返回列表 發帖
比你會愛的人好好多。有進步,俾5分。
要放開你 才隨時能掛念你

其實321、飲酒思源、好不容易遇見愛都有高音。
都慣咗佢而家D歌既旋律總有一些奇怪位。
成首歌既語氣處理得幾好,唱腔有翻以前既感覺。
希望下一首可以少D高音。

今晚有新歌live聽

唔係呀fa? 幾點嚮邊?
正式MV有未?
kenneth 發表於 2022-5-24 13:31

Ins. 10點開live
微博7點開live

然而淚水哭不夠那份量怎好好清理
呢句真係好聽

其實好多人鬧佢係針對於佢唱得唔掂
或者因為一九年件事令大家清醒 發現佢一直以來唱得唔掂 先keep住有 ...
angelcheng0203 發表於 2022-5-24 17:39

你呢句其實唔係好啱。
準確來講,大部分人都知道佢唔係唱將歌手。
以前喜歡佢既人唔會覺得佢live唱得好勁,知道佢唱歌既優缺點。

咁佢從來都係賣人設多過賣能力,以前大家鍾意佢個人咪包容佢能力一般
當後來大家覺得人設原來是假的, ...
jcbartleby 發表於 2022-5-24 18:07

人設假或真我覺得都係睇大眾企係咩位置去評估。
我之前都講過,因為而家佢唔符合自己心中所想,然之後抹殺過去全部既音樂成就,甚至乎認為佢之前高質素既作品係流野,咁就無理取鬧多D。
就好似之前陳奕迅因為棉花事件,有d人話佢把聲爛晒、音樂冇意思、笑佢單春,同樣係無理取鬧。
講真,而家新一代既歌手,有邊個可以做得出楊千嬅以前咁既唱片質素?
邊個唱歌有feel過陳奕迅?
鬧人都要針對奶共呢單野去鬧啦。

所以而家啲人從來都只係話佢成世靠好運
遇到好歌 好詞
angelcheng0203 發表於 2022-5-24 18:52

佢係華星時期會同人山人海合作,金牌時期三張碟,之後有火鳥。
除咗好曲好詞,我覺得離唔開佢本身既音樂觸覺。
呢啲唔係靠運氣一句野可以概括到。
本身可以吸引到好多人幫佢建立個音樂事業,肯定有佢自己既魅力。
你話係大眾面前賣人設,冇理由係身邊d人面前都係咁掛。
而家人山人海既阿于仲繼續幫佢,如果楊千嬅真係咁無品,唔通阿于咁傻咩。

狙擊一個artist仲落力過去狙擊啲政治人物就知道佢哋純碎係鬥黃唔係以事論事喇 ...
Jacz 發表於 2022-5-24 18:54

我覺得D人鬧佢奶共可以繼續鬧。
但推翻佢咗以往既音樂就真係幾無品。

但事實上佢唱功好先係重點
kenneth 發表於 2022-5-24 18:56

曲少陣當幫忙啦。

坦白講,Eason同Joey就算點令人失望,大家都唔會否定佢哋嘅唱功先
至於千嬅佢本身實力不足以支撐人氣,所 ...
jcbartleby 發表於 2022-5-24 19:27

所以一句到尾,都係睇D人之前點睇佢。
我就覺得佢live唔掂,但音樂作品好好,而且詮釋歌曲能力幾勁。
我對佢反感反而係呢兩年D歌不知所謂。
今次新歌幾好下。

Live版嘅 上善如酒 好好聽
嗰幾粒高音反而好順耳
Jacz 發表於 2022-5-24 19:44

聽咗,幾好聽下。

咁快啲post link我哋聽下啦!
未有mv有live聽可以當宣傳
kenneth 發表於 2022-5-24 21:10

唔好成日係度曲線啦
頂你唔順

咩呀? 錯過咗live想聽返唔得?
你唔好受呢啲年嘅風氣影響咁敏感草木皆兵就真
明明好多真fans對千嬅係 ...
kenneth 發表於 2022-5-24 21:21

算罷啦你。
有D人唔鍾意直接講出來反而顯得坦率。
你呢D成日係度曲,真係好膠啊。

IG LIVE唱寒舍
chj0928 發表於 2022-5-24 22:13

應該同wb一樣,都係寒舍、新歌、狼來了,加清唱半首觀眾點歌。

live唱咗河童!!!

簡陋版mc2.0都好好

如果個Keyboard係Edgar
應該隨口Up都識彈佢啲歌
Jacz 發表於 2022-5-24 23:29

快d翻HK穩熟悉既班底啦。
不過佢翻來一定好多人又要鬧爆佢。

當連呼吸都有罪都係篤眼篤鼻嗰陣
又洗乜care佢哋鬧乜
鬧得嗰班本身都唔會support佢買佢隻碟入場睇佢嘅演 ...
Jacz 發表於 2022-5-24 23:40

希望佢返來之後,會好似二汶咁做一次mc2.0之夜。

聽返個live,覺得老楊唱歌既語氣真係好。
狼來了唱得特別好。

所以咪話痛苦記便記,佢應該已經預咗亦唔介意了
Serendipity 發表於 2022-5-25 00:55

係,佢之前都試圖解釋過,但改變唔到部分人既睇法。
佢而家都唔介意呢D啦。

點解要 "翻嚟"?明明從來都喺中國國土境內
樂迷大可以北上去愛護擁戴佢
真人去唔到又可以去抖音微博快手
...
hissorhk 發表於 2022-5-25 01:24

而家你幫佢規定咗演繹市場同演繹路線?
定係你認為你代表咗香港覺得冇人歡迎佢翻黎?
唔想係度嘈,但係我覺得你真係冇必要係呢度指手畫腳將你自己個人諗法上升為必然既選擇囉。
唔好覆我,閣下戾氣太重,可能楊千嬅為代表既藝人們真係殺咗你某d親近既人。

其實呢條友個個post都係度宣揚「破四舊,立四新」咁嘅idea,我已經覺得無必要再回覆咁嘅人

見風使舵嘅黃 ...
米色蘇 發表於 2022-5-25 02:21

我本身覺得每個人既諗法都可以求同存異,亦都尊重,傾唔埋咪算數囉,呢個世界唔係一定要每個人既睇法都要同自己一樣。
我係cm咁多年唯一一個唔想討論既人就係佢,最主要既原因係佢每次講嘢都好似要教訓人嗰款。
上次林二汶上台慶,之後有班不理性既網民要打要殺,我話呢班人好似粉紅小將咁,又係佢撲出來好強勢咁要我唔好用呢個比喻。
中共欠佢,港區政府欠佢,佢好恨可以理解。
但係對住網上既人都要戾氣咁重,好似要同人嗌交咁,真係頂唔順。
希望佢唔好再覆我。

你最後果句 真係睇得出你嘅教養
hissorhk 發表於 2022-5-25 11:06

唔好意思,係林二汶上大台後既post你都用咗類似既問句問過我。
自己教養係咁,就唔好又要拎住教養既旗幟又去教訓人。
反省下自己。