返回列表 發帖

啱啱睇到離個影片...我無言...咁快開始變質...想點
https://www.facebook.com/video.php?v=796380540403320

今朝睇到離個新聞...唔知係米真

封路遺憾 婆媳天人永隔

【本報訊】「佔中」阻街除了妨礙市民上班上學,更令一對婆媳天人永隔。一位婆婆昨致電電台哭訴,前晚收到醫院來電指其患有乳癌的媳婦病情危急,便由兒子駕車接載家人到港島區的醫院見媳婦最後一面,但不幸遇上「佔中」示威者阻塞干諾道中而令紅隧大塞車,結果原先數十分鐘的車程,要用上五小時才能走完,令婆婆未能見到媳婦最後一面。

「還番條路畀人行啦」

「塞到夜晚十一點!」該名傍晚便出發到醫院的七十歲婆婆表示,在塞車過程中,兩老要忍耐不去廁所,兒子心急如焚,孫兒又餓又渴。說到抵達醫院時,媳婦已經離開人世,婆婆更忍不住留下眼淚。「我個仔直頭呆咗,攬住佢老婆條屍一路喊一路講,我哋返屋企啦!」

「你話你哋啲學生,點解要搞到香港咁亂呢?我好遺憾見唔到我新抱囉!」婆婆質問學生為何如此自私,為了達到自己目的,不理他人感受,做出破壞其他人生活的事,「你哋還番條路畀人哋行啦!」最後,婆婆哭至不能說話之後便掛線。

呢個refer 番去香港電台第五台既錄音 你爬上小小有段錄音...
不過要過海真係的一條隧道嗎... ?
我無講乜 ...
Nicholas 發表於 2014-9-30 10:20

會唔會係法國醫院?  我記得上個月我陪屋企人去醫院都係經戈條快啲...但係....塞到喊出離= =

其實有業內朋友話
    真係可靠既的士司機
    佢話 你要去邊度都去到 比多15分鐘就得 你願唔願意等 ...
Nicholas 發表於 2014-9-30 10:25

咁睇下急唔急...如果係生死存亡戈種....遲1分鐘都無命啦下(好似開始離題...)

回復 463# hehemamama

連任20年

大家集會小心D   開始有啲人丟野

銅鑼灣集會現場高處擲下雞蛋 警員調查

入夜後,繼續有大批市民在金鐘、銅鑼灣及旺角等聚集,即使間中下大雨,聚集的市民並無離開,撐起雨傘,繼續留守。
部份人揮動手機閃光燈,以示打氣。
而在銅鑼灣怡和街,有人從高處擲下雞蛋,警員到場調查。

希望大家都能夠堅持更加團結
老實講好擔心今晚會清場 :(
Nicholas 發表於 2014-10-1 00:07

我覺得未必今晚清   睇政府現況應該係拖得就拖  玩持久戰
   如果真係學學聯話   會佔政府建築
   最壞會變成無政府狀態
   根據基本法第十八條   中央有權可以接手處理
   只係個人猜測啦....但都唔可以提防這個可能性

梁振英出席國慶晚會 不回應任何提問

行政長官梁振英出席完一個國慶晚會活動,被問到會否應示威者訴求辭職、會否與學生對話,以及特首辦被佔據等問題,梁振英全部都沒有回應。

旺角銅鑼灣大打出手中....

會唔會宵禁錠。。。

我覺得警察現況係兩邊都唔理
一受理兩邊都會拉人
佔中阻街  當犯法要拉
反佔中打人非禮  都會拉
只係推測....

咪玩喇自己上fb 睇一睇
警察有冇「真正」拉過一倨反佔中既人喇
唔好再呃自己或者再鐲哩d不公義既事視若無 ...
Kyle_ 發表於 2014-10-4 01:20

請留意我第一句= =你曲解晒我意思