返回列表 發帖
咁左一果位呢?
Our_Souvenir 發表於 2015-4-18 13:41

巨聲4 alvin (伍富橋)
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

個EPG簡介都唔啱既
sophia121 發表於 2015-4-19 23:09

但係個榜又啱架喎
邊個寫架段野 好慘呀今集果d嘉賓比人ignore晒
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

睇 下星期日 翡翠台 嘅排陣,冇任何特備節目,
但 星期六 10:45 - 11:45 係特備節目。

即係勁歌金曲以後 ...
Bluejays 發表於 2015-4-19 13:40

之前話5月2日起星期六23:00 播
應該比盡都播得45分鐘, 更可能係30分鐘
可能變番翡翠台短版(30分鐘), J2長版 (1小時)

光速數榜 -_-"
kwanie 發表於 2015-4-19 23:22

由第6位開始勁快, 2秒一首歌 (一凍一熱除外, 多一秒)
同埋以前唔係季軍亞軍講完歌名有幾句介紹架咩? 而家無埋? 定係縮左做25分鐘版本之後已經無左

可能無預金像獎d時間可以岩岩好掛
kevinlai1621 發表於 2015-4-19 23:19

但明明節目表寫2300播,而且事實上又真係錄左呢集
唔係應該照寫個介紹架咩
到時金像獎真係overrun令到播唔到就另一回事啦

btw 佢地最後只係話記住留意下一集
咩野新安排都無mention

胡蓓蔚主持嗰個都好過呢個勁歌, 勁歌超級趕時間, 之前咩走過樂壇大地話咁快 88, 越做越爛 ...
chanchan0909 發表於 2015-4-19 23:36

我都覺無間音樂做得幾好
每日一個鐘唔同主題
星期一有時間播勁歌金榜10首歌MV (播唔晒全首都播大半),講下歌手近況,有時仲加多首勁歌推介/重量plug 果d
星期二有舊歌聽舊MV睇, 好正
星期三英文,日文,韓文,泰文歌 (雖然有d都幾舊 )
星期四JSG冠軍 + TVB8
星期五請嘉賓 (主要係新人/無乜人留意ge歌手)介紹新歌, 仲有挑戰歌, 派歌陣等

但2:25-3:25am播真係太夜, 如果早d播就好喇
J2 8:30-9:30am應該都無咩人睇到
mytv又無得重溫 (應該係版權問題)
唔明點解一個首播音樂節目會仲遲播過今日VIP同東張西望重播 (仲要mytv有)
音樂節目o係TVB地位真係好低

依據 J2記招 嘅介紹,超級勁歌推介 唔係唱一首歌,
而係用唔同形式去介紹首歌嘅製作花絮。
所以首歌 挑戰 ...
Bluejays 發表於 2015-4-24 16:21

但超級勁歌推介一星期有6集, 逢星期一至五同日
每集5分鐘, 夾埋即係30分鐘
會唔會樂勢力用15分鐘播番其中3集, 勁歌金曲(J2版)又用15分鐘播另外3集咁 (即係重播過去一星期播過ge超級勁歌推介)
(其實係咪真係有咁多花絮播? 我覺得過一排個形式可能變番金曲挑戰站咁淨係播MV)

另外頭先東張西望訪問左謝文欣, 佢話會主持無間音樂
睇黎無間音樂都不能獨善其身, 難逃改革
唔知係周志康定胡蓓蔚唔做? 定加多一個主持? 定謝文欣只係替更?
全部音樂節目都o係4月25-26號改革
可能無間音樂下星期一果集都會唔同左
或者每日的主題都會改變

而家無間音樂逢星期五會播每周挑戰歌
如果仲有呢個環節
每周挑戰歌仲可以o係無間音樂度見到ge

今晚無間音樂原本應該係請嘉賓上黎 (新歌進場)同播挑戰歌/重量plug
但無啦啦變左播外國歌 (global hot picks)
似乎下星期真係有野改

另外TVB網樂勢力節目介紹:
由「坤哥」吳業坤、林秀怡及伍富橋主持的全新音樂節目《樂勢力》,每集均會邀請不同歌手前來接受訪問,詳談製作音樂的過程及工作近況,演繹最新派台歌曲。當遇上了嘉賓推出了新唱片,節目特設「碟潮」環節讓他們親自分享專輯的製作概念,以及與幕後音樂人合作的苦與樂。

另外,每集節目均會設有「超級勁歌推介」環節,向樂迷推介一首廣東新歌,邀請歌手自行介紹歌曲背後不為人知的小秘密和演繹時會面對的挑戰,有時亦會訪問幕後音樂人,由他們分享歌曲的構思及與歌手合作期間的趣事等。

每集節目還會推介世界各地的精采MV及不定時訪問外地歌手,與各位樂迷一同感受音樂大同,了解國際樂壇的現況!

即係超級勁歌推介有時可能無歌播添?

樂勢力出左2次超級勁歌推介:
第一次jay fung自彈自唱 (我唔知有咩特別, 根本係平時360叫人出去唱歌咁, 係唱之前加左個超級勁歌推介過場)
第二次側田介紹左幾句, 之後播we touch MV
我覺得側田講得好唔情願, 求其講, 結果唔知講左d咩

另外alvin主持有待進步
講野會窒, 背唔熟/緊張, 唔自然
唔好話同歌手, 連同坤哥同秀怡都融入唔到
唔係好識望鏡頭, 眼神亦比較飄忽
不過第一次做主持仲可以原諒ge
但下次真係要做多d準備功夫喇

勁歌金曲Let's Keep This Tonight超級勁歌推介同樂勢力果個唔同
前者有jay介紹之後齋唱, 後者無介紹但自彈自唱
We Touch就兩個都係介紹完播MV
但側田個介紹完全唔同
而星期日3:55pm個超級勁歌推介更加只係播MV, 乜介紹都無, 根本就係金曲挑戰站/重量PLUG

勁歌一開頭話超級勁歌推介係每兩星期搵幾首歌黎推介, 而且訪問番歌手同幕後
咁可能係星期一至五&日5分鐘超級勁歌推介根本係同金曲挑戰站一樣, 每日播挑戰歌
兩星期夾埋10首/12首歌, 揀其中幾首擺落樂勢力同勁歌金曲搵歌手同幕後詳盡介紹

仲有唔知點解勁歌金曲側田同jay介紹果陣d色咁ge

PS 譚嘉儀講左一女歌手, 鄭世豪講左胡鴻"坤"