返回列表 發帖
大家好 小弟MC
多謝版主比機會可以參與共和榜季選
第一次望大家多多包涵

結果公布將會喺星期日17/7 9:30開始!
密切留意!
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

CM會員共和榜 2022年度我最喜愛的歌曲第二季季選

歡迎嚟到今晚嘅第二季季選現場,我哋準時開始!
小弟係今日嘅MC —- 我叫MC
再次多謝版主比機會,同埋樓上咁多嘅姿持…

大家睇金像獎嘅同時,都多謝嚟到兩邊走支持~

而家「正式開始」!
預備公布第五名~~
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

CM會員共和榜 2022年度我最喜愛的歌曲第二季季選 第五位

[i]放手 豁出所有 還有這個好友
已經 已經足夠

估歌仔,估到嗎?

第五位

世界與你無關 - 陳蕾[28]

曲:陳蕾
詞:陳蕾
編:Adrian Chan
監:Adrian Chan

「當在臨近放棄的一刻,可以把專注力集中在自己的快樂身上,”Embrace Yourself”,好好地擁抱自己」

在繁忙的每一天,
<世界與你無關> 提醒我們來停一停 靜一靜,
無論是簡約細緻的Acoustic Version,
還是節奏輕快的Studio Version,
加上豹的聲線和MV,
令人有帶進大自然無拘無束的感覺,
就是豹想我們與她分擔的Moment…

先將身心都休養好
再出發 再面對崩塌
若沒有壯健體魄
要怎對抗 世界每天的荒誕

世界與你無關
不必將千噸重擔
全部背負直行當然不簡單
世界與你無關
讓我為你分擔

CM CHH score: 409 (只計Acoustic)

韻味LIVE

弓喜豹~ 您快啲出新歌啦!以您嘅cm人氣有力再爭共和榜的~

再即刻嚟頒第四位,票數只係一票之差…

等下你哋回應先…

歡迎大家入場

CM會員共和榜 2022年度我最喜愛的歌曲第二季季選 第四位

又係估歌時間…

大概也夠我 送我來回地獄又折返人間

第四位

陳柏宇 - 墜落 (Ft. Novel Fergus)[29]

曲:Hans陳思翰
詞:T-Rexx
編:Hans陳思翰 / Ariel Lai@emp
監:Edward Chan

「若您生命處於一個墜落的環境,猶如地獄徘徊,勇於面對這形勢急轉直下的困境,相信事情將會有蛻變和啟發」

很不一樣的陳伯,
配合Novel精彩到位的Rap,
鮮明曲風的成功嘗試能得到大家的喜愛…

[i]全世界已跌入猛火
奮力格擋 也沒結果
殘破也繼續抱住最初
抱撼再多 也未會躲
跟世間墜落 風眼中沒落
擺脫宿命
先放膽墜落

CM CHH score: 478 (只計原版)

POWER LIVE

陳伯好嘢!琪待有更多曲風嘅作品面世~

下個要頒嘅係第三名TAG, TAG咩呢?

遲左少少入場
wing 發表於 2022-7-17 21:37

唔遲唔遲 歡迎入場

得獎人嘅笑容真係好似樹熊, 打排球叻、唱歌又好聽、又識樂器、又靚仔、連喊都得意過人,難怪佢啲朋友都 ...
on07111 發表於 2022-7-17 21:40

哈哈 係唔公平㗎啦

第三位 TAG

頒完兩首 嚟個無聊TAG先…

根據第二季娛樂版最多view同回覆得出三甲…

第三名:言 午 廷 金 堅

標題:許廷鏗疑暗撻女助手 情侶頸繩洩蜜(55/2663)
(H會員的po不計算在內)

「兩人齊戴情侶頸繩,更發展同居關係」

竟然金堅呢單都咁多view~~

下個奬係 第三位歌曲~

反而估唔到呢首
kenneth 發表於 2022-7-17 21:41

呢首係唔錯嘅… 但我無投

金堅靜左嗎 kenneth呢哈哈….

