返回列表 發帖
覺得89年梅姐好型知你要玩歌海, 就一年出兩隻
播到金,之後專登唔去攞

梅姐講過一個歌手全年的成績唔應該 ...
gordon0807 發表於 2022-8-11 17:19

又諗起14年 嬅嬸 3首歌女金
容姨6.5首歌女銀(當中有1首廣告歌、2.5首電影主題曲)
當年嘅薛薛同之之真係慘到無朋友

又可以討論吓叱咤大慘案
14年薛薛同13年Jay Fung 肯定有份
年年都有女歌手年尾被ban 到嘔返個三甲出嚟
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

播到金,之後專登唔去攞

梅姐講過一個歌手全年的成績唔應該 ...
gordon0807 發表於 2022-8-11 17:19

咁我迦咁重質不重量
好應該每年都女金
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

無計, 憶蓮當年係商台第一個愛將 (後來有 Faye, Fa, Joey & Kay).

1988年憶蓮轉會 (Sony -> 華納), 華納年 ...
boy4dudes 發表於 2022-8-11 17:04

播到金,之後專登唔去攞

梅姐講過一個歌手全年的成績唔應該用出幾多歌, 幾多碟去做比較

1988年雖然個年的確係SALLY 金,
銀係陳慧嫻都合理
但無理由梅姐銅都無, ...
gordon0807 發表於 2022-8-11 08:50
無計, 憶蓮當年係商台第一個愛將 (後來有 Faye, Fa, Joey & Kay).

1988年憶蓮轉會 (Sony -> 華納), 華納年尾幫佢谷 講多錯多 成為佢第二首三台冠軍歌 & 還有 兩台冠軍歌, 梅姐 was not their cup of tea

憶蓮 1988 to 1994 = 銅 銀 金 金 金 銀 銅 = a perfect run

未簽收呢首歌究竟係謝霆鋒唱好聽d定係安DEE自己唱返好聽d
聽左百9幾次都仲未分到邊個version正 d ...
Nicholas 發表於 2022-8-10 00:33

安仔好聽d

有指若歌星不出席頒奬禮,電視台或電台便不會播放其歌曲?阿梅認為,歌手同傳播媒介的關係屬互相利用,無可 ...
LoveMirkay520 發表於 2022-8-9 13:01

1988年雖然個年的確係SALLY 金,
銀係陳慧嫻都合理
但無理由梅姐銅都無,

蕭正楠接受訪問時,話自己鍾意「打街霸」電子遊戲,殊不知佢將「打街霸」讀成不雅詞語「打雞巴」,之後蕭正楠知道真正意思時,表現得好尷尬。
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

原來有 2021 MIRROR
boy4dudes 發表於 2022-8-8 18:27

最後幾秒終於有江畢生
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

得到“校长”赏识,想跟学友合作

李幸倪有一把好声音,在参加《中国好声音》时就得到导师周杰伦的称赞。“校长”谭咏麟更是对她青眼有加,继2017年合唱《型人道》之后,今年谭咏麟又指定要跟李幸倪合作,新歌将收录在谭咏麟的新专辑中。李幸倪坦言“能够被他赏识是一件很幸运的事”:“他是一个暖男,比如我跟他拍MV时,他会主动跟导演和工作人员说‘把她拍美一点就行,我没所谓的’。”

李幸倪透露,她还希望能跟方大同和张学友合作:“只要能合作就好,什么形式都行,做伴舞也行!”她在《中国好声音》中翻唱过多首张学友的歌:“很开心的是,原来他也有留意我。有一次我们碰面并打招呼,他对我说‘我记得你,你在节目中有唱过我的歌’。”

2019年訪問
原來ek無講大話
係佢自己好想同張生合作在先

鏡榜

亂了情人 考驗都好hit
kenneth 發表於 2022-8-10 00:40

咁唔爭在講埋 無話再講
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

Jade一出道就好多hit歌
werder21 發表於 2022-8-8 19:36

亂了情人 考驗都好hit

未簽收呢首歌究竟係謝霆鋒唱好聽d定係安DEE自己唱返好聽d
聽左百9幾次都仲未分到邊個version正 d
Nick's Music Selection 2024 (Week 23)
1. 靈魂有路 - 雷同二友  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 趁你旅行時搬走 - moon tang

