返回列表 發帖
sunny 被 corn 好慘
睇咗你個榜之後一首fantaz都無聽過
ed8671ed 發表於 2015-12-29 23:42

唔好去聽喇 unless 你自願受虐待
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

大榜組合金獎:
C AllStar

上榜歌曲包括:Pair J上車咒后會無期、煙花非花、Be My Valentine、戰場上的最後探戈、逾越生死、紅館夢、潘彼德後傳、生於斯

細榜組合金獎:
Faith

上榜歌曲包括:StoryKeep Our Faith、Ma Ma Easy (Live@聖母玫瑰書院)、Can't Stop Peeping、羅生門、風的季節

=======
男歌手銅獎:
9016,呢個係我打呢個tag嘅時候,佢facebook follower嘅總數。縱然佢出道兩年,人是大膽小鬼,歌是小人物語,但係你嘅努力唔會白費。相信光,相信善良,係你喇,上泥啦。
而另外呢一位歌手就好唔同喇,又靚仔、又大隻、又高大、又打籃球,好似同另外一位銅獎得主係天同地嘅分別。你話明年會減產,其實唱少幾首國語歌咪得囉。

大榜男歌手銅獎:
李拾壹

上榜歌曲包括:小李波多野結衣、難查字、錯到底、下剋上、我至叻我至醒

細榜男歌手銅獎:
周柏豪

上榜歌曲包括:犯同樣的錯自由意志 (Live @903)、百年不合、相安無事、鞦韆

================
男歌手銀獎:
呢位歌手響今年講左一個長達十年嘅故事比我地聽,就算出道嘅時候有幾多人位於山之巔望著你嘅凌亂,但係總有一日你同終點走近左。可能你造得最辛苦嘅音樂得好少人共鳴,但係請你記住呢一個陽光燦爛嘅日子,係你喇,上泥啦。
而另一位得主今年其實相當多產:又出左碟、又有好多演出。出道七年,演出一直維持一貫嘅水準,深深吸引住宇宙間所有嘅歌迷。個幾月前係你嘅生日,呢度我補翻一份生日禮物比你。

好!核!突!
616.1314 發表於 2015-12-29 23:54

唔準你咁話subyub

大榜男歌手銀獎:
麥浚龍

上榜歌曲包括:念念不忘羅生門、瑕疵、雷克雅未克、睡前服、單魚座

細榜男歌手銀獎:
唔係好清楚佢叫乜嘢名

上榜歌曲包括:好想抱著你1121、無言守候、戰士/LoveU2/好像抱著你 (Live)、Demons

===============
男歌手金獎
呢一位仁兄一向都對獎項其實冇乜渴求:冇某電台新人獎?算啦。出兩張大碟形象大改變都係跳樓到$39?都係算啦。但係今年佢進入人生嘅第二階段,難忘嘅始終要放下,推出一張好Easy listening嘅大碟,恭喜你,再次獲得男歌手嘅獎項,係你喇,上泥啦。
而另一位得獎者今年都突然推出左一張大碟,其中一首翻唱歌更加獲得原唱嘅評論。佢嘅演繹已經為佢響呢度獲得一個獎,恭喜你再下一城。下年繼續努力喇。

陳柏宇
bagfgfcde 發表於 2015-12-30 00:00

男金都唔滿意?

大榜男歌手金獎:
陳柏宇

上榜歌曲包括:別來無恙意識形態監獄、一字一淚、回眸一笑、走到尾、例遲、Jeep
細榜男歌手金獎:
李逸朗

上榜歌曲包括:傻女、夜機、流菲飛

==================
女歌手銅獎:
呢個歌手出道左十年,孤獨一個人坐響台下都已經好多年。響香港做獨立音樂真係好難,要做一個靈魂不被磨滅嘅人更加難。你堅持左你嘅音樂好多年,今年雖然音樂上發展產量少左,但係唔代表我對你嘅欣賞有任何嘅減少。請你流住最幸福嘅眼淚上台,係你喇,上泥啦。
而另一位歌手其實已經拎過早幾年嘅十大歌曲,但係唔知係唔係因為派歌策略,令到今年並無特別出色嘅作品,好彩最後都有推出大碟,令廣大市民都可以感受到生理同埋心理上嘅療傷。

突然靈機一觸
講件wfc既事出黎先 lm等俾人無視

我聽過今年自己既男女金同至尊歌既live/show哦
開心 ...
bagfgfcde 發表於 2015-12-30 00:08

我都有哦

Phil 居然去到呢首先有至尊歌  但無男歌手獎
愛movin
nicholashin 發表於 2015-12-30 00:12

我係愛匡力會長哦

大榜女歌手銅獎:
胡琳

上榜歌曲包括:秋光乍洩思城、滲、放空、無聊之歌、然後、被窩 (Live @ 十二門逃)        

細榜女歌手銅獎:
鄧紫棋

上榜歌曲包括:新的心跳、多遠都要在一起、單行的軌道、手心的薔薇

==========
女歌手銀獎:
第一位得獎者今年推出第一張大碟,收錄左好多出道以來用心唱作嘅作品。認真計算下,其實佢都有十年咖。希望來年你可以繼續響音樂事業上發展,同埋唱多兩首廣東歌啦!係你喇,上泥啦。
第二位得獎者今年雖然無推出任何專輯,但係無論合唱歌定係賭場歌,廣東歌定國語歌都曾經響榜上得到好好嘅成績。恭喜你,祝福你下年出碟(如果出到嘅話)能夠衝擊女歌手金獎!

