返回列表 發帖

老老實實,呢兩張仲似樣過cover個張喇,寰亞真係廢到!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

會唔會佢錄音個場唱得差所以唔要.
on07111 發表於 2015-5-16 00:16

鍊金術點會差,差都係最後的歌啫,個陣喊咗

呢個做COVER 好正

FF 下好啦, 可能DVD都無
wchild 發表於 2015-5-15 18:56

呢張有霸氣好多喎
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

係唔係收錄尾場

希望不是聲沙的版本
l00540 發表於 2015-5-22 09:29

尾場係講野聲沙,唱歌唔覺聲沙喎

夜半三更聽完隻Live CD真係俾第二快歌part嚇到訓唔到
好心寰亞收檔喇

慢歌真係正到不行
勇, 出埃及記X花與愛麗絲X翅膀下的風  直頭聽到起曬雞皮, 呢part真係唱得最好, 好正 X 19999999999

色惑 今次都唱到好好聽

另外, 因為所以同烈女之間個段間場音樂超正, 完全體現咗管弦樂既威力

仲有斗零爭之後個啲間場都好正

病左 話eason話齋有d herrr聲lol
唔覺得真係禁差 其實聽live一定會覺得唱得好d 因為音響大聲同有echo
噴咪 ...
eldrian710 發表於 2015-5-26 11:33

我預咗YOUTUBE聽係會好聽過CD, 更加冇辦法同LIVE比, 但冇諗過會係咁lor
我好懷疑今次係直出

今次唔止快歌啲歡呼聲較細咗, 連慢歌都係, 聽到好冇隱

我認為全碟最正係翅膀下的風,居然無人提???
我等我在 發表於 2015-5-28 14:05

X2
我覺得最正係勇, 出埃及記,  翅膀下的風, 斗零踭, 好不容易遇見愛反而我好期待的大熱歌可惜我是水瓶座冇咗個種感動既感覺

花與愛麗斯、翅膀下的風、大傻好正,唔知dvd會唔會間場片段,好鍾意用我係我remix做背景音樂果段,本人十大 ...
steve32 發表於 2015-5-29 18:26

勁touching我係我個part BG music
同埋今次好多intro, outro, overture都好正
例如勇之前個段overture, 因為所以之後個段間場音樂, 斗零踭後面個段outro同overture

同埋今次勇, 狼來了, 處處吻, 私奔同抬起我的頭來都改編得幾好
私奔我開始有點遺忘原版了

勇我好麻麻, 次次必飛
wchild 發表於 2015-5-30 12:23

好正, 一聽就起雞皮
同埋個intro真係一聽就記返起個演唱會

其实我都好煩飲酒思源,唱我的生存之道仲touching啦
MiRi 發表於 2015-5-30 17:06

我都覺得我的生存之道更加適合,如果有part2,希望會轉啦
飲酒思源唔係差,只係2.0編曲太膠,原版感動好多
fifty1205 發表於 2015-5-30 17:13

呢首真係世界級悶, 成個RUNDOWN最唔鐘意就係呢首

換成  我的生存之道 或者 我係我 (REMIX) / All About Love / 小星星  都好過呢首

生菜個 part 最正
出埃及記// 花與愛麗斯// 翅膀下的風
花與愛麗斯好感人
火鳥// 深紫色// 化都正
其實一響個 intro 就好似翻番一月個陣錦

快歌最嚇人都係開大(真係...),我記得當晚聽個陣都係唱得唔多好
飛女正傳另一晚其實唱得好 d

本身覺得把聲 ok
但一聽深紫色個 d 就覺得病緊把聲有 d 乾

編曲好正。
mix_nzi 發表於 2015-5-31 19:48

同我一樣, 隻CD最正係生菜個PART
特別出埃及記, 真係唱到個種"我想知"既悲涼出嚟, 唱到入心呀

所以我覺得今次勇真係改編得好成功, intro一入就令大家記返起個CONCERT, 做到了"集體回憶"的感覺

好想佢下次演唱會再唱"深紫色"呀, 好正!

如果要唱d感慨自己走過 不如唱 嬅麗緣 啦,成日tag自己既時光隧道
siongguan 發表於 2015-5-31 23:21

美瑞生完仔之後記性咁差, 呢首歌詞好有難度喎

對隻CD 好失望, 我睇第一場, 美千把聲好清好靚架, 做乜偏偏錄左沙聲既場數呀!

