返回列表 發帖
不如你講下01年起無左劉德華有邊位拎十大歌曲仲好
Kaybb 發表於 2017-8-19 21:35

RTHK 十大
2001 嫌棄 - Gigi
2002 上一次流淚 - Sammi
2003 優先訂座 - Jade
2004 如無意外 - Hocc
2005 勞斯.萊斯 - Hocc
2006 給自己的情歌 - Gigi

男歌手  組合 好慘  回到過去 7頁 都冇咩點討論
只得女歌手熱烈討論eg 容祖兒 楊千嬅 陳慧琳  鄭 ...
SA弟林 發表於 2017-8-19 19:38

Twins一次叱咤十大都未拎過,堅係一大遺憾
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

簽名被屏蔽

自由行又係咁,不過自由行好點點但長信,我唱唱下都唔想唱落去,仲衰過a music ...
Kaybb 發表於 2017-8-19 21:50

自由行比較有故事性,好好多

簽名被屏蔽

自由行又係咁,不過自由行好點點但長信,我唱唱下都唔想唱落去,仲衰過a music ...
Kaybb 發表於 2017-8-19 21:50

我覺得《自由行》好好聽,loop左好耐

簽名被屏蔽

2001 嫌棄
2002 不歡而散/ 失戀王
2003 我太強/ 放生
2004 香港地/ 相依為命
2005 密雲 ...
l00540 發表於 2017-8-19 21:45

陳小春無攞過十大勁歌金曲同十大中文金曲係係遺憾,佢值得有一兩首金曲

04年亞太男一樣可以俾如果會缺席劉華,王菲都試過
Kaybb 發表於 2017-8-19 21:44

如果劉德華2002年已經退,點會2004年仲有獎?加上2004年勁歌已實行唔到無獎政策,同王菲唔同。

不如你講下01年起無左劉德華有邊位拎十大歌曲仲好01 gigi
02 twins
03 關心妍
04 fiona
05 側田
06  ...

2001 嫌棄
2002 不歡而散/ 失戀王
2003 我太強/ 放生
2004 香港地/ 相依為命
2005 密雲
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

長信都唔知邊個揀,無高低音點會好聽?
Kaybb 發表於 2017-8-19 21:40

應該paco想食sms個trend

簽名被屏蔽

咁2003同2004呢?
東亞集體杯葛港台係好後既事喇
Jacz 發表於 2017-8-19 21:03

2003同2004蛋記做野 chur chur chur 佐好多官台獎 (close to 22% of all possible awards). 東亞2004年7月才成立.

2003 - 金曲: 風箏與風, 十面埋伏, 我的驕傲; 歌手: Twins, 容祖兒, 陳奕迅; 新人: 吳浩康, 李逸朗, Boy'z; 國語歌曲: 兄妹; 銷量歌手: Twins, 容祖兒, 陳奕迅; 飛躍大獎: Twins; 全國最受歡迎組合: Twins; 全球華人至尊金曲: 我的驕傲; Total = 16 (out of 61 = 26%)

2004 (蛋記雪藏陳奕迅) - 金曲: 世上只有, 飲歌; 歌手: Twins, 容祖兒, 黃耀明 (陳奕迅's quota); 銷量歌手: Twins, 容祖兒; 全國最受歡迎歌手: 容祖兒; 全國最受歡迎組合: Twins; 最優秀流行女歌手: 容祖兒; Total = 10 (out of 58 = 17%)

簽名被屏蔽

不如你講下01年起無左劉德華有邊位拎十大歌曲仲好01 gigi
02 twins
03 關心妍
04 fiona
05 側田
06  ...

2004年劉德華係最男+亞太男,2004年克勤無可能會有兩個大獎,所以最男古巨基、亞太男李克勤係合理,而且克勤輩份高D,所以我覺得克勤會係亞太男

簽名被屏蔽

咁其實成隻Single叫做可以hit既都都烈女之嘛另一首算係easy listening d 既Single其實都好side cut
最 ...
Jacz 發表於 2017-8-19 20:34

Single好聽,但無點再唱過live。如果當年放first plug 就好
長信呢首歌根本唔應該揀入碟,太普通。

千嬅05年一走中女怨婦路線就flop了 :-(

簽名被屏蔽

如果劉德華2002年退,可以改變既真係好多,而且每年可以多一首金曲分俾後輩。
2002年,最男:李克勤、亞太 ...
1d14 發表於 2017-8-19 21:25

好心分手 02年嘅

其實容祖兒都會老,都會有唔再係流行歌手行列嘅一日。
不過我哋等呢日好似等得好耐,時間好漫長咁解。
希望今年佢就引退,佢啲歌路各方面已經令人好厭倦!

