返回列表 發帖
U GO DIE PLZ

大陆看客表示:为左一粒鱼蛋,我睇你可以去到几尽?
Fishball Revolution 真系当笑话睇..

唔好以为大陆人好care HK系咪独立 系咪民主,这些问题对于大陆人真系冇关痛痒,其实部分激进民主人士有被害妄想症,成日以为共产党同大陆人要用共产思想洗香港人脑... 那班激进的年青人才是被洗脑的一代,被所谓“民主至上”洗脑... 其实大部分内地人人当共产思想系笑话,大部分内地人认为现时的社会主义系另一种形式的资本主义甚至系官僚主义... 我地只care既系14亿人 有饭食有工开有书读.. 所以好心呢班港人去谂谂点样搞经济,而5系去挖砖头、挖路牌同埋烧垃圾..

而这些问题对于北京政府,说到底就只是一个面子问题,如果香港你今天独立了,那么之后就有人要把台湾独立了、澳门独立了,西藏独立了,甚至广东也独立了... 这种问题会一发不可收拾,中国就会可能演化成为中东地区..

或者说五十年后的香港,新移民与早期移民之间发生矛盾,港岛和九龙要独立,或者要把新移民赶出香港...

几千年来人类战争不断,却怎么也学不会和平相处... never learn from the past.
C.K. 發表於 2016-2-10 11:35

that's the point
強國咪就係淨係識搞經濟跟住咪除經濟之外所有指數咪全球倒數囉
香港并唔想淪落到咁囉

如果暴力可以同中共对抗,那就不会发生6-4事件了
C.K. 發表於 2016-2-10 20:52

其實呢 咁係證明暴力係需要更暴力的東西去降服

其實剩係經濟呢個point 已經有排爭辯
喺佢地眼中 經濟只係等於GDP (per capita)
而從來唔會理會市民的Living standards (Gini Coefficient)
另外回歸後收入來源全部側重哂喺金融同零售業

matthew1990 發表於 2016-2-11 01:21

EXACTLY!!!!
仲要好浮躁咁以為自己身處嘅國家有幾好幾好咁

所以你认为你这样的暴力反抗,就不会让中央派出军队镇压?
89年的学生做了什么? 他们只是静坐抗议 ...
C.K. 發表於 2016-2-12 17:23

其實如果中國出動坦克軍隊先真係蠢囉
香港始終受國際關注
國際上肯肯定就唔係強烈譴責中國咁簡單

就连朝鲜这样一个小国,全球都耐它不何...    以今时今日中国的国际地位,只要给你安一个武装暴徒分子的 ...
C.K. 發表於 2016-2-13 12:50

係囉你就以為強國大曬啦
你就以為佢話乜國際上就話乜囉