好心啦, 明知女歌手通常第2,3場聲線最好
lblemon 發表於 2015-5-31 21:05

個個睇完第一二場既人都話佢把聲超靚, 我睇尾場係現場唱慢歌已經覺得佢把聲好得, 好難想象佢第一二場個種超水準發揮

寰亞真係好廢, 明明第四場都有錄音, 唔明點解唔用

反正都慣左人瑞忘詞啦  整首 飲酒思源 配 好不容易遇見愛 真係downgrade曬成part ...
siongguan 發表於 2015-5-31 23:34

又會成句lur咗去架喎  
咪係lor, 真係唔明點解要揀呢首, 大把好選擇啦

其實我覺得佢第一場唱得好好...選既歌都好正
lblemon 發表於 2015-5-31 23:39

雖然好多歌想佢唱, 但今次個RUNDOWN真係幾乎無可挑剔了

最估唔到係佢會唱身份證歌同花與愛麗絲
同埋用勇做OPENING
成個演唱會既音樂鋪排好有連貫性, 唔會東一舊西一舊咁好鬆散

我唔介意噶  反正好多歌都亂唱
比如 姐妹 我總太愛人 逼到愛人 變作情侶再變生疏{:4_96: ...
siongguan 發表於 2015-5-31 23:42

今次飛女, 讓我滿足於飛車之中抱緊~~的做一類人, 成句就咁lur咗過去

個 fd 睇第一場話第一場似 full her  (因為'lud'漏)
睇第二場都好震撼,把聲清到呢

所以呢... 去睇楊小姐既演唱會係要好高境界
要聽番 d 歌,但千其唔好太熟 d 歌詞
mix_nzi 發表於 2015-5-31 23:54

依家好多時都只記得佢唱錯咗個啲, 同埋已經錯到好似原本就係啱既咁

咁要唔係尾場先有歌迷大接力

我自己好喜歡第五場的笑中有淚
雖然有半首唱唔到
但成件事同首歌更matc ...
stone@stone 發表於 2015-6-2 14:50

第五場既笑中有淚同假如讓我說下去既全場大合唱真係好震撼
特別係笑中有淚, 千嬅一喊, FANS即刻接力

反而尾場冇咁震撼既全場大合唱

我都係
唔知今次自己會唔會上鏡
electric 發表於 2015-6-2 14:28

如果有收錄 終極ENCORE既 煉金術, 相信好多人都有上鏡

睇佢IG 佢好似又走左去拍戲   廣東碟無限走數
快劍俠 發表於 2015-6-24 11:54

拍戲好搵錢嘛,演唱會DVD / 大碟 梗係無限delay啦  

唔係Live CD出佐之後一個月就到DVD架咩? 點解到依家都仲係零消息?  

OMG~ 差唔多完整收錄,寰亞終於做返件好事

抬起我的頭來係咪收錄尾場版架?

我睇完個 list 都嗌出黎
習慣失戀/ 你最珍貴/ 大激想呀呀呀呀呀呀呀
仲以為冇機會重溫習慣失戀 tim
但係呢小飛俠千嬅唱 lud 左 wor

不過冇火鳥/ 深紫色... Oh well...
mix_nzi 發表於 2015-7-2 18:04

真係冇諗過會收錄嘉賓

唔明點解會冇火鳥同深紫色,CD都出佐啦,照計唔關版權事架喎

有妄想冇期望
不過仲寄望有得唱深紫色 tim,個 arrangement 咁正
aiya 可能冇歌係 cd 封面條裙既,條裙好靚
雖然兩個封面都唔知做咩!

btw 依有煉金術,即係 neway 可能有返煉金術唱
mix_nzi 發表於 2015-7-2 18:17

個封面真係... 唔肉酸個張都唔揀

我都覺得可能冇歌係呢條裙的,條裙好似係唱緊 「好不容易遇見愛」個part著的?

可能隻碟唔夠容量
Nathan 發表於 2015-7-2 18:17

都係多兩首歌咋喎 我見CD1係112',CD2係103',加多兩首歌都唔會超過10'架,雖然時間同容量未必成正比

成大半年無係neway唱,唔知@@

希望let begin好d啦, mc個look肥唔好睇
Nathan 發表於 2015-7-2 18:29

佢瘦佐真係靚佐好多
同埋可能睇慣佐依家瘦版既佢
昨晚睇返開大同L&G, 真係覺得佢好肥,MC更加唔洗講,唔係歧視,女星真係要keep下自己既身型

但minor classics 所有cinepoly 既都無

一個人的童話
稀客
我是羊

反o
今次定價多少
mychart- 發表於 2015-7-2 18:29

我記得當時買L&G第一版好似係$19x,呢隻咁重本,應該要$200+

係呀,第一同第六場著哩條
Kyle_ 發表於 2015-7-2 19:47

CD同DVD cover個兩條裙尾場都冇著過,其實係咪第一個歌手係咁?