有指若歌星不出席頒奬禮,電視台或電台便不會播放其歌曲?阿梅認為,歌手同傳播媒介的關係屬互相利用,無可能不支持頒奬禮而要受頒奬。而且,透過傳播媒介,亦是一種同歌迷拉近距離的方法。提及商台的「叱吒樂壇流行榜」之頒奬禮,她榜上無名,阿梅不欲提起此事,只透露日前接獲商業一台總經理俞琤的電話,向其解釋未有獲奬的理由,阿梅形容當時也只是「哦」了一聲便算數。
離不開 留不低

當年勁迷JADE 不過而家返轉頭睇返, 佢都只係得某類歌好拿手, 其他風格就普普通通 ...
klopp 發表於 2022-8-7 17:27

Jade一出道就好多hit歌

家下聽返原來連ego都好難聽
嗰一句插入Mr.e度似噪音
kenneth 發表於 2022-8-8 18:47
好有畫面, 不過現實應該係 Mr. E 插入XX度

家下聽返原來連ego都好難聽
嗰一句插入Mr.e度似噪音

原來仲可以咁比較整片個個真係有心
kennyjaijai 發表於 2022-8-8 18:02

LoveMirkay520 發表於 2022-7-24 17:42

原來仲可以咁比較整片個個真係有心

應該係你有心 手下敗將 特別鳴謝 優先訂座 我太強 特別鳴謝 放生 假使我漂亮

手下敗將當年NEWAY好HIT, ...
gordon0807 發表於 2022-7-22 16:59

當年勁迷JADE 不過而家返轉頭睇返, 佢都只係得某類歌好拿手, 其他風格就普普通通

林 苑 昨 日 強 調 和 側 田 沒 發 生 過 性 關 係 , 側 田 也 召 開 記 者 會 , 自 比 King Kong , 刀 槍 不 入 。

在壯大 在壯大

考古發現謝安琪人生三大夢想都未實現

離不開 留不低

應該係你有心 手下敗將 特別鳴謝 優先訂座 我太強 特別鳴謝 放生 假使我漂亮

手下敗將當年NEWAY好HIT, ...
gordon0807 發表於 2022-7-22 16:59

仲有冠軍合唱歌 拈花野草
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

優先訂座 我太強 特別鳴謝 假使我漂亮 放生

hit歌攻勢仲勁過16年Gin雙雙/月球/獨一無二 ...
John 發表於 2022-7-21 10:45

手下敗將當年NEWAY好HIT,每個女仔唱都係走音

可惜當年SAMMI, KELLY落返來, 千嬅,JOEY, GIGI已經有個底,鬥得好勁

03年真係勢不可擋 BMA做到同天后匹敵ge攻勢都好叻
ps Jade 3賣左50000隻
henry168 發表於 2022-7-21 10:33

優先訂座 我太強 特別鳴謝 假使我漂亮 放生

hit歌攻勢仲勁過16年Gin雙雙/月球/獨一無二

《Jade-3 關心…心妍》是香港女歌手關心妍的第三張錄音室專輯,於2003年4月16日由BMA唱片發行。專輯另於同 ...
John 發表於 2022-7-21 09:25

03年真係勢不可擋 BMA做到同天后匹敵ge攻勢都好叻
ps Jade 3賣左50000隻

《Jade-3 關心…心妍》是香港女歌手關心妍的第三張錄音室專輯,於2003年4月16日由BMA唱片發行。專輯另於同年6月20日發行名為「Jade Powerful Pack」的特別版。隨著得到2003年5月10日(第19週)903專業推介冠軍,《優先訂座》成為她目前唯一一支叱咤冠軍歌。

台灣第24屆金曲獎昨公布入圍名單,林憶蓮以六項提名領先,將與蔡依林爭奪多個大獎。而香港天后容祖兒則憑大製作《加大力度》角逐MV獎。
離不開 留不低

蓮粉好勁
當年emi零宣傳就夾錢登頭版
結果推到上報
LoveMirkay520 發表於 2022-7-16 22:11

自發應援始祖

之後千嬋unlimited好似都有自發應援

蓮粉好勁
當年emi零宣傳就夾錢登頭版
結果推到上報
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
離不開 留不低

