返回列表 發帖
台式偶像劇其實可以再老套 10 倍

而趕客,其實我覺得得一個趕姐…
星勤 發表於 2015-2-1 18:13

但據說趕客o個個係主角
利申:未睇過

無時間睇HKTV既戲,最多每週攝一個鐘時間睇「選戰」
警界線 來生 1314 一集都未睇過

任意「點播」真係好難吸引人慣性睇HKTV,好難累積高人氣
而且而家得劇集同綜藝節目,好難維持有野播落去
雖然幾有心,但個網購平台好似推唔到出去,對HKTV前景好唔樂觀

(HEHE可以睇呂熙好靚仔)
Kyle_ 發表於 2015-2-9 23:48

你真係好飢渴 有無ig XD
我覺得宣傳網購力度唔夠 單單宣傳劇集唔會令人「突然」對網購有興趣
而且顯示唔到佢比起其他網購平台既優勢

選戰大結局劇透:
用305萬人投票 總票數相差2200 唔考慮白票去計算
IF 葉晴贏:
              宋漫山       葉晴
新界東外:968429票  965286票
新界東:   555471票  560814票 (差5343票)
總票數:  1523900票 1526100票
IF 宋漫山贏:
              宋漫山       葉晴
新界東外:968429票  965286票
新界東:   557671票  558614票 (差943票)
總票數:  1526100票 1523900票
5343票既差幅比其他選區差幾千票大好多 無咁貼近雙方爭持既局面
但睇翻上屆新界東兩個候選人得票相差29561票,咁多個選區中都係最大
不過上屆選舉新界東有211971票投比郭逸材 182410票投比韋文軒 可見新界東曾經係建制派票倉 又會唔會拉近選票之間既差幅呢

anyway 其實成套戲葉晴都係捱打 所謂言語上既反擊我一直覺得無乜說服力 所以佢有機會贏我覺得好奇怪
同埋岑雪麗係驚無牌先至支持宋漫山 點會寧願得罪通訊局無牌都要支持宋漫山

咩啊,岑雪麗都唔係因為牌支持宋, 佢為個仔wor
Nathan 發表於 2015-2-21 14:09

[頭盔]如果我無記錯既話[/頭盔]
宋漫山除左答應岑雪麗既請求 更重要係宋漫山恐嚇岑雪麗唔支持佢 當佢做左特首HKMG會因為「一籃子因素」不獲續牌 令傳媒王國瓦解 而當時宋漫山形勢佔優
葉晴雖然開頭拒絕左岑雪麗既請求 但岑雪麗轉左軑支持宋漫山後葉晴都有話會盡力幫佢
正如張癸龍所講 岑雪麗支持邊一個都達成到岑雪麗想幫佢個仔既心願
所以我覺得岑雪麗更大程度上係因為要保著個牌而支持宋漫山

我理解係岑由頭到尾支持宋都為咗個仔wor,如果只係怕無牌佢一直支持宋咪得,做乜最後會猶疑轉唔轉幫葉晴, ...
Nathan 發表於 2015-2-21 15:11

兩邊最終都幫到個仔 岑雪麗撐既人做到特首就幫到個仔 所以佢立場一直係支持較有機會做到特首既人
但宋漫山同時用恐嚇迫岑雪麗支持佢 岑雪麗作為傳媒界巨頭既領導唔多唔少都會考慮到要保持自己既傳媒王國
所以之後明知宋漫山支持率下降 岑雪麗當時毫無猶疑咁話就算得罪通訊局就算無牌都要支持宋漫山 幫唔到佢個仔又保唔到自己既傳媒王國
無端端變到好唔理性咁要放棄一切去支持宋漫山 轉頭又想轉軑 好似好奇怪咁

母愛係唔理性架啦。 話得罪通訊局係張癸龍搵佢之前,當時佢只係知道得宋生幫到佢,所以全力support。  但 ...
Nathan 發表於 2015-2-21 16:58

之前葉晴係岑雪麗轉軑支持宋漫山後 已經講過會盡力幫佢個仔喎
而且個陣再support宋漫山有一定風險 全力support宋生未必幫到佢個仔喎

唔明點解一定要講邊個選到?

