返回列表 發帖
Jim's Music Selection 2018

2018年度冠軍歌巡禮

一晃眼/ 草原 / 跳舞的梵谷 / I Just Wanna Stay With  ...
放空 發表於 2018-7-1 07:41

omgggggg so niceeeeeeee
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

全 女 班 音 樂 流 行 榜
Y18 W27

女中光華 — 全女班冠軍歌巡禮
Q1Wonder Woman / 美麗新世界 / 一晃眼 / 緣.兩半 / 跳舞的梵谷 / 無敵 / 世界對我們 / 那一年零一個月 / 無期 / 一二三三二一 / 一二三三二一 / 風衣 / 風衣
Q2Leaving Home / 生涯規劃 / 很堅強 / / 灰色 / / 尾站天國 / 尾站天國 / 慢慢喜歡你 / 慢慢喜歡你 / 如初之光 / 心之科學 /

Q3人妻的偽術 /

完整榜單 — 2018 年 第 27 週
RK LW NW PK
01 05 03 01 謝安琪 — 人妻的偽術
02 04 03 01 容祖兒 — 心之科學
03 08 06 03 陳慧琳 — Be With You
04 06 05 02 江海迦 — 小問題
05 07 06 05 李幸倪 — 自我感覺還好
06 NE 01 06 鄧小巧 — 芭樂
07 NE 01 07 陳慧琳 — 花見小路
08 NE 01 08 梁詠琪 — 戀愛預告
09 NE 01 09 楊千嬅 — 搖滾之母
10 NE 01 10 陳嘉茵 — 大肆慶祝

×× Eliminated ××
     01 08 01
李幸倪 — 信 (Live@First Of All Live)
     02 13 01 李幸倪 — 很堅強 (Live@First Of All Live)
     03 05 01 李幸倪 — 雙雙 (Live@First Of All Live)
     09 07 03 王嘉儀 — 翩翩
     10 09 01
莫文蔚 — 慢慢喜歡你

本週精選 — 616's Weekly Pick
人妻的偽術 / 謝安琪 (2018)

謝氏久休兩年復出的頭炮主打歌
縱然旋律和編曲不過是中上水準
林夕的歌詞卻是一絕
言及的更是我多年來百思不得其解的議題

我素來熱愛宮鬥故事
喜歡看到一個個如花似玉的女子
人前姊妹相稱 行禮如儀
人後爾虞我詐 機關算盡
除了讓我取其精華而自用
學會做一個看似和順乖巧
實則笑裡藏刀口蜜腹劍
暗裏害人利己的好學生之外

更教我覺得古往今來
做女人都不甚容易
所有表面風光
— 美麗的容貌、婀娜的身段、高華的氣質
溫柔、體貼、善解人意、端莊嫻淑 —
無一不是用血淚汗水換回來的

畢竟三從四德往往與忠於自己背道而馳
魚與熊掌不可兼得
要賢良淑德
就得妥協、讓步、吞聲忍氣

誰亦要去演
為了相處愉快演好我的每一天
要圓滑處世
難免要掩蓋自我

那麼,掩蓋自我
又算不算是虛情假意呢?

上榜記錄謝安琪 Kay Tse
2018 — 歌聲如初 10 | 人妻的偽術 1*
2017 — 有夢要想 1 | 孤嶺花 7
2016 — 山林道 1 | 拾回 10 | 諸神混亂 3
2015 — 篋神 1 | 跟着眼淚轉彎 5 | 羅生門 1 | 最初的快樂 7 | 香女人 4
2014 — 勢不兩立 1 | 獨家村 1(4) | 家明 1
2013 — 最好的時刻 1 | 眼淚的名字 5 | 心不由己 1

Presented To You By — seeseetv (c)
二〇二三年度全女班投票

除了讓我取其精華而自用
學會做一個看似和順乖巧
實則笑裡藏刀口蜜腹劍
暗裏害人利己的好學生之外

低級 ...
bagfgfcde 發表於 2018-7-6 13:03

想同本宮同歸於盡?
簡直係妄想
點解你仲可以咁天真
以為本宮會相信你
你斟畀我嘅酒
我一啖都無飲過
全部都倒曬喺呢個錦墊度
錦墊上面嘅假鳳已經飲曬你嘅毒酒
本宮先至係真龍天子嘅皇后
係真真正正嘅人中之鳳
同你嘅賤命唔同
點會隨意飲你嘅毒酒?
點會咁輕易畀你計算到啊?
二〇二三年度全女班投票

美千痴住陳嘉茵 簡直係侮辱

希望下周第二位可以2wk 冠
放空 發表於 2018-7-6 16:18

你放心
呢隻臭H 拎黎攝位姐
二〇二三年度全女班投票

2018 Kelv's 摯愛十大 第27周 (30/06/18 - 06/07/18)

2018年度冠軍歌曲
第01-13周:放假 / 勉強共勉之 /  ...
kel_kelvin 發表於 2018-7-7 16:04

支持第五位!希望榜主繼續愛祖
二〇二三年度全女班投票

Jason's Playlist 2018

2018年度冠軍歌巡禮
WK01-13: 奉愛之名 / 一晃眼 / 咖啡因萬歲 / 曌 / 離遊記 / 初 ...
JasOh103 發表於 2018-7-7 17:26

OMG 好高質
篇文高質
首冠軍歌又高質
所有愛Gin 嘅人都係高質的
二〇二三年度全女班投票