返回列表 發帖

美tag:
關注的議題很多
甚麼同志平權 真普選 或者小至動物權益 兒童權利
人類意難平的一切問題 都在深思熟慮
然而卻忘了自己
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

ED's KIDS Choice #08
相逢何必乜乜乜三部曲成功令蔣志光逐步邁向兒童聽眾層:
相逢何必曾相識。相逢何必曾 ...
ed8671ed 發表於 2015-6-7 00:05

GEM GEM就行完條軌道跌落個cliff度
希望紫昕也動情過嘅《所有下雨天》可以勇奪兒歌榜冠軍

跟住梗係要介紹翻首兒歌先啦
今期嘅兒歌係《一分鐘稀客一分鐘色誘》by afei
我哋睇睇D歌詞先
呼吸輕輕一下 指尖輕輕一擦

嘩第一句就係用呢一個嘅對偶法
都好明顯係繼成語動畫廊之後一個學習中文嘅地方
身邊一位稀客 好想不止稀客

呢一句係講時下年輕人多hi bye friend嘅現象嘅
吳雨霏響呢一首歌裡面鼓勵各位小朋友多D同朋友溝完再
尤其D稀客朋友 要講多D嘢 勇敢D 先可以熟咖
長夜如此

afei繼續為大家上中文課
各位小朋友記住呢個字係讀 圈或者勸
唔係讀詢呀
不要等 一分鐘 不要多 一分鐘
你會冷 我會凍 無用再溝通
不再嘥 一分鐘 不再拖 一分鐘
取決於 這分鐘 誰未夠種

chorus講嘅係叫小朋友珍惜時間
尤其係睇完放學ICU之後 呢一分鐘嘅預告片就唔好睇喇
橫掂聽日都睇到咖啦 無謂浪費時間 快D去做功課好過啦!
趁我欠缺戒備 身體剛巧鬆化

點樣先可以整到33層咁鬆話呢
記住上家政堂 學整提子司空餅嘅時候就留心D喇

仁至義盡都係兒歌 教細佬學四字成語
  今個星期都幾噴 ...
kevinlai1621 發表於 2015-6-7 00:08

我今日要介紹ge兒歌係 仁至義盡 由勁爆兒歌男歌手許廷鏗主唱喔 首先 小朋友記住唔好寫錯人至/仁致義盡喔
歌詞提到各項節約能源ge概念嘎 例如唔好亂送花 飲唔曬ge飲料都唔好就咁倒左佢
仲有一d遇到突發情況時候要做ge事 例如見到人地心痛/心臟病發 唔好怕 打999 千祈唔好就咁企響牆角 咩都唔做呀
當然仲有D考古/生物學ge知識 關於盤古ge恐龍 因為佢地當時成日蝦D小動物 最後上帝angry 地與天不容 最後毀滅左佢地 希望透過呢個故事 賦予小朋友唔好蝦其他小朋友嘎
RVHOCPC 發表於 2015-5-31 00:57

FYI
記住樂壇係充滿高質深層次嘅兒歌

" 全女班音樂流行榜 "

「I'm a superstar 鎂光燈中發亮 給舉世欣賞
   為我的理想 換千種色相
   氣氛 ...
616.1314 發表於 2015-6-7 00:00

眼淚的咪咪out左

單行嘛

俾gemgem嚇親定係肥媽首歌

actually 挑戰歌已經比 ...
ed8671ed 發表於 2015-6-7 00:26

chi ma gun 冇比錢都可以冠名到 唔好咁隨便啦homo

me 提起 Lisa 就有人黎追問幾時喺 me 到拎到外卡嘎啦
chanchan0909 發表於 2015-6-7 00:35

其實從開始發問我便何時會有外卡咖啦

連詩雅浮沉中間位咁耐
係時候要 爆!啦!

哲!學!家!
個tag應該冇伏架可

唔另外quote ...
ed8671ed 發表於 2015-6-7 00:39

其實我個tag tag左兩首歌咖

官方: 等消息啦下  我地部門會盡力爭取
(一間 9AM 前有新一輪外卡發布會, 1 - 共和 1 - 自製 1 -  ...
chanchan0909 發表於 2015-6-7 00:49

師傅9AM前點捕你遲到呀

你放心, 你不如擔心自己會訓過龍, mo 得第一時間睇某人入選

chanchan0909 發表於 2015-6-7 01:10

9am 起身目的係咪聽一個榜報榜

呢 D 問題唔使問啦下話
請期待第二季季選 除左今季戰況激烈外, 嘉賓陣容大家都估估下 { ...
chanchan0909 發表於 2015-6-7 01:45

比我呃個post唔得嘅 btw唔知我推介D兒歌上唔上到個榜呢 我會考慮將個榜嘅歌上我個榜咖

有獎問答遊戲
試分析下列資料,然後回答問題。

問題:推斷下星期重新上榜歌曲。

(A) 連詩雅〈為何要我愛 ...
616.1314 發表於 2015-6-7 21:22

答題紙

選項:

