返回列表 發帖

全 女 班 音 樂 流 行 榜
Y18 W03

女中光華 — 全女班冠軍歌巡禮
Q1Wonder Woman / 美麗新世界 / 一晃眼

完整榜單 — 2018 年 第 03 週
RK LW NW PK
01 03 07 01 衛蘭 — 一晃眼
02 04 14 02 Gin Lee — 緣.兩半
03 05 04 03 Robynn & Kendy — 無敵
04 06 08 02 孫燕姿 — 跳舞的梵谷
05 07 03 05 容祖兒 — 重生
06 NE 01 06 王嘉儀 — Leaving Home
07 09 04 07 Robynn & Kendy — 世界對我們
08 08 02 08 孫燕姿 — 我很愉快
09 NE 01 09 黃淑蔓 — 那一年零一個月
10 NE 01 10 JW — I Just Wanna Stay With You

×× Eliminated ××
     01 12 01 王嘉儀 — 美麗新世界
     02 06 01 楊千嬅 — Wonder Woman
     10 01 10 菊梓喬 王浩信 — 欲言又止

本週精選 — 616's Weekly Pick
穿花蝴蝶 / 衛蘭 (2016)

原來想推介的是《Remember Me》
畢竟這個禮拜看了《Coco》
感人的情節 雋永的旋律
讓幾乎忘了如何掉眼淚的我
也不禁在戲院裏啜泣

然而排榜時看到衛蘭的名字
腦海頓時閃過《穿花蝴蝶》的副歌
思緒陡然回到了 2016 年...

此歌派台時正值文憑試前夕
那時我忙於備試
加之不大喜歡衛蘭
聽了三兩遍便將其擱在一旁不以為然
真正令我對此歌念念不忘的
是前往英文口試考場時的一程車

明明是文憑試的最後一天
心情應該很輕鬆才是
我卻緊張極了
英文 5** 一直一直乃吾之所求
然而我不太擅於辭令
深怕總分會為卷四所拖累
憂心糾結之際
收音機卻傳來一把熟悉的聲音
恰如一襲溫暖和煦的春風
輕柔地包裹著膽怯的我
混亂的心頓時安靜了幾分

然後我可放鬆
面無懼色飛往昏黃天空

人生一晃眼走到這一天
屈指算起 16文憑試距今竟已有兩年之久
回憶風花雪 蝴蝶得以破繭
全賴受到欣賞寵戴
感恩所有愛惜我的人
共勉之

上榜記錄衛蘭 Janice M. Vidal
2018 — 一晃眼 1*

2017 — 驗傷 2 | 天敵 5 | 一格格 7 | I Don't Know I Don't Care 10 | 差半步 1 | 細細個 10
2016 — 穿花蝴蝶 2 | 失戀的意義 10
2013 — 情人甲 1 | You Go I Go 1

Presented To You By — seeseetv (c)
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

my LOVE my FAV Top 20
Week 02 : 08/01/2018 - 14/01/2018  |    |  

RK|LW WK|PE Songs        ...
jose 發表於 2018-1-14 00:09

估唔到你咁鍾意有火
二〇二三年度全女班投票

支持祖粉狀元
支持無敵
bagfgfcde 發表於 2018-1-14 08:45

多謝祖粉狀元
竟然仲未上hands up hands up美祖話咁快憑重生霸定女歌手三甲
放空 發表於 2018-1-14 09:43

呢首應該下 week 會上
小道消息話宜家既三甲係 sophy fa janice
jo 完全唔入流 bye
支持tag如何掉眼淚既高質榜主
JasOh103 發表於 2018-1-14 09:46

如何掉眼淚 = 高質
二〇二三年度全女班投票

lca6 發表於 2018-1-14 17:45

傷心... 好風如水 咁快 Out...
又話全碟最愛
二〇二三年度全女班投票

支持實力祖粉!支持冠軍歌!
支持本週精選!

BTW依家先知原來合唱歌 男歌手有份都有得上架 睇黎 ...
kel_kelvin 發表於 2018-1-14 23:54

多謝實力蘭粉嘅支持

係啊,只要女歌手有份主唱就可以上榜
全女班男三甲... 好噴 年尾可以公布吓

Cut Trend 係因為懶得排位
整極都唔係好齊... 覺得好麻煩同醜樣(我有少少強逼症
二〇二三年度全女班投票

俾咗冠都唔叫最愛

和每天講再見 20>xx>08
    空姐 16
    隨風 11>09 ...
lca6 發表於 2018-1-14 22:35

傷心... 反 Gin 嘅你
二〇二三年度全女班投票

SUNDAY MUSIC CHART 2018 WEEK 03- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  ...
帥小寶` 發表於 2018-1-14 00:17

很~ 堅強 很堅強很堅強很堅強 咁快有得挑戰
二〇二三年度全女班投票

Jim's Music Selection 2018

2018年度冠軍歌巡禮

一晃眼/ 草原 / 跳舞的梵谷

本周冠軍歌

在最瘋狂的世 ...
放空 發表於 2018-1-18 20:55

高質!希望遲啲會冠埋風衣
二〇二三年度全女班投票