返回列表 發帖
雖然側田2007年開始有flop既跡象,而且《男人ktv》同之前既歌比唔夠班+唔夠ap,但係最後都有驚無險攞走四台金曲,反而《電燈膽》慘被犧牲。
1d14 發表於 2017-8-19 01:12

Maybe only RTHK was daring enough to allow Stephy sing live 走音

細唱片公司有難度, the only 903 miracle was Juno's 2015 至尊碟 (him coming from a small record compa ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:57

Juno under 大寶Silly Thing
咁Silly Thing咪又係under佢地老豆
阿老豆係PCCW所以理論上係大公司

應該係新藝寶同金牌既碟,好多都有d係可以叫糊同爆紅既歌
就係個堆個令到佢更加入屋
去唱k又個個都點,係 ...
Jacz 發表於 2017-8-19 01:06

FANS睇完個封面都要蒙頭含淚買~~

雖然側田2007年開始有flop既跡象,而且《男人ktv》同之前既歌比唔夠班+唔夠ap,但係最後都有驚無險攞走四台 ...

電燈膽冇左903十大之餘仲要俾林狗抽走音水

雖然側田2007年開始有flop既跡象,而且《男人ktv》同之前既歌比唔夠班+唔夠ap,但係最後都有驚無險攞走四台 ...

港台肯比十大《電燈膽》、《年年》
係順應民意定同903唱反調?
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

其實千嬅05年承接唔到2004個勢,同single呢隻碟都好大關係.....大家點睇呢隻碟?

你同Jason囉
matthew1990 發表於 2017-8-19 01:12

你呢 同埋nicknicknick丫
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

雖然側田2007年開始有flop既跡象,而且《男人ktv》同之前既歌比唔夠班+唔夠ap,但係最後都有驚無險攞走四台金曲,反而《電燈膽》慘被犧牲。

變左嬋粉區 kay粉係咪已經脫離cm/去哂外語區
HOTMAN 發表於 2017-8-19 01:07

你同Jason囉
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

Silly thing 係唔係Juno哥哥大寶持有?
l00540 發表於 2017-8-19 01:01

係, 麥浚翹,乳名大寶,又稱阿寶TK氏,身兼香港多元化品牌Silly Thing及雜誌《Milk》、《Cream》、《Tea》及《Milk X》的創辦人。是香港著名的潮流領導之一。他的父親是香港富商麥紹棠,而弟弟則是歌手麥浚龍。麥浚翹曾開了《Overhead》時裝店,現於柴灣開設了Comme des Garcons guerrilla-store、Undercover及其創立品牌Silly Thing的商店。

2007-2016既最歌,《酷愛》、《囍帖街》、《陀飛輪》同《任我行》呢四首明顯高班好多,其他幾首完全唔同層 ...
1d14 發表於 2017-8-19 01:05

明顯只係得 《囍帖街》可以勝出

2007-2016既最歌,《酷愛》、《囍帖街》、《陀飛輪》同《任我行》呢四首明顯高班好多,其他幾首完全唔同層 ...
1d14 發表於 2017-8-19 01:05

這幾年雷霆樂壇班霸應該係球記

變左嬋粉區 kay粉係咪已經脫離cm/去哂外語區
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

其實數埋都係得MIRIAM同MUSIC BOX, 再加埋M VS M上半場叫商業化同大眾化~
之後都冇咩邊隻啦~~

BTW~楊小姐 ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:47

應該係新藝寶同金牌既碟,好多都有d係可以叫糊同爆紅既歌
就係個堆個令到佢更加入屋
去唱k又個個都點,係街又成日都聽到

記得好似隻碟出完,有fans攞俾佢簽名,佢唔信隻碟係自己既

2007-2016既最歌,《酷愛》、《囍帖街》、《陀飛輪》同《任我行》呢四首明顯高班好多,其他幾首完全唔同層次,我最鍾意《酷愛》。

細唱片公司有難度, the only 903 miracle was Juno's 2015 至尊碟 (him coming from a small record compa ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:57

Silly thing 係唔係Juno哥哥大寶持有?

