返回列表 發帖

Kelv's 十大摯愛金曲頒獎典禮 2017
日期:08-11/01/2018 (Mon-Thurs)
候選名單:按此
實況:Part 1Part 2-3
得獎名單:

1. 十大摯愛金曲獎(排名不分先後)
           季       歌曲               歌手
01        1        敗部              黎曉陽
02        1        驗傷              衛蘭
03        1        我錯              J. Arie
04        1        演員              吳業坤
05        1        天敵              衛蘭
06        1        一隻小豬        泳兒
07        2        搖籃曲           泳兒、黎瑞恩
08        3        忘記我自己     HANA
09        3        畢業之後        林欣彤
10        4        初心              古巨基

2. 摯愛國語金曲獎(排名不分先後)
           季        歌曲               歌手
01        2        與我無關         楊丞琳
02        2        飛                  林宥嘉
03        2        淒美地            郭頂
04        3        兩難               梁靜茹
05        3        身旁               韋禮安
06        3        歌謠               李榮浩
07        4        遠遠關心          薛凱琪
08        4        Lonely            衛蘭
09        4        跳舞的梵谷       孫燕姿
10        4        我還是我          衛蘭

3. 摯愛合唱歌曲獎
         季        歌曲                  歌手
       2        搖籃曲               泳兒、黎瑞恩
       2        原來只因深愛著   吳業坤、JW
       4        欲言又止            王浩信、HANA

4. 摯愛電視劇集歌曲獎
          季        歌曲                 歌手
        3        家中的太陽        薛家燕
        2        手中沙              HANA
        4        我本無罪           關菊英

5. 摯愛新人獎
          歌手        上榜歌曲
       伍富橋      放假
       顏卓靈      惡女、Baby Stop
       徐加晴      大概大概

6. 摯愛唱片獎
            唱片                                   歌手       上榜歌曲
       《Love and Other Things》 衛蘭       驗傷、天敵、一格格、I Don't Know, I Don't Care
       《Short Stories》                   泳兒      一隻小豬、搖籃曲、愛如雪、習慣愛你
       《I》                                    陳柏宇    行屍走肉、霸氣情歌、磚頭、閱後即焚、勉強共勉之

7. 摯愛歌手優秀獎(排名不分先後)
          歌手                      上榜歌曲
01      沈震軒                    打不死、我很好
02      林奕匡                    難得一遇、查無此字、不敢當、草原
03      李榮浩                    歌謠、嗯
04      側田                       不經不覺、UPSIDEDOWN
05      楊丞琳                    與我無關、相愛的方法、青春住了誰
06      林欣彤                    奇怪畢業之後
07      J. Arie                    我錯、Fantasy、無神論
08      薛凱琪                    遠遠關心
09      衛詩                       Lonely Christmas、刺青、缺氧
10      Robynn & Kendy     負攝石、世界對我們

8. 摯愛組合獎
       Twins     加油、就說我們都是華麗的單身族、有約
       By2         桃花旗袍
       C AllStar  一刻戀上、再不再見

9. 摯愛男歌手獎
       黎曉陽      敗部、I Will Be Alright、Mr. Weather Man、自由泳
       陳柏宇      我愛你夠貴、行屍走肉、霸氣情歌、磚頭、閱後即焚、勉強共勉之
       吳業坤      演員、傷心到變形、原來只因深愛著

10. 摯愛女歌手獎
       衛蘭         驗傷、天敵、一格格、I Don't Know, I Don't Care、Lonely、一晃眼、我還是我
       泳兒        一隻小豬、搖籃曲、愛如雪、習慣愛你
       HANA     七歲、手中沙、忘記我自己、一輩子守候、久別重逢、欲言又止

11. 摯愛國語金曲金獎
我還是我 - 衛蘭

12. 十大摯愛金曲金獎
搖籃曲 - 泳兒、黎瑞恩

獎項分布
7    衛蘭
4.5 泳兒
3.5 HANA
2.5 吳業坤
2    李榮浩 楊丞琳 林欣彤 J. Arie 薛凱琪 黎曉陽 陳柏宇
1.5 黎瑞恩
1    林宥嘉 郭頂 梁靜茹 韋禮安 古巨基 孫燕姿 薛家燕 關菊英 伍富橋 顏卓靈 徐加晴 沈震軒 林奕匡 側田 衛詩 Robynn & Kendy Twins By2 C AllStar
0.5 JW 王浩信
總數:53

喇喇喇 今年係實至名歸噶
唔洗好似 2015 年甘調走祖祖

李幸倪 1075
容祖兒 931
王嘉儀  ...
616.1314 發表於 2017-12-22 23:45

泳兒... so poor
仲要3周冠果首無十大...係果首拎...