因為即使宋漫山勝, 佢果種腦癌根本冇得醫, 拳頭咁大個瘤既話, 3個月都未必捱 ...
lblemon 發表於 2015-2-22 20:29

但中央唔會想葉晴選到 「推到過去的我」話咁樣係流選更有可能發生

第二人生睇左四集, 都幾正
繼續追落去, 哩d劇回到過去改變現實既劇真係好正
但師兄真係好 ...
Kyle_ 發表於 2015-2-26 16:28

每套戲你都要介紹個男仔
佢好少post自拍照 應該滿足唔到你

王維基年中再開劇 芷晴認賺第一桶金
2015年3月3日

黃芷晴、林嘉華及梁小冰等前晚出席香港電視舉行的 ...
chanchan0909 發表於 2015-3-3 08:48

年中開始拍劇

D 少年好多都幾嫩口首推軒仔, 次選O記
Kyle_ 發表於 2015-3-7 13:54

其實有咩仔你係唔o岩架

睇左兩集, 暫時未發崛到新靚仔嘎
Kyle_ 發表於 2015-3-12 00:54

終於肯要求高d啦 無咁濫係好事

而好人好事好似囧報咁 放喺 A10
chanchan0909 發表於 2015-3-20 18:17
而家傳媒會報好人好事咩?就算係正面信息大家都有方法講到係壞消息
利申:未睇過套劇

hktv其實真係可以考慮出下ost
  或者出隻主題曲雜錦
kevinlai1621 發表於 2015-3-26 12:21
其實好似得I'll be there叫迴響大d 而且又jason又c hing又美君跨唱片公司 版權會唔會有d難搞

3月17日 至 3月24日
點播 : 45,000 → 52,000
LIVE : 90,000 → 106,000

140,000 → 158,000 ...
kk8733 發表於 2015-3-26 21:56
好喎 希望唔係暫時上升

仲忙緊未食LUNCH 未睇得好頂癮呀

BTW 而家D 廣告多左之餘, 仲越黎越長.... ...
Kyle_ 發表於 2015-3-27 11:50

有廣告先好呀 有排勁少廣告真係好擔心

你地真係YUM
教壞我
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-28 17:10
你先YUM噶 我地好純潔噶

大家好得閒睇劇 其實選戰之後未睇過任何港視既劇 因為太忙啦

你考完dse 咪有得慢慢睇
Kyle_ 發表於 2015-3-28 18:07
由警界線睇到導火都仲得

Me too 嘎,琴日仲自己提早半個鐘lunch, 睇哂6節
Kyle_ 發表於 2015-3-28 18:08
你地lunch time有幾耐時間架 點解夠時間睇6節

睇前記得追返我之前po 果個港視男神list
Kyle_ 發表於 2015-3-28 18:11
我無你咁大食
警界線: 泰臣
來生舞: 騎士大人
選戰: 張癸龍
1314: 關楚耀/柏乳bb
黑玫瑰: 小紅姐大仔二仔
第二人生: 軒仔
導火新聞線: ???
Kyle_ 發表於 2015-3-5 16:22

尋日 6 節都係 1 粒鐘姐 , 平時 3 節有 45 - 50 mins
chanchan0909 發表於 2015-3-28 18:16
原來而家1節既時間唔同左 唔怪得有時間睇曬6節

其實我好似係開台個日睇左陣之後冇睇過
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-28 18:25
起碼睇下選戰啦 好正

咁你錯過左好多好劇啦  選戰 + 來生 + 導火 + 黑玫
chanchan0909 發表於 2015-3-28 18:32
我都miss左唔少 考完dse一定要追翻

亞視新聞宣佈,將會賣股權予港視(1137)主席王維基。

網上瘋傳港視主席王維基將接手亞視,全文如下:亞 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-31 18:27
wiki倒錢落去買個一日後執既台

唔續牌畀亞視喎 咁個agreement咪係廢既....

by colin

一開始睇HKTV ,老實講係為啖氣~
點知愈睇愈覺得好睇.....
今日訪問完潘漫紅,佢話HKTV的劇會播 ...
艾石仔 發表於 2015-4-10 16:45