(我會唔會頒得太快…)

無人應 咁我繼續第三名了…TAG唔好玩嗎哈哈…

CM會員共和榜 2022年度我最喜愛的歌曲第二季季選 第三位

[I]對住你去講三個字
超 long D 放三倍心思 未驚戀愛測試
能否維持 只需要愛多啲

當然無Jace份啦

個腦仲未接受墜落有呢件事
cfjc_ak 發表於 2022-7-17 21:47

咁唔姿持陳伯嗎….(雖然我都無投佢 )

Kenneth緊張緊吖 鏗真係會有獎咁好?
希望有啦 大眾眼睛係雪亮
kenneth 發表於 2022-7-17 21:48

透露嘅奬已經比左佢了….XDXD

第三位

iii / 陳健安 - 雷公[32]

曲:iii
詞:陳尖
編:iii & Hanz
監:陳健安 & iii

「深愛的一對男女分離到無雷公咁遠,在最後一次通話中,二人談到白髮蒼顏仍未斷線,覺悟人生中告別有長短,要活在當下」

就是一首一聽就愛上的合唱歌,
iii很美妙的聲音和出色的創作,
On仔玩味豐富的唱腔,
編曲復古歐美的感覺,
不能不連續3星期登上CM共和榜首…

講過千次萬次也講不完
講太多 變化美 運氣好 下巴軟
不要一語道破 盡情就算
誰料到 有時有時
可能可能
劈雷看人願
雷公嫌遠

CM CHH score: 324

弓喜On仔&iii,好似今晚CC會有LIVE,大家去欣賞啦!

到第二位TAG呢… 係你留意嘅新聞嗎?

歡迎剛入場嘅大家啊… 剛公布左豹同陳伯,仲有雷公… 恭喜呢三位啊… 仲有0鏗TAG…

第二位 TAG

第二名:楊千襌

標題:華納一姐楊千嬅被大陸歌迷形容為「行走CD」(145/5511)

「被大陸歌迷形容為「行走CD」,千嬅笑言這都是客氣說話,作為一個歌手,她覺得自己無論任何時侯都要勤力練習及訓練,她只希望每一次演出也有進步。」

嚟啦,下個奬係第二名歌曲…

TAG都係靜咗

專心睇緊編劇,人瑞唱功第二無人認第一
cfjc_ak 發表於 2022-7-17 22:01

金像獎當然吸引啲啊…. 等我公布得快啲 大家可以專心睇先…

CM會員共和榜 2022年度我最喜愛的歌曲第二季季選 第二位

今次唔出歌詞啦…出圖XD

呼之欲出…

MC?
cfjc_ak 發表於 2022-7-17 22:06

點解呢個係MC有關

第二位

林家謙 - doodoodoo[35]

曲:盧廣仲
詞:林家謙
編:盧廣仲 / 林家謙
監:林家謙

「喃喃著一句無聊自語,通過想像變成一道幸福咒願。打打卡,見證眼前每一寸變幻,繼而化為各種幻想與創作, 讓這片未知的土塊成為我們冀望的新世界。」

林doodoo的唱法加上今次有小隊長的創作簡直無得輸!他俩的合作好有小隊長又好有謙b風格,這火花不愧係今次季選的第二名!

[i]doodoodoo    有幾多歡快
doodoodoo    能越過邊界
doodoodoo    叫幾多可愛避過活埋
doodoodoo    有幾多古怪或敗壞
以某種咒願療癒他    來撩動他    走出結界

CM CHH score: 403

嚟個樹林Live吧嘻

我都有投呢首~
謙B~ (我搶唔到飛啊!) 期待你更多同唔同音樂人嘅火花!

下個係 第一位TAG啦…. 好明顯啦!

回復  MCmatt

Mario,我真係唔識睇tag
cfjc_ak 發表於 2022-7-17 22:07

重温doodoo歌詞啦…. 好多動物卡通㗎…

莫非又係林家謙?
近n季每季都有佢
kenneth 發表於 2022-7-17 22:08

謙B

歡迎迦煎粉 見證呢一刻

回復  MCmatt

自從見過戒票嘅威力,我決定無視曬+him跟著落嚟嘅歌,我唔係稱職樹林黨 ...
cfjc_ak 發表於 2022-7-17 22:11

CM會員共和榜 2022年度我最喜愛的歌曲第一季季選
第一位 TAG

第一名:煎煎、迦迦

標題:環球歌手逃亡潮 Aga轉投華納 Gin Lee拒續約 9月紅館個唱泡湯(94/4069)