C. SeeTV Chart Award Presentation Ceremony 2017

C.SeeTV Most Captured 歌曲獎:
第一位: 林奕匡 - 難得 ...
seeseetv 發表於 2018-1-1 17:30

黎曉陽男銀 + 十大第二

2017年度Jason's Playlist頒獎典禮

Top 20

Male Top 5
陳柏宇 612 | 林奕匡 434 | 周柏豪 421 | 小肥 418 ...
JasOh103 發表於 2018-1-6 19:47

哎呀!最歌爭啲!

歌好聽就得
kevinlai1621 發表於 2018-1-7 21:27

好同意
(亦都好同意套劇好垃圾)

日期:08-11/01/2018 (Mon-Thurs;一連四日)
時間:不定
候選名單:按此
獎項:
1.十大摯愛金曲獎(10)
2.摯愛國語金曲獎(10)
3.摯愛合唱歌曲獎(3)
4.摯愛電視劇集歌曲獎(3)
5.摯愛新人獎(3)
6.摯愛唱片獎(3)
7.摯愛歌手優秀獎(10)
8.摯愛組合獎(3)
9.摯愛男歌手獎(3)
10.摯愛女歌手獎(3)
11.摯愛國語金曲金獎(1)
12.十大摯愛金曲金獎(1)
共53個

前言:
年紀越大,對文字嘅針鋒相對越感麻目。
作為一位歌迷,非常明白緊張自己摯愛嘅歌手係理所當然。
或者有人選擇左貶低其他歌手,黎抬高自己摯愛嘅歌手。
對我而言,一個人係無可能得到全世界嘅認同,強求得到其他人嘅支持,只會係強人所難。
所以,我選擇唔花時間打啲冷嘲熱諷嘅說話,用多啲時間聽自己鍾意既歌,成個人更好過,心境都更開朗,尋回聽音樂嘅初心。
我,還是我,還是當初只會靜靜聽音樂嘅那個我。

世界往往無預期中咁美好,閒言閒語係無辦法完全消失。
態度決定高度,心態決定境界。
所有冷言冷語,做到與我無關、一笑而過、閱後即焚,足矣……

共勉之。

即將頒發:十大摯愛金曲獎 (第1至3首)

Kelv's 十大摯愛金曲頒獎典禮 2017 - 十大摯愛金曲獎(排名不分先後)

1. 敗部 - 黎曉陽
態度決定高度,心態決定境界。《敗部》一歌就係講緊一種就算輸都要輸得起,仲要快啲起返身,嘗試再挑戰過嘅精神。
「沒勝券於手上 能提醒不要自大」
當知道自己未必有十足把握,就要提醒自己唔好鋒芒太露。呢句都成為左本人嘅座右銘。

作曲:黎曉陽、謝國維 填詞:林日曦 編曲:謝國維 監制:謝國維

2. 驗傷 - 衛蘭
作曲:周錫漢 填詞:林夕 編曲:周錫漢、Patrick Lui 監制:周錫漢

3. 我錯 - J. Arie
作曲:Park Geun Tae、 Kang Eun Kyung 填詞:甄健強 編曲:藝深 監制:藝深

稍後頒發:摯愛國語金曲獎 (第1至3首)

Kelv's 十大摯愛金曲頒獎典禮 2017 - 摯愛國語金曲獎(排名不分先後)

1. 與我無關 - 楊丞琳
作曲:佳旺 填詞:饒慧冰 編曲:游政豪 監制:小安

2. 飛 - 林宥嘉
作曲:林家謙 填詞:藍小邪、林家謙 編曲:樊哲忠 監制:黃中嶽、林宥嘉

3. 淒美地 - 郭頂
作曲:郭頂 填詞:郭頂 編曲:郭頂 監制:郭頂

以上呢幾首嚴格黎講,都唔係2017年嘅作品,不過上到榜都係照俾嘅。

稍後頒發:十大摯愛金曲獎 (第4至6首) [明日再會]

支持飛
支持淒美地
支持kelvin
bagfgfcde 發表於 2018-1-8 17:43

多謝bag支持!
摯愛榜其實一直都唔係走903路線
(如果用correlation黎講,903捧嘅歌同本榜成績應該係negative)
所以賽果應該一日比一日「意外」、唔正路

可能最後得2首歌係你杯茶
但哪怕只係得2首歌
都感謝你支持!

