返回列表 發帖

九秒九 - 容祖兒

單選投票, 共有 193 人參與投票
59.59% (115)
2.59% (5)
6.22% (12)
1.55% (3)
30.05% (58)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: MCmatt

派台日期: 29/04/2024

曲:湯令山、Teddy Fan
詞:黃偉文
編:湯令山、Teddy Fan
監:舒文、湯令山、Teddy Fan

管不得 未熄的火~爐      
鞋帶不綁 就匆匆出~門      
情願 在路上訂票 去追 最夜的夜航
飛奔你病床
全身的~淚 湧出~來 沒法乾

或者今日 還未 成熟到        
大方通電 前度 仍問好         
若果出事 連夜聯繫我 隨時趕到
不理 現已 墮進 誰懷抱              
都肯 應你召喚 你說一句就好
Just Let Me Know
沒法牽手共老   
亦記得挨住你 胸口 起舞

練習在大街中跑~步
練習漏夜飛車趕~路
藏好 小背包一個  等你急需我
一秒展開旅途      
遺蹟多美 這刻終揭露…
分開~後 都依~然 為你好

或者今日 還未 成熟到        
大方通電 前度 仍問好         
若果出事 連夜聯繫我 隨時趕到
不理 現已 墮進 誰懷抱        
都肯 應你召喚 你說一句就好  
就算不可共老
亦記得一齊過
盛夏光年 那一段塵封 情愫

在生一日 還是 連住你            
肉身倒下 聯繫 還未倒
在冰山上 罹難 傳召我 仍然上路~~
不要害怕 又要麻煩我
給牽掛乃幸運 你說一句就好
伴侶輾轉無數     
但我總可陪你 最後 一舞
不正常人類推介榜 2024 Week 23
1. 也許沒有未來神 - per se 2. 漫天星 - 洪嘉豪 3. 靈魂有路 - 雷同二友

衝入嚟投 5 分

成熟嘅女人唱成熟嘅歌
不慍不火
5分

今次呢首好啱佢!啱年齡,演繹得好好

緊急聯絡人下集

威廉
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

聽到問好嗰句畀咗5分
Live我覺得仲好聽

聽到問好嗰句畀咗5分
Live我覺得仲好聽
梨胃言 發表於 2024-4-30 10:35

你一句簡單的問好 我掀起反覆的煩惱
你這個普通的路人 見面有另一番味道

我們的總和

喜歡祖兒
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

緊急聯絡人好正
威廉好正
九秒九都好正

垃圾

比較慢熱
夜晚聽幾舒服
係句英文有d唔夾

覺得連美祖都昇華了

聽到說一句嗰句畀咗5分
說一句放下了 心裡邊 更牽掛
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

Soty so far係啲詞麻麻突然加句just let me know落去好多餘
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

Soty so far係啲詞麻麻突然加句just let me know落去好多餘
cubex___ 發表於 2024-4-30 11:11

演唱《我的驕傲》時英語部份發音不準而被蘇施黃指責教壞細佬道:「我揀左部發錯音既電子字典。」
祖兒要幫自己平反

聽完live就入嚟投5分

祖祖唱歌好似好咗
SKM HK Music Chart 2024 Week 23
冠軍歌:炎明熹 - 還有一艘救生艙

3分俾祖儿讀啱句英文

悶到瞓着
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

真係有D 人講得甘好咩?

係OK 好聽,但又吾係令人"嘩"出聲甘好,只能說係佢一貫水準

吹大咗 同埋呢首歌需要多啲感情  佢明顯唔夠   之前幾首好好多
不知所謂

比較慢熱
夜晚聽幾舒服
係句英文有d唔夾
qwerzx 發表於 2024-4-30 11:08

我都覺句英文好唔夾,無左句英文會好D
———————
好過flop gin 啲悶歌,比5分算啦
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

悶。。但作為復出首作 5分

Melody好普通... 同埋編曲好似黃色大門
MV仲好過首歌
Overall 3分

Melody 係差 d, 唱一般般無特別, 詞同編懷念菇祖加番 d 分.

