返回列表 發帖
咁快又一個新賽季開始 時間過得好快
今個賽季對中國隊黎講好重要
尤其係世錦賽 同 亞運
最重要都係Jenny上返一線
黎緊國家聯賽要好好備戰 睇下有咩差距要收窄
我們的總和

俄羅斯會唔會太差
我們的總和

最新排壇轉會
1. 俄羅斯當家球星 Kosheleva 轉會巴超亞軍 Sesc-RJ
2. 巴西二傳 Roberta 以及 接應 Monique  ...
chanchan0909 發表於 2018-5-18 22:41

https://www.instagram.com/p/Bi9cmZvjuox/?taken-by=eczacibasivitravoleybol

金哥下賽季加盟 e家
我們的總和

嘩 好爆 ! 居然係 E 家

E 家突然變得好強
邊攻 金哥 + Boskovic + Larson
副攻 Gibbemeyer + Bu ...
chanchan0909 發表於 2018-5-19 22:09

E家依家真心冇咩短板 有強攻 有關鍵人物 保障能力一流 除咗二傳之外
Kazan應該都冇乜可能 早一兩星期朱朱個經理人已經出黎澄清左冇收過Kazan offer
我們的總和

睇下替補嘅主攻會係邊個 , Hande 應該會留低 , Onal 唔似會留
Alikaya 傳得好嘅時候都係可以嘅 , 但差嘅時 ...
chanchan0909 發表於 2018-5-19 22:39

最後一個主攻好大機會係Meliha, 小道消息話e家唔肯放人
銀行另一個首發主攻今次難搞了
我們的總和

上星期既風雲會值得大家睇下, 聽下jenny講咩

其實陣容不整就算啦, 贏輸現階段都係次要問題, 鍛鍊球員先係今次聯賽既重中之重, 同埋暴露短板 起聯賽之後針對性改善
更何況今年既目標絕對唔會係眼前既野囉

段放起今日下半場同小宇兩個carry起全隊
可惜第五局把握唔到 段放黎緊可以比多小小機會首發
雙瑩仲未起上個星期既失利走出黎, 發扣攔一傳都有失誤, 真係要比多d時間佢
我們的總和

2018/2019年度歐冠會改制
Semi-final 都打主客場

http://bit.ly/CL2019
我們的總和

尋日一傳 攔防都做得唔錯既時候我唔知兩個二傳想點
二號位配唔上都算 但係四號位 傳左d咩比朱朱 已經全場carry全隊 好心痛
希望教練組下半年小比賽可以比多少少機會其他小二傳啦 丁姚刁好難令人放心
我知中國隊向來二傳既選才都係要有一定經驗 但係唔比機會二傳又點會成長 靠個咁既自high聯賽只會係一直死用丁霞 刁 同 姚
接應亦都暴露好大問題 接發上小宇好過楊 進攻方面兩個都差 分擔唔到四號位既進攻
一傳唔到位 係人都撲埋去二號位攔主攻

尋晚塞意又係 塞隊主攻打唔開 一傳又差 副攻冇波打 只係可以追傳 Boskovic
佢進攻端既壓力太大 好心痛
我們的總和

唔知會唔會係一個新觀點 聯賽水平同國外脫軌既情況下 冇一隊省隊跟得上國際主流打法
今日大部分時間中國隊既發球都係發比自由人蘇倫
去到第三局差唔多埋單先發比巴西主攻 最後都太遲
因為Jenny曾經講過國內冇一隊聯賽係打得快 會唔會係教練組特登要求發比自由人 (正常情況下教練組見蘇倫接得咁穩既時候 都唔會再要求發比自由人 等對方一傳到位打快 拉開)
等朱朱以外既小隊員見下人地點打 (諗返起預賽輸左後李盈瑩覺得韓國打得好快 好似好孤柳寡聞咁)

如果一場無關痛癢既小比賽都睇唔開就不如唔好睇啦
今年既重中之重係九月 唔係依家 要信呢個團隊兩個月後一定會有質變 之後一定會更加好
最重要既一點係今屆大家既水平差唔多 冇一家獨大 有機會架