香港商業電台踏入豬年有大動作!繼林海峰和葛民輝《軟硬天師》再現人氣急升,即獲寵幸節目加時外,森美小儀憑廣播劇《森之愛情》大受歡迎信心大增,計劃三管齊下進軍舞台劇、電影和電視劇。而《叱吒頒獎禮》進入20年,將會分作2場大搞,並擬邀鄭秀文、王菲、林憶蓮參與,但天王天后的排位,卻最令人傷腦筋。

商台一年一度的新春團拜2月26日由主席何驥、副主席俞琤、總經理陳靜嫻、助理總經理甘菁菁和助理總經理杜之克一眾管理層率領商台全體員工舉行,大派利是和小金豬,還請來多位小朋友扮可愛小豬,場面熱鬧。

適逢今年是叱吒踏入20週年,總經理陳靜嫻透露,除推出歷年頒獎禮上歌手的大喊大笑,以及搞笑場面輯錄成DVD外,頒獎禮亦將分成上下兩場,中午卒先在大球場舉行紀念音樂會,與大家重溫歷屆“我最喜愛”的經典歌曲,併計劃邀請鄭秀文、王菲、林憶蓮等殿堂級歌手參與,又直言若能成事,安排眾天王天后的排位和出場次序,將是整個音樂會最重要的一環。而今年3場的拉闊音樂會已誠邀孫燕姿於5月5日打響頭炮。
離不開 留不低

Vani:致一直捍衞及尊重新聞自由的人,「抬頭尚有天空敲不碎」。

姐姐

韓紅宣佈加盟香港的華星唱片轉戰香港樂壇,時隔六年再出新專輯,並表明會嘗試唱廣東歌。還說她會唱《浮誇》 ...
LoveMirkay520 發表於 2022-7-8 10:51

希望同許志安唱會過去的

愛一個人好幾個位都flat佢現場未必最好但係好少咁炒車
nicknicknick 發表於 2022-7-8 18:30

是是 平時佢算幾穩

韓紅宣佈加盟香港的華星唱片轉戰香港樂壇,時隔六年再出新專輯,並表明會嘗試唱廣東歌。還說她會唱《浮誇》 ...
LoveMirkay520 發表於 2022-7-8 10:51

我仲等緊佢橫掃各大頒獎禮最女
DM多仔多到覆唔哂

韓紅宣佈加盟香港的華星唱片轉戰香港樂壇,時隔六年再出新專輯,並表明會嘗試唱廣東歌。還說她會唱《浮誇》、《海闊天空》二首廣東歌曲。
離不開 留不低

【今晚直擊】話明是「十大中文金曲」,可是頒完給李幸倪(Jin Lee)和江海迦(Aga)主唱的《獨一無二》後,大會 ...
John 發表於 2022-7-7 07:15

Jin Lee

Kelly唱伶仃勁搶拍

極罕一刀兩斷live

【今晚直擊】話明是「十大中文金曲」,可是頒完給李幸倪(Jin Lee)和江海迦(Aga)主唱的《獨一無二》後,大會 ...
John 發表於 2022-7-7 07:15

喜歡JL
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

【今晚直擊】話明是「十大中文金曲」,可是頒完給李幸倪(Jin Lee)和江海迦(Aga)主唱的《獨一無二》後,大會玩「大台式驚喜」,頒第11首金曲獎給鄭欣宜的《女神》,以及第12首金曲獎給Dear Jane的《只知感覺失了蹤》,擺明分豬肉。

