返回列表 發帖
國語歌

銅 歌謠 - 李榮浩
銀 之外 - 陳奕迅
金 遠遠關心 - 薛凱琪

恭喜薛薛唔洗白果

...
kevinlai1621 發表於 2018-1-7 21:50
你都有30歲啦!

又調位 傷心

小道消息話Songs of Love係被人調走

songs of love 連one step closer都過唔到
kevinlai1621 發表於 2018-1-7 22:37

竟然係呢年畀nowhere boys組銀 上年高質好多

支持林奕匡!!!!

Janice又有女金 @leongl @Hanson

328 327 326
唱作人馬到

死啦我仲未諗
stopzi 發表於 2018-1-8 00:24
我諗住突發頒獎

Kelv's 十大摯愛金曲頒獎典禮 2017 - 摯愛國語金曲獎(排名不分先後)

1. 與我無關 - 楊丞琳
作曲:佳旺 填 ...
kel_kelvin 發表於 2018-1-8 17:11
淒美地勁好聽!

歌曲獎 - 第七位

Dear Jane - 終點的擁抱 (223)
作曲/填詞: Howie @ Dear Jane
編曲: Dear Jane
監製: ...
放空 發表於 2018-1-8 21:49
呢首冷到……
雖然唔差

流淚的怪獸!

Phil得唱作銅 睇到想反嬅

QUAN’s C-CHART 2017年度總選
年度歌曲
第一位: 王嘉儀《美麗新世界》(114)
作曲:王嘉儀   作詞:王樂儀 ...
weiquan 發表於 2018-1-9 14:48
Phil全部都係差少少先第一位

Kelv's 十大摯愛金曲頒獎典禮 2017 - 競猜金曲環節
問題
Q1 以下哪首歌會得到第8-10首十大摯愛金曲獎其中一 ...
kel_kelvin 發表於 2018-1-9 18:31
BB!

啲金曲唔計分架?
睇黎郭源潮有機!

競猜金曲環節答案:
Q1 D. 初心 - 古巨基
Q2 D. 2個摯愛國語金曲獎
大家都完美地避開晒正確答案 (其 ...
kel_kelvin 發表於 2018-1-10 19:03
ABC!

LCA6 Music Award 2017
年度十大
第一位  恭碩良 - 愛後記
第二位  艾怡良 - Waterfall
第三位  吳雨霏 - ...
lca6 發表於 2018-1-12 17:26
十大既三字歌都好值得支持!
不過有4個獎懸空左 傷心

你們最喜愛的女新人 銀獎

你跳跳下舞, 拍拍下戲, 2017年終於玩埋唱個人歌曲. 贏左43票, 似乎你都幾有聽眾  ...
boy4dudes 發表於 2018-1-13 20:23
得43票拎唔到金獎 睇黎要同呢43個人絕交 利申無投

5. 你們最喜愛的廣東專輯

本來無打算頒金銀銅, 但係票數太接近, 只頒金對不起銀銅.
boy4dudes 發表於 2018-1-13 22:20
反Gin反到出曬面

支持X奕X!

新地樂壇男歌手金獎

側田(812)

冠軍歌:幸福止痛(277) 不經不覺(173)
上榜歌:Heads Up Phones Down(50 ...
帥小寶` 發表於 2018-1-14 19:24
齊來重溫側田@NH TOP 20 2017走勢

幸福止痛 18>10>XX
Heads Up Phones Down -
不經不覺 -
450蚊 -
UPSIDEDOWN -
咖啡因萬歲 19>XX

開心

我一首都冇上...
bagfgfcde 發表於 2018-1-14 19:31
支持
痴線會唔會太mean
帥小寶` 發表於 2018-1-14 19:30
聽講《咖啡因萬歲》係靠呢個post先爭取到上榜

趁帥寶未頒完嘅時候搞下d廁所位先

我最喜愛華語及外語新人

今年三個,我都唔係好識 ...
harry 發表於 2018-1-14 20:03
聽講有李權哲同J.Sheon!

我最喜愛外語歌曲

周興哲《I See You Everywhere》141

上榜走勢:01>02>03

我最喜愛華語歌曲第十位

這 ...
harry 發表於 2018-1-14 20:46
見到歌名已經想支持 利申未聽過
我最喜愛華語歌曲第八位

陳綺貞《我喜歡上你時的內心活動 》295

上榜走勢:17>02>02>16>04>04>04>06>06> ...
harry 發表於 2018-1-14 21:03
嘩 暫時首首十大都好高質!!!!
《讓世界毀滅》我都有畀十大
MU流行新力军
组合
銅獎:Maniac
上榜歌曲: 一三  浪客行
jaydeng 發表於 2018-1-14 21:00
其實《浪客行》已經係第二隻碟 不過Maniac好值得支持 照加10000分!