另外小袁既移動攔網都唔好呀 要再比d心機啦
我們的總和

等於荷蘭既一傳唔係咁痴線都一樣可以壓制到中國一樣
Jacz 發表於 2018-6-29 23:54

荷蘭既攔網都唔係幾跟得上中國
Lonneke賽後仲話已經研究埋點防朱婷 都執行唔到出黎
我們的總和

Bartsch賠起上黎真係不得了
我們的總和

估下先
主攻: 朱婷 / Bartsch
副攻: Eda / Akinradewo (Adenizia都有可能)
二傳: Lloyd
接應: Tandara
自由人: Robinson
MVP: Bartsch
我們的總和

恭喜美國隊 !
決勝局捉住土耳其情緒唔穩定嘅機會
今場美國快攻比得唔多
但自土耳其嘅質量下降之後
美國嘅保 ...
chanchan0909 發表於 2018-7-1 21:22

土耳其最後兩局都係太年輕 唔夠對面班有經驗既老將玩
恭喜佢地收獲到一個亞軍
意大利同土耳其真係進步得太快
我們的總和

作為世錦賽前亞洲區既大賽 同埋都係四隊既一次摸底機會 (特別中泰韓起世錦賽都係身處起同一個半區) 中日韓泰四國都非常重視今年亞運會
而起今日日本排協公佈左本屆亞運會日本隊既參賽名單

2018年亞運會日本女排14人名單
主攻: 鍋谷有理枝 / 黑後愛 / 石井優希 / 野本梨佳
二傳: 富永 / 佐藤美彌
副攻: 荒木繪里香/ 島村春世 / 岩坂名奈 (C) / 奧村麻依
接應: 新鍋里沙 / 長崗望悠
自由人: 小幡真子 / 井上琴繪

https://www.jva.or.jp/index.php/international/2018/asiangameswomen/member
我們的總和

呢一個好似有聽講過唔知佢打成點呢

其實好似唔係好貴
如果有埋酒店package就好

無 ...
stopzi 發表於 2018-7-10 09:42

好想去北海道睇, 但係機票已經好貴

日本點收收埋埋起呢個周期對住中國都唔會有太大影響 佢地真心怕朱婷
相反其他歐美隊對住日本就真係好難講, 起中田接手後依兩年日本既比賽好鍾意頭兩局摸清對手虛實 後三局再發力 歐美隊一唔小心就會中大伏
我們的總和

女排世錦賽早前官方公布左票價
因為都有人查詢一下票價嘅資訊 , 都去查一查

具體嘅資料睇官方會比較清楚
...
chanchan0909 發表於 2018-7-10 08:01

世錦賽既飛仲可以一日睇哂咁多場賽事 真係幾抵。。
我們的總和

為左備戰下個月揭幕既世錦賽, 荷蘭排協邀請左三個國家同佢地起世錦賽前熱身
之前佢地邀請過中日女排參加 不過最後兩國因為亞運會既關係婉拒左

參賽國家: 荷蘭 (東道主 / 8) 俄羅斯 (5) 意大利 (7)  土耳其 (12)

2018.08.07 22:30 意大利 VS 俄羅斯

2018.08.08 01:00 荷蘭 VS 土耳其
2018.08.08 22:30 土耳其 VS 俄羅斯

2018.08.09 01:00 荷蘭 VS 意大利
2018.08.09 22:30 意大利 VS 土耳其

2018.08.10 01:00 荷蘭 VS 俄羅斯

2018.08.11 20:30 Semifinals 1 [R2 v R3]*
2018.08.11 23:00 Semifinals 2 [R1 v R4]*

