返回列表 發帖
主要問題是:
1. 即使打贏了, 永遠被其他人執左雞, 應該比時間勝出者獨家入寵

2. gps 經常唔聽話, 打打吓 ...
lblemon 發表於 2016-8-31 12:20

我個GPS都經常唔聽話SSD
100%肯定藝術與科學WK22 903冠硬!!賭幾多都得!!

終於有新寵, 大舌頭
kevinlai1621 發表於 2016-8-31 14:22

我都孵到新寵:海獅
100%肯定藝術與科學WK22 903冠硬!!賭幾多都得!!

截至今日我已打贏過百場GYM,另外今日孵左第3隻小火馬,終於儲夠糖升RAPIDASH(iv高達89%!)
我有14隻比卡超  繼續多過伊貝
nicholashin 發表於 2016-8-31 22:43

我只得兩隻比卡超,第一隻係孵出來,第二隻係尋日喺POLYU捉

人地進左做卡美龜先再孵隻好d ge
kevinlai1621 發表於 2016-9-1 14:57

你自己心急進化隻龜啫XDDDD
都係進化孵出來GE寵最好,CP/iv都比捉返黎有保證!

有保證 iv又會得七成嘅?
nicholashin 發表於 2016-9-1 15:59

孵出來ATTACK/DEFENSE/STAMINA任何一項STAT最低可能值為10,所以最低iv係66.7%(30/45)

我已經儲夠80粒BELLSPROUT CANDY,捉多5隻BELLSPROUT並全部放哂出去就可以進我隻CP接近一千、iv高達96%的WEEPINBELL成為第一個大口花,希望兩招都係草技(原本隻WEEPINBELL就係咁),最好特攻係SOLAR BEAM啦!
留名睇錯技比華拉
nicholashin 發表於 2016-8-29 23:35

小弟早排孵嗰隻比華拉就係錯技:BULLET PUNCH+THUNDER PUNCH

小學生仲要係新版新書 仲要今日叫第一日正式番學上堂都已經有功課
反OT: 今次5km孵左隻 ...
kevinlai1621 發表於 2016-9-2 19:33

我已經孵左4隻,儲夠CANDY進ELECTRODE,可惜特攻係HYPER BEAM!!
我亦進左第一隻肥波球

尋日我捉到第一隻大舌頭
今早我屋企附近變左皮皮放題

我今日第二次打贏啟暴龍,但CP有成21XX,一隻有冰招特攻GE大呆獸唔夠打,要搵多隻皮可斯幫手先至隊冧佢

今朝又去打幾輪GYM,差少少就升至lv24!!

今日孵多隻BELLSPROUT終於儲夠糖進化第一隻大食花(CP14XX,iv 96%),雖然普攻係ACID,但特攻係LEAF BLADE,對付水系精靈仍有一定作用
今日10KM蛋出第二隻鴨嘴火龍,同第一隻iv一樣都係80%,但終於啱技(兩招都係火技)

今朝進左第2隻奉神犬,CP都係16XX,但iv更高(87%)!!
晏晝一開LURE MODULE就連續捉到3隻伊貝,第一隻仲要CP715/iv>80%,即刻進化佢,果然出到水伊貝,CP1900!! 特攻AQUA TAIL唔似HYDRO PUMP要儲咁耐氣之餘威力亦強過WATER PULSE

我隻CP1900水伊貝(iv 84%)真係好駛好用,今早去打館不需花太多血就KO到隻CP2000奉神犬
反而隻CP18XX椰樹獸要出動兩隻CP16XX奉神犬先至搞得掂佢,因為佢招SOLAR BEAM真係一野扣左好多血
見乜捉乜, 多進化, 多孵蛋
lblemon 發表於 2016-9-5 23:39

仲有狂刷補給站,有需要時更可用幸運蛋賺雙倍XP
差幾隻就升第2隻鯉魚龍!
集氣我要岩技!
屮SiU霖屮 發表於 2016-9-6 02:03

我都已經儲夠356粒糖,差11隻就升第1隻鯉魚龍!

我無改過但係連續兩次都係水-電-火咁進
睇下第7隻會唔會係水
JasOh103 發表於 2016-9-6 10:59

我:水(改名)->火(改名)->水->雷->水->水(就係而家CP1900/iv84%嗰隻勁野!)->火

今日10KM蛋終於孵到第一隻背背龍,CP1651/iv 82%,仲要係FROST BREATH+BLIZZARD!! 真係攻啟暴龍佳品!! 我即刻將佢POWER UP至CP1940!!

今日10KM蛋終於孵到第一隻背背龍,CP1651/iv 82%,仲要係FROST BREATH+BLIZZARD!! 真係攻啟暴龍佳品!! 我即 ...
酷愛903 發表於 2016-9-6 14:09

今早打GYM用呢隻背背龍輕易KO隻CP16XX的啟暴龍,KEEP住用FROST BREATH直至儲夠氣一招BLIZZARD就已經隊冧佢XDDDD
POKE ASSISTANT果然冇點錯,FROST BREATH+BLIZZARD果然係最佳攻擊組合!!

