返回列表 發帖
女歌手似係KAY>FA>FI......

原來青春常駐一冠都無-0-
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

大家介唔介意今年共和十大以慶祝千嬅盛放二十周年為題tag歌啊?

近排只係識loop let's begin,上晒 ...
powerful 發表於 2015-2-6 23:43

介意~~~
應該以二線女歌手吳小姐結婚為主題
應該以IVANA入圍金像獎新演員為主題

KAY咁強勢 老實講用佢做主題好唔好
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

結婚同拍戲都太唔關音樂事喇 ~~~

謝安琪如無意外全晚都滿場飛啦  ...
powerful 發表於 2015-2-6 23:58

咁用容祖兒無得冧莊拎女金或者國際天后是非不斷做主題啦 THANK Q
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

上年呢度都唔係容祖兒女金
詳情睇番 #4
-Prince- 發表於 2015-2-7 13:21

講緊903

一路睇harry potter 一路睇共和~~~~~
入場!!!!!!!
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

真係千嬅做主題 哈哈

新人獎同唱作人賽果好正路
雖然本人偏心ivana>>>>>>>>>>>>phil

KARY!!!!!!!!!!!!!!!???????????
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

楊千嬅係台下表示以為首首歌都係佢拎~
kenny1102 發表於 2015-2-7 21:57

無諗過青春咁低.......
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

冇奶油架WO~
明明CM最多霏粉
kenny1102 發表於 2015-2-7 22:00

最多嬅粉 有啲會員用佢啲歌做名 例如我等我在
又有會員直接表示自己愛嬅 例如愛嬅亦愛笑
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

頭7位估
kay, phil, aga, kkk, fa, 勝利,小明
Hanson 發表於 2015-2-7 22:03

fiona KARY 無??
其實cm一向都係愛嬅論壇黎
你睇let's begin個post吹到13x版就知啦
dongbb2332 發表於 2015-2-7 22:04

鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

omg my lovely fabel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

好開心
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

呢首冷到癲 但絕對係正野
又話說Fabel去左邊
nicholashin 發表於 2015-2-7 22:06

係唔係無咩錢所以做得慢啲??
jimmy fung 作啲歌我真係好中意
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

其實睇演唱會PO已經知嬅粉數量驚人
bagfgfcde 發表於 2015-2-7 22:05

相比容祖兒............
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

唔係之前即刻colin報, 講過做緊歌咩, 但係到而家都未有消息
kevinlai1621 發表於 2015-2-7 22:08

我無留意XDDDDDD

原來舊年容祖兒有兩首十大
唔知今年fa/KAY會唔會都有
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

KKK
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

真係好不

kary!!!!?????
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

得返好少位炸kary fi 會唔會無!?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

MLA lol 真係無諗過
今年有買佢地嘅碟…好正

Btw 白果天后吳雨霏
女金銀已知 銅係邊個…
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

如果依個係903金銀銅就好。
kayzzz 發表於 2015-2-7 23:43

同意!!
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

銀係pakho 銅係hins?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

好乜野 咪講左IMO
我幾時有話呢兩首唔堅?  只係其他三首積弱(我都幾唔鍾意果三首下) 兩首 ...
bagfgfcde 發表於 2015-2-8 00:01

好想認真咁覆點解kary> ivana
不過 見到係50就知答嚟都無用
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

plug你的男人先,可以903男金落袋
liebe 發表於 2015-2-8 00:04

佢有男金fiona就白果
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

軒仔又失落男歌手獎.........
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

答完佢都有千千萬萬個原因話kary乜乜乜
其實我一開始話ivana唔算好跑出唔係回佢

真 ...
bagfgfcde 發表於 2015-2-8 00:08

講真 我覺得突破到自己嘅美霏更值女歌手獎
ivana 真係悲劇嚟 明明歌好, 唱得好
偏偏同獎項無緣 甚至走去做戲都無助增加樂迷
(其實比我揀女三甲會係無左fiona)

廢事ot太多 phil 真係掃獎咁滯 係男歌手大贏家 不過唔夠派歌咁密嘅pakho嚟
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

如果係金曲獎同cash咪ivana好d lor
係計累積榜分ge制度下
當然係平均地高水準>一兩首極突出

其實共和榜已 ...
akk 發表於 2015-2-8 00:09

thanks
ivana拎cash女歌手獎係無得輸 因為佢個獎係最佳女歌手演譯 以歌曲(唔係唱片)為單位
天堂有路 值
美iv等攞金像獎啦
kayzzz 發表於 2015-2-8 00:14

希望佢有啦
更多人會認識佢 起碼多啲商演先
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

CM 共和男歌手 金獎

若能用心聽,他的誠意,希望會觸動到最強硬的一顆心。
首奪CM男金,高唱自由意志!

