返回列表 發帖
回復 913# masterdragon

我都用20美元買咗,之後先知免費會員都可以17號買飛,覺得自己好白痴

回復 913# masterdragon

不過吾知係吾係20美元嘅會員聽日可以十點買飛,免費嘅會員就係11點買飛

我都買到$1888 block 5

Rihanna隻anti今日好似終於完成咗

聽住先
(根據之前經驗) 因間過幾日又話影到佢喺某某studio 出現  ...
matthew1990 發表於 2016-1-26 19:45

當日專輯製作人係Twitter講完成咗(但冇講係專輯),但Rihanna係留言上po咗8個氣球(我估8=R8 氣球=Anti封面上的氣球),佢個日都係Twitter po咗一張戴耳筒嘅相,講已經聽緊專輯,今日重講super soon,我估今次真係差唔多會出

HDD: Rihanna's 'Work' to drop tomorrow?

The radio world is buzzing with feverish anticipation ov ...
matthew1990 發表於 2016-1-27 12:13

希望係堅啦,但上個幾次hdd話R8發行嘅消息全部都係流料...

回復 1628# 賴爽

完整聽咗一次work,覺得好洗腦但唔係咁好聽,反而BBHMM第一次聽就覺得個編曲好正

其實我覺得Rihanna隻anti都唔錯,雖然D歌吾太入耳,但全隻聽都幾順下,依家比較鍾意kiss it better、consideration同same old mistakes。
Rihanna嘅専輯相比起Loud果D多hit歌嘅專輯,我比較喜歡Rated R,雖然只hit到一首Rude boy,但係隻碟嘅完整度好高,而且質素都高無咁fillers tracks,比起之後重商業成績而做嘅專輯,我都係比較鍾意Rated R隻碟,雖然今次隻碟我覺得冇Rated r咁正,但係都算幾特別,有點可惜是之前個三首主打最後都冇放入新碟到,我幾likeBBHMM

More Tidal news (RIP):
matthew1990 發表於 2016-1-31 14:46

好多人都覺得Rihanna隻新碟吾好聽同失望,佢地都想ri出番之前嘅pop歌,但出番之前D曲風洗乜soon三年先出,似之前一年一專都得,其實我覺得Rihanna係想做一隻似Beyoncé隻同名專同Gaga隻Artpop一樣充滿私人化嘅專輯,所以冇可能個個都buy,佢又其實吾太鍾意似loud咁pop嘅曲風,所以新專輯冇可能有之前風格D歌。其實之前隻unapologetic除左首diamonds同stay係比較商業之外,其他歌都係偏向不太大眾的曲風,見到樓上話除咗single之外好多都係filler tracks,我覺得只係不太接受到其他吾太pop嘅曲風先咁講,其實我覺得rihanna好多sidetrack仲正過主打

中曬
以前每年都出隻碟就話有左幾首主打其他就求其搵幾首來儲夠數姐
今次隔左咁耐係咪應該專心d ...
JasOh103 發表於 2016-1-31 17:59

我認為unapologetic好個TTT,TTT想半商業半實驗但是搞到兩頭吾到岸,係外國網站投票中佢係最差,而unapologetic實驗性強,雖然最初聽好難接受,但係聽多幾次就覺得好正,尤其係Phresh out the runway同Jump個編曲好型,相反Right now就好普通,個編曲好low,係成隻碟裏我覺得係處於下游位

(係都要我講得咁白既)

Rated R 係想行非商業路線 而最後出黎既效果好多人都滿意
呢隻係佢咁多 ...
matthew1990 發表於 2016-1-31 16:54

我認同Rated R係Rihanna最好嘅專輯,無論個編曲同完整度好正,anti係編曲上又真係比吾上,但係我覺得不應該將Rated R同Anti比較,因為兩隻碟個定位都好吾同,rated r係高質流行音樂,而anti實驗性黑人音樂。我覺得anti行個路線比較似unapologetic,一樣有好多實驗性歌曲,只係unapologetic多咗首diamonds同stay依啲pop歌。

