返回列表 發帖

俾某啲 jf 同《優秀》fake 咗,有啲失望
《小日子》仲係佢最高質嘅一隻碟
《優秀》真係高質,可以做幾年前嘅歐美歌手嘅主打
《亞亞亞》都 ok,不過俾《優秀》比下去
跟住啲歌唔係唔好,但全部都似曾相識,冇乜新意
有幾首好似你會喺 msl 聽到嘅歌,但 msl 啲歌係嚟自十幾廿年前嘅碟
李榮浩個首超李榮浩,我聽到係諗「如果畀李榮浩唱就好啦」
《答案之書》好似《小小》、《摩登時代》,又係十年前嘅風格
反而《長大》其實 ok,雖然老土咗啲,但畀人感覺真誠
《剛好》好明顯後期加上去,根本用《長大》收尾已經 ok

成件事有啲似 a-lin 舊年隻碟,啲歌唔係唔好,但除咗《優秀》之外都畀唔到原因我聽多一次
佢嘅 vocal 自 jyxhl 起基本上係無可挑剔,雖然有層語言嘅隔膜,隻碟依然唱得好,但「好」對容祖兒嚟講只係最基本嘅要求,佢做唔到徐佳瑩嘅情感表達
Alex 都唔係畀好大驚喜我,所以總括而言係失望

《優秀》個種高質唔係一般高質,intro 一起個種氣勢係好勁。
去到後半部有d 位真係好有歐美歌手影子 e.g ...
victor1991415 發表於 2018-10-21 11:56

intro 似《光明會》、bruno mars young girls
en-en-en-joy love 嗰種重複幾年前喺美國好興
chorus 旋律好似 usher 嗰首 dj falling in love
成首歌好似 carly rae jepsen

你話似msl十幾年前個啲歌,呢part唔係好明
我估你講緊孤單喧嘩? 其中有兩句歌詞的確似描述緊msl唱貪嗔痴 ...
721AXA 發表於 2018-10-21 12:49

我主要講緊《綁夢》,無論曲風唱腔都好似 msl 第一 part 個啲歌
《孤單喧嘩》《容光》都似佢不嬲做開嘅曲風
我話似十年前係話佢一成不變/冇新意

做pop歌手就係咁, 就算類似曲風, 都可以更進步同精緻
今次最唔同就係比以前更有血有肉, 唔只一味迎合市場 ...
721AXA 發表於 2018-10-21 13:25

我唔係想佢為試而試
但我聽唔出佢中間嗰幾首慢歌有咩咁「進步」同「精緻」
反而《長大》我覺得係一首成功嘅慢歌因為我聽得出呢兩樣嘢

《幸福不急》聽上癮
李榮浩都好幾年冇寫過一首咁好嘅作品畀自己