正喎

全cm係咪得我地俾佢三甲喳
bagfgfcde 發表於 2015-12-30 00:15

似乎亦都應該係

大榜女歌手銀獎:
岑寧兒

上榜歌曲包括:空隙不枉我們張山十年、水彩、光之翼、流星小夜曲、含羞草、仙樂飄飄處處聞 (Live)

細榜女歌手銀獎:
李紫昕

上榜歌曲包括:衍生你的兒科專家翩翩起舞、知己、飄泊的心、黃磚成長路、豐收園地、智慧的力量、嘻哈闖世界

==============
女歌手金獎:
好啦係未宣布結果之前,不如我地睇下張poster。

拿,話曬都未公佈結果,所以歌女歌手個樣呢係打左格仔嘅,比D神秘感大家下。等我訪問下佢先。
『我響過去一年慢慢響憂鬱症康復過來,兩年前我寫左一首”Twenty-Seven”,個時我以為係我人生最後一首歌。兩年後,我寫低左我二十九歲嘅遺書。我想同大家講,我好翻咖喇!我響過去一年開嘅演唱會,其實仲有好多周邊產品咖,例如T-shirt啦、pick啦,而T-shirt嘅售價係300蚊咖。』
哇好強勁嘅一隊銷售隊伍呀,係你喇,上泥啦。
另一位歌手呢就犀利喇,係紅足每一個年代嘅。唔單止D歌紅呀,仲紅到去海外添呀。我地聽下咁多年來一直以華麗造型現身嘅佢有乜嘢感想先。
『我首先呢要多謝輪永亮啦,張美鹽同埋劇組啦,為我創造左個華麗嘅名,華麗嘅劇集,等我有機會重新出發,多謝曬~』
我都代表廣大樂迷同你講翻聲多謝曬呀。

大榜女歌手金獎:
盧凱彤

上榜歌曲包括:天色很暗信箱廿九歲的遺書、糖果粉碎者、1001羅曼克、致命傷、Now I Know、16、無我

細榜女歌手金獎:
汪明荃

上榜歌曲包括:閃爍登場華麗轉身銀河、心債 (Live)、愛你變成害你 (Live)、恨不相間逢未嫁時、金絲雀、但願人長久

所有AP結果可以響以下鏈接睇翻
http://bit.ly/1mofgpx

感謝各位參與 我地來年再見

入場哦 希望liza有獎

NH TOP 20 AWARDS 2015
我以為呢個tag好易架喎  

年度十大 第十位
社會亂象紛陳,身先士卒撥亂反 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 20:13

一定係心寒

Hello, it’s me…
ED’s Choice Billboard Award 2015將會喺21:00開始,最受歡迎歌曲投票將會喺23:00截票 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 20:30

點解冇學懂揸車?

年度十大 第八位
林奕匡走出低谷,以溫柔的歌聲溶化人心
每次聽此曲,心中滿是讚美 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 20:30

雷克?

Just In Music
十大歌曲第十位

呢個世界, 好多人都覺得遊戲玩法係set好左
成功係要買到樓, 買到車, 賺到 ...
Lewis 發表於 2016-1-2 20:26

本生燈的用處?

荃球勁爆 紫昕有李 兒歌金曲分漿大典 2015
十大兒歌金曲

第十位 閃爍登場 - 汪明荃
第九位 點止冰冰 - 王 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 20:36

ffx有可能唔贏嗎

Just In Music
十大歌曲第十位

本身的用處 - 林欣彤
作曲:王雙駿
填詞:陳詠謙
編曲:王雙駿
監製:王雙 ...
Lewis 發表於 2016-1-2 20:38

We aren't mushroom's?

睇黎下年要寫得簡單D  

年度十大 第七位
相信是數一數二冷門的作品

歌曲 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 20:39

倩女幽魂唔知做乜勁估sugar baby吖 四個加埋100歲

兒歌新人王 祖絲
上榜歌。我是誰 | Light of the World | 沙時 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 20:41

林奕匡 林奕匡

tag埋黃昏點唱機 首歌當然同香港有關  

年度十大 第六位
Cousin Fung動聽 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 20:46

個gif明明係tag gotta get high
估don't beat the kids

今晚遇上你,想起許多往事
我多麼衝動,更是如此魯莽 體罰 然後比人管制
犯下不少錯,沒有好好磨合
這次的機會,我絕不會錯過 依家後悔 終於有機會同小朋友道歉

其他豬肉漿

荃球勁爆合唱兒歌 金獎 弟子規·頌品德 - 薛家燕  ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 20:52

一分鐘XX冇獎

多謝你推介

色惑兒歌銀獎喔
ed8671ed 發表於 2016-1-2 20:56

係啵anyways 雖然shega病病地但係化好妝未?