2018.08.12 20:30 Bronze Medal Match
2018.08.12 23:00 Gold Medal Match

* 未confirm
我們的總和

Rabobank Super Series 第一輪第一場

意大利 3:1 俄羅斯

Set 1 25:17
Set 2 17:25
Set 3 25:22
Set 4 25:20

Rabobank Super Series 第一輪第二場

荷蘭 3:1 土耳其

Set 1 21:25
Set 2 25:19
Set 3 25:17
Set 4 25:21
我們的總和

Meliha 今日一傳唔穩
兩場比賽古sir都雪藏Eda Boz 銀行替補接應打主力接應
我們的總和

意粉尋晚上全替補搵荷蘭一隊黎陪練

Rabobank Super Series 第二輪第一場

俄羅斯 3:2 土耳其

Set 1 22:25
Set 2 20:25
Set 3 25:15
Set 4 26:24
Set 5 16:14

Rabobank Super Series 第二輪第二場

荷蘭 3:0 意大利

Set 1 25:14
Set 2 25:20
Set 3 25:13
我們的總和

Rabobank Super Series 第三輪第一場

意大利 3:1 土耳其

Set 1 25:19
Set 2 25:19
Set 3 29:31
Set 4 25:23

Rabobank Super Series 第三輪第二場

荷蘭 3:2 俄羅斯

Set 1 16:25
Set 2 25:22
Set 3 25:18
Set 4 21:25
Set 5 15:12
我們的總和

Rabobank Super Series

2018.08.07 22:30 意大利 3:1 俄羅斯 [25:17 | 17:25 | 25:22 | 25:20]

2018.08.08 01:00 荷蘭 3:1 土耳其 [21:25 | 25:19 | 25:17 | 25:21]
2018.08.08 22:30 土耳其 2:3 俄羅斯 [25:22 | 25:20 | 15:25 | 24:26 | 14:16]

2018.08.09 01:00 荷蘭 3:0 意大利 [25:14 | 25:20 | 25:13]
2018.08.09 22:30 意大利 3:1 土耳其 [25:19 | 25:19 | 29:31 | 25:23]

2018.08.10 01:00 荷蘭 3:2 俄羅斯 [16:25 | 25:22 | 25:18 | 21:25 | 15:12]

循環賽排名: 1. 荷蘭 [3W] 2. 意大利 [2W 1L] 3. 俄羅斯 [1W 2L] 4. 土耳其 [3L]

半決賽
2018.08.11 20:30 意大利 VS 俄羅斯
2018.08.11 23:00 荷蘭 VS 土耳其

決賽
2018.08.12 20:30 Bronze Medal Match
2018.08.12 23:00 Gold Medal Match
我們的總和

Rabobank Super Series 半決賽第一場

意大利 0:3 俄羅斯

Set 1 18:25
Set 2 23:25
Set 3 22:25

Rabobank Super Series 半決賽第二場

荷蘭 3:0 土耳其

Set 1 25:22
Set 2 25:18
Set 3 25:23

決賽
2018.08.12 20:30 銅牌戰 意大利 VS 土耳其
2018.08.12 23:00 金牌戰 荷蘭 VS 俄羅斯
我們的總和

最後友誼賽由俄羅斯 3 比 2 荷蘭奪得冠軍
季軍戰意大利 3 比 1 奪得季軍

巴西同美國亦都會進行 4 場友誼賽 ...
chanchan0909 發表於 2018-8-14 20:45

計埋今朝場比賽美國已經起今個賽季分別以主力 替補三殺巴西女排
Bartsch上季起意甲鍛鍊完出黎真係好大進步 發揮好穩定 仲做埋美國大腿 困難球可以比哂佢打
我們的總和

原本張常寧準備好同隊友出發去印尼,點知佢喺月初集訓嘅練習賽,擔心同救波嘅朱婷相撞,緊急退後導致左膝 ...
skyhorse1111 發表於 2018-8-18 03:09

其實到呢分鐘排協都冇一個正式既說法 但呢個消息起貼吧周圍傳...
只係話寶寶返左南京休養 希望冇咩大傷病
我們的總和

真係極度唔好彩
都唔知幾時先好返

仲有筐筐都去唔到  而家得返 13 人去
終於唔 ...
chanchan0909 發表於 2018-8-18 09:24

睇相寶寶冇戴任何護具都企到起度...
唉 希望冇咩大事啦 世錦賽就到
我們的總和

荒木繪里香係咪要打埋世錦賽
MiRi 發表於 2018-8-18 14:36

打埋東京奧運會都唔奇
日本太缺呢種有身高攔網可以接受既副攻 佢進攻仲暴力過nana
我們的總和

如果東京奧運竹下,木村,佐野優子都復出
日本實力不容忽視
MiRi 發表於 2018-8-18 16:44

久美食老本呀 睇返先知冨永原來都係真鍋棄將之一
上任兩年新人暫時都係得黑後愛打到出黎
我們的總和

btw 冇有線聽日點睇比賽 電話裝左cctv app都睇唔到
我們的總和

有線同奇妙暫時小組賽都無排球嘅直播計劃
而且有一個 1000 人嘅排球場區因場地問題無得擺機位做唔到直播
所 ...
chanchan0909 發表於 2018-8-18 21:12