聽日開始會有估賽果嘅環節,誠邀嚟緊幾日繼續支持!

淒美地勁好聽!
nicholashin 發表於 2018-1-8 19:05

編曲真係好出色!
感覺唔似平時聽嘅國語歌
似外國歌多啲

支持飛
HOTMAN 發表於 2018-1-8 19:09

呢首歌俾左好多感情分入去
第一係宥嘉
第二係上年去左好遠嘅地方一段時間,試過獨自四圍去旅行,去一啲出名多扒手嘅城市,係好驚但係又怕錯過機會所以都係去。
「我笨拙地飛 是很怕孤單
卻怕收起翅膀會更遺憾」
唔想留低啲咩遺憾,所以決定闖一趟,最觸動自己係呢一句。
支持 Kelvin
LM 蘭B 掃獎
616.1314 發表於 2018-1-8 19:27

Thanks 祖粉撐場!唔知佔幾多over 53呢~

支持蘭蘭
愛蘭嘅都係好榜
ed8671ed 發表於 2018-1-8 21:49

同意!
咁快已經2個獎
黎支持下先

唔記得左頒新人獎 =.=

新力軍大獎
金獎
徐加晴 (113)
冠軍作品: 大概大概(113)

銀獎
秦馨敏 (40)
上榜作 ...
放空 發表於 2018-1-8 23:43

嘩! 驚喜!

<繼續趁下晝嘅空檔頒發第二日嘅獎項>
冷鋒襲港,温度急降,亦掀起頒獎禮的冷意。

Kelv's 十大摯愛金曲頒獎典禮 2017 - 十大摯愛金曲獎(排名不分先後)

4. 演員 - 吳業坤
人生到底係為誰而活,為誰而演?人前要跟稿賣笑,但背後嘅落寞永遠得自己知。
唔知點解呢個主題又會幾中自己,上年有《歡樂小姐》入選十大,今年有《演員》。
本人喜歡呢首歌由首段到尾段喺情感上推進的演繹,配合歌詞的內容,好似解開左心中嘅鬱結。
原來「能真心過活 才可在鎂光燈不閃 仍在笑」,唔需要做其他人俾自己嘅角色,而係要做自己想做嘅自己。
歌者名聲或者不太好,但係想頒俾呢首歌,結果都如自己所願。

作曲:阿Bert 填詞:Supper Moment 編曲:黃兆銘 監制:阿Bert

5. 天敵 - 衛蘭
作曲:Jude 填詞:黃偉文 編曲:褚鎮東 監制:舒文

6. 一隻小豬 - 泳兒
作曲:澤日生 填詞:林若寜 編曲:Gary Tong 監制:Alvin Leong

稍後頒發:摯愛國語金曲獎 (第4至6首)

Kelv's 十大摯愛金曲頒獎典禮 2017 - 摯愛國語金曲獎(排名不分先後)

4. 兩難 - 梁靜茹
作曲:蕭煌奇 填詞:黃婷 編曲:于京延、黃冠龍 監製:馬玉芬

5. 身旁 - 韋禮安
作曲:禾鬥 填詞:禾鬥、非非 編曲:生命樹_小王子 陳起賢

6. 歌謠 - 李榮浩
作曲:李榮浩 填詞:李榮浩 編曲:李榮浩李榮浩

稍後頒發:摯愛合唱歌曲獎 (金、銀、銅)

Kelv's 十大摯愛金曲頒獎典禮 2017 - 摯愛合唱歌曲獎

金 搖籃曲 - 泳兒、黎瑞恩

銀 原來只因深愛著 - 吳業坤、JW

銅 欲言又止 - 王浩信、HANA

泳兒、黎瑞恩,請留步。你地同時得到第七首:

十大摯愛金曲獎(排名不分先後)

7. 搖籃曲 - 泳兒、黎瑞恩

作曲:澤日生 填詞:林若寜 編曲:Gary Tong 監制:Alvin Leong

稍後頒發:十大摯愛金曲獎 (第8至10首) [明日再會]