宿敵AGA留低︱環球官宣李幸倪離巢 9月紅館騷擱置(185/7580)

(同一話題一齊算吧…好高票啊…果然係CM話題女王s)

「點解9 月紅館會cancel」
「Gin係咪同環球續咗約?」
「現階段確實大家商討中,而且進展順利。」
「至於原定計劃在九月的紅館演唱會,基於是合約期外的演藝工作,本公司不適合再作投資,實屬可惜。」

好了,到今日最後一個奬…

係我開的post
ambrose121 發表於 2022-7-17 22:14

功臣 超高view數

CM會員共和榜 2022年度我最喜愛的歌曲第二季季選 第一位(撒花)

呢首歌嘅票選係超級拋離其他歌曲,係實至名歸嘅歌中歌!

直接嚟張圖就知㗎啦XD

啱啦!

第一位

張天賦 - 小心地滑[55]

作曲:徐浩
填詞:黃偉文
編曲:徐浩 / 黃兆銘
監製:徐浩

「善惡到頭終有報,時辰未到的,終有日還」

「全個世界 都有地板」這句歌詞在歌曲初推出時很有討論性,現在就成為一個話題,有聽廣東歌的都會講,成為今年大熱歌之一!
MC的演繹更不用置疑,加上豐富的編曲,令歌曲更能昇華。

全個世界 都有地板
別不小心 望少一眼
若水一灘 分辨到忠奸
為害的 總會有晚踏中 落地像碎蛋  

鐘 雖會慢
時辰未到的 終有日還
叫好人們明白到 好人們無力撐
天理亦沒法推翻

CM CHH score: 857 (好高分哦~)

完美示範LIVE

弓喜弓喜MC 奪第二季季選第一名歌曲!(我都有份投…) 琪待你第二plug作品,出啦可~~

呢個都估錯tag 就係我問題
cfjc_ak 發表於 2022-7-17 22:17

送分

唔知呢五首係咪大家嘅心水呢… 你又投左邊啲歌呢…?(我仲投左兩首赫茲..都入唔到)

如果大家鍾意我今日做主持嘅,請like同subscribe下面條link啦XD(通常啲Youtuber都係咁講㗎嘛~)

講正經,再一次多謝咁多位收睇今日嘅季選,同版主嘅安排…
如將來再有機會為大家公布,多多指教!

而家個版交返比版主公布其他歌曲嘅票數,感謝大家!

評分人數

二十票差距
cfjc_ak 發表於 2022-7-17 22:18

MC超勁 不愧係至尊歌候選

趕得切入嚟睇頒獎恭喜賦賦
alison1225 發表於 2022-7-17 22:19

恭喜恭喜 好歌有好報 壞人就 落地像碎蛋…

投咗海底隧道同醫生我無病都無中
kenneth 發表於 2022-7-17 22:20

我赫茲都無中
連我賢TAG三甲不入

又會俾人話係MC Forum
alison1225 發表於 2022-7-17 22:22

呢首實至名歸嘅…

gin lee又無份
kevinlai1621 發表於 2022-7-17 22:23

有半個奬啊 TAG #1 ….

多謝MC 今日嘅主持
cfjc_ak 發表於 2022-7-17 22:24

客氣客氣 希望喜歡…

主持都係 MC
睇來下季要請有 gin / ak 字的會員頒,生煎CP先有機會 ...
on07111 發表於 2022-7-17 22:26

要了要了

係囉 之後又話咩扮cute就當有實力之類
明明mc有實力係公認嘅 而且係fact到無得再fact嘅嘢
真係大開眼 ...
kenneth 發表於 2022-7-17 22:26

特登po youtube live大家欣賞實至名歸嘅實力!

thanks MCmatt幫手公佈!
完埋金像獎會公佈票數 stay tuned
ed8671ed 發表於 2022-7-17 22:32

感謝版主 坐等結果

赫茲好低下

虛榮可以集中票源
梨胃言 發表於 2022-7-17 22:41

可能Q3入到啊