返回列表 發帖

似E臣冠喎
======
5046 03 > 02
SKM HK Music Chart 2024 Week 20
冠軍歌:Jaime Cheung 張天穎 - 低調

唔係mirror冠即係冠eason

5046有得繼續上但jay fung十一字歌 out ☠️下週ALL THAT I WANT上
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

終於肯cut歌

有有有上第6
最近新城個榜唔塞
加上下星期新年 feel到冠軍味濃
軒的話 發表於 2024-2-3 17:19

兩台冠叫糊
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

Also anson lo是否創咗十甲最低未調整AP紀錄?
cubex___ 發表於 2024-2-3 14:35

唔係 認真如初試過 05 + 05 上第七位
那陣時不知道 置身的日子都發亮

美蔓終於有歌
开花五千日

2024 年 948 好似一首鏡歌都無批過
仲播緊夜視鏡同大海少年
mt666 發表於 2024-2-3 13:14
無批過! 其實大國唔駛嘥氣派歌去 948, since early-2023, 鏡錯領團歌全 banned, 鏡白名單只有 Ian & Jer (AL Money, Edan Loverse, KT Dummy 後全 banned), 錯白名單只有 193 & Fatboy, 領 Marf's first plug 後全 banned (Winka not a chance), 同其他台唱反調撐 Sica (2首上榜歌) & WinWin (3首上榜歌), 2023年大國0冠軍.

上年大表哥因為鏡 concert rehearsal 自動棄權新城新人獎, 今年會唔會幫皮虎爭下?

美蔓終於有歌
xm1n9 發表於 2024-2-3 19:35

唔怪得Cloud咁快上死位

無批過! 其實大國唔駛嘥氣派歌去 948, since early-2023, 鏡錯領團歌全 banned, 鏡白名單只有 Ian & Jer (A ...
boy4dudes 發表於 2024-2-3 19:39

Winka Poki 有播,不過上唔到榜啫
派歌同批歌係兩套 system,唔知幾時又忽然播返(eg 時間管理大師)
Music Treasure Chart Week 20: 低調 | 講呀講呀 | 黃言

回復 208# boy4dudes

有時我都攪唔清楚大國同903全面結盟, 以及被948冷待, 究竟邊個係因, 邊個係果!

回復  EricC2021
直至大國政治立場改變
cubex___ 發表於 2024-2-3 13:12

閣下豈不是暗示大國的fans不乏帶立場聽歌之人?

E會員 又屈
雖然TG 某部分大國粉絲 係
SKM HK Music Chart 2024 Week 20
冠軍歌:Jaime Cheung 張天穎 - 低調

新城廣播有限公司謹代表鄭啟泰家人 公告

致各位愛護及支持鄭啟泰的朋友、聽眾:

我們懷著沉重的心情告訴大家,新城廣播有限公司旗下的節目主持人鄭啟泰於2024年2月3日離開了我們。本公司對此深感哀慟及遺憾,並向其家屬致以深切慰問。新城廣播會盡全力向鄭啟泰家人和朋友提供一切協助。

鄭啟泰昨晚出現肚屙、腳抽筋,今晨送往律敦治醫院,入住深切治療部後陷入昏迷狀態,父母、家人、同事、朋友、舊同學一直陪伴在側,延醫至今日黃昏時分,安詳地離開了我們,沒有痛苦地回到天家。

由於事發突然,希望大家多留空間給啟泰家人處理後事,感謝大家體諒!

新城廣播有限公司
2024年2月3日
DM多仔多到覆唔哂

閣下豈不是暗示大國的fans不乏帶立場聽歌之人?
EricC2021 發表於 2024-2-3 20:00

唔帶政治信念真係聽得落12鬼月d歌?

回復 208# boy4dudes
維基寫again!, idc等多首鏡領錯歌喺948 有播過冇上,是否正確?

而且MNG發行的鄧思朗 小孩子才做選擇 喺tvb榜有上,其實tvb是咪只是拒絕播MKV藝人而並非完全ban MNG?

唔帶政治信念真係聽得落12鬼月d歌?
AndyChoi 發表於 2024-2-3 20:28

十二鬼嗰啲歌好多都係粗淺嘅享樂主義做膽

真係唔見得有啲乜信念sor

我係咪入錯咗香討
不正常人類推介榜 2024 Week 21
1. Chosen Family - COLLAR 2. 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙 3. 慢性分手 - 雲浩影

回復  boy4dudes
維基寫again!, idc等多首鏡領錯歌喺948 有播過冇上,是否正確? ...
cubex___ 發表於 2024-2-3 20:51

其實二台唔少音樂節目(騷動音樂、音樂說)都有 Playlist,可以自行查證
Again 同 idc 的確有播過
Music Treasure Chart Week 20: 低調 | 講呀講呀 | 黃言

十二鬼嗰啲歌好多都係粗淺嘅享樂主義做膽

真係唔見得有啲乜信念sor ...
kenneth 發表於 2024-2-3 21:03

《特登》 MV/微電影入面,AK係可愛鄰家男孩
《特登》 dance version入 面,AK係型格白馬王子
《特登》 soft version入面,AK係深情美少年
一人分飾三角其實好有深度架
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