搵到了
我們的總和

泰妹終於贏返次
我們的總和

2017/18 年度意大利女排聯賽A1 冠軍 Imoco Volley Conegliano 正式官宣 日本女排接應長岡望悠 2018/19 賽季加盟 Conegliano
Conegliano 下賽季既接應線將會由 長岡 同 Fabris 組成

https://www.instagram.com/p/BnBH__-lvvV/?hl=zh-hk&taken-by=imocovolley
我們的總和

呢個 ... 先恭喜長崗
但科內睇中佢邊方面嘅能力 ... 我覺得佢唔係好適合科內 ...
chanchan0909 發表於 2018-8-28 19:22

奇怪科內點解會邀請佢... 而且科內外援好似又太多... 計埋長岡已經6個外援
佢強攻實力比受傷前差好遠... 除非係睇中佢亞洲隊出身可以搶下速度 融入佢地打快既戰術
我們的總和

其實日本係咪有所保留呢? 二傳俾人捉路、一傳間歇性不穩都冇轉陣容, 上年冇固定首發但好似隊中仲有幾個冇正 ...
skyhorse1111 發表於 2018-8-31 22:32

其實兩者都唔存在保留呢個說法... 每次中日大戰大家都好重視... 日本呢兩年真係冇咩新人出到黎... 舊人仲要退步 (i.e. 古賀做埋邊緣隊員..)
就算係保留起呢個周期兩者既實力都係差好遠 只要中國隊認真對待唔會有太大分別, 保留戰術同球員對歐美隊會有用好多 雙方都太熟悉大家想玩咩
中田次次用Sato首發打中國應該係睇中佢有能力傳好副攻, 唔會一味只係打拉開, 而且過往冨永同副攻既配合真係麻麻
我們的總和

cctv5有風雲會睇 嘉賓 Jenny 朱朱
我們的總和

伊朗男排成功衛冕亞運會冠軍
確實係技高一籌
無論係技戰術 , 同埋全隊成個個人同整體實力都係高水平
冠軍實 ...
chanchan0909 發表於 2018-9-1 21:31

個主持成日想set陷阱比Jenny踩成日問jenny有冇諗咩幾連冠 好煩
黎緊返到國內主力隊員要好好針對世錦賽第一二階段既強敵 美意土俄 備戰 希望大家都加油

世錦賽照依家既形勢睇第一階段小組賽對土耳其真係最關鍵 要高度重視 一定要拿下爭取主動權先大希望入六強 另外好驚再次重演16奧運小組賽狀態唔好而出現被動既局面
我們的總和

我覺得張斌就係想試下 Jenny
其實佢本身對女排真係好熟悉 , 再之前又係佢做訪談 , 問嘅問題都非 ...
chanchan0909 發表於 2018-9-2 00:00

郎導兩個周期計劃根本唔係著重自己既榮譽, 係為將來同為呢支女排留低一d野
老將淡出/主力受傷 另外上年培養既新副攻一個傷左 一個退貨味濃 暫時呢支女排既漏洞仲係好多 但係VNL到亞運有一定既進步 最大既短板移動攔網真係算叫做還過得去 小宇同朱朱既攔網可以話強悍 小宇除左扣球之外其他方面越黎越好

咁又係與其計算咁多倒不如好似郎導同朱朱咁講一場一場去拼, 希望最後可以收獲一個好結果

依家差唔多成年冇見過中國隊full team上陣 只靠劉李兩個接一傳都唔係太穩陣
唔知寶寶趕唔趕得切返黎 Jenny之前已經講過寶寶係朱朱最適合既對角
返到黎另一個擔憂係返到黎 好耐冇打過比賽 冇哂狀態又係另一個問題
我們的總和