ME

背背 - 跑步捉
卡比 - 行街捉
化石 - 摩士一日出兩隻喎

...
賴爽 發表於 2016-9-7 10:53

ME X2
背背(X1), 卡比(X2): 孵10KM蛋
化石(X2): 喺九龍捉

有關係架, 課金買幾個孵蛋器同時孵蛋, 提升蛋的turnover, 係可以快d 拎到10 km 蛋, 從而提高得到稀有寵的 ...
lblemon 發表於 2016-9-7 12:53

呢招我都識
另外INCUBATOR INFINITY應盡量留返黎孵2KM蛋

你有冇課金
lblemon 發表於 2016-9-7 14:34

有,一早買左POKECOIN,而家仲夠用

世人已經阻止唔到燈神……
nicholashin 發表於 2016-9-7 15:45

冇留意"零課金"呢3個字

今日10KM蛋孵出第一隻飛天螳螂,iv高達93%仲要兩技係最靚GE FURY CUTTER/BUG BUZZ,於是POWER UP到盡(而家CP1458),椰樹獸剋星來了!

終於進化第一條鯉魚龍,CP1525/iv 93%,但兩技係最廢GE BITE/TWISTER!!
今日又進多一隻水伊貝(CP1627,特攻HYDRO PUMP),結合APPRAISE再上POKE ASSISTANT個網查個STAT原來係咁:
ATTACK:15 DEFENSE:3 STAMINA:13 iv:68.9%
頂級進攻但防守超弱

今早就係用隻CP1458飛天螳螂KO隻CP18XX、特攻為PSYCHIC的椰樹獸,蟲招攻椰樹獸殺傷力X1.56倍果然好駛好用!
你終於有隻可以打其他寵嘅啟暴龍  
其實我睇網上 有steel wing嘅啟暴龍係全遊戲防守最top嗰幾隻  ...
nicholashin 發表於 2016-9-9 00:42

尤其是如果人地用妖精系例如皮可斯/肥波球攻你隻啟暴龍,STEEL WING正好反制對方!

我依嘉3隻10k一齊fu緊~
好緊張會出咩
mainlib 發表於 2016-9-9 10:21

我啱啱隻10KM蛋第一次出伊貝,但只係10/10/10,iv 66.7%係孵出來的寵最低可能值(REALLY STRONG的下限),但我照樣進化,又係出水伊貝(其實我想要雷伊貝多D,因為我已經太多水伊貝,我又欠缺強大的電系精靈)

果種期待感真係世界級
lblemon 發表於 2016-9-9 11:12

我大前日孵到隻iv八成幾、FROST BREATH+BLIZZARD(呢個係背背龍最佳攻擊組合)的背背龍真係勁興奮,今朝又用佢KO隻CP24XX啟暴龍!

尋日開始我玩POKEMON GO間唔中會出現以下奇怪的BUG: 玩玩下突然間CLICK隻寵居然睇唔到隻寵個樣,CLICK個道館亦睇唔到道館入面每隻精靈個樣!要熄機再開機才回復正常。

今日難忘救館成功經歷:下午去POLYU個黃隊LEVEL 2 GYM,有CP13XX皮可斯+CP15XX火伊貝,我用自己隻CP1900水伊貝(iv84%,AQUA TAIL)救館,在冇用過任何一次DODGE之下連續KO皮可斯同火伊貝(其實打贏隻皮可斯已經扣左略多於一半HP,但水剋火的優勢實在太明顯,所以仲頂得住隻火伊貝),成功將個GYM由LEVEL 1(我救館時已經有敵方將個GYM打落LEVEL 1,迫走隻皮可斯)升返上LEVEL 2,並騰出一個空位俾我放隻卡比獸入去,個GYM就升上LEVEL 3,之後有黃隊人放多隻大比鳥入館,10MIN後個GYM才俾人隊冧。若非我救館,個GYM可能好快就俾人隊冧!

EMBER + FIREBLAST

屋企樓下長期有一隻
賴爽 發表於 2016-9-10 13:56

FIREBLAST係火技攻力最強,攻人最好
但EMBER威力好似稍不及WING ATTACK(兩者都可以剋制草/蟲系)
呢個好似係必經階段
kevinlai1621 發表於 2016-9-10 14:49

我尋日先第一次
仲要孵出來都只得66.7% iv

尋日升至lv25,第一次派MAX POTION!!
尋日進左隻100% iv尼美后,可惜特攻係STONE EDGE

今早進左第一朵霸王花,但特攻居然係MOONBLAST
我要兩技都係草招的奇異花/霸王花/大食花呀!!!!!!!!!!

