返回列表 發帖
咁又唔好將所有野都推曬容天后身上
更何況都係唱片公司制度問題
Lewis 發表於 2015-1-10 12:11
電台同商業掛鈎>>>>>>>容祖兒本人
擒賊先擒王呀
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

祖粉口中拎女歌手大獎既條件:
1. 要好紅,紅到全宇宙都識佢
2. 演唱會過十場
3. 唱片張張大賣, 連國語碟都 ...
Kyle_ 發表於 2015-1-10 13:44

呢啲係某部份激進派嘅意見姐…我好想佢退出頒獎禮架…
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

另外 同意用唱功去judge應唔應該上位係無乜意思
akk 發表於 2015-1-11 11:16

同意, live係其一, judge 一個歌手有好多方面
聲線, 技巧, 感情
做音樂嘅能力, 追求突破, 顯示自己可塑性等等
我個人認為 容祖兒唱歌(live都係)係好聽, concert係好睇, 個人好勤力
講做天后, 我覺得當之無愧, 起碼壓到台 有氣勢
如果四大女歌手獎項係睇live嘅穩定性同氣勢 咁抵佢拎啦 但根本唔應該係咁囉

但講到做音樂, 佢專輯嘅統一性, 流暢度, 甚至佢個人嘅音樂內涵
出道咁多年, 講得上出眾嘅音樂作品, 真係寥寥無幾
joey&joey 同小日子 算係佢咁多年嘅唱片入面叫好, 但距離一個可以專業音樂人都支持嘅歌手, 有一大段距離

呢十年嚟, 樂壇唔止講求hit歌, 更加多人想有概念完整, 質素高嘅唱片 (kay 同ivana 都交到貨)
唱作四小強嘅出現, 令多左人留意樂壇上嘅小眾同佢地嘅音樂
如何評價一個歌手, 已經唔止睇佢唱歌好唔好聽, 仲睇埋佢嘅音樂作品

如果有人係做到好音樂, 用心做, 即使歌唱技巧唔算太好, 我覺得可以接受
唔係話live唔重要, 而係先賦予肯定, 比佢地上左位先, 佢地到時live唔好自然會被淘汰
kay, ivana唔使講, kary fiona一直進步緊
主流音樂入面, 近年佢地四個女歌手最多人重視, 希望大家唔好批評太多, 比多啲真金白銀支持

利申: 容粉, 但唔支持佢繼續拎獎, 亦唔覺得係佢想爭獎, 而係公司迫佢

p.s. 好耐以前講過, 容祖兒唔再需要獎項, 佢需要嘅係一張表現自己音樂功架, 質素上乘, 概念統一, 有個人風格嘅唱片去服眾
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

LOLOLOLOLOLOLOLOLOL
容祖兒碟唔得, 反而吳雨霏個人風格有進步...?
樂壇大家都有自己既崗位, 容祖兒D歌 CO ...
SPNicole 發表於 2015-1-11 14:07

網上碟評都無幾多人讚佢啲碟架啦,例如小日子係比佢以往嘅碟出色,但比其他歌手嘅碟算唔上出色
吳雨霏我覺得進步緊,唔係講live ,係指佢積極求變,so far 2014年啲歌唔錯,當然你可以唔同意

以往直至現在,容祖兒一直行流行/大眾路線, 無錯,每個歌手有自己定位,但commercial 同個人風格並非互相排斥,作為歌迷,希望佢將來嘅作品兩者兼得有何不可?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

自從入左大學之後一直好忙所以好耐冇上CM
岩岩追哂咁多個post
我係容粉
我都覺得祖兒近年不斷霸住咁多獎係 ...
小歷_萬歲=) 發表於 2015-1-11 16:43

1. 公司>>>>>佢想爭獎2. 某程度啦 咁獎項的確係肯定
3. 可能100%入面有5%囉,同上(另外仲有好多原因)
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

成班反容仲扮關心樂壇
SPNicole 發表於 2015-1-11 16:56

其實你係咪king jer 嚟
老實講,你呢到拗得贏係無用,唔會多左人支持祖兒
好聲好氣講啦不如 你咁火都好 其他人唔會少左忽肉
樂壇需要更多正能量
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

如果消失左 就只可以靠HEHE啦
超B
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-11 22:03

之後coolmusic 應該改做cool hot man
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

唔明點解大家攻擊容小姐,或者我都試過這樣。自02年開始我跟過關心妍、傅珮嘉、周麗淇、Ginlee再到吳雨霏小 ...
shouroumei 發表於 2015-1-12 13:27

希望你講多啲唱片公司嘅野
呢到好多人會有興趣
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

入行十年來以創作歌手自居
jun518 發表於 2015-1-12 23:21

乜kay係咩

另一方面,有真心Kay粉卻認為祖兒有師傅羅文教唱歌及走位,Kay卻要「食自己」,將兩者比較絕不公道。

呢個係事實, 但唔代表佢唔可以自己搵師傅姐....
有師傅都唔係大哂 joey自己唔使練歌咩你估
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

篇野真係全力貶kay揚祖
連所謂真心kay粉都應該係曲線
John 發表於 2015-1-13 01:27

姐係我太認真了
Btw 天窗曲詞真心k ,普通但唱得真係好

容祖兒理解複雜少少啲嘅歌詞就差,同感情表達唔夠細膩,所以林夕都唔寫深嘅詞比佢,又例如佢唱愛情也有生命唱到一pat屎咁

呢個絕對立係佢缺點 所以只有唱自己故事嘅歌會好聽,例如黃色大門,天窗,另眼相看(可能你唔同意)
所以小日子成隻碟基本上講自己,係處理得唔錯嘅
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