...
powerful 發表於 2015-2-8 00:15

frank銅 kontinue金
銀我諗唔到 安哥?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

公佈返投票結果
- 2014年起頒獎禮共和大碟照樣頒三隻 不過有三隻上榜歌或以上既限制

個投票結果整死左p ...
bagfgfcde 發表於 2015-2-8 00:25

呢個限制幾好
始終一兩首派台歌好=/=唱片好

共和有冇限制拎歌手獎都要at least幾多首歌上榜?

btw 估中哂唱片yeah!
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

曲編都好少歌 lol
bagfgfcde 發表於 2015-2-8 00:27

903作曲人好似都係好少歌都拎到
有一年方大同好似得6首歌 不過過半係冠軍
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

我覺得聯榜啲獎全部都係比kay -_______-
cm最歌都好有可能 我投左光源架 明知入唔到5強都要投
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

ohhhhhh 係千嬅....

phil 如果有上cm 一定好開心 有咁多獎
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

5獎做大贏家~我成日幻想CM榜係真實既話~應該仲好睇過叱吒~
更覺得D歌手想拎呢個多個叱吒~ ...
kenny1102 發表於 2015-2-8 00:40

因為真係由關心音樂嘅人舉辦 而且無商業考慮
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

如果講大眾唔大眾依個問題
我其實仲心淡
一個緊貼住樂壇既頒獎禮
最後都只不過係得一個唱作獎既時候
成件事 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-2-8 00:39

獎項得咁多 我唔希望係分豬肉咁造個獎出嚟
喺共和輸 我服.... (雖然一定有啲會員只偏心某啲歌手)
喺903輸就真係
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

會唔會公布啲獎嘅第4, 5位得獎者?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

係都要逼大家記起祖祖個喎
chanchan0909 發表於 2015-2-8 00:48

因為祖祖無拎獎
為左令大家唔好唔記得呢位「支持」左樂壇十年嘅歌手
只可以用格硬tag佢嘅方法 令祖祖可以喺大家心目中「留得底」
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

哎呀死啦
我都步入資深點解會咁架
er我要首先多謝投票咁多位樂迷 呢個獎係你地投比我既 係一點一滴好不 ...
John 發表於 2015-2-8 00:49

其實我都好淫架

我想嘔呀
如果kay講就唔同
美千最勁果排030405 都拎唔到反而07拎到
Kyle_ 發表於 2015-2-8 00:47

04都拎唔到真係
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

今年應該叫美祖黎做表演嘉賓務求炸爆紅館後, 再黎炸爆cm個server!  ...
Kyle_ 發表於 2015-2-8 00:52

一早講左要用美祖做主題 力量哥哥唔理我
好多謝你咁比心機tag就真  仲有一眾版主 計分員 同榜主

美祖13年曾許下豪言要boom終於優雅還撃 (拎返比美fi 搶左嘅cm女金) 點知今年得白果 嬲
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

美祖終於食白果
John 發表於 2015-2-8 00:56

仲有eason
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

我想問RB點解無唱作人?
係咪因為樂隊唔計唱作人?
anyway, 成功推到rb第一張cm大碟, 我已經好滾動 ...
CunninG 發表於 2015-2-8 13:23

rb 好似唔係好受cm歡迎(?)

btw有冇考慮過一人只拎一首十大呢個問題?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

王子已經確認左,CM共和唱作人銀獎應為 RubberBand,累積1429分,王菀之應為銅獎,而藍奕邦將得白果詐糊獎 ...
powerful 發表於 2015-2-9 01:02

之之跌到得銅獎 好可憐!!!!!!!!
寧願唔要rubberband拎唱作人
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

cm共和首席膠迷表示我谷左成年谷得好辛苦
CunninG 發表於 2015-2-9 22:36

其實谷到有大碟銅獎都好勁 辛苦哂搵多個人陪你谷 哈哈
我覺得佢地唔太介意啲獎 獎都佢地都無咩用 本身都廣受好評
但係之之好需要獎去支持佢
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

哇美霏真係好彩 cm小量霏迷竟然打敗嬅粉
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

kary 4 首 vs fa 3 首 , 主打數量都唔同 , 唔算得係打敗喎
chanchan0909 發表於 2015-2-11 01:06

從結果去睇 kary 都係贏咗
嬅粉: 三首都差啲打贏四首 姐係平均質素高啲
做邊個fans都有得兜
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

比左126分美霏
95分千嬅

早知一分都唔比一千個假想結局
John 發表於 2015-2-11 02:30

難怪美霏話好錫啲歌迷
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

已經更新左  #3
除左今年某幾位歌手特別突出之外, 今年大部歌手既得獎數目都相對平均

另外 有人提到如果一 ...
-Prince- 發表於 2015-2-14 14:48

thanks
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