要求:冠 / 唔冠

範例

選項:(C) 吳雨霏 超男友

要求:冠〈萬水千山總是情〉

答題紙

選項:(C) 吳雨霏 超男友
要求:冠 給自己的情書(live@荃加福祿壽) - 汪明荃 ...
ed8671ed 發表於 2015-6-7 21:34

其實係咪應該分散投資

我答咗啦冇得改答案
ed8671ed 發表於 2015-6-7 21:54

召喚愛荃力答題呀

都排好曬榜啦唔等喇

Week 23 (Jun 2 - Jun 8)
40 哲學家 /
~~~~~~~(01)~~~~~~~
30 瑕疵 /
~~~~~~~(02)~~~~~~~
20 幸福之歌 /
17 半祝福 /
16 Let Me In /
15 香港傑出廢青 / Where You Wanna Go /
14 虛偽 /
~~~~~~~(08)~~~~~~~
09 咖啡因眼淚 /
08 仁至義盡 / 所有下雨天 / 別來無恙
06 肆無忌憚 / 逾越生死 / 信箱 /
05 天國與地獄 / 小手術 / Just Be Gay /
~~~~~~~(18)~~~~~~~
03 真人真事 / 主角一號 / 黑心 King / 一花一世界 / 尋找稜角 / 永夜期 /
02 翻白眼 / 無懼 / Be Yourself / 華麗轉身 /
01 下次無下次 / 再見不再見 / 找到你是我偉大的成功 / 心嚎 / 忘了嗎 / 大愛 / 女孩 / 只談喜愛不談戀愛 / 靈魂盡頭 / 不顧一切 / 我國度 / 我行我路 / 完美男人 / 本公主不要 / 熱血 / 單行的軌道 / 衍生你的兒科專家 / 天色很暗 / 女皇 / Let Go / 你的秀 / 最好的債 / 不枉我們張山十年 /

RK LW AP SONGS        SINGERS
01 07 40 哲學家         盧巧音
02 11 30 瑕疵          麥浚龍 / 莫文蔚
03 14 20 幸福之歌        Supper Moment
04 02 17 半祝福         Yan Ting
05 16 16 Let Me In        盧敏
06 13 15 Where You Wanna Go Another Kitchen
07 15 15 香港傑出廢青      黎曉陽
08 08 14 虛偽          方皓玟
09 09 09 咖啡因眼淚       Dear Jane
10 10 08 別來無恙        陳柏宇
11 06 08 所有下雨天       薛凱琪
12 05 08 仁至義盡        許廷鏗
13 18 06 逾越生死        C AllStar
14 ne 06 信箱          盧凱彤
15 ne 06 肆無忌憚        陳凱彤
16 ne 05 天國與地獄       張子丰
17 ne 05 小手術         王菀之
18 ne 05 Just Be Gay      唐藝
19 ne 03 真人真事        黃家強
20 ne 03 主角一號        梁漢文

RK LW SONGS        SINGERS
01 02 Don't Beat The Kids  顏福偉
02 ne 等雪          陳綺雯
03 05 我是一隻小小鳥     丁悅
04 01 華麗轉身        汪明荃
05 04 失樂園         Yellow!
06 08 真身          岑日珈
07 09 喚醒          陳日豐 ft. 趙詠瑤
08 07 粵唱越響        林子祥
09 ne 樂觀          湯河
10 ne 再見不再見       茜拉

唐藝咁強勢既
bagfgfcde 發表於 2015-6-7 22:43

新人獎ready
瑕疵死位
nicholashin 發表於 2015-6-7 22:45

可能死位不死呢~你睇下半裸露

唐藝 d live 好正

Aki 上到
chanchan0909 發表於 2015-6-7 22:57

why on my bed live 正過CD勁多

啱啱先睇完, 佢真係好有表演慾 HK 真係好少搵到好似佢咁嘅歌手 ...
chanchan0909 發表於 2015-6-7 23:08

條片個和音唱得仲放

和音每次叫完之後跟住顯出一副唔好意思嘅樣子
chanchan0909 發表於 2015-6-7 23:19

唐藝句好X勁都係我心聲

開心。。。
估中

陳綺雯高姿態上榜
ed8671ed 發表於 2015-6-7 23:33

Aki將會有一個美走勢 敬請留意

**** 本內容被作者隱藏 ****
chanchan0909 發表於 2015-6-9 18:00

11號就可以知道華麗轉身入選喇

ED's #1 CHOICE 2015
我們他們 / 新地球 / 頌讚詩 / 家明[2] / 一千個假想結局 / 戰勝自己 / 浪漫前夕 / 說 ...
ed8671ed 發表於 2015-6-10 21:00

已經準備好新嘅兒歌推介 等星期日出post嘎

**** 本內容被作者隱藏 ****
chanchan0909 發表於 2015-6-11 18:00

有liza姐跳起yeah一下為左liza一定會投0分btw要求下季有等雪

因為某些原因 所以本週每個人都能唱歌之不再嘥三千蚊不再拖Number 1流行榜將於星期日12am準時報榜 敬請留意

奇袋
直覺近期人氣急升&同kary關係密切嘅肥彤有啲機會

hi 肥boo^^
...
ed8671ed 發表於 2015-6-10 21:13

依家先睇到你覆左 不過我可以話比你知 不是那人

冠軍歌WK1-10: 頌讚詩/ 時間之光/ 家明/ 頌讚詩/ 一千個假想結局/ 如你是我/ 靈魂相認/ 小人物/ 雙面人/  ...
hictons 發表於 2015-6-13 01:12

邊城咩玩法