返回列表 發帖

Gin Lee新歌徵求封面設計 冇獎遊戲爆公關災難:唔尊重創作

歌手一向視粉絲為再生父母,事關有粉絲才會有她的存在價值,單看近年粉絲們的應援就知道厲害,包起全日香港迪士尼、海洋公園、全港免費搭電車、全港燈箱廣告等等,務求為偶像慶生或者宣傳新歌,相當厲害。近日,李幸倪(Gin Lee)為新歌搞搞新意思,公開招募新歌封面設計圖,以為歌迷會努力發揮創意,參與偶像的作品,沒想到卻引發一場公關災難。

Gin Lee快將推出新歌《告別煤氣燈》,不過歌曲未公開就先搞個小遊戲,她前日在社交平台公開招募這首歌曲的「Cover Art」(封面),將參加辦法詳情列出,她留言說:「幫手設計我新歌《告別煤氣燈》cover art!隨時真係做正式封面!好快我就會推出新歌《告別煤氣燈》喇,想請創意同才華十足嘅大家,幫手設計呢首歌嘅cover art。被揀中嘅一位勝出者,就可以做正式封面,喺各大音樂平台同social media等等嘅地方見到自己嘅作品。」歌迷能夠參與偶像的作品,當然是賞心樂事,今次歌曲以「衝破情緒勒索的障礙,擁抱自我價值,勇敢追夢」為主題,相當正能量。

不過有網友睇住細節之後,發現不太對勁,原來遊戲並沒有任何獎金或獎品,反而將被選中的所謂「得獎者」作品公開就視為「獎勵」。參賽規則內容中寫明:「比賽完結後將有同事聯絡勝出者,勝出者需同意投稿作宣傳及商業用途。」網友立即反駁相關遊戲,「Designer唔駛食飯㗎?」、「身為歌手,但唔尊重創作行業既人,你都得架喇」、「痴線,呢啲公關分分鐘變​災難。」、「其實可以 AI gen cover,唔想見你俾人鬧」、「你首歌送返個版權出嚟,我參賽又點話」、「作為一個design 廣告 同mkt萬年小薯 呢個facebook post 都算係刷新我對行業既三觀同認知」、「要人咁樣幫你做免費設計,設計完俾你攞去做商業用途,係咪有得分先?」等等。雖然爭議聲不斷,但Gin Lee的招募行動繼續,Facebook Post都沒有刪走,未知會否找到合適的「免費設計」呢?

感想:首歌準備五台聯ban

Source

燈死自己女金
邊間公司出呢個po的
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

冇quota係咁...睇diff.都知今年連cover art都冇錢
英皇咁快止蝕離場

冇quota係咁...睇diff.都知今年連cover art都冇錢
英皇咁快止蝕離場
WZA111 發表於 2024-5-8 17:08

同公司男歌手嗰啲手繪cover art用晒啲budget

呢張幾好

❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

告別霉煎lee
離不開 留不低

英皇marketing係咪好憎ginlee

煎煎去到邊都畀人笑

呢個題材好精彩
真係不愧係gin

終於唔係女金新聞

終於唔係女金新聞
qwerzx 發表於 2024-5-8 17:45

幸兒終於可以唔靠鱔稿上新聞

等睇會出嚟話係宣傳一部份
不過首歌唔係林夕 / 何方 / 弘毅填,應該救唔到幾多

等睇會出嚟話係宣傳一部份
不過首歌唔係林夕 / 何方 / 弘毅填,應該救唔到幾多 ...
阻住 發表於 2024-5-8 17:59

Gin Lee帖文一出,引起不少網民批評其公司英皇的做法,有網民指:「英皇真係極致,情況就好似上網見到有人搵免費婚禮攝影師一樣,又或者啲公司揾 KOL 出products 一樣,又要有要求,又要唔畀錢。仲要你畀埋個原始檔嗰度好嘢」、「對英皇真係無言,落番多少少預算比gin出歌都得掛,上次diff已經近乎零宣傳呀。爭氣啲啦公司」、「好cheap喎,比賽要攞人哋原始檔?」

