返回列表 發帖
CBM 第 339 期  2016 第 26 周

2016 CBM 冠軍歌
睡前服 / 你是你本身的傳奇 / 野生動物 / 舊街角 / 雙雙 / ...
chanchan0909 發表於 2016-6-19 07:00

Blaster 兩冠
遲d上埋安守本份live homo
我們的總和

救命 吳若希仲喺到
你叫 timmy 唱愛情小品 咪有得上囉
不過聽聞佢未聽過首歌 因為佢喺 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-19 13:23

你真係好鍾意硬tag草蜢
我們的總和

NH TOP 20 2016 WEEK 26 (2016/6/19)

2016年 每週冠軍歌
WEEK 1-13: 一晚長大 / 分手是常識吧 / 后會無期  ...
nicholashin 發表於 2016-6-19 11:49

框框又強勢搶fun喇 ^^
我們的總和

Wonders Music Recommendation 2016 Week 26 (25/06/2016)

2016年度冠軍作品
/ 失語者 / 有人共鳴 / 剛剛好 / 一晚長大 / Children Song / 野生動物 / 舊街角 / 你是你本身的傳奇 / 異類的同類 / 緋荔榭少年 / 活著是最好的死亡 / 星期一太空漫遊 /
有理想 / 我好得閒 / 山林道 / 永遠很近 / 優點 / 夢花鏡影 / 哪裡只得我共你 / 消化不良 / Believe In Live / 一樣不一樣 / 爸爸媽媽 / 煩可寧 / 女神 /

本週冠軍作品

女神 - 鄭欣宜
作曲: 藍奕邦 | 填詞: 黃偉文 | 編曲: 何山 / 孔奕佳 | 監製: 何山 / 藍奕邦 |

不要低頭 光環會掉下來
你是女神 不要為俗眼收斂色彩

美無疑是社會上主流的審美觀
醜彷彿是社會上的原罪一樣

還記得數年前 歌者被大眾嘲笑她的外表
網絡上充斥著刻薄的言語肆意攻擊

今天她唱出這個城市裡 一眾異類的同類的心聲
勉勵異類的同類們
不要在乎俗世眼光 不需刻意迎合社會上的審美觀
將真實的自己展視出來 一樣可以活得自信

歌者一路走來的經歷 再演繹這首作品
添上一份感動

RK  LW   PE  NW Songs           Singers        Trend
01 16 01 10   女神                         鄭欣宜                     15>08>04>03>07>12>02>04>16>01
02 17   02 07   #Jungle                    MastaMic                  08>10>06>15>17>17>02
03 04   03 02   不為誰而作的歌          林俊傑                     04>03
04 06   04 05   瀰漫                         
Blaster                   iii09>08>10>06>04
05 03   03 03   終於好天氣                方皓玟/RubberBand  ii03>03>05
06 14   06 04   光環                        iGin Lee                  iii07>09>14>06
07 11   05 06   有事發生                jjjjSuper Girls             ii 19>08>05>05>11>07
08 07   07 03   悟空                         方大同                     13>07>08
09 ne//i09 01   一定要相信自己          盧廣仲                     09
10 ne//i10 01   困獸都市                   Fabel                       10
11 12   11 02   羅賓                         張敬軒                     12>11
12 13   03 06   Miss Fiona               iii薛凱琪                     05>05>03>08>13>12
13 09   09 04   被滿足的愛                衛詩                        19>14>09>13
14 15   03 07   逃出阿卡拉                Nowhere Boys           14>03>04>09>07>15>14
15 08   02 08   跟車太貼                   Yellow!                  iii17>13>10>15>14>02>XX>08>15
16 05   05 04   派對動物                   五月天                     20>06>05>16
17 20   17 02   化夢                         張美儀                     20>17
18 19   18 02   上集大結局                陳柏宇                     19>18
19 ne//i19 01   生活道                      sp'ACE                     19
20 ne//i20 01   啱數                         Supper Moment        i20

Eliminate:
XX 01 01 10   煩可寧                      鄧小巧                     09>05>14>06>10>08>14>06>16>01
XX 02 02 04   愛的履歷                   J.Arie                      i19>18>15>02
XX 10 10 01   自由飛翔                   JW                          10
XX 18 10 03   浮沙之路                   泳兒                        10>12>18
.
Der's Weekly Picks //

緊握的夢 不願放鬆放空

期待你可否再一次登上金曲獎舞台

有夢不難 - 林俊傑

.
Foreign Pick

Empty - Garbage

FEATURE: WMR 2016 Quarter 2 Summary 歌手榜分競猜

1. 截至 Week 26 (25/06/2016) 女歌手第一 與 女歌手第三 榜分相差多少? (4M)
A. 150 - 200分 B. 100 - 150 C. 50 - 100
我們的總和