死都唔用粉紅色裙做封面
siongguan 發表於 2015-7-2 19:56

邊條粉紅色?
其實用呢兩條都冇問題,問題係大佬,揀張個樣靚啲既喇唔該

*_* mc 真有肉酸,係neway播其他fd又會插

//

淘寶賣170,咁港幣200左右? ...
Nathan 發表於 2015-7-2 20:05

MC係腫,但其實啲衫唔差架,我幾鍾意頭上有皇冠個套金色裙,不過好似唔係每場都有著?

係L&G賣 170 定 Let's Begin?, RMB170 大約係  HKD213

點解佢地taste咁差  而家呢張成個戴夢夢咁
Nathan 發表於 2015-7-2 20:07

笑佐
寧願佢用Let's Begin個張poster好過

佢瘦佐真係靚佐好多
同埋可能睇慣佐依家瘦版既佢
昨晚睇返開大同L&G, 真係覺得佢好肥,MC更加唔洗講,唔 ...
Jacz 發表於 2015-7-2 19:48

但係勁鐘意睇番 mc 版私奔,真係好型可能因為知道佢個陣大肚,我覺得佢冇咩野

反而依家瘦左,有時睇番 cinepoly 個陣都會覺得佢肥
不過 Let's Begin 個陣又太瘦

邊條粉紅色?
其實用呢兩條都冇問題,問題係大佬,揀張個樣靚啲既喇唔該 ...
Jacz 發表於 2015-7-2 19:58

應該講緊好似恤衫加裙好不容易個件 (定尾場好不容易遇見愛個件?)
其實兩條都好靚,但 d 圖都好 同埋如果個 cover 唔係就錦紙盒會靚 d lor
不過佢有放 d 歌就放過佢先

希望畫音 ok, d shot 唔好變得太密
上次睇無線剪ivana 個演唱會個版本睇到頭都痛
mix_nzi 發表於 2015-7-2 20:13

但唔瘦既話,今次好多衫都著唔到咁好睇喎,同埋佢今次演唱會啲衫真係好似fashion show咁,幾乎件件都咁靚

我覺得佢06-07個期個image真係好肥,加埋個個杯麵頭就更肉酸

我記得邊條啦,黑色恤衫+粉紅色長裙個條?
個條真係好靚

你想個cover好似L&G咁玩激光bra?

你講佐重點,我勁憎啲shot變得好密同埋無啦啦加好多畫蛇添足既effect落去個畫面度

希望多啲係山頂影落泥既wide shot啦,今次啲燈光咁靚,太多close up睇唔到啲舞台既燈光效果呀

其實會唔會同時揀返另一場啲歌放入隻碟?
飛女正傳CD現場版真係懶音ler音乜都出曬黎。得頭尾幾句好聽 ...
treee 發表於 2015-7-2 18:47

身分證歌?

我本身有諗個會唔會好似上次錦
不過激光 bra -> 激光袍 LOL
不係,我想成個係光面/ 真係磨沙面,長形,
同埋張圖搵得好 d, d 字其實好簡單好似 home 隻 EP d 字都 okay la
簡潔 d 得架啦

其實係咪得我一個覺得用 ig 排版真係好 hea

p.s. 我以前以為我最怕佢個似碗既 bob
但 07 年個頭 + 衫都令都佢好老
多謝丁生,佢下半年靚返好多
mix_nzi 發表於 2015-7-2 21:02

今次真係好適合用激光袍囉

啲字真係太大喇,如果真係揀唔到靚既相,咪淨色封面再加cover上面啲字上去都好過依家呢張啦

Home根本成個包裝都好靚,個盒又係硬身,入面啲相又靚

ig係咩? instagram?

06-07個個頭真係好肉酸,我覺得勁似杯麵

不過佢近年著衫真係好睇佐,唔之係咪同丁生有關

對DVD tracklist好滿足大家唔好咁貪心啦
fifty1205 發表於 2015-7-2 21:30

但係冇佐火鳥,深紫色,姊妹...
今次咁重本,個cover就放過寰亞喇

楊千嬅 係收錄 獨唱版,唔係 華星三寶合唱版?

寰亞今次醒目識收錄最多noise嘅嘉賓環節
當初一宣佈完嘉賓名單就爆滿
今次DVD都一定會因為嘉賓而銷量上升
...
hihi 發表於 2015-7-4 02:18

有嘉賓應該會幾賣得,但對上兩次人瑞既live DVD都好賣得喎

冇左化 好唔開心 今日先聽化聽到喊
John 發表於 2015-7-4 02:21

我都想講冇佐「化」,見你未蒲頭就算了
同埋「化」始終係甲音樂出品,有冇都唔大影響

唔係容祖兒世紀合唱7成入座率都唔知有冇...
on07111 發表於 2015-7-4 14:13

r u kidding?

