衣服。舒服自在的,會是首選。

朱金梅&奶媽呀(電影扮演) ...
discovered 發表於 2012-2-5 07:29

哈哈你錯左喇,阿Y係契媽,奶媽係Leon...

彭羚容祖兒的心淡確確實實好聽到喊!最難得既係Cass既狀態依然好fit!
係咪Cass仲會演尾場?
我等緊給我愛過的男孩們、無人駕駛、美人駕到或者我的...
最起碼都唱給我愛過的男孩們丫...

仲有,睇到明報D相,Amanda好靚!

如果真係出DVD,一定仆倒去買!

好似聽日除左有阿Deep之外仲有Shine係咪?期待~~~其實既然今晚克勤選唱的都不算是大熱作品,Shine可唔可以除左"燕尾蝶"之外,唱多幾首?既然彭羚出山咁哄動,我相信同樣久違了的Shine都應該會係高潮位?私心想聽"舊生會旅行"同埋搵埋何韻詩Jam番首"勁愛你" haha

但林夕未必 sell 到好似阿 Y 咁多關於「愛」既野
除左歌,仲有填詞人同歌手,朋友之間既愛 ...
星勤 發表於 2012-2-14 13:07

我都有諗過呢個問題:究竟林夕開作品展會係點~
然後我諗番起09年(?)林夕拎「金針獎」的致敬環節,我諗我知發生咩事~

我的理解係:
黃偉文作品展,感覺是歌手的心態會像參與一個好朋友的婚禮或者生日Party
但係林夕如果有作品展,俾我的感覺會係歌手齊齊參與謝師宴或者榮休晚宴...
所以一定唔會有大家這幾晚感受到的窩心和愛,反而會心存敬畏

Sorry OT了,但重點是:只有Wyman才開到一個類似現在玩味重的歌詞作品展~

回復  星勤

What is 連片上面都有,仲要講埋 d 挑釁性說話 ? I really wanna know whether they fou ...
JasOh103 發表於 2012-2-15 18:00

I think I'm the only one who didn't misinterpret your word when I saw it...That was back in 2005 where rumour stated that Wyman and Miriam had a heated argument about how Wyman's lyrics are not being treated fairly compared with Lin Xi's lyrics (The rumour said that she called his lyrics 'SUCKS'...AGAIN THAT'S ONLY RUMOUR)....neither Wyman nor Miriam commented on that rumour but since then Wyman didn't write a single lyrics for her...If the rumour is true that two of them had a 'fight', I'm happy to see a happy ending last night...

Back to Topic,雖然千嬅只係唱左三首,不過上面星勤post的那張照片角度完全perfect...真係,那一刻唔駛講野...其實如果仲可以俾我揀多一首,我想聽《自由行》...(最好配埋《到處留情》一齊出就好喇)

P.S 其實大家為免溝通上有誤會,用中文啦 lol

讓小弟也來個整理後的表,以年份排列(年份依據維基百科作參考):

(已修正)

1993年 0首

1994年 0首

1995年 7首 -
活得比你好*/(你沒有)好結果*/好戲在後頭/小玩意*/吻感/有人喜歡藍/初一十五

1996年 3首 - 時代曲/小王子*/發現

1997年 5首 - 歡樂今宵/失樂園*/灰飛煙滅/傾城*/親密關係

1998年 5首 - 到處留情/反高潮/超人的主題曲*/水瓶座/垃圾*

1999年 2首 - 絕/給我愛過的男孩們

2000年 5首 - PG家長指引/會過去的/漩渦/我這麼容易愛人/如何掉眼淚

2001年 12首 - 大大公司/帝國大廈/明愛暗戀補習社/愛情當入樽/痛愛*/隆重登場/芳華絕代/單車/大開眼戒(打回原形)/活著多好*/不知所謂/野孩子*

2002年 11首 - 不要離我太遠/祖與占/燕尾蝶*/二人世界盃/再見…露絲瑪莉/你唔愛我啦/最佳位置*/這麼遠那麼近/勇/可惜我是水瓶座/好心分手

2003年 5首 - 多謝失戀/下一站天后*/我不會唱歌/心淡/我的驕傲

2004年 13首 - 艷光四射/如無意外/你是八十年代/明目張膽/洗剪吹*/世界末日的早上/目黑*/地平線/16號愛人/美中不足/尼古丁/耿耿於懷/奇洛李維斯回信*

2005年 6首 - 勞斯.萊斯*/命硬/浮誇*/葡萄成熟時*/達明一派對/男孩像你*

2006年 6首 - 俗/光明會/黃色大門/最佳損友/落花流水/給十年後的我

2007年 2首 - 木紋/神奇女俠的退休生活

2008年 5首 - 一事無成/跑步機上/親愛的瑪嘉烈/甜蜜蜜/囍帖街

2009年 7首 - 低科技之歌/小團圓/看見什麼吃什麼/唐人街/桃色冒險/沙龍/罪與罰

2010年 4首 - 最好的/破相/井/陀飛輪

2011年 6首 - 那邊見/末日/癡情司/自然醒/牆紙/那誰

2012年 1首 - 髒話阿七

* = 05年《A Men And A Pen》音樂會有出現過

評分人數

前面星勤都計過,六晚以來唱過的歌總計大約有101首
(唔計Shine第五場唱得一句《俗》I guess)
......所以,好有可能百分之95%的歌都會keep!
假設不定期嘉賓全部keep,咁應該會向何韻詩陳奕迅容祖兒三個人開刀
心淡獨唱版應該會cut走架喇~有彭羚合唱版仲要獨唱版黎做乜?:D

P.S ....弊!Wyman間場D Talk會唔會cut走架?希望唔好啦.............

回復  chb23
無eason歌
應該係版權的問題
discovered 發表於 2012-8-15 06:14

冇Eason自己o既歌,定係連佢個o麥頭都唔俾落DVD?如果只係冇新藝寶D歌,起碼我仲有佢華星同埋英皇D歌,另外都會仲有傾城/不要離我太遠...
但如果連Eason個o麥頭都係版權的話,我會好唔開心囉...:Q

係咪真係海報沒有的歌手就不會收歌?

如果係咁,即係話肯定冇左:
李克勤《世界末日的早上》、《我不會唱歌》
吳浩康《洗剪吹》
李彩樺《你唔愛我啦》(其實如果唔係興奮得滯唱到癲左的話應該會逃過被剪的,我估)

睇poster,彭羚應該係收第一場而唔係尾場喎,正!

想問4DVD同6CD係分開賣定一個Boxset賣?
其實我好驚大家咁期待的話...個價可能炒得好離譜@@"