Kelv's 十大摯愛金曲頒獎典禮 2017 - 競猜金曲環節
問題
Q1 以下哪首歌會得到第8-10首十大摯愛金曲獎其中一首?
A. 從不信自己 - 鍾舒漫
B. 加油 - Twins
C. 勉強共勉之 - 陳柏宇
D. 初心 - 古巨基

Q2 衛蘭在餘下的第8-10首十大摯愛金曲獎及第7-10首摯愛國語金曲獎當中,會得到多少個獎項
A. 1個十大摯愛金曲獎
B. 1個摯愛國語金曲獎
C. 2個十大摯愛金曲獎
D. 2個摯愛國語金曲獎
E. 並未能再奪任何金曲獎項

(提示: 已奪2首十大摯愛金曲獎)

答中嘅朋友可以向我推介一首心水歌曲(於17年11月或之後發行的歌曲,國粵不俱),並將會上榜最少2周。
希望藉此發掘多啲好聽嘅音樂。
答中一題,就可以推介一首,二題就有2首,不設答中人數上限,希望各位支持
截止時間為明天頒發獎項前。

泳兒1.5首十大
kevinlai1621 發表於 2018-1-9 18:22

由10年到今年都係第一年拎
一拎就1.5首

依家唔俾都唔知再等幾多年啦(出翻唱碟真係......)

恭喜細眼男歌手
恭喜韋禮flop
bagfgfcde 發表於 2018-1-9 18:00

李榮浩連續2年拎(有理想、歌謠)

不得不承認韋才子flop,上年無乜成績可言其實……淨係識出劇歌
不過都硬塞左個獎俾佢

蘭蘭兩首十大
1A 2E
JasOh103 發表於 2018-1-9 18:37

小結算 - 第2日
2 衛蘭 泳兒
1.5 吳業坤
1 黎曉陽 J. Arie 楊丞琳 林宥嘉 郭頂 梁靜茹 韋禮安 李榮浩 黎瑞恩
0.5 JW 王浩信 HANA

1A2A
你咁愛電單車
咩都做得出㗎
616.1314 發表於 2018-1-10 10:25

咩都做得出…講到咁誇點解第2題又估A咁保守

Come With Me 好慘
bagfgfcde 發表於 2018-1-8 19:52

環球(台灣)都算多十大嘅

淒美地真係好好聽 隻碟出左一年 印象都仲係好深刻
chanchan0909 發表於 2018-1-8 20:06

你地力推啲國語力歌 時時都有留意!

多謝支持同欣賞Michael~~
我2016年已經畀咗呢隻歌卓越歌曲獎~
lms+spray 發表於 2018-1-9 15:39

16年見呢首歌跨到年, 俾左永遠很近 今年先俾返呢首

蘭蘭兩首十大
1A 2E
JasOh103 發表於 2018-1-9 18:37
BB!
nicholashin 發表於 2018-1-9 18:50
C & B

唔好因為我中哂而改答案
bagfgfcde 發表於 2018-1-9 19:06
1C 2E
  舊年四不像咁好都唔俾

今年真心唔係好值獎, 習慣愛你只可以勉強俾個十大 ...
kevinlai1621 發表於 2018-1-9 19:29
Q1: A. 從不信自己 - 鍾舒漫
Q2: B. 1個摯愛國語金曲獎 (Lonely or 想像空間)
boy4dudes 發表於 2018-1-9 19:58
Q1 以下哪首歌會得到第8-10首十大摯愛金曲獎其中一首?
A. 從不信自己 - 鍾舒漫
Q2 衛蘭在餘下的第8-10首十 ...
放空 發表於 2018-1-9 20:11
1B2B
ed8671ed 發表於 2018-1-10 10:08
1A2A
你咁愛電單車
咩都做得出㗎
616.1314 發表於 2018-1-10 10:25

多謝各位參與!!!今日仲有第2輪(亦都係最後一日嘅)競猜活動~敬請留意

<繼續趁下晝嘅空檔頒發第三日嘅獎項>
冷鋒襲港,雖然温度稍為回升,但頒獎禮現場仍然寒冷。

8. 忘記我自己 - HANA
作曲:張家誠 填詞:張美賢 編曲:Johnny Yim 監制:何哲圖、韋景雲

9. 畢業之後 - 林欣彤

作曲:朱俊傑 填詞:楊熙 編曲:朱俊傑 監制:何哲圖、韋景雲

10. 初心 - 古巨基
作曲:林獻凱 填詞:林夕 編曲:楊鎮邦 監制:舒文

稍後頒發:摯愛國語金曲獎 (第7至10首)