今日POLYU V CORE個GYM有藍隊人一度將個GYM煲上LEVEL 4
我都覺得宜家自己好幸福

車厘龜真係好鍾意走 奇異種子乖好多 ...
KITSTON 發表於 2016-9-13 13:06

我反而冇試過,但CP1XX車厘龜往往都紅圈(表示好難捉)

GOOGLE PLAY終於有得UPDATE最新VERSION,有BUDDY POKEMON喇!
今朝捉到隻CP14XX PINSIR,終於啱技喇(FURY CUTTER/X-SCISSOR)!

LUNCH後行完一大輪終於行夠5KM拎糖POWER UP隻卡比獸,而家BUDDY POKEMON轉左做比卡超

LUNCK係第幾代寵物小精靈黎架?
nicholashin 發表於 2016-9-14 14:41

打錯字,已改

剛才孵到第2隻背背龍,雖然iv高達97.8%,但特攻是ICE BEAM,我還是選擇升爆我另一隻有BLIZZARD的背背龍先
放小火龍定迷你龍做BUDDY好呢
屮SiU霖屮 發表於 2016-9-14 15:21

如果你有足夠強的火系精靈(尤其是最強的奉神犬)的話,用迷你龍較好

最後我係放佐爛泥怪
因為放出泥好得意+我冇乜點遇過
屮SiU霖屮 發表於 2016-9-14 21:45

我都有諗過儲夠糖進雷超後轉GRIMMER做BUDDY
今朝孵多隻比卡超,行多9.1km就可以進雷超!

行左10KM終於見到隻比卡超騎上我膊頭
尋晚我屋企附近個GYM一度被黃隊煲上LEVEL 6 今日我亦一度將POLYU V CORE個GYM煲上LEVEL 4

今日第一次去荔枝角公園捉寵,升左第一隻:
1. 雷超: 特攻係BRICK BREAK
2. 水箭龜: 特攻係FLASH CANNON
3. 3合1磁怪: 兩技都係電系
P.S. BUDDY已轉為背背龍

終於有第一隻100% IV嘅小精靈 如果技能屬性同寵物屬性一樣就當啱技 咁所有三合一磁怪都會啱技 {:1 ...
nicholashin 發表於 2016-9-16 17:15

對我來講電招有用過鋼招,電招可以剋制相當普遍的水系同飛行系,對付鯉魚龍尤其有用,只有地面系可減低電招威力;但鋼招只可以剋制岩/冰/妖精系而被電/火/水系抵抗。

今日上LV26,並進左第一條九尾,可惜錯技

今早喺奧海城捉到隻PINSIR,CP11XX/iv>80%/靚技(FURY CUTTER/X-SCISSOR,即刻升爆佢至CP16XX!!
下午去青衣海濱公園捉野,捉到兩隻CP低到無倫兼錯技GE電擊獸

最近連續進到兩隻雷伊貝,其中一隻特攻仲要係THUNDER!!

今日進左第一個滾動岩,可惜特攻係最弱的ANCIENT POWER

今早孵左第4隻卡比獸,iv8x%/ZEN HEADBUTT+BODY SLAM,可惜又POWER UP錯左另一隻

今日10KM蛋孵到隻迷你龍(CP54X/iv>80%),儲夠糖之下將佢進化為第一條哈古龍(CP97X),差78粒糖進啟暴龍!
但我會KEEP住奇異種子做BUDDY,儲夠糖進奇異花(而家差36粒糖)才轉迷你龍做BUDDY
今日得閒執左個list睇下有d咩靚技靚iv寵
harry 發表於 2016-9-21 17:26

好幾隻錯技喎(e.g. muk配dark pulse)

今朝我用隻CP21XX背背龍將君頤峰個GYM煲上LEVEL 5,8:30煲完個GYM 5隻寵如下(由上至下排列):
啟暴龍(CP29XX)
卡比獸(CP21XX)(小弟煲上LEVEL 5後放入去)
啟暴龍(CP19XX)
多多利(CP5XX)
綠毛蟲(CP2XX)
而家我隻卡比獸仲喺館入面!

我行咗好多日先儲到,因為有時明明知佢係隔離都懶得去,所以最尾個隻係怪力
=================== ...
賴爽 發表於 2016-9-22 10:28

我就唔同,愈來愈愛上打GYM
今朝8:30俾我煲上LEVEL 5個君頤峰GYM終於喺12:50俾人隊冧!

今日5:15PM再經過君頤峰,見到黃隊將個GYM煲上LEVEL 9!!!!!!!!!

今日升至LV27,進左隻CP13XX/iv>50%/THUNDERBOLT的雷伊貝,終於有隻似樣D GE電系精靈喇!
半個鐘內走兩次車厘龜算點
kevinlai1621 發表於 2016-9-24 18:30

御三家特別難捉架!

今日孵左第5隻卡比獸,但5隻都冇HYPER BEAM
今日亦孵左第2隻電擊獸,同第1隻一樣都係LOW KICK+THUNDER PUNCH