返回列表 發帖
支持王子
周耀輝個作詞獎已經接近封盤
希望Phil有最佳作曲

Prince’s Unplugged Selections Final 10 非派台歌曲熱選 最後十強

開三隻上半年上過榜既歌先?  ...
-Prince- 發表於 2017-1-10 23:07
一定有天真有邪!

入場支持下先
天真有邪有十強!
蘇蘇live真係好過CD好多 建議佢下隻碟直接出live
如果係李拾壹同Yukilovey合唱 我會上榜幫Yukilovey爭取女銅
Phil無獎啦 不過見到我首至尊歌有編曲獎係開心既
其實我覺得很不低調個編曲未好到遠超其他對手
《Evil is a Point of View》係咁派周耀輝作詞既歌 淨係談及雛妓既故事 係好難理解既

雖然一睇就load左女神 但估一定要相信自己

究竟有幾多首歌122分

估多次傳奇
ed8671ed 發表於 2017-1-14 16:08
兩週冠都得第八位會唔會太慘
btw 繼續估一定要相信自己

Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大

第八位

我覺得好唔簡單呢件事,然後我諗我自己同好多香 ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 16:19
第八位係咪兩週冠歌曲有史以黎最低位
希望有女歌手獎補償翻

歌名四個字 入面有個「不」字既

Felix高位到咁?

後來的我們十二大頭兩位咁癲?

Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大

第二位

其實我都係其中一個會高呼只唱 K 歌係原罪既樂 ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 17:29
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20160514/55101472

Angela 加咗一百分
首歌本身
賴爽 發表於 2017-1-14 17:32

五位阿伯訓著左 完全唔知自己有至尊歌!
學我即席揮毫喎

Prince’s Unplugged Selections 非派台歌曲熱選

今年既非派台歌曲十強 我認為係比派台歌曲十二大更得我心 ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 17:56
天真有邪/天真有邪/天真有邪

點解天真有邪咁高質都無得上榜拎冠

上到榜拎唔到獎
上唔到有獎拎

kwanie 發表於 2017-1-14 18:14
上到榜拎到獎
e.g. 不為誰而作的歌
我覺得上左榜比唔到至尊發現會更可惜 (因為我唔比非派台歌曲獎)就好似上年可惜沒如果當年星塵都無上榜
-Prince- 發表於 2017-1-14 18:14
咁我唔介意比一首非派台歌曲獎既 我今年都比左Yoga十大

Prince’s Top 10 Album Picks 音樂熱選十大唱片

最後四張得獎唱片

一張專輯 六段幻想旅程
麥克折射線 歌 ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 18:23
Nowhere Boys

剩番以下13個獎項

Prince’s Album Choice 音樂熱選大碟獎 (1)
Prince’s Songwriter Choice 音樂熱選唱 ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 18:30
Juno/Endy/Khalil
小明/Ellen/Hebe
五月天/小塵埃/蘇打綠

睇下會唔會錯曬

Prince’s Songwriter Choice 音樂熱選唱作人

銀獎

李榮浩 (262)
冠軍歌曲: 有理想
三甲歌曲: 野生動物 ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 18:52
終於有獎連位置都撞埋

蘇打綠單靠自plug組金咁勁?
Prince’s Singer Choice 音樂熱選組合樂隊

銅獎

如果唔係派得太遲 金銀獎都隨時拎得到
-Prince- 發表於 2017-1-14 19:03
如果唱作人計樂隊 佢地o岩o岩好高分過爸爸
撞多個獎 派歌咁遲要狂谷先追得切

Yukilovey 好想比佢女歌手獎 但失左蹤
係我度blaster一直領先
到week 51 小塵埃追剩4分
本來想俾小塵埃銅 但突然心血來潮想俾NWB
到最後NWB>bl ...
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 19:16
係我度Nowhere Boys三首冠軍歌無得輸 Blaster憑一首《瀰漫》拋離左幾個身位
於是得翻組銅
Fabel本來儲定分 SM無歌就組銅
然後SM出《沙燕之歌》同《同一》 就壓住咁推到佢地過Fabel 以為封得盤
之後小塵埃憑《卜卜卜》瘋狂追分 再憑《嗚》追過曬Fabel、SM
五月天 CAS就睇住其他組合不斷追過佢地
但其實Fabel、小塵埃、SM派多首好歌 都會追到組銀
獨善其身真係好好聽
不過我對隻碟既曲風以至hebe把聲都冇乜興趣
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 19:41
我之前聽左隻碟一次 覺得無乜特別咁 想聽翻《小幸運》