念恩都冇ban, 愛將好難ban

Ginlee賺唔到錢咪冇budget

蛋記好快手, 已用明報反擊

Link

IG 有個精彩留言撐煎/蛋記, 可能係 Kingjer d friend?

https://www.instagram.com/p/C6ocHyuBffi/

*攪個活動比粉絲參與吓, 有班友就上綱上線話人 CHEAP,唔比錢,唔該用下腦諗下都知上市公司點會慳一個 COVER ART? 真系笑大人個口。呢個咪活生生既情緒勒索囉,將一個比賽扭曲騎劫到咁。時移世易,大把中學生都識用 AI/PSD,提升下自己啦,咩年代? 醫生都就黎被 AI 取代,Gin Lee 都要轉型跳唱啦。各位 Ching,一齊加油啦!

情緒勒索都同 gaslighting 有 d 關係, 話係宣傳一部份都 OK. 似乎有幾位"專業設計師"/好心人想幫專業設計師發聲 (因為蛋記用槍指住班專業設計師迫佢哋參與), 定係有幾位反煎人士都咁啱係"專業設計師"?

有位叔叔話:
*自己嘅作品能夠成為本 gin 作品嘅一部份簡直係榮幸,可惜我呢方面0天份,如果有速成班俾我喺截止前學得成係幾咁好呢

其他:
*冇人逼你整
*解講到咁嚴重?我睇來睇去都只係一個搞 gimmick 嘅 campaign
*情比金堅 唔係乜嘢都可以用錢嚟衡量,有啲人搵錢有啲人搵機會甚至有啲人搵樂趣,有乜問題?講錢嘅人,一就係窮鬼、 二就係無情、三就係窮鬼加無情。 你係一、二定三呢?
*呢個 post 一開始已經話係一個比賽,唔係招標,同你返工賺錢唔一樣喎!拉埋嚟講就唔多啱數,唔通我去參加渣打馬拉松,又話人地得個跑字冇糧出咩
*多謝你比機會大家去參與你的製作,我諗識設計既幸運兒,甚至唔識設計既我都好想參與。成個概念我覺得主要系創作過程,結果應不是重點。樂見其成
*個活動無獎金,咁啲行內人或想要獎金嘅人唔好參加就得,依家無呃人參加,無須成日將錢掛在嘴邊。

Ginlee賺唔到錢咪冇budget
begin 發表於 2024-5-8 18:49

今年一定女___。。羊生新玩___。。

原來flop gin賺唔到錢cut budget宣傳,抵flop gin拎一世女銀
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

蛋記好快手, 已用明報反擊

IG 有個精彩留言撐煎/蛋記, 可能係 Kingjer d friend?

*攪個活動 ...
boy4dudes 發表於 2024-5-8 20:10

點解無人講佢同羊生關係。。
JOEY 無啦。打入冷宮。。

幫幸兒整左
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

幫幸兒整左
on07111 發表於 2024-5-8 20:29

依張都幾好
充滿霉氣

霉氣 gin flop 到 公司都唔想出錢捧佢
SKM HK Music Chart 2024 Week 23
冠軍歌:炎明熹 - 還有一艘救生艙

煎hater 乘虛而入一定係嫌自己偶像比煎更霉
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

幫幸兒整左
on07111 發表於 2024-5-8 20:29
DQ 因為只有 "告別煤氣燈" & "幸", 包含資料需要:"GIN LEE李幸倪 告別煤氣燈".  

開始懷疑蛋記自編自導自演 good cop bad cop 用 U 港生活 製造話題

2024.05.07 文: 李國樑 (good cop) - 告別煤氣燈|Gin Lee新歌推全民設計Cover大賽 勝出者即可成為正式封面!