我最喜愛華語歌曲第一位

周興哲《永不失聯的愛》448

上榜走勢:08>03>05>07>03>04>04>05>06>01>01>06>19 ...
harry 發表於 2018-1-14 21:17
係咪被Eric色惑左。。。。
支持漂向北方!

你無發覺李榮浩未出場咩
harry 發表於 2018-1-14 21:20
WFC 李榮浩隻碟

MU流行榜音乐Top10

第八位
凡人對抗命運 鐵樹蘭
作曲:鐵樹蘭
填詞:鐵樹蘭
編曲:鐵樹蘭
監製:鐵樹 ...
jaydeng 發表於 2018-1-14 21:23
值得支持

MU流行榜音乐Top10

第七位
查無此字 林奕匡
作曲:屈霆軒/林奕匡
作词:陳詠謙
编曲:
监制: ...
jaydeng 發表於 2018-1-14 21:26
終於有榜唔係畀難得一遇/有淚多好十大 呢首都好聽

唔係呀我十大都有

我最喜愛華語及外語唱作人銀獎

黃明志 1768

上榜歌曲︰老母
冠軍歌曲︰Oh My  ...
harry 發表於 2018-1-14 21:28
支持擊敗人!

你見我諗tag都懶haha
好好睇睇做埋今年夠啦~

我最喜愛華語及外語男歌手銅獎
林宥嘉 1059

上榜歌曲︰ ...
harry 發表於 2018-1-14 21:48
Yoga

舊年想金佢金唔到...

我最喜愛粵語男歌手金獎
林奕匡 1356

上榜歌曲︰好好的聊個天、是日休息絕不工 ...
harry 發表於 2018-1-15 00:13

希望Let Us Go Then You And I驚喜出場!

咩黎
harry 發表於 2018-1-15 00:26
香港獨立女唱作人Serrini神作!

boy4dudes 全女打 Girl Power Charts 獎項

——————————香港——————————

二十大年度廣 ...
boy4dudes 發表於 2018-1-15 00:53
11月尾出既歌都有至尊歌
國語大碟幾好
最後都係好唔捨得咁做咗一個總結
再見我的青春
harry 發表於 2018-1-15 00:54
唔好走啦

至潮音樂、十大推介(第八位)
難得一遇 – 林奕匡(132)

作曲:林奕匡
填詞:陳詠謙
編曲:Edward Chan ...
1d14 發表於 2018-1-16 16:17
真係成功馬到十大 開心

至潮音樂組合或樂隊獎 - 金獎
C Allstar(328)
上榜歌曲:兄兄我我(22)、一刻戀上(52)、煉獄健身室(3 ...
1d14 發表於 2018-1-16 16:56
點解靈魂進化AP會高過一刻戀上 :o)

唔夠時間添

聽朝再頒女金比某女歌手 同埋新人金比某女歌手
HOTMAN 發表於 2018-1-5 23:53
邊個聽朝?

最後將會總結年度獎項名單及統計,並公布第一至第四季的季度獎項得主,每季分別有5個金曲獎項和各1個最佳 ...
hechart 發表於 2018-1-21 00:06
支持連續4年十大嗰位男歌手

NH TOP 20 AWARDS 2017將於今日下午7時30分開場
希望大家會支持

NH TOP 20 2017 年度總結
全年上榜歌數量:322首 (較去年多23首)
最多上榜歌單位:小肥 (9首)
最多上榜歌專輯:Between / C'Mon in~ / One Step Closer (5首)
最多冠軍週單位:林奕匡 (5週)
最多冠軍週專輯:Songs of Love / We R Mr. / 風起 (3週)
最長上榜週數單位:林奕匡 (35週,較去年少16週)
最長連續上榜週數單位:Mr. (23週 : WK 30 - WK 52,較去年少18週)
最長上榜週數非跨年歌曲:A-Lin《未單身》 / 楊乃文《推開世界的門》 (12週)
最長上榜週數專輯:We R Mr. (25週)
兩週冠歌曲:停止繁殖 (2016 WK 50 & 2017 WK 2) ; 郭源潮 (2017 WK 26 & 28)

2017年冠軍歌一覽

冠軍歌數目(歌手)
05 林奕匡 /
04 周國賢 /
03 盧凱彤 / Mr. /
02 林宥嘉 / 郭頂 / 陳柏宇 / 糯米糰 / 鐵樹蘭 /
01 宋冬野 (+1) / AGA / Dear Jane / Maniac / Revery / Serrini / Siu Yuen / Supper Moment / Yellow! / 小肥 / 五月天 / 布志綸 / 安俊豪 / 吳雨霏 / 孫盛希 / 恭碩良 / 許志安 / 陳曉東 / 黃瑋中 / 楊乃文 / 達明一派 / 劉美君 / 蔡一傑 / 閻奕格 /
0.5 林二汶 / 岑寧兒 / 歌莉雅 / 何秉舜 /