7. 遠遠關心 - 薛凱琪
作曲:姚若龍 填詞:方大同 編曲:方大同、Derrick Sepnio 監製:方大同、Derrick Sepnio

8. Lonely - 衛蘭
作曲:Tomo Go 填詞:周耀輝 編曲:Tomo Go 舒文

9. 跳舞的梵谷 - 孫燕姿

作曲:生命樹_小王子 填詞:吳易緯 編曲:Kenn CKenn C、孫燕姿

10. 我還是我 - 衛蘭
作曲:朱琳 填詞:齊樂平 編曲:黃兆銘舒文
明白衛蘭啲咬字仲有改善空間。撇除呢點,我覺得國語碟比起粵語碟喺選曲上聽得更為舒服。
例如《我還是我》,更有以前衛蘭嘅味道。慢板、淡淡然,亦都無佢吃力嘅低音位。
可惜唱片公司嘅宣傳欠奉,不出實體,一歌不派,注定年尾絕跡各大頒獎禮。
喺度頒返兩個獎,藉此令自己唔好遺忘上年佢除左粵語大碟,原來仲有隻國語EP。

稍後頒發:摯愛電視劇集歌曲獎 (金、銀、銅)

啲金曲唔計分架?  
睇黎郭源潮有機!
nicholashin 發表於 2018-1-10 17:20

歌曲獎全部唔計分架只要打到入每個禮拜頭三名就入到圍
所以跨年歌同樣有競爭力
同埋年尾一次過揀十首會開心啲 有時喺果陣聽得多 但係到最尾頒獎禮都係收左手 例如你估果首加油

歌手獎先會計分同埋唔調位

Kelv's 十大摯愛金曲頒獎典禮 2017 - 摯愛電視劇集歌曲獎

金 家中的太陽 - 薛家燕
今年多左好多時間睇電視,連續追左4套8點半檔劇集,呢套好睇過依家播緊果個大卡士唐家家暴好多。
歌同劇一樣夠膠夠好笑,金獎無難度。

銀 手中沙 - HANA

銅 我本無罪 - 關菊英

稍後頒發:摯愛新人獎 (金、銀、銅)

Kelv's 十大摯愛金曲頒獎典禮 2017 - 摯愛新人獎

有朋友同我講過呢首好似兒歌(仲要係馬浚偉首放學ICU),可能係個人本身HEA底,First plug無上到榜,反而聽啲輕鬆兒歌比較中我自己。

金 伍富橋
上榜歌曲:放假

銀 顏卓靈
上榜歌曲:惡女、Baby Stop

銅 徐加晴
上榜歌曲:大概大概

稍後頒發:摯愛唱片獎 (金、銀、銅)[明日再會]

小總結 - 第3日
4      衛蘭
2.5   HANA
2      泳兒
1.5   吳業坤
1      黎曉陽 J. Arie 楊丞琳 林宥嘉 郭頂 梁靜茹 韋禮安 李榮浩 黎瑞恩 林欣彤 古巨基 薛凱琪 孫燕姿 薛家燕 關菊英 伍富橋 顏卓靈 徐加晴
0.5   JW 王浩信
總數:29

01        1        敗部              黎曉陽
02        1        驗傷              衛蘭
03        1        我錯              J. Arie
04        1        演員              吳業坤
05        1        天敵              衛蘭
06        1        一隻小豬        泳兒
07        2        搖籃曲           泳兒、黎瑞恩
08        3        忘記我自己     HANA
09        3        畢業之後        林欣彤
10        4        初心              古巨基

01        2        與我無關         楊丞琳
02        2        飛                  林宥嘉
03        2        淒美地            郭頂
04        3        兩難               梁靜茹
05        3        身旁               韋禮安
06        3        歌謠               李榮浩
07        4        遠遠關心         薛凱琪
08        4        Lonely            衛蘭
09        4        跳舞的梵谷       孫燕姿
10        4        我還是我          衛蘭

競猜金曲環節答案:
Q1 D. 初心 - 古巨基
Q2 D. 2個摯愛國語金曲獎
大家都完美地避開晒正確答案 (其實大家都估得相當正路,係賽果唔正路),
所以再一次舉行競猜活動(亦都係最後一次了),誠邀各位參與。