2024.05.08 文: 余美鳳 (bad cop) - Gin Lee李幸倪新歌封面搞公開招募設計 冇獎遊戲爆公關災難:唔尊重創作

樓上兩位幸運兒投左稿未
冇人參加你地可能會贏

個歌名咁kam... 拍得著開燈熄燈, 開錯燈....cls

cubex___ 發表於 2024-5-8 21:04

其實係咪一姐出手?
一姐一出新歌,所有其他女歌手就有負面新聞

其實獎勵又唔駛幾多成本
求其俾張親筆簽名碟 或者 下次開LIVE俾個第一排都OK啦 (反正大把位剩)
咩都冇真係講唔過

送6部iPad Pro
係咪尋日出嗰部

乜嘢新絲蘿蔔皮呀
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

其實獎勵又唔駛幾多成本
求其俾張親筆簽名碟 或者 下次開LIVE俾個第一排都OK啦 (反正大把位剩)
咩都冇真係 ...
TimmyYan 發表於 2024-5-8 21:49

都係,你講嗰啲都唔使好大成本,要送都好容易,大家都會接受
而家引人最大反感係啲條款苛刻,要原始檔嗰啲,令人覺得有啲貪心

其實獎勵又唔駛幾多成本
咩都冇真係 ...
TimmyYan 發表於 2024-5-8 21:49

睇落係啲人借題發揮
本身都係得啲fans 會玩呢啲活動,佢地根本唔會著眼啲獎勵

下次搞fan club聚會洗唔洗俾返時薪40蚊班幸運兒?
在這畢生不滅 無極的狀態

送6部iPad Pro
係咪尋日出嗰部
梨胃言 發表於 2024-5-8 22:14

搞到想參加 但無idea
Harvard都不可教導

個歌名咁kam... 拍得著開燈熄燈, 開錯燈....cls
henhenhen 發表於 2024-5-8 21:26

《韋氏詞典》將煤氣燈效應定義為:「對一個人的心理操縱,通常持續很長一段時間,導致受害者質疑自己的想法、現實和記憶。」 成人臨床心理學家兼心理學碩士Sarah R. Siahaan 則將煤氣燈效應描述為一種情感和心理虐待的形式。

其實本身真係唔覺有咩問題

開燈。熄燈 (煤氣版)

cubex___ 發表於 2024-5-8 21:04

有班人近6年日以繼夜夜以繼日咁講:Flop 霉 悶 ….

到頭來根本無阻Gin繼續出歌出碟出騷搞fans活動…呢啲係fans直接受惠,

反而唔知啲haters有咩得著啦

Gin Lee 告別煤氣燈

用依張圖都得

其實本身真係唔覺有咩問題
wingwing228 發表於 2024-5-8 23:40

其實個活動係比fans玩 而fans亦好likely願意貢獻或者參與偶像嘅工作 成件事你情我願 專業設計師唔應該當件事係招標
Cantonpop lover

咁得意嘅, 幾年前華納比賽徵求製作成個 MV 無事, 而家蛋記一個請粉絲封面設計比賽係唔尊重創作

Link

咁得意嘅, 幾年前華納比賽徵求製作成個 MV 無事, 而家蛋記一個請粉絲封面設計比賽係唔尊重創作

...
boy4dudes 發表於 2024-5-9 00:43

可能衛詩少啲人關注

社會氣氛都有關

Gin Lee 告別煤氣燈

用依張圖都得
kayzzz 發表於 2024-5-9 00:23

唔得, 要原創

全個世界都有打手論: 英皇Q1追擊完,Q2到華納還手
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

係香港人先咁功利

想煎學下 YT 大哥, 貼地+霸氣+No Censor 回應:
我公司被班鍵盤戰士話 cheap, 所以決定嘔六舊 ipad pros 出黎做獎品, 本來只需要揀1張作品, 而家要揀選6張, 我頂! I mean it's freaking dum dum.

好好笑ginlee又娘又cheap自然俾人鬧

咁又兩日新聞
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

其實首歌都未上串流都已經眾所周知咁
證明Marketing做到野
大家都記得告別煤氣燈
同時唔明點解洪嘉豪同張敬軒都搞過cover art 比賽但完全無人鬧
可憐我Gin

有時間花多啲心思係揀歌上啦
唱左咁多年,唱埋晒啲又悶又娘啲歌
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<