《特登》 MV/微電影入面,AK係可愛鄰家男孩
《特登》 dance version入 面,AK係型格白馬王子
《特登》 sof ...
on07111 發表於 2024-2-3 21:40

自我感覺還好一個MV分飾兩角

有時我都攪唔清楚大國同903全面結盟, 以及被948冷待, 究竟邊個係因, 邊個係果! ...
EricC2021 發表於 2024-2-3 19:57
以下可能解釋部分交惡

前年 948 同 cctvb 結盟頒獎禮 (cctvb 電視播出), 夾硬將鏡仔 (also 錯仔, C AllStar, 石山街) 拆散做個人候選歌手, 153 想鏡出席 (cctvb 可以收多 d 廣告費), 大國 / Viu 點會益你當然 said no (鏡當時 concert rehearsal).

上年夾硬改候選入圍期, 新人獎候選 DQ COLLAR (also 楊凱晴 & Ben Chiu), 鏡再次唔出席拍片求其講幾秒得獎感言, 不過上年大國都有6個獎 (same as 蛋記).

今屆 (2023-24) 鏡錯領連候選都無份 (除 Ian & Jer 各有一首亞軍歌候選 solo 獎), 大國可能得 Sica 同 WinWin 有新人獎 (分分鐘優秀流行歌手大獎有 Jeffrey Kah0 無 Ian Jer)

948 肯定有堆黑名單但無人能 confirm. Besides 鏡錯領, 例如近兩三年 Hocc Kay 張生 豹 Him 樹 RB 明哥 小明 Ivana 牙醫 邦 腎 Yoyo 麗英 Sophy, 邊個係無派歌去, 邊個係被 banned? Who knows? Dear Jane 2021 中 - 2023 中 無歌上過, 2023 尾自從 浮床 又開始上翻, why?

以下可能解釋部分交惡

前年 948 同 cctvb 結盟頒獎禮 (cctvb 電視播出), 夾硬將鏡仔 (also 錯仔, ...
boy4dudes 發表於 2024-2-3 22:06

你仲同佢講咁多

陣間佢收夠料又整篇千字文兜兜轉轉講番903同大國有路
DM多仔多到覆唔哂

Winka Poki 有播,不過上唔到榜啫
派歌同批歌係兩套 system,唔知幾時又忽然播返(eg 時間管理大 ...
mt666 發表於 2024-2-3 19:55
Thanks, I know 派歌同批歌係兩回事, 播都可以上唔到榜 but I was answering a specific question --> 2024年 鏡 until now (i.e. 電話亭, 文化遺產, 皮皮, Alright, My Life, 黑月). Winka and Poki 非鏡成員.

回復 223# boy4dudes
948有十大禁播歌手:cas dj hocc 皓玟 kay 達明 serrini 牙醫 rb, 連同蕾 繼聰 yoyo 小巧 tonick kolor 邦 billy mla zarahn等人都因立場被禁。 聽講+him自願唔派。但係記得 dj 喺江門開show所以解禁 (兩亞)。

勁歌金榜@2024/02/03
RK  LW  Songs         Singers
01  02  分手前中後          吳業坤
02  03  雙喜樓            Twins
03  06  魔氈             曾比特
04  05  無能 為力            泳兒*
05  07  救命稻草           張天賦
06  08  空城記            陳奕迅
07  09  有有有 Year of the Yo      薛家燕、茜拉
08  10  不眠來電           黎展峯
09  11  青春告別式          張敬軒
10  17  初心小島           姚焯菲
11  19  Never Mind          Nancy Kwai
12  ne  只記住你                        鄧小巧
13  ne  Little Love                     陳明憙
14  16  史詩式完結          葉巧琳
15  14  緊急聯絡人          Gareth.T
16  15  一場同學           許廷鏗
17  18  島嶼時間囊          Zpecial
18  20  小孩子才做選擇            鄧思朗
19  ne  You're Gone        應智越
20  ne  向明日乾杯                      李璧琦

OUT
01  給你幸福 所以幸福        馮允謙
04  以正義之名          陳蕾
12  土豪金            Delta T
13  NOBODY            MC Jin

評分人數

21 傾城

艾力Eric嘅YouTube頻道會專題介紹牙醫、謙、謝安琪d歌,但948主持時從不播。佢FB有playlist, 相當清楚。親愛的J就確認重見天日了。
凡楓樂章 :《告訴我》

有時我都攪唔清楚大國同903全面結盟, 以及被948冷待, 究竟邊個係因, 邊個係果! ...
EricC2021 發表於 3/2/2024 19:57
請問你屈夠未

EricC2021 發表於 2024-2-3 19:57

可以再寫篇文講下
Nick's Music Selection 2024 (Week 21)
1. 低調 - 張天穎  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 也許沒有未來神 - per se

回復 229# kwanie

咁大國歌曲喺903嘅待遇零舍好的確係不爭嘅事實, 難免俾人一個課金全面向903傾斜嘅印象, 與全面結盟無異。

另外, 網上討論難免有主觀猜測。請閣下停止亂扣"屈"嘅帽子俾本人, 以及其他版友!

