返回列表 發帖

HOTMAN's

Music Picks of the Week

雖然好多人批評呢位歌者既唱功,但呢個榜(即本人丫)從來都係重視全個production多於單單首歌本身。
單曲封面,MV同編曲,都成功令呢位青春女子添上氣質。
起碼令我對一個已經拍左電影幾年既女仔,重新燃起興趣。
每一次聽呢首歌,都會諗到一D幾開心既畫面,又會諗起MV某D shot (我好鍾意00:46!)
或者聽歌就係咁簡單一件事

Week 15

幸福止痛 / 光年之外 / 你望我望 / 難得一遇 / 太空想 / Like a gun 獵 / 巨人的肩膀 / / 人渣 / 1+4=14

天敵 / 天敵(2) / 無敵 / 無敵(2) / 閃光 /

排名歌名歌手上榜走勢APTotal AP
1閃光顏卓靈2>13345
2人渣麥浚龍1>2>5>X>9>21192
33 a.m.Aga3>31017
4無敵Robynn & Kendy5>1>1>4991
5小姐你好Yan Ting8>8>4>5727
6長相廝守ToNick10>4>2>4>7>6772
7纏路黃浩琳6>7612
81+4=14達明一派8>1>6>9>3>5>8692
9空姐Gin Lee966
10說再見了吧Supper Moment1066

Out:
有生一天周柏豪6>5>6>2>3>4>10>X..>6>8688
周柏豪2>10526
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

我都係第一次聽揀首難聽嘅歌畀個唱功差嘅歌手叫做production好
我就欣賞倫伯堆歌嘅Production多過呢首啦
唔 ...
nicholashin 發表於 2017-4-12 00:05

我覺得好聽wor live都唔太差丫
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

有時覺得CM人對vocal嘅唔執著程度/tolerance已經接近瘋狂
鄧小巧歌唱比賽出身 有金牌班底坐陣 強弱都可以唱 ...
nicholashin 發表於 2017-4-12 00:51

所以正正說明左,唱功唔係流行音樂中最重要既一環。

流行音樂除左音樂外,仲有包裝,仲有音樂背後理念,仲有歌手形象,
更重要係有個人情感參雜,個人既銓釋,所以每人口味會唔同。

你提既歌當中,全部歌手形象都唔match cm人,有好多首坊間都劣評到一個點
唔通話比人知喜愛林峰首chok咩,咁咪即係自眨個人形象

至於閃光既包裝係好靚好清新,亦好岩佢(sell出黎)既個性,
曲詞編好歐美清新流行feel,好入耳,更重要係我聽得開心嘛

至於鄧小巧,一來佢有好既音樂質素,喜愛佢既音樂唔會損害自己形象,
二來我相信走出黑暗呢個concept唔少人會有共鳴

唱功係流行音樂中,唔會係惟一決定既因素

你首冠軍歌 我鍾意
dongbb2332 發表於 2017-4-13 07:37

識貨之人

聽乜卓靈姐
聽周二珂好過啦
要樣有樣 要唱功都有少少既
bagfgfcde 發表於 2017-4-12 16:32

你考完啦咩

HOTMAN's

Music Picks of the Week

首季30大 AP Range由25去到99
難得一遇        林奕匡
查無此字        林奕匡
有生一天        周柏豪
囂        周柏豪
巨人的肩膀        林宥嘉
寵兒        林宥嘉
火花        Triple G
小姐你好        Yan Ting
幸福止痛        側田
痛醒        許廷鏗
死亡之吻        關楚耀
人渣        麥浚龍

驗傷        衛蘭
天敵        衛蘭
裸體早餐        鄭秀文
皇后區的皇后        葛仲珊
孤嶺花        謝安琪
姊妹(2016版)        張惠妹
獵        王嘉儀
閃光        顏卓靈
光年之外        鄧紫棋
七歲        HANA

太空想        Cousin
你望我望        My Little Airport
無敵        Robynn & Kendy
長相廝守        ToNick
模        一群少女
1+4=14        達明一派
凡人對抗命運        鐵樹蘭