年度十大 第四位
一首講述人心矛盾的歌曲
香港人不算是最愚蠢,但就是沒有膽量走出 ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 21:01

想估小確幸

剛剛好9點
開始頒大榜嘅獎喲~!

2015已成過去
走進舊街角,還會記起你的最愛嗎?

年度新人。最後六強
An ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 21:01

AK and Nowhere boys張相最大 應該係佢地

咁你之前又唔揀想入非非做冠軍 CAS定肥彤?
nicholashin 發表於 2016-1-2 21:04

我組合銅嗰隊呀

ED’s Choice Billboard Award 2015

年度十大。第十位
時間靜止器 [199]

「時間 靜止 留住最簡單的那 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 21:26

這麼近那麼遠

ED’s Choice Billboard Award 2015

年度十大。第九位
為何要我愛上你 [199]

「死都想要愛過你 手都分 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 21:31

明顯係tag 68歲汪明荃啦

年度十大。第八位
痛快的哀艷 [200]

「來繼續崇拜 來繼續耍賴 來 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 21:37

應該係你最重要

年度十大。第六位
我們都不是無辜的 [212]

「I Love You 因此不要 ...
ed8671ed 發表於 2016-1-2 21:51

仲唔係gem再見?

我最喜愛粵語唱作人銀獎

林一峰(1059)
上榜歌曲︰你讓我飛/陳忠漢與趙美鳳/小伙子與陌生人/理性與感性 ...
harry 發表於 2016-1-3 14:01

輸一分

究竟CM 有幾多人無比美債十大
究竟CM 有幾多人比 movin' 組合獎先過比新人獎
kwanie 發表於 2016-1-3 14:31

我舊年movin 新人金 你還記得嗎

WYTV Music Award 2015
十大金曲第十二位

最好的債 - 楊千嬅

作曲: 雷頌德
       填詞:  ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 20:10

閃爍登場!!

主題曲
HKTV劇集曲終人散, 希望呢d主題曲同劇集都可以留在香港人心裡
金獎 ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 20:27

香港生命?

十大金曲第十位
哲學家 - 盧巧音
作曲: Christopher Chak填詞: 黃偉文編曲: 陳珀監 ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 20:32

林奕匡奮鬥?

十大金曲第九位
為何要我愛上你 - 連詩雅作曲: 楊鎮邦作詞: 林夕編曲: 楊鎮邦監制:  ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 20:37

居然係shega

btw再估香港生命

十大金曲第八位
后會無期 - C Allstar featuring. 梁詠琪
作曲: 賴映彤填詞: Oscar ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 20:42

后會谷得切都幾犀利

Hictons Music Award

第十位:楊千嬅 - 最好的債
走勢:19>11>11>04>03>07>07>01>10

第九位:小塵埃 -  ...
hictons 發表於 2016-1-3 20:42

會唔會有anderson's fault

第八位:王菀之 - 小俠
走勢:14>12>09>12>02>01>03>04>07

第七位:林欣彤 - 我們 ...
hictons 發表於 2016-1-3 20:51

第五似liza 銀河

遺憾歌曲獎
就由呢個獎為阿姐平反 !!華麗轉身 - 汪明荃曲: 倫永亮詞: 張美賢編: 倫 ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 20:55

究竟一晚可以估幾多次香港生命

十大歌曲 第七位
安徒生的錯 - 林奕匡
曲: 林奕匡詞: 藍奕邦編: Edward Chan監: Edw ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 21:00

霞痴麼?

你終於唔估噴歌了麼,噴歌之達人
ed8671ed 發表於 2016-1-3 21:05

其實可以估姐弟愛

十大歌曲 第五位
那一個我 - 薛凱琪曲: Seiji Motoyama / Kikomaru詞: 林若寧編: 何 ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 21:10

唱作人有咩理由唔係purple

小道話你搶走左 purple 個唱作漿
chanchan0909 發表於 2016-1-3 21:14

明明得數字會員上過我d歌

第四位:陳柏宇 - 別來無恙
走勢:04>02>04>02>01>09>15>11

第三位:林奕匡 - 頌 ...
hictons 發表於 2016-1-3 21:14

第二位講long d 姐係月光淒淒啦

第一位仲唔係活學活用姐弟愛?

唱作人 金獎
出道咁耐, 唱嘅都係自己作嘅歌, 今年唔單止為自己寫好歌, 更為其他歌手 ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 21:23

新青年理髮廳

有請今日嘅特別嘉賓: TFBOYS作為國內冒起最快的組合, 由佢地頒國語歌同進步獎就剛剛 ...
kevinlai1621 發表於 2016-1-3 21:36

點解唔係purple姐姐主唱ge喜羊羊主題曲

唱作人

金獎:Supper Moment
冠軍作品:煩擾中起舞、幸福之歌、孤獨先生
上榜作品: ...
hictons 發表於 2016-1-3 22:14

陳偉霆 / 李紫昕 / Fantaz