回復  kwanie

咁大國歌曲喺903嘅待遇零舍好的確係不爭嘅事實, 難免俾人一個課金全面向903傾斜嘅印象, 與 ...
EricC2021 發表於 4/2/2024 00:53
咁乜嘢叫「全面結盟」你完全無解釋

唱片公司點同媒體結盟? 企業併購?_?

答啦嘛

佢會唔會俾人出律師信?

佢會唔會俾人出律師信?
WZA111 發表於 4/2/2024 00:59
佢講嘢再咁難聽咁露骨真係好難保佢

支持等E Max翻新好搞叱咤頒獎禮
Nick's Music Selection 2024 (Week 21)
1. 低調 - 張天穎  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 也許沒有未來神 - per se

可以再寫篇文講下
Nicholas 發表於 2024-2-4 00:05

放心, 當本人完成2020年代各傳媒冠軍取態歌嘅研究後, 會再有結論篇探討MIRROR時代各榜單冠軍歌選擇之演化; 當中就會提到大國同948關係惡化, 同因此帶嚟嘅後果。

放心, 當本人完成2020年代各傳媒冠軍取態歌嘅研究後, 會再有結論篇探討MIRROR時代各榜單冠軍歌選擇之演化 ...
EricC2021 發表於 2024-2-4 01:05

希望寫篇長文探討為何謝安琪 許廷鏗 林家謙唔派歌到最具公信力嘅港台

回復  kwanie

咁大國歌曲喺903嘅待遇零舍好的確係不爭嘅事實, 難免俾人一個課金全面向903傾斜嘅印象, 與 ...
EricC2021 發表於 2024-2-4 00:53

猜測但又講到言之鑿鑿,呢樣有個詞岩你,叫「陰謀論」
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

948有十大禁播歌手:cas dj hocc 皓玟 kay 達明 serrini 牙醫 rb, 連同蕾 繼聰 yoyo 小巧  ...
cubex___ 發表於 2024-2-3 22:27

禁播果堆 都叫做 有FANS 有市場價值 禁完真係冇影響 (最多冇咗官媒堆代言 EASY JOB 接, 但掉返轉接返 D HIGHEND 國際品牌 JOB)

回復 237# 梨胃言

呢樣我反而無足夠資料另寫長文 但係以我有限所知, Kay疑似支持社運, 亦有可能因Kontinue專輯部份歌曲嘅意識而被港台秋後算賬。家謙就似因為喺某種老朋友起用林夕填詞而不獲派港台之後, 自此放棄將所有名下主唱歌曲派往該台。

至於Alfred呢筆, 就要請教本壇聲稱擁有港台疑似禁播名單嘅高人(本人亦順帶想知C AllStar為何被ban)。

其實有人係想CM會員全面結盟
21 傾城

希望寫篇長文探討為何謝安琪 許廷鏗 林家謙唔派歌到最具公信力嘅港台 ...
梨胃言 發表於 2024-2-4 01:08
Kay 一年前話有正常派歌去所有電台, confirmed 係被 948 banned. 零鏗 -o-o 應該似係自己唔派.

From 9:37
https://www.youtube.com/watch?v=uCioqN5E_9k

回復 238# 星勤

有時傳媒同個別唱片公司嘅協作關係做得太著跡, 就難免惹陰謀論。

呢樣我反而無足夠資料另寫長文 但係以我有限所知, Kay疑似支持社運, 亦有可能因Ko ...
EricC2021 發表於 2024-2-4 01:19
You should do some research then. 最諷刺係 2014 全球華人至尊金曲獎 係 獨家村, 幾年後 Kay 被 RTCN 全面封殺

As a starter for your research on 禁播歌手 - here's a 懶人包 video (in Mandarin) by 澳洲華人 twins 豆豆 & 果果

https://www.youtube.com/watch?v=JN5d6gjvb_I

997好多大國都冇上
simhk 發表於 2024-2-3 13:46

因為得三個去頒獎典禮
Week 13
冠軍歌:林峯 - 無傷大雅

回復  星勤

有時傳媒同個別唱片公司嘅協作關係做得太著跡, 就難免惹陰謀論。 ...
EricC2021 發表於 2024-2-4 01:50

謠言惑眾而止於智者

You should do some research then. 最諷刺係 2014 全球華人至尊金曲獎 係 獨家村, 幾年後 Kay 被 RTCN 全 ...
boy4dudes 發表於 2024-2-4 02:07

不必否定何必牽掛啦
正所謂光與影既然同在無謂誇張

明荃青肉按五台聯ban係咪因為冇同五台荃面結盟
DM多仔多到覆唔哂

勁歌金榜@2024/02/03
RK  LW  Songs         Singers
01  02  分手前中後          吳業坤
02 ...
LushKillYourMus 發表於 2024-2-3 22:40

應該係貌合神離先會又一齊冠
不正常人類推介榜 2024 Week 21
1. Chosen Family - COLLAR 2. 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙 3. 慢性分手 - 雲浩影

回復 244# boy4dudes

雖然港台疑似禁播名單同背後嘅因由並唔係我今次研究嘅主要題材, 不過Thanks anyways