咁仲唔拍劇 ._. 莫非佢以為而家既人一定要上港視先睇到韓劇

比 1 億佢, 相信 atv 實即刻啦啦聲話 ok
chanchan0909 發表於 2015-4-15 22:19
1億無可能會應承 我估最少要2億

連 wiki 都唔要 ... 每日 0 收視 mo 難度
chanchan0909 發表於 2015-4-15 22:31
atv表示:一向0收視 對呢樣野無感覺

王宗堯係有男人味, 樣佢唔係好靚仔,但就佬味濃

呂熙就真係天生靚仔, 又傻傻地, 又大隻, 笑容夠陽 ...
Kyle_ 發表於 2015-4-20 16:36

變左評價男演員區
有呂熙同Jason 今次唔洗發掘新靚仔啦

4 月 15 日 至 4 月 21 日
點播 : 62,000 → 48,000
LIVE : 115,000 → 95,000
177,000 → 143,000 (↓19.2 ...
chanchan0909 發表於 2015-4-24 00:46
留名睇下週跌到約12萬

一來可以上訴無限拖時間 二來重新考慮有99.999999999999999999999999%機會唔批 有乜值得咁開心

請問呢套劇有冇J得落嘅場口?
KyleHo 發表於 2015-4-27 22:23
雖然我無睇,但以大眾情性呢個topic一定有啦

諗諗下好似都係考曬先睇  希望收視 keep 得住啦
chanchan0909 發表於 2015-5-4 22:50

呢個題材簡直係搏低收視

歲月樓情9分鐘搶先睇

7:15 有呂熙著白T-Shirt淋雨
kevinlai1621 發表於 2015-5-5 23:16
直接skip去睇 華麗轉身

呂熙係我嫁...你地咪同我爭!!!!!!!!!!!!
痴線又借D耳露肉
健吾已經CAP左圖, 呂熙親自REP ...
Kyle_ 發表於 2015-5-6 00:37
咁多人爭呂熙 雖然佢真係幾靚仔同大隻

HKTV有冇興趣搵王梓軒拍驚異世紀2?
睇完次世代MV覺得佢好適合
jose 發表於 2015-5-8 15:25

嬲 係都搵左環球男神Yan Ting先啦

睇左第一集歲月留情喇
雖然冇其他劇一開頭咁樣咁爆
但都好好睇
華哥真係魅力依然

同埋唔知點解成 ...
Kyle_ 發表於 2015-5-12 16:10
你每日食飯都要睇靚仔增進食慾

唐生一唔chok同埋笑......真係電暈我
Kyle_ 發表於 2015-6-9 13:17
係咪人名黎架

【港視網購】維基:絕對不會放棄電視

香港電視強攻網購,大潑金錢做宣傳,以為大股東王維基會全面放棄電視業務,但「明知不可為而為之」的他強調,「絕對不會放棄電視業務」,將軍澳的多媒體製作中心年內開始動工,一旦確定獲批牌照而政府又不上訴,港視一定會重啟製作。

對於邱達昌、何超瓊等聯手申報免費電視牌照,他回應:「電視唔係有錢就做得好。」

港視手頭上的劇集,大概夠播至下月底,王維基表示,之後會將節目重播,但「絕對唔係放棄電視業務,將軍澳廠房繼續會起,等緊流動電視牌照的司法覆核」,他已申請將廠房落成日期由今年延遲至2017年的首季。自言鍾情製作的王維基表示,即使贏了官司,「都要睇吓政府會唔會再上訴……假如政府唔再上訴,我哋知道明確啟播日期,一定會重啟製作。」

4月亞視單方面公佈賣盤予港視,當時亦市場極度混亂,由於港視未能即時澄清,令當晚港視的ADR大升,惹來市場爭議,王維基亦首度開腔回應事件,他表示當時身在外地,「我早上五點幾起身見到百幾個whatsapp先知道咁大件事,當時即係香港晚上7、8點。」他表示,已即時聯絡各董事開電話會議,但公告需由律師過目,因此未能在晚上11點前於聯交所上載公告,而港視的第一上市地在香港,因此不能於美國市場先發公告,造成混亂。