冠軍歌數目(唱片公司)
09 獨立 / 環球 /
~~~~~~~~ (02) ~~~~~~~~
07 Sony /
~~~~~~~~ (03) ~~~~~~~~
04 WOW Music /
03 華研 / rockmui ltd. /
02 耀榮 / 太陽 /
01 海蝶 (+1) / 3721 Productions / Frenzi Music / MusicNext / 亞神 / 尚品 / 相信 / 紅線 / 棋人 / 華納 / 滾石 / 寰亞 /

以下為年度20大歌曲:
AGA feat. Ghost Style - 3AM
Maniac - 浪客行
Mr. - 人間遊戲
Mr. - 還原成長
Mr. - 只好再見
Serrini - 日没前
Supper Moment - 說再見了吧
五月天 - 少年他的奇幻漂流
吳雨霏 feat. AF - Come With Me
宋冬野 - 郭源潮
林奕匡 - 難得一遇
林奕匡 - 查無此字
林宥嘉 - 飛
許志安 - 冥想練習
郭頂 - 淒美地
楊乃文 - 推開世界的門
劉美君 - 千色
蔡一傑 - 流淚的怪獸
閻奕格 - 我有我自己
糯米糰 - 喬治克隆人

以下係歌手六強同專輯十二強分數,由大至小排序。

男歌手六強分數:801 / 452 / 406 / 403 / 390 / 377 /
女歌手六強分數:390 / 377 / 376 / 376 / 363 / 230 /
組合六強分數:748 / 390 / 348 / 346 / 345 / 289 /
唱作歌手分數:748 / 646.5 / 452 / 390 / 390 / 377 /
新人六強分數:97 / 74 / 54 / 53 / 39 / 33 /
專輯十二強分數:728 / 544 / 390 / 377 / 377 / 377 / 376 / 376 / 376 / 349 / 346 / 345

大家可以計下《難得一遇》幾多分

NH TOP 20 AWARDS 2017正式開場!!!

今日將會頒發42個獎項,包括:
* 年度十大
* 年度新人 (金/銀/銅)
* 年度唱作歌手 (金/銀/銅)
* 年度男歌手 (金/銀/銅)
* 年度女歌手 (金/銀/銅)
* 年度組合 (金/銀/銅)
* 年度專輯 (首五位)
* 最佳男歌手演繹
* 最佳女歌手演繹
* 最佳合唱演繹
* 最佳樂隊演繹
* 最佳旋律
* 最佳歌詞
* 最佳編曲
* 最吸引非派台歌
* 最喜愛短命歌
* 最喜愛男歌手
* 最喜愛女歌手
* 最喜愛組合

現在有請以下179個歌手單位進場!

NH TOP 20 AWARDS 2017

生活係由一個個故事構成。無故事,我哋亦唔係生命。
等我講多個故事畀你聽,順便回顧十首觸動過我既歌。

而家有請閻奕格送上《萬中無一》

閻奕格 - 萬中無一 (132)
走勢:12>04>03>07>09>02
收錄在大碟《我有我自己》
今年最四高分非冠軍歌曲 (第一位為190分的《之外》)

支持胡定欣同關菊英 !!
616.1314 發表於 2018-1-24 19:36
Merry Lamb Lamb is better

年度十大 第十位

自白

呢個係Janice既故事。

中學時代嘅Janice鍾意食格仔餅同雞蛋仔,仲會去美國冒險樂園打機。
佢仲有咗初戀。嗰陣Janice鍾意同男友去迪士尼睇煙花,覺得咁樣好浪漫。

2010年,Janice決定參加一個比賽。呢個決定改變左佢一生。
佢打破比賽一直以黎嘅魔咒,拎到冠軍,一時人氣高企。

但成名對Janice帶黎好大壓力。
原來佢有能力感動人,但連自己嘅體重都控制唔到。

結果,Janice對所有人都話「好忙」,然後每日匿喺屋企。
佢面對唔到其他人,因為佢面對唔到七十公斤嘅自己。
佢坐喺沙發喊,喊左好多次。

呢個時候,一位好朋友鼓勵Janice。
佢明白到,自己最熱愛嘅地方,唔係屋企嘅廁所同梳化,而係實實在在嘅舞台。
佢走出情緒低谷,勇敢企喺台上,向大家歌唱。

呢個係閻奕格既故事。
佢,係一個歌手。

Source: 蘋果日報

好歌冇好報
#xiaoyu
#joeyyung
#taylorswift
#tanyachua
#mayday #如果我們不曾相遇
bagfgfcde 發表於 2018-1-24 19:26
黑人問號
梁漢民 :我係xx 爆緊粗口,唔得閒
一個小子 發表於 2018-1-24 19:34
可能做緊頒獎禮live
bagfgfcde 發表於 2018-1-24 19:34
我唱得好聽好多
顏小姐好慘
JasOh103 發表於 2018-1-24 19:38
有特別安排
入場支持小匡
Wonders 發表於 2018-1-24 19:41
支持