獲得 2018/19 CEV Volleyball Champions League 資格賽資格既 羅馬尼亞女排聯賽冠軍 CSM Bucuresti 官宣 日本女排主力自由人井上琴繪, 替補二傳田代佳奈美, 橋本直子 (二傳), 斎田杏 (自由人) 於 2018/19 賽季加盟 CSM Bucuresti

https://www.cev.eu/Competition-Area/CompetitionNews.aspx?ID=1119&NewsID=27741&TagType=0&TagContent=0&NewsType=0&Paging=0&Sd=1/1/1900&Ed=1/1/1900

而早前 Imoco Volley Conegliano 亦宣佈長岡望悠加盟
再加埋 CSM Bucuresti 新簽返黎既選手 意味下賽季將會有更多亞洲選手出現起歐冠賽場
我們的總和

難怪會一下子買左咁多日本 , 原來主教練係 Akbas
更估唔到 Akbas 嘅 best 之中 , 自由人係井上琴繪 {:1_162 ...
chanchan0909 發表於 2018-9-4 10:25

Ferhat做到咁都算仁至義盡
其實輸送咁多自由人同二傳出去倒不如揀幾個有潛力既邊攻出去適應歐美既高攔網搵突破方法重好

00年代其中一位最突出既自由人佐野優子喊出黎 不在佢選擇之列
井上未去到最佳... 多米既自由人 同 Monica de Gennaro 都幾好
上年既比賽確係令人眼前一亮 但係今年令人感覺退步左好多
我們的總和

安娘娘今次簡直輸人又輸品
前三次輪次錯誤可以一次唔提班隊員 呢d教練有咩用 最後完左比賽先係咁同裁判嘈
一場比賽四次比人吹輪次錯誤真係不得了
後東京周期如果係佢上位十個朱婷起隊入面都冇用

Jenny果然眼光獨到波蘭女排未來會係中國女排既主要對手之一 今年佢地贏過既傳統強隊有: CHN / JPN / BRA / RUS / 有主二傳Malinov起陣中既 ITA
可惜波蘭要起歐洲區爭大賽名額依然好難

諗諗下下年世界杯既資格爭奪真係好激烈 歐錦賽應該會打到天翻地覆 唔知下年又到邊隊歐洲黑馬掘起呢
RUS SRB ITA NED TUR
BUL POL AZE GER CRO
我們的總和

VNL Final中女殘陣一點攻都可以送荷蘭出局
Buijs 同 Plak 兩個一傳都唔穩 Plak既進攻對住幾個強隊既高攔網就會打唔出黎
教練亦都係問題 Jamie 執教時既判斷亦值得商確 總體黎講荷蘭比16年下降左唔少
VNL送三蛋比日本 但係第一階段過唔過到有主場優勢既日本呢關好難講 第一階段第二場就打佢地一定要盡快進入狀態

土耳其副攻攔網 下三路 主力二傳都唔錯 但係會有階段性起伏 替補二傳同接應有一定差距 隊波被動時兩點換三點上場未必奏效
邊攻進攻唔搶速度好難可以一板攻打死 土耳其除左Eda Boz之外大多數球員都未有三大賽經驗 可能係阻力黎

基本上美國今年陣容最完整 Bartsch 仲解決埋過住美國強攻不強冇人下球呢個問題
巴西老將回歸但係幾個球員受傷病影響
意大利除左首發七人之外 板凳深度都要再加強 sylla (香港站出奇地一傳好好, 進攻一球比一球準) guerra 一傳唔穩 副攻二傳既配合未係好流暢
開始見到Guidetti又追住意大利掃呢個現象 希望佢加油

今年世錦賽幾個強隊水平差唔多 形勢最好都係真係得美國 臨場發揮 教練因素好重要
另外我覺得男排世錦賽個賽制真係好好多 第二階段跟成績排位分組 強隊唔會過於集中起同一個半區 唯一就係出線條件太harsh
我們的總和