Melody好普通... 同埋編曲好似黃色大門
MV仲好過首歌
Overall 3分
tlam 發表於 2024-4-30 12:34

MV唔錯
祖儿d內心戲有待加強 但匆忙著衫著褲嗰幾秒戲做得唔錯

好聽!
幾年冇登入 出歌即刻入嚟投
花滿地
奇樹滿林
一朵花跟森林
你決定了哪邊合襯沒有...?

演戲仲係比安琪差 加油
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

我真心覺得悶 =.=
十幾年前出碟年代呢首只會係佢side track
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

真評分帖

其實係難得依個年紀仲演繹到一份淡然
好過前幾隻總會令人覺得有啲浮華

GT同Wyman總算識得將最好嘅留比正確嘅人
平時嗰啲,似乎養家為主
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

唱得好悶下喎,Gt 嘅歌真係唔係人人可以 handle
天后都係咁話

悶到瞓着
最愛 :

周國賢.迪子.蔣雅文.黃馨

聽到給牽掛乃幸運嗰句畀咗5分
So many 幸兒 tags

再聽其實幾舒服,不過我期待容式快歌
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

同一個班底造出嚟,就突顯到唱功會點樣影響一首歌。melody平淡啲,但show到卷卷嘅歌藝真係好過阿嬋十皮
FIGHT for 陳柏宇

開頭聽真係有啲悶 , 但係Loop多幾次又唔錯
長命先可以撐過去
痊癒中 應該多喝水

十幾年前出碟年代呢首只會係佢side track
ricnature 發表於 2024-4-30 13:16

唔否認, 但聽聽下又幾舒服幾上癮

至尊歌confirmed
Joey is a true saviour of the recent trashy HK’s music industry
(喺部分人眼中)

祖兒出首高質歌
激死了琪粉同萬年hater
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

我都覺句英文好唔夾,無左句英文會好D
———————
好過flop gin 啲悶歌,比5分算啦 ...
我等我在 發表於 2024-4-30 12:19

謝謝嬅粉支持祖兒
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

呢種歌要vocal處理得好先好聽, 應該俾Ivana/泳兒/炎明熹之類嘅歌手唱

不過我估佢嚟緊會唱好多呢類歌, 把聲冇以前咁好唱唔到啲好高音激昂嘅K歌

同一個班底造出嚟,就突顯到唱功會點樣影響一首歌。melody平淡啲,但show到卷卷嘅歌藝真係好過阿嬋十皮 ...
~蛋撻~ 發表於 2024-4-30 14:54

我覺得首歌暴露咗容嘅問題, 唔夠感情同vocal處理唔細緻
佢係啱唱快歌同K歌

呢種歌要vocal處理得好先好聽, 應該俾Ivana/泳兒/炎明熹之類嘅歌手唱

不過我估佢嚟緊會唱好多呢類歌, 把聲 ...
hohoho 發表於 2024-4-30 17:41

係年紀問題啦。會覺得處理得唔細緻,主要都因為隻歌低key,要就番而家把聲,低key令本身層次多嘅位都疊埋曬一齊,變相實咗,老咗係難啲做到以前把聲仲有彈性嘅效果。但運用呢把老左又鞋左嘅聲,阿卷依然係高阿嬋幾皮。
FIGHT for 陳柏宇

笑死 悶過GIN LEE

原來都仲有咁多人喜歡祖兒
估唔到streaming成績幾好
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

笑死 悶過GIN LEE
henhenhen 發表於 2024-4-30 19:22

你終於承認覺得gin lee悶

live版先係正確嘅演繹,咬字冇咁實,流暢好多

可能太耐無新歌,大家對Joey期待好高,以為會出首東京2.0、心之科學2.0。
的確係比預計平淡左,Joey最擅長係商業K歌或者係動感快歌,依類細緻慢熱小品處理得一般。
最後一段Chorus建議節奏tone快1.25速,可以再肉緊d。(中後段有d悶)
但MV拍得幾好,加左分。

都咁多年,乜野風格都試過,現在回歸平淡小清新,感覺都唔錯。

比左3分

好难听啊 1分
Who's afraid of little old me? You should be!
隨便在世界到處也站立
寧願用一身筋骨作收納