Kelv's 十大摯愛金曲頒獎典禮 2017 - 競猜歌手獎環節

以下為本年度男、女歌手十強名單(去年排名):

黎曉陽(1)、陳柏宇(3)、韋禮安(4)吳業坤(6)林奕匡(7)、周興哲(10)、李榮浩(16)、側田(20)沈震軒羅啟聰
衛蘭(1)、泳兒(3)、J. Arie(4)、林欣彤(6)、楊丞琳(8)、衛詩(9)、HANA(17)、薛凱琪(25)、梁靜茹、簡淑兒

問題
Q1 以下哪一對男、女歌手均打入本屆男、女歌手頭五名?
A. 沈震軒、J. Arie
B. 林奕匡、林欣彤
C. 李榮浩、楊丞琳
D. 周興哲、泳兒

Q2 羅啟聰和簡淑兒的排名之和是
A. 等於或少於15
B. 16-17
C. 18-19
D. 20

Q3 十大摯愛金曲金獎是哪一首
01 敗部 黎曉陽
02 驗傷 衛蘭
03 我錯 J. Arie
04 演員 吳業坤
05 天敵 衛蘭
06 一隻小豬 泳兒
07 搖籃曲 泳兒、黎瑞恩
08 忘記我自己 HANA
09 畢業之後 林欣彤
10 初心 古巨基

A. 01-03其中一首
B. 04-06其中一首
C. 07-10其中一首

答中嘅朋友可以向我推介一首心水歌曲(於17年11月或之後發行的歌曲,國粵不俱),並將會上榜最少2周。希望藉此發掘多啲好聽嘅音樂。
答中一題,就可以推介一首,兩題就有2首,三題就有3首,不設答中人數上限,希望各位支持截止時間為明天頒發獎項前。

ABC!
nicholashin 發表於 2018-1-11 23:16

係咪有睇到結果偷跑左 如果係嘅話你好犀利 好欣賞你
(截止先~)
簡淑兒???????邊個黎
帥小寶` 發表於 2018-1-11 20:51

【分獎唔勻玩杯葛?】環球拉隊缺席頒獎禮
所以是但揾左個人出席 代替Gin個位

頂。。。遲左
bagfgfcde 發表於 2018-1-11 23:30

好欣賞你亂tag 差半步
第3題就唔計數 快啲估埋頭2題佢啦

今日臨時唔得閒, 所以直接去得獎名單!

得獎名單:

07        4        遠遠關心          薛凱琪

3. 摯愛合唱歌曲獎
         季        歌曲                  歌手
       2        搖籃曲               泳兒、黎瑞恩
       2        原來只因深愛著   吳業坤、JW
       4        欲言又止            王浩信、HANA

4. 摯愛電視劇集歌曲獎
          季        歌曲                 歌手
        3        家中的太陽        薛家燕
        2        手中沙              HANA
        4        我本無罪           關菊英

5. 摯愛新人獎
       伍富橋      放假
       顏卓靈      惡女、Baby Stop
       徐加晴      大概大概

6. 摯愛唱片獎
            唱片                                   歌手       上榜歌曲
       《Love and Other Things》 衛蘭       驗傷、天敵、一格格、I Don't Know, I Don't Care、一晃眼
       《Short Stories》                   泳兒      一隻小豬、搖籃曲、愛如雪、習慣愛你
       《I》                                    陳柏宇    行屍走肉、霸氣情歌、磚頭、閱後即焚、勉強共勉之

7. 摯愛歌手優秀獎(排名不分先後)
          歌手                      上榜歌曲
01      沈震軒                    打不死、我很好
02      林奕匡                    難得一遇、查無此字、不敢當、草原
03      李榮浩                    歌謠、嗯
04      側田                       不經不覺、UPSIDEDOWN
05      楊丞琳                    與我無關、相愛的方法、青春住了誰
06      林欣彤                    奇怪畢業之後
07      J. Arie                    我錯、Fantasy、無神論
08      薛凱琪                    遠遠關心
09      衛詩                       Lonely Christmas、刺青、缺氧
10      Robynn & Kendy     負攝石、世界對我們

8. 摯愛組合獎
       Twins     加油、就說我們都是華麗的單身族、有約
       By2         桃花旗袍
       C AllStar  一刻戀上、再不再見