我冇心同beyonce、artpop比較,只係作比喻吓。雖然Rihanna無作過歌,但睇得出佢想改變個歌唱風格,吾想唱大眾pop歌,所以佢先整咗隻anti,冇論成功與否,我覺得都係一個好嘅嘗試。anti依家應該係行timeless,聽kiss if better果D歌我覺得應該係。其實anti整左咁耐的原因除左度假同成績的關係外,還關構思anti行嘅風格搖擺不定事,最初係想行timeless路線,但係之後製造人之一嘅travis scott又想行trap類型,就做咗bbhmm,佢仲想掉走kiss it better行timeless嘅歌,製作人兩方爭執咗耐,最後又轉番行timeless路線,因為之前三首主打同依家專輯個類型吾同,所以就掉走咗果三首歌。

最後我想講我只係想發表下感想,多謝你寫咁長字覆我,thx

其實我都係發表吓意見only
我都驚你會有hard feeling XD
(重申多次我係好人黎) ...
matthew1990 發表於 2016-1-31 19:45

知道你好人啦XD

如果講pop music,我心水舊年Carly Rae Jensen隻emotion。同Taylor Swift隻1989一樣行復古路線,重加咗電子樂原素。雖然專輯嘅歌詞填得有D幼稚,但係個編曲編得好豐富好有層次,搭救到歌詞上的不足。而且我覺得好少fallers,連日本版加曲都好正。可惜好似無咩人聽過

回復 1669# matthew1990

I really like you雖然係teenpop類型,不過個編曲令到首歌高質咗D,比起call me maybe我覺得算係ok
成隻碟比較心水all that、making the most of the night丶your type同never get to hold you
當初聽I really like you時,我只覺得幾好聽,但之後聽all that,70、80s嘅曲風已經吸引到我,再之後出聽哂成隻碟,making the most of the night一聽就已經鍾意咗,其他歌都覺得好正,最後就決定買隻日本版CD黎支持下佢。emotion算係上年我聽過最正嘅pop專輯,可惜美國銷量吾太好,吾知美國人係口味吾同定係根本冇留意隻專輯

好慘
run away with me連100位都入唔到
成隻碟比人underrated哂
雖然好多樂評網有放呢隻碟入年 ...
jose 發表於 2016-1-31 22:51

雖然Carly為咗隻碟跑咗好多live同宣傳,但都冇咩迴響,可能佢冇咩野負面新聞,引吾到人去留意佢,反而同公司/經理人嘅Justin同Ariana多負面新聞就好紅

Emotion隻碟好似幾多好評架
(搵日down嚟聽下先)
hihi 發表於 2016-1-31 23:11

快啲down黎聽啦,我都希望會有多啲人聽到隻碟

原來都幾多Emotion同好
之前放咗幾次Carly Rae Jensen嘅歌都0回復
陰公,以為我又係怪胎一名{:5_12 ...
lmml4 發表於 2016-2-1 03:08

估吾到making the most of the night係sia作,不嬲佢作啲歌通常一聽就知道佢作,反而e首就吾太聽得出

回復 1718# matthew1990

真嘅!?隻碟咁flop仲有mv出
要plus Boy problems?點解吾plus making the most of the night,明明好有hit歌相(雖然都預咗吾會hit得起)

佢嘅第2plug,都係好聽嘅
lmml4 發表於 2016-3-12 02:12

其實係1plug,focus已經確定吾會收入新專輯,日本版獨佔曲

繼續放CRJ
lmml4 發表於 2016-3-13 02:13

首bullseye我覺得好正,係emotion啲outtake,
但仲洗腦過emotion啲歌,如果plug呢首成績可能會好D

仲有carly隻日版獨佔emotion remixed係18號出,
有兩首新歌first time同fever,雖然相信都係emotion啲outtake,
不過都值得期待一下