台灣鄉土劇竟然暗串祖祖
離不開 留不低

【引渡惡法】群星發聲悼墮樓死者 壽星容祖兒深夜難眠

繼6月9日103萬人上街反送中及連日在金鐘的示威後,行 ...
John 發表於 2022-6-16 04:45

心之科學出世了
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

幸語錄
Gin Lee:(迪迪)一日未上紅館一日都只係一個新人
kel_kelvin 發表於 2022-6-25 01:01

迦迦:一日未拎903女金一日都只係一個新人
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

AGA當自己每年仍是新人 聞慧嫻Gin Lee離巢感震驚
losyes 發表於 2022-6-26 17:21

新人唱功
今日喺街啲同鄉分分鐘都唱得好過佢
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

幸語錄
kel_kelvin 發表於 2022-6-25 01:01

AGA當自己每年仍是新人 聞慧嫻Gin Lee離巢感震驚
在這畢生不滅 無極的狀態

Gin Lee最近除了首次推出精選專輯《Prologue》,更值得喜悅的事她出道9年終於迎來人生第一次紅館個唱機會。 ...
GaracyTan 發表於 2022-6-25 00:56

又串珈珈

汪明荃沙灘跑步邊執垃圾 網民狂讚
2020年03月19日(四) 04:47   

藝人汪明荃(Liza)面對疫情都出心出力,繼之前搜購大批口罩來捐助醫護人員,家住西貢的她,就邊跑步、邊做「清潔阿姐」,相中的她一身運動裝束,現身沙灘自拍,相信是獨自一人趁周日出來到海邊吹吹風,她於社交網表示:「跑步、執垃圾。在沙灘遇到一班游泳教練教小朋友、玩得好開心!」

而Liza亦被一班游泳教練捕獲「集郵」,另外,更拍下大石上寫上「保持地方清潔、帶走垃圾」提醒前來的遊人不要做垃圾蟲,Liza亦身體力行,戴上藍色手套,手上拿着長鐵夾及背心袋,雖然拍不到整個「背心袋」,但都清楚見到已戴滿垃圾,相信是Liza邊行邊清理遭途人棄置的垃圾執拾起。不過,不少網友就替Liza叫危險,雖然身在郊外都應該戴口罩較安全。

————————

如像九十年代初
照片裏海灘的印象
DM多仔多到覆唔哂

一個歌手一日未上紅館一日都只係一個新人
GaracyTan 發表於 2022-6-25 00:56

幸語錄

Gin Lee最近除了首次推出精選專輯《Prologue》,更值得喜悅的事她出道9年終於迎來人生第一次紅館個唱機會。她坦言其實公司早已希望為她舉生「紅館個唱」,但奈何未能申請成功。「我諗打算開係推出《雙雙》呢首歌之後,因為當時外界對呢首歌嘅反應都幾好,除此之外收錄《雙雙》嘅大碟《beGin》(2016年4月推出)仲拎到我入行第一次金唱片。我當時就同自己講『原來我真係有咁多支持者,如果我開演唱會佢哋又會唔會嚟呢?』當時呢隻碟真係俾咗我好大信心我。而公司見到新碟有咁好成績就同我講『我哋入紙紅館㗎喇,不過幾時有期真係冇人會知。』由當時開始每個月入紙,入咗一年幾之後都冇消息,慢慢我已經將紅館夢擺埋一邊。」Gin Lee說。她續說:「要申請紅館真係好難,我承認開頭係有失望,但後來我就同自己講上天一定會喺最right time就會出現。依家回想起,我覺得今年開紅館係最適合嘅時機,如果早啲有呢個機會,我都未ready,我會怯。我感覺到我依家嘅狀態係最好,我已經好急不及待開騷。」

曾有網民認為一位歌手要稱得上「天后級」,有否開過紅館個唱是其中一步,對於這個說法,Gin Lee似乎也認同:「我都聽過有人咁形容我,我認為每個人嘅準則都唔同,有啲人到依家都仍然覺得我只係一個新人,因為佢哋覺得一個歌手一日未上紅館一日都只係一個新人。有啲人會覺得要去到天皇天后呢個級數,中間一定要完成幾個階段,而紅館係其中一個。我覺得呢個想法都啱數嘅,原因唔係開唔開紅館嘅問題,而係舞台嘅大細,個場可以容納幾多人,有幾多人真金白銀買飛認同你嘅問題。因為要有過萬人買飛黎撐你真係唔容易,所以我終於唔係一個新人。」