最男都係李克勤架啦
Kaybb 發表於 2017-8-19 21:16

如果劉德華2002年退,可以改變既真係好多,而且每年可以多一首金曲分俾後輩。
2002年,最男:李克勤、亞太男:周杰倫
2003年,最男:李克勤、亞太男:陳奕迅
2004年,最男:古巨基、亞太男:李克勤,呢年已經可以升克勤上神檯,等佢以後唔玩
2005年,最男/亞太男:李克勤/陳奕迅
2006年,最男:古巨基、亞太男:陳奕迅
係呢個情況下,陳奕迅同李克勤早在2005/2006年已經可以上神檯,樂壇就有可能令後輩如張敬軒更早攞大獎,天王天后更替會更快。

簽名被屏蔽

其實果時我唔係好理劉德華,
因為我都係理陳奕迅同古巨基
Kaybb 發表於 2017-8-19 21:12

劉德華的確令到好多歌手無左攞大獎既機會,如果佢2002年已經同三大天王一樣唔玩,2003-2006年呢四年有好多大獎可以讓俾後輩,隨時可以造就到多一代樂壇天王。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

From 2003 onward 應該係蛋記做野 chur chur chur 所以Fa冇大獎, 唔係Fa得罪佐邊個官台膠層.
2010年蛋記& ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 21:01

2010年港台做得唔夠盡,應該連最女都俾埋鄭秀文,讓個全國最佳女歌手俾美祖當安慰,等英皇唔好咁得戚。

From 2003 onward 應該係蛋記做野 chur chur chur 所以Fa冇大獎
, 唔係

Fa得罪佐邊個官台膠層.
2010年蛋記&東亞旗下歌手缺席官台頒獎禮, 但
係不同公司不同命.

蛋記萬年女金繼續有
大獎. 東亞/寰亞Fa自
從 2012年再
冇官台獎.

From 2010 to 2015 官台冠佐 Fa 十二首歌, 但
係年年一首十二大都冇,

其實真

係痴lun線
boy4dudes 發表於 2017-8-19 21:01

咁2003同2004呢?

東亞集體杯葛港台係好後既事喇

只得女歌手熱烈討論eg 容祖兒 楊千嬅 陳慧琳  鄭 ...
SA弟林 發表於 2017-8-19 19:38

我覺得認真要高度譴責關愛座始祖劉德華,唔單止年年霸著亞太男搞到周杰倫、陳奕迅呢D台灣金曲獎常客無多個大獎爭,仲要年年去埋港台同新城做大贏家,而家個個關愛座都係學劉德華。

好想知點解官台對佢咁差,係咪得罪佐邊個膠層
Jacz 發表於 2017-8-19 20:18

From 2003 onward 應該係蛋記做野 chur chur chur 所以Fa冇大獎, 唔係Fa得罪佐邊個官台膠層.
2010年蛋記&東亞旗下歌手缺席官台頒獎禮, 但係不同公司不同命. 蛋記萬年女金繼續有大獎. 東亞/寰亞Fa自從 2012年再冇官台獎.
From 2010 to 2015 官台冠佐 Fa 十二首歌, 但係年年一首十二大都冇, 其實真係痴lun線

咁當年大大個KELLY係度,一定唔會比JOEY, 佢當時未擔到個獎
最好係如下
男歌星 - 基仔
女歌星- JOEY
金- 希望
亞太女- KELLY
亞太男- 華仔

但KELLY要退返個廣告歌獎出來比其他人分
gordon0807 發表於 2017-8-19 20:50

當年最hit唔係 夕陽無限好 咩

金曲金: 夕陽無限好 > 烈女 = 無賴 ,先到希望囉

簽名被屏蔽

咁當年大大個KELLY係度,一定唔會比JOEY, 佢當時未擔到個獎
最好係如下
男歌星 - 基仔
女歌星- JOEY
...
gordon0807 發表於 2017-8-19 20:50