根據世錦賽分組形勢,中女對住意粉和美女可以容許輸波,但一定要赢土耳其、俄羅斯、韓國和泰國等同區球隊才 ...
universal 發表於 2018-9-8 10:50

BC呢個大組既勝負關係都好重要 當然希望意土俄保阿五隊歐洲隊打得越激烈越好
我們的總和

恭喜女排贏左波蘭 !
拎到第五名都好好 , 有多 D 獎金分

世聯賽波蘭都係以呢個陣容為主
賽前覺得 ...
chanchan0909 發表於 2018-9-8 22:01

如果下年歐錦賽年二傳Wolosz代表波蘭出戰
教練再改進下全隊既基本功可能會有d睇頭

btw 期待今晚兩場男排世錦賽開幕戰
我們的總和

副攻組舊年開始就加入左好多新人
同時征戰里約奧運嘅三位副攻都仲喺到
喺到祝大麗麗早日康復 !
新人用嘅都 ...
chanchan0909 發表於 2018-9-12 12:29

小陳冇乜特別針對攔網方面係咪都覺得佢地都有進步
聽聞今年第一階段集訓jenny係主力練基本功同練移動攔網 而睇返今年既比賽雙人攔網 同三人攔網出現率係高左 但係手型都仲差咁d 同拍得冇咁埋 有時仲會漏左線路出黎比對方攻手突破
我們的總和

塞爾維亞男女排都係假球天王天后

FIVB個賽制改完又改都阻止唔到假球事件 不如下屆打完小組賽 複賽 之後玩返四分一決賽算啦

Track Record
12 倫奧同日本造走泰妹 (女排)
16 里奧同荷蘭一齊送小組第四比中國 (女排)
18 世錦賽同波蘭送法國出六強 (男排)
我們的總和

古巴女排都公布名單
上屆以年僅 13 歲參加世錦賽嘅天才少女 Vargas
今屆無參加  估計已經叛逃了
...
chanchan0909 發表於 2018-9-25 15:07

係呢個名單喇
主攻 : 古賀紗理那 / 新鍋理沙 / 石井優希 / 内瀬戸真実 / 黒後愛
副攻 : 岩坂名奈 / 荒木絵里香 / 島村春世 / 奥村麻依
二傳 : 冨永こよみ / 田代佳奈美
接應 : 長岡望悠
自由人 : 井上琴絵 / 小幡真子

Out: 佐藤 鍋谷 In: 古賀 內瀨戸

經大會指定電視台及日本排協證實
https://www.instagram.com/p/BoJHOeon38B/?taken-by=tbs.volleyboo
https://www.instagram.com/p/BoJLXlig-Se/?taken-by=jva_volleyball
我們的總和

美阿打得好激烈 美國果然係怕主打強攻砸既球隊多
德國領先一局
我們的總和

好期待聽日AD BC兩個半區既第一場六強搶先戰

AD半區牌面上得日荷巴塞四隊爭三個六強名額 日荷對決可以話係提前四輪既小組第一爭奪戰 嬴既一方好大機會入到六強
荷蘭今日既一傳真係唔太穩定 要盡快調整好 好希望荷蘭聽日唔會爆大冷啦

BC半區太多強隊形勢複雜得多中美俄意土都係有力競爭者 5爭3格局 仲要睇埋強隊之間既積分 小分 勝負關係 中土其中一隊贏咗對方對之後爭取六強名額條路相對會平坦好多 如果唔係輸咗果隊要之後力拼美意拉佢地落水搏連環套
我們的總和

希望今晚中國隊第一局一上黎即刻進入狀態 唔好比土耳其一上黎就打high
土耳其既發球有幾輪都好強下 希望接一傳既隊員留意下做返好d
加油呀
我們的總和

留意到中國隊接大力跳發既效果都唔好 後日面對Egonubb既大力跳發再接唔好分分鐘又要卡幾分
林莉都仲係差咁d呀 後日打意大利要盡快進入狀態
劉曉彤今個賽季上半程全勤次數都幾多下 佢都不在狀態

遭遇戰打得唔好係可以理解 幾年都未必有機會交手一次 加拿大今日既首發主攻副攻同前兩場係唔同左 第三局適應左先打得好
我們的總和