9. 摯愛男歌手獎
       黎曉陽      敗部、I Will Be Alright、Mr. Weather Man、自由泳
       陳柏宇      我愛你夠貴、行屍走肉、霸氣情歌、磚頭、閱後即焚、勉強共勉之
       吳業坤      演員、傷心到變形、原來只因深愛著

10. 摯愛女歌手獎
       衛蘭         驗傷、天敵、一格格、I Don't Know, I Don't Care、Lonely、一晃眼、我還是我
       泳兒        一隻小豬、搖籃曲、愛如雪、習慣愛你
       HANA     七歲、手中沙、忘記我自己、一輩子守候、久別重逢、欲言又止

11. 摯愛國語金曲金獎
我還是我 - 衛蘭

12. 十大摯愛金曲金獎
搖籃曲 - 泳兒、黎瑞恩

獎項分布
7    衛蘭
4.5 泳兒
3.5 HANA
2.5 吳業坤
2    李榮浩 楊丞琳 林欣彤 J. Arie 薛凱琪 黎曉陽 陳柏宇
1.5 黎瑞恩
1    林宥嘉 郭頂 梁靜茹 韋禮安 古巨基 孫燕姿 薛家燕 關菊英 伍富橋 顏卓靈 徐加晴 沈震軒 林奕匡 側田 衛詩 Robynn & Kendy Twins By2 C AllStar
0.5 JW 王浩信
總數:53

Kelv's 十大摯愛金曲頒獎典禮 2017 - 競猜歌手獎環節
#男歌手總周數女歌手總周數組合總周數
1黎曉陽33衛蘭96*Twins21
2陳柏宇25泳兒48By211
3吳業坤24.5HANA40C AllStar3
4沈震軒15楊丞琳32Robynn & Kendy3
5林奕匡12林欣彤29Supper Moment3
6韋禮安11梁靜茹16Dear John2
7羅啟聰11J. Arie16ToNick1
8周興哲10薛凱琪15Dear Jane1
9李榮浩9衛詩13
10側田9簡淑兒13
*首位歌手達成全年上榜
總周數 = 冠軍周數 + 三甲周數 + 上榜周數

答案
Q1 以下哪一對男、女歌手均打入本屆男、女歌手頭五名?
B. 林奕匡、林欣彤

Q2 羅啟聰和簡淑兒的排名之和是
B. 16-17

Q3 十大摯愛金曲金獎是哪一首
C. 07-10其中一首

Q1Q2Q3
lms+sprayBDA
放空BCA
nicholashinABC
bagfgfcdeDB
答案BBC
恭喜估中嘅各位會員,衷心多謝各位嘅支持同參與,稍後將會聯絡你地!

wowwwwwww 估唔到個賽果甘爆泳兒女銀碟銀再加金曲金
616.1314 發表於 2018-1-12 00:18

本來如果逐個獎頒都可以講下 奈何無時間
簡單啲就係成隻碟都好中自己,有成長同親情,亦都有大路情歌
覺得搖籃曲啲詞好豐富好有畫面
例如「論成就我都很抱怨自己未給予你驚喜 並未能乎合你幻想的美」
又真係會諗起自己咁大個都好似仲未回報到關心自己嘅屋企人

所以蘭蘭就無份了 同埋佢獎已掃 最鍾意嘅穿花蝴蝶上年都俾左

後記:(跟數字祖粉風)
今年係第2年喺頒獎禮區搞總選,但係之後未必有咁多時間做呢件事(其實今年都冇乜),或者往後嘅日子可能就咁貼個名單出黎(到時先算)。
再一次多謝bag, NH, HOTMAN, 數字祖粉, 陳陳, jason, lms+spray, kevin, boy4dudes, 嬅粉放空 同埋 ed 你地支持啲得獎歌或者參與左2日嘅估榜環節。
好啦,還返個台出黎先。

呢隻碟其實一隻小豬同習慣愛你都好中我  
亦都同意搖籃曲好有畫面  
好可惜今年佢四台 ...
616.1314 發表於 2018-1-12 00:54

唔樂觀不過祝佢好運

全部都係投票獎 蘭蘭有2首~

cHarrty Music 2017年度華語及外語榜頒獎典禮

我最喜愛華語歌曲
第一位:周興哲《永不失聯的愛》448
第二 ...
harry 發表於 2018-1-14 22:11

周興哲掃獎 lol

支持NH 不過一黎就見到框框男金 ...
(yoga今年無碟竟然都有第4)