跑馬呀而家
kwanie 發表於 2017-1-14 19:43
咁Yoga一定係巴基之星
嘩 估唔到
chanchan0909 發表於 2017-1-14 19:49
我同王子先係真浩粉

Prince’s Singer Choice 音樂熱選男歌手

金獎

方大同既派台選擇連番失誤
麥浚龍雖然亦未有將最好既派台  ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 20:43
其實Juno同大同都係派錯歌 不過大同派曬最差o個幾首咁濟 問題更加嚴重 真心浪費左呢兩隻大碟
一陣隔離台比三甲我就會片片呢隊野
一路覺得由佢地把口唱埋D夢想歌好嘔心 ...
John 發表於 2017-1-14 20:42
咁《大步走》呢首最擺明居馬sell夢想既歌已經算係比多左分

編曲係好聽既
唱下第二d野有共鳴d囉
我唔想睇劉鳴偉係度講話自己生活好枯燥, 要逃離下, 要大步走追尋夢 ...
John 發表於 2017-1-14 20:48
普通華應該仲難頂
不過雖然缺乏好真實既經歷去支持歌曲 但佢地既演繹都比到我共鳴既
所以相對下 麥克折射線 係黎得合理同順耳好多
-Prince- 發表於 2017-1-14 20:49
我睇左呢首歌份詞好多次都睇唔透歌名同歌詞既關係
不過唔太重要 因為首歌只係用黎炒熱氣氛

其實我想佢地做多D《Sound of Battle》呢類歌 始終編曲係佢地最大長處
而佢地未發掘到比較有趣既歌詞主題 (普通華算嘗試過 但應該得Wyman讚得落手)
呢類比較睇重節奏同編曲既歌係最發揮到佢地既優勢
最重要都係點樣善用資源去做好既音樂
Prince’s Album Choice 音樂熱選大碟獎

方大同【JTW 西遊記】

冠軍歌曲: 悟空, 很不低調
上榜歌曲: F ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 20:53
呢個計法會唔會太噴 雖然我隻至尊碟都係上榜歌最多既碟

其實方麥都派到錯哂

Juno 應該一黎就派如髮, 之後清靜/你前來我過去, 再派你前來我過去/不了/孽, 之後先結
咁派至少可以揀左D易入口既先 而且而家頭兩plug對個故事發展完全無幫助

Khalil 唔派味道其實真係好怪
尤其是而家咁哈韓 好不低調開始個幾 plug 都好過頭四 plug

好彩我 BAM 左大步走
-Prince- 發表於 2017-1-14 21:03
見到大同連派Flow、無所謂、放不過自己 我真係覺得佢好放不過自己 同埋難得做左隻20首歌既大碟 拍左一大堆MV 但就好似趕住推曬所有歌出街就算咁
然後Juno唔派劊子手既歌點都講唔通 而且Addendum派曬六首 (雖然爭獎都係一個因素) 做左大碟就淨係派三首 實在無法理解

大步走係大路左D既 雖然唔差 但要同近期既歌爭係有難度既
最差都係唔派閃光彈
玩家雙子座都唔應該派
不過我都係俾左金 ...
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 21:22
其實雙子座有Cousin Fung作曲 903年頭咁buy佢 爭至尊碟派呢首歌都合理既 只係論歌曲質素無理由揀呢隻
相比之下派玩家、新貴唯一意義就係爭CM既獎
真愛噶 其實你做咩唔趁今年頒金獎比台灣件雅 仲要比祖先
-Prince- 發表於 2017-1-14 21:29
好似係Tanya首次拎女歌手三甲 祖祖都唔係一拎就女金 要慢慢上

尋晚訓唔著諗起 原來佢係女歌手大贏家
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