成堆人 underrated 化
siongguan 發表於 2015-7-4 16:33

你知個間公司既出品啦,好難令人唔label佢囉

唔full house但一定唔止七成
起碼都有八九成嘅
hihi 發表於 2015-7-4 21:29

根本賣得唔好係26/27呢兩場
24/25/28/30/31都賣得好好

24-25 係星期六日,一早賣晒,唔存在7成滿囉

同埋apple登出個巨星嘉賓list係Joey之後個日,即係郭天王個日
Eason個場之後,有傳第二場嘉賓係Joey,但大家都係半信半疑,
之後就黎第三場apple登佐個list之後,啲人就開始瘋搶啲飛,搞到之後幾場有人炒飛,
尾場更係瘋炒

哈 哈 哈

感謝提供笑料
Kyle_ 發表於 2015-7-4 14:19

佢漏左句: 如果開十場以上既話

有嘉賓應該會幾賣得,但對上兩次人瑞既live DVD都好賣得喎
Jacz 發表於 2015-7-4 15:46

估唔到大家都係鐘意睇人瑞多 d

我都想講冇佐「化」,見你未蒲頭就算了
同埋「化」始終係甲音樂出品,有冇都唔大影響  ...
Jacz 發表於 2015-7-4 15:50

化如果出 dvd 就好明顯 cd 個句係補左 lur 0個句 la lol
有時又唔可以咁明顯比人知道真相既
不過唔知點解小飛俠 lud 左成句又放落去
啊!比我 up 下就算啦

火鳥深紫色... 都預左佢有機會唔出 dvd
不過姊妹兩版都冇落又慘 d 既

p.s. 今日經過 hmv 聽到播最好的債,應該係揀最好的債個段播
mix_nzi 發表於 2015-7-4 22:52

「L&G」同「Minor Classics」都係IFPI最暢銷本地現場錄制音像出品   

L&G 好似都冇落姊妹
其實我like姊妹多過野孩子架

我都覺得會CD舖會播「最好的債」,照計今次唔會再係亂入丁生啦掛?

呢個我認同
AAL個version再重d band底, 完全摵甩娘味

其實化隻歌係極娘, 只係曲詞都好 ...
John 發表於 2015-7-5 01:09

詞係好好,但CD Ver 個編曲真係...
首歌編曲編得好真係成件事會唔同晒,最佳例子就係Moov Live 2008

希望第二時會再唱Meridian既歌
個陣感覺上佢都好討厭隻碟 碟名點讀又唔知 點解又唔知

其實黎生meridian算係唔話得
化 陌路 集體 只談 別阻都好聽 (部分編曲老土)
係後面加左幾首Janice歌姐...
點都好過遊艇

希望下次可以帶勿露/集體/不認/只談出土
John 發表於 2015-7-5 01:12

一出我就要查字典

Meridian 我覺得最正係個兩首 interlude

陌路同集體回憶ok架,集體回憶我覺得佢唱得好好,把聲好靚

陌路,集體我覺得有機會唱,但不認同其他歌真係好少機會了

咁講真容小姐個下合唱係幫個concert增加左話題既
但我寧願唔要
冇容小姐, 個concert會爭少少先爆, fans人人買到飛, 尾場就可能要爭下, 大家開心
而家搞到咁全城熱話, 將來d飛就比南亞人買哂
我不排除千嬅有南亞裔fans, 但真係好多炒飛囉
John 發表於 2015-7-5 01:17

咁係既,個話題係由祖祖個場開始既

我都好驚下次會俾南亞人炒飛,因為祖祖/Sammi都係都係由Starlight同Show Mi既成功,之後既演唱會就勁加場同有人炒飛

其實真係幾想人瑞揀聖誕跨年個期黎開一次
始終個期真係好靚,好易有撲飛潮,淨係24/12-25/12,31/1-1/1 呢四場都唔洗驚冇人買飛了,再加埋頭尾場...
同埋8場就可以開到啦

L&G 直頭千嬅都冇唱姊妹以為今次LET'S BEGIN DVD可以有喇....結果都係冇 ...
Kyle_ 發表於 2015-7-5 01:23

我想有Eason戴頭紗版既姊妹呀

咩叫人曖昧個陣快d認, 唔係就"火羅"
不認有潛力變型架 雖然AAL d老舞好災難 ...
John 發表於 2015-7-5 01:30

講起「不認」我個腦就會自動波出現 AAL演唱會 youtube 片 個9嗌姐跟住唱既片段

兩次moov live都幫左好多歌洗底
但又因為咁先更加激氣 明明最後今天可以咁high class 就比黎生玩到變左衛蘭d歌
John 發表於 2015-7-5 01:31

MOOV LIVE D歌真係好正不認XXXX認變到BAND歌好型
陌路更加唔洗講, 聽出耳油
Kyle_ 發表於 2015-7-5 01:35

我覺得最洗底係  一葉舟 同 明日再會 完全冇晒啲娘味,甲音樂味