點解唔係Vevo?
HOTMAN 發表於 2017-2-1 00:29

華納冇加入過vevo

Billboard Hot 100 (dated Feb. 11)

1. Bad and Boujee (=)
2. Shape of You  (=)
3. Closer (4)
4. Bad Things (6)
5. I Don't Wanna Live Forever (8)
6. Black Beatles (3)
7. Don't Wanna Know (9)
8. Starboy (5)
9. Fake Love (11)
10. Scars to Your Beautiful (13)

14. Love on the Brain (17)
18. I Feel It Coming (19)
26. Water Under The Bridge (34)

http://www.billboard.com/article ... boujee-alessia-cara

http://www.billboard.com/charts/hot-100

Beyonce有咗 係雙胞胎
Congrats!!!

Katy Perry宣布係grammys表演,唱KP4首單Chained To The Rhythm

本週hot100

1. Ed Sheeran - Shape of You (=)
2. ZAYN & Taylor Swift - I Don't Wanna Live Forever (+1) *new peak
3. Migos - Bad & Boujee (feat. Lil Uzi Vert) (-1)
4. Katy Perry - Chained to the Rhythm (feat. Skip Markey) (debut)
5. The Chainsmokers - Closer (feat. Halsey) (+2)
6. Machine Gun Kelly x Camila Cabello - Bad Things (-1)
7. Bruno Mars - That's What I Like (+30) *14th top10
8. Rihanna - Love On The Brain (+5) *30th top10
9. The Weeknd - I Feel it Coming (feat. Daft Punk) (+7) *6th top10
10. Big Sean - Bounce Back (-4)

Katy空降#4,但睇怕已經到peak,Bruno weeknd格萊美效應入前十,
Rihanna太slay吧,無MV無格萊美都有#8,另外Gaga已經跌到#18

下一期就未必
因為Radio 升得太快,而且有Brit awards 同MV 加持
matthew1990 發表於 2017-2-22 15:31

brit awards係英國頒奬禮,應該吾會太影響到美國本土成績,同mv雖然好有內涵,但我覺得有D難吸引路人,有MV效應下週仲可以留係top10,但未必可以再升到peak

Avril Lavigne轉會到bgm,希望AL6宣傳成績會好D

其實vocal可以再好啲

但係
nicknicknick 發表於 2017-3-10 09:07

聽講首歌係lorde係taxi聽到Rihanna首higher作出呢,Sidetrack都有咁大影響
Rihanna真係slay

今日Nicki連出3首新歌,應該都係NM4嘅歌
No frauds好似diss返remy ma嘅shether

The Weeknd終於soon到I feel it coming隻MV出黎
最hit果首偏偏最遲出MV仲以為唔會出

可能都係歐美音樂啱你啊
OT: Melodrama 6.16出  原來Lorde都系祖粉 ...
nicknicknick 發表於 2017-3-10 16:32

Twitter有人估Melodrama個mean係Lorde mama

有咩關係?
nicknicknick 發表於 2017-3-10 19:09

頭先冇睇清楚,原來佢只係玩緊文字遊戲
M e lo d r ama > lorde mama
真係吹脹 不過佢Dfans好似真係叫佢mama
話佢係mama 更不如話係grandma

This week hot 100

#1 Shape of You (=)
#2 Bad and Boujee (=)
#3 That's What I Like(+1)
#4 I Don’t Wanna Live Forever (-1)
#5 Love On the Brain (+1)
#6 Tunnel Vision (+2)
#7 Paris (=)
#8 Bounce Back (+1)
#9 Rockabye (+15)
#10 closer(=)

#19 Green Light(+81)

Love on the brain becoming Rihanna 22nd top 5 songs.
LOTBmv又冇宣傳又冇,咁就入咗Top5,CTTR MR不停上live宣傳都只得Peak4,
真係同人吾同命

Closer ties the record for the most weeks totaled in the
top 10 in the Hot 100's 58-year history.
Closer平左紀錄!Slay!