Wonders Music Recommendation 2016
Quarter 2 Summary

季度歌手
方皓玟 [2] Believe In Live
.
季度歌曲十大 (排名不分先後)
Believe In Live -
方皓玟
一樣不一樣 - Supper Moment
女神 - 鄭欣宜
煩可寧 - 鄧小巧
哪裡只得我共你 - Dear Jane
消化不良 - 周國賢
夢花鏡影 - Fabel
圓 - AGA
永遠很近 - 黎曉陽
流行歌曲 - 李榮浩

年度專輯 (排名不分先後)
有理想 - 李榮浩 [4] 野生動物 / 有理想 / 優點 / 爸爸媽媽
失語者 - 蔡健雅 [3] 失語者 / 異類的同類 / 活著是最好的死亡
有人共鳴 - 林奕匡 [1] 有人共鳴
JOYCE - 鄭欣宜 [1] 女神
Keep Moving Forward - Blaster [1] 星期一太空漫遊

歌手類走勢 (排名不分先後)
男歌手
MastaMic
李榮浩 [4] 野生動物 / 有理想 / 優點 / 爸爸媽媽
林奕匡 [1] 有人共鳴
黎曉陽 [1] 永遠很近
周國賢 [2] Children Song /
消化不良
張敬軒 [1] 緋荔榭‧少年
麥浚龍

Out: 陳奕迅 | In: MastaMic

女歌手
Gin Lee
連詩雅 [1] 舊街角
蔡健雅 [3] 失語者 / 異類的同類 / 活著是最好的死亡
謝安琪 [1] 山林道
方皓玟 [2] 你是你本身的傳奇 / Believe In Live
鄭欣宜 [1] 女神
鄧小巧 [1] 煩可寧

Out: Yukilovey | In: 鄭欣宜

組合
Blaster [1] 星期一太空漫遊
Dear Jane [1] 哪裡只得我共你
Fabel [1] 夢花鏡影
Nowhere Boys
Super Girls
Supper Moment [1] 一樣不一樣

Yellow!

Out: C AllStar / RubberBand / Twins | In: Nowhere Boys / Super Girls / Yellow!

唱作人 (排名不分先後)
李榮浩 [4] 野生動物 / 有理想 / 優點 / 爸爸媽媽
方皓玟 [2] 你是你本身的傳奇 / Believe In Live
蔡健雅 [3] 失語者 / 異類的同類 / 活著是最好的死亡
林奕匡 [1] 有人共鳴
周國賢 [2] Children Song / 消化不良
我們的總和

唔知半年黎同大家撞咗幾多首冠軍歌呢

陳陳斷左五台冠
nicholashin 發表於 2016-6-24 00:07

兩年來第二首四台冠 成績算唔錯嘅
繼續加油啦黎緊

嘩 10>XX
仲以為有好成績
ED 係咪估啱曬
開頭都幾麻麻佢 D 哭腔  比電 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-24 07:24

聽聽下首歌又變返冇感
佢真係估啱哂 反cup你嘎
我們的總和

2016 CBM 第 2 季季選

季度歌手 候選人 (排名不分先後)
方皓玟
Supper Moment
Nowhere Boys
鄧小巧
Yellow ...
chanchan0909 發表於 2016-6-26 22:15

不見不散
我們的總和

死 我發現我啱啱講錯曬 D 野
我係想叫大家估季度三甲歌
chanchan0909 發表於 2016-6-26 22:39

希望你個季度歌手同我一樣

女神 一樣不一樣 終於好天氣^^
唔知雙子係咪墊底呢
我們的總和

[本報訊] 2016 CBM 第 2 季季選 將於今晚喺霏共隆重舉行, 尋晚官方公布左 季度歌手  ...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 15:16

又有草蜢
壓軸環節 陳0九表演派豆漿呢
我們的總和

[本報訊] 2016 CBM 第 2 季季選 將於今晚喺霏共隆重舉行, 尋晚官方公布左 季度歌手  ...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 15:16

問漏咗..
酷愛903係咪表演自打嘴巴呀?
我們的總和

原來你鍾意掌嘴。。。
John 發表於 2016-6-27 20:19

。。。冇咁重口味嘎
我們的總和

支持豆漿
我們的總和

你走啦
chanchan0909 發表於 2016-6-27 21:29

咁我真係走嫁喇
我們的總和

留多個半鐘啦
我啱啱洗埋個碗
chanchan0909 發表於 2016-6-27 21:32

好啦好啦
我們的總和

歌曲評選 第十位

「盧隊長領先2AP絕對係假象,係人都知真命天子一定係JOEY,反CUP ...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 21:42