年度十大 第十位

人大咗,慢慢發現呢個世界有太多嘢唔可靠,尤其係人。同學、朋友、親戚、家人可以話走就走,有意無意傷害自己。
最初我會嘗試改變呢個情況,希望修補到關係,或者努力挽回。我會寫好多字、講好多嘢,就係想對方明白自己嘅邏輯。不幸嘅係,對方可能會表示明白,但我見唔到我希望見到嘅改變。所謂「江山易改,本性難移」,大概就係咁嘅意思。心力交瘁之後,我先發現原來自己有能力改變嘅嘢好有限。
我唔係咩偉人,改變唔到世界。但我可以改變自己點睇呢個世界嘅人同事。假使世界原來不像預期,我都識得喺呢個世界自處,因為「我有我自己」。
感謝自己這知己,也感謝閻奕格呢首「自傳曲」,令我能得到更多力量。

閻奕格 - 我有我自己 (236)
走勢:09>07>04>02>04>05>02>01

作曲:Joel@Koh、楊子樸
填詞:施人誠
編曲:潘偉凡
監製:呂禎晃

收錄在大碟《我有我自己》

年度十大 第九位

偶像

閻奕格曾經黎香港冒雨busking,有唔少人捧場。
不過忠心支持偶像嘅粉絲未必咁簡單。

呢個係Ruby嘅故事。

Ruby睇落去歲數同體重係偶像兩倍,但無論發生咩事,佢都好支持佢偶像。
呢日,佢去咗偶像嘅生日會,慶祝偶像31歲生日。

Ruby情深款款咁對偶像講:
「我請在場粉絲見證,我哋Fans club願意認你為我哋嘅唯一女神。從今以後,無論你日後點樣發展,無論你係29+1、39+1、定係99+1,小粉絲們表示會永遠愛護你!人生路上我哋會一直默默支持你,我哋永遠都係你嘅後盾,你嘅第三個家。如果有一日你累了,遇上唔如意嘅事,唔好忘記我哋一直都會喺你身邊陪伴你,同你渡過每一個難關。你願唔願意日後一齊努力同我哋走過每一天?」

偶像聽到眼濕濕。Ruby都好感動。
Ruby希望可以繼續奉愛之名,包容所有唔友善。

呢個係Ruby嘅故事。
佢,追緊星。

參考圖片

年度十大 第九位

人人都有偶像。
我鍾意林奕匡。
林奕匡鍾意容祖兒。
容祖兒鍾意張衛健。
張衛健鍾意陳百強。

偶像嘅言行、態度都深深影響粉絲,但呢種支持可能失控。
瘋狂粉絲嘅眼中得偶像,會目中無人咁做出真過份嘅行為。

《喬治克隆人》就形容一個George Clooney狂迷。
偶像叫「Clooney」,粉絲都「Clone你」。
偶像講「Nepresso, what else?」 粉絲都跟住講。
由外表到日常生活,呢個粉絲都跟住偶像。

但比起內容,《喬治克隆人》嘅音樂更吸引。
開頭嘅鼓聲已經引人入勝。旋律簡單但好搶耳。
瘋狂出現嘅「geo」除咗洗腦之外,亦感受到粉絲點樣逼自己跟隨偶像。

糯米糰呢隻EP《別急著說愛我到天長地久》聽落復古,由曲風到歌詞都好明顯受80年代影響。
但歌曲唔老土,仲善用Disco、Rock嘅元素,令音樂豐富又好玩。
大家有時間可以聽下隻碟。

糯米糰 - 喬治克隆人 (239)
走勢:14>04>06>04>04>05>05>02>01

作曲:馬念先
填詞:馬念先
編曲:馬念先
監製:馬念先工作室

收錄在EP《別急著說妳愛我到天長地久》

希望大家唔好被呢兩首十大嚇親啦
跟住嗰兩首正路好多

Support NH
lca6 發表於 2018-1-24 19:46
g持
jose 發表於 2018-1-24 19:55
多謝lca6同jose支持

有 D 好重要嘅野要做 , 非常緊急 !!!
遲 D 追返 !!! 加油 NH !!!
chanchan0909 發表於 2018-1-24 19:57
唔緊要呀 多謝你支持
支持李克勤
RVHOCPC 發表於 2018-1-24 19:58
一陣會出現