好掛住佢d勁舞
屮SiU霖屮 發表於 2017-3-14 18:30

avril都好似寫緊新歌咁
又係餓佐好耐
屮SiU霖屮 發表於 2017-3-16 20:03

佢已經講咗今年出AL6,但吾知會係會年底先出到

iggy新歌出咗啦,好洗腦咁但覺得有D煩吾太好聽,不如fancy同work,
希望MV出咗會好聽D

mv出佐啦
屮SiU霖屮 發表於 2017-3-24 21:38

係之前festival順便拍埋
睇埋MV好似好loopD
ps我覺得都係之前果首bounce好聽

talent only

bye zayn
JasOh103 發表於 2017-4-7 15:26

首歌已經系iTunes us拉到0.09
上次hello好似都冇咁勁

新歌The Cure已經上架Spotify

完完全全地補左 SUPERBOWL 遺忘左ARTPOP的傷痛…
好_正
無諗過一個音樂節會搞到咁盛大:-0

新歌好唔JOANNE ...
俊仔 發表於 2017-4-16 16:16

咁快應該吾會係LG6,可能系joanne改版

但完全同JOANNE 唔同FEEL :-0
俊仔 發表於 2017-4-16 19:28

有傳gaga會出Joanne Angel ge改版(吾知真確性
聽名似係TFM d fd,當佢係TF改版又得,當佢係一隻獨立geEP都得
而TF同TFM嘅feel都吾相似

唉 Gaga竟然淪落到要唱依d咁跟風ge歌,好似聽緊Justin Bieber/Chainsmokers 咁  ...
loowee 發表於 2017-4-16 19:02

的確似 首歌我聽第一下重以為gaga要cover closer
但Gaga出呢首歌都有佢ge重要性,之前gaga出太多吾係大眾market所接受ge歌or專輯 E.g. Artpop
搞到佢除左d die-hard fans之外,冇咩路人肯買佢d歌
重有D straight會覺得佢d歌同個人style too gay而抗拒去接觸佢
我覺得佢應該先出1-2首係market流行ge歌同改變個人style
令更多路人留意,打好fans根基先好做佢鍾意做ge野
其實joanne已經做緊呢件事,只不過吾夠徹底

首新歌似jb同chainsmokers證明首歌有一定hit相
希望佢會好似million reasons咁宣傳首新歌
如果再flop我驚佢真係會變成cyndi lauper 2.0

Gaga將ig名由xoxo joanne改為xoxo gaga
Joanne era is over?!
LG6 or 改版 soon?

Emotion Side B 0個人講
stopzi 發表於 2017-4-20 23:03

Side b真心正,雖然系outtake,但系樂評都slay哂某啲一二缐歌手
個人私心鍾意Roses Cry

Camila新歌crying in the club
mv吾知點解直接search吾到
隻歌似cheap thrills但又冇前者洗腦
反而video前面首I have questions仲正

SG2 first single?
感覺冇上隻碟d歌咁好聽
似promotional single多d

Ps miley首Malibu越loop越正

英國傳媒報道,曼徹斯特體育館舉行音樂會期間,傳出巨大響聲,懷疑發生爆炸,觀眾爭相逃離現場。警方證實, ...
阻住 發表於 2017-5-23 07:21

今次真係好大件事 睇怕之後啲tour隨時會cancel

港版係咪無出DELUXE?
俊仔 發表於 2017-6-11 16:40

Deluxe果2首好似target同英澳日版先有

Taylor new song

岩岩先發現Emotion side b+原來同Side B個Track List一樣只不過係多左Cut To The Feeling一首歌咁解{:4_96: ...
敗犬女王 發表於 2017-9-24 16:22

如果吾係又點會叫Side B+呀,同Side B評分高過原版其實因爲少人評

開頭咁似D印度片
Billboard top20 this week
終於有首hit到