禾又跟車太貼?
我們的總和

「那裡無人被嫌棄 那裡無人被人欺
浪漫溫馨一世紀 那裡只得我共你
勝過絕美的晨曦

...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 21:54

竟然有呢首
真係上集大結局咗嚕 等睇下集 bey
我們的總和

歌曲評選 第八位

「當你愛上了一個人,就會很有興趣去了解他,願意把全身心付在他 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 21:56

陳廣偉   or gin
我們的總和

歌曲評選 第七位

「為一時的挫折所苦,是人之常情,但是能夠為自己的理想和責任戰 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 22:03

Nowhere Boys嚒^^
我們的總和

jason 又強勢發力

係咪好難
chanchan0909 發表於 2016-6-27 22:02

好冷
我們的總和

歌曲評選 第六位

「挫折這個詞,我們可能都不願去面對。但我們終究不能逃避。我們 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 22:10

希望今次係nowhere boys
我們的總和

so sorry
應該係完美
chanchan0909 發表於 2016-6-27 22:16

連錯兩首
我們的總和

今次無人知道答案
chanchan0909 發表於 2016-6-27 22:18

比d時間諗下
我們的總和

歌曲評選 第五位

「在無論何時,現在只是一個交點,為過去與未來相遇之處,我們對 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 22:16

開始亂黎: 女神
小道消息話呢首唔係三甲
我們的總和

應該係你嘅問題 XDDDDDD
好快就知
佢排 25
chanchan0909 發表於 2016-6-27 22:24

會唔會有人比流料
我們的總和

歌曲評選 第四位

「人都有兩面,一面是自尊,一面是自卑,這兩面永遠矛盾地存在人 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 22:24

不要低頭
我們的總和

外界很多傳聞 ...
估唔到有個 no.5
睇下下季光環又有無 top 10
sor 都係唔係佢  ...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 22:28

欺騙大家有何難
我們的總和

我信得過
好多人都鐘意呢首喔
chanchan0909 發表於 2016-6-27 22:31

一滴豆漿都未見過 (好似係)
我們的總和

「人並非為獲取而給予;給予本身即是無與倫比的歡樂。」

歌曲評選 第三位
張敬軒 - ...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 22:37

恭喜hins
我們的總和

「你唯一能成為的人,是你自己決定要成為的人。」--- 愛默生

歌曲評選 第二位
鄭欣 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 22:47

邊首咁強勢
我們的總和

跟住落黎係今季季度歌曲
chanchan0909 發表於 2016-6-27 22:50

希望係禾尋晚估嘅終於巧天氣
我們的總和

yeah thank you JASON
中啦
yeah
chanchan0909 發表於 2016-6-27 22:58

尋晚估嗰三首三中二 唔錯唔錯
我們的總和

多謝曬 JASON 嘅幫忙 !!!
我地再比多 D 掌聲 JASON !!!

跟住係季度歌手  ...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 23:00

homo
我們的總和

哈哈
如果叫你估埋肯定錯曬
得啦得啦 知啦知啦
top 10 都無 陰公 年尾 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 23:02

估埋咩
咩意思
我們的總和

我最欣賞歌手 候選人
Gin Lee
容祖兒
方皓玟
C AllStar
鄭欣宜

大叫時間 !!! 請大 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 23:06

我們的總和

你地好了解我個榜
無咁誇
不嬲唔做馬
我見到呀 知你一定滿意  ...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 23:06

CD季度歌手一樣嘎
我們的總和

打少左 估埋 ranking
因為我相信大家都係覺得女神第 1
chanchan0909 發表於 2016-6-27 23:08

唔緊要啦
我們的總和

我最欣賞歌手
容祖兒 - 6 (17.14%)

Gin Lee - 5
方皓玟 - 4
C AllStar - 3
鄭欣 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 23:10

竟然係jojo
我們的總和

讓左路比都係有個兒嘅容祖兒
一間答
sor 唔係
chanchan0909 發表於 2016-6-27 23:11

我最欣賞歌手有咩福利嫁^^
我們的總和

睇黎身為祖粉嘅你無投比佢
@John
班祖粉今次好似好齊心
想知鐵樹蘭邊個投 {:1_9 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-27 23:20

揭穿人嘎
估下我投邊個^^
我們的總和

方皓玟掛 唔肯定
GEMGEM 未試過包尾 開心
chanchan0909 發表於 2016-6-27 23:28

我真係恭喜你估中呀^^
如果黎緊jojo派新貴應該唔洗做炮灰喇掛
我們的總和

我想佢派玩家
chanchan0909 發表於 2016-6-27 23:33

諗下好喇
雖然我都想
我們的總和

唉 希望今次之後唔使再比人話我 bully 祖兒啦
下次你要準時投票
消化不良真係好強勁 到而 ...
chanchan0909 發表於 2016-6-28 11:12

骨子裡愛祖嘎
我們的總和