Eason 2005年點都值得攞最男嘛,我覺得Eason>克勤>古巨基

簽名被屏蔽

05金曲金就算唔係《無賴》,我覺得同公司Paco會爭俾《天才與白痴》都唔會俾《烈女》,楊千嬅2005個勢爭到903最女已經算係咁。

不過應係千FA無女歌星, 而又唔想千FA 霖裝???????其實以前劇集歌係好難拎獎,希望無可能架,14年希望就會

...
Kaybb 發表於 2017-8-19 20:48

霖裝我指金中金
但當年希望就真係全城都HIT,

其實tvb笨,俾最女丁太,斷容三届就得了,反正903都斷,亞太塞俾美祖,金,再唔係咪明日恩典金 ...
阿mark 發表於 2017-8-19 20:44

最好係如下
男歌星 - 基仔
女歌星- JOEY
金- 希望
亞太女- KELLY
亞太男- 華仔

但KELLY要退返個廣告歌獎出來比其他人分

簽名被屏蔽

當年PACO最勁係同時女方出烈女, 男方出無賴+上個時同啊SA齊, 勁有話題性

年尾TVB攪05新人哂冷SHOW ...
gordon0807 發表於 2017-8-19 20:39

其實tvb笨,俾最女丁太,斷容三届就得了,反正903都斷,亞太塞俾美祖,金曲金俾希望,再唔係咪明日恩典金曲金咯

但祖兒05年更承接唔到2004個勢,05年首首都難聽,咩天之抄女

烈女其實好值拎金曲金,烈女不怕死播得好勁, ...
Kaybb 發表於 2017-8-19 18:27

05年真係hocc打橫行, 當年由年頭hit到年尾,
你是八十年代, 化蝶, 禁色,
隻隻碟又賣得, 同幾個靚仔拍mv又有NOISE
唔明點解無女金
好彩06年有番, 唔係變左KAY 2.0

郎來了ok la, 烈女05年其實幾hit,唔會差得過希望
Kaybb 發表於 2017-8-19 19:49

當年PACO最勁係同時女方出烈女, 男方出無賴+上個時同啊SA齊, 勁有話題性

年尾TVB攪05新人哂冷SHOW都係搵佢兩個擔大期

夕陽無限好都係因為EASON兩年第一PLUG,

如果真係要計TVB, 其實係真係應該比希望
不過應係千FA無女歌星, 要比大獎金牌,而又唔想千FA 霖裝,所以比無賴

第1plug唔好聽但好熱播咯,郎來了都唔好聽,其實佢05派台就得烈女好聽,全年有奬都係靠烈女 ...
阿mark 發表於 2017-8-19 19:14

咁其實成隻Single叫做可以hit既都係都烈女之嘛另一首算係easy listening d 既Single其實都好side cut
最k個首已經係長信
只不過當年派歌可以派好d咁解

郎來了其實我幾鍾意,只不過當年既迴響冇咁大其實都算失望

得罪姣男李志剛卦差極都有2個豬肉獎,叫好過好多女歌手,但天后之中最差 ...
Kaybb 發表於 2017-8-19 20:28

唔L係掛

但係未攞過任何大獎喎

簽名被屏蔽

好彩當時最有影響力的台係商台同tvb新城同港台對千嬅最差,好彩呢兩個台的頒獎禮係無料到渣 ...
Kaybb 發表於 2017-8-19 18:34

好想知點解官台對佢咁差,係咪得罪佐邊個膠層

簽名被屏蔽

只得女歌手熱烈討論eg 容祖兒 楊千嬅 陳慧琳  鄭秀文

所有問題都係容祖兒而帶出 果然係CM真人氣天后  
nonkul

但祖兒05年更承接唔到2004個勢,05年首首都難聽,咩天之抄女

烈女其實好值拎金曲金,烈女不怕死播得好勁, ...
Kaybb 發表於 2017-8-19 18:27

第1plug唔好聽但好熱播咯,郎來了都唔好聽,其實佢05派台就得烈女好聽,全年有奬都係靠烈女

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