話時話十年前有
叱咤樂壇我最最最最最最最最最最喜愛的歌曲大獎
今年會唔會有
叱咤樂壇我最最最最最最最最 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:46

酷愛
囍帖街
如果我是陳奕迅
陀飛輪
那些年
年少無知
任我行
撐起雨傘
原來他不夠愛我
女神

呢10首揀一首都幾易揀~

唔係佢既話   果年除左女金....分分鐘有機爭埋至尊碟?
派歌派好D已經差好遠 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:51

細唱片公司有難度, the only 903 miracle was Juno's 2015 至尊碟 (him coming from a small record company called "Silly Thing").

派歌派好D已經差好遠 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:51

唔係佢既話, 應該仲係UMG萬年女銀~
BYEBYE美霏豬LIN啦~

They didn't ban 汽水樽裡的咖啡 (maybe they didn't get the hidden meaning?)

Of course 禁色 was ban ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:47

所以YY嘅自己歌咁多年都拎唔倒港台十大

好似有首剩下光年

其實當年新藝寶唔係正東旗下咩???~
大把人都係多謝英皇而唔講Music plus啦~~

當年真係盛世到一間唱片公 ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:49

1998年環球唱片收購寶麗金唱片後,正東成為環球旗下公司,和新藝寶唱片上華唱片為兄弟公司。2003年環球唱片總公司正式把所有香港的公司合併,正東變成香港環球旗下的品牌。

係衰在夏森美既出現~~
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:34

派歌派好D已經差好遠

Paco個樣好正東
electric 發表於 2017-8-18 22:33

其實當年新藝寶唔係正東旗下咩???~
大把人都係多謝英皇而唔講Music plus啦~~

當年真係盛世到一間唱片公司都要開N個LABEL~

前港台梁姓DJ爆:
- 意識不良作品不可熱播,包括:古惑仔系列 etc.

可能因為類似原因,所以掉走《離家出 ...
l00540 發表於 2017-8-19 00:37

They didn't ban 汽水樽裡的咖啡 (maybe they didn't get the hidden meaning?)

Of course 禁色 was banned!!

01年過檔之後爆紅係因為出佐Miriam,D音樂作品愈黎愈商業化同大眾化
華星年代既楊千嬅係好重indie味的

Ka ...
Jacz 發表於 2017-8-18 22:22

其實數埋都係得MIRIAM同MUSIC BOX, 再加埋M VS M上半場叫商業化同大眾化~
之後都冇咩邊隻啦~~

BTW~楊小姐最唔商業化同大眾化既應該係09年既原來過得很快樂~
呢隻碟應該FANS聽完都會流馬尿~

話時話十年前有
叱咤樂壇我最最最最最最最最最最喜愛的歌曲大獎
今年會唔會有
叱咤樂壇我最最最最最最最最最最最最最最最最最最最最喜愛的歌曲大獎

2010年居然俾番美祖最女,真係無眼睇
Kaybb 發表於 2017-8-18 22:09

四大都唔黎仲可以比邊個~

仲記得每一個明天今日已經7周冠
GIGI唔知邊首20>1
D歌連冠媲美CM榜~
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:28

我記得出走地平線 3>1>17/18

楊美琪嘅tag係地平線有高有低
查實係轉左plug

20>1 唔記得邊首

有無得睇番07年in control 拎大碟獎

美霏係咪唯一一個拎過幾次新人獎既女歌手??
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:24
蔡一傑:

草蜢 (1988 - 903 silver, RTHK gold, TVB)
蔡一傑 (2003 - 903 Bronze)
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:31

蔡一傑 = 女歌手

我地大家之後撈月亮已經O咀~FANS都咁話, 你話當年PLUG一葉舟十大就話者~
呢首都十大唔通同CM個潮文有關??? ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:32

撈月亮十大算係好
好過我來自火星十大, 楊千嬅女銅

王菀之當年女銅對佢意義好重大
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

2007酷愛
CITP
花落誰家
愛回家
木紋
前程錦繡
愛一個上一課
逼得太緊
男人KTV
東京鐵塔下gulugulu
0 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:29

我同你調轉
我鍾意東京鐵塔下, 903目標聽眾應該都會buy呢類
男人KTV極度唔ok
逼得太緊都唔鍾意, 不過最少坊間hit, 算數
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

艷光四射 & 梁祝下世傳奇 真係好正, Hocc 2005 RTHK 冇十大 得 優秀流行歌手大獎 & 全年最佳進步獎 was s ...
boy4dudes 發表於 2017-8-19 00:25

前港台梁姓DJ爆:
- 意識不良作品不可熱播,包括:古惑仔系列 etc.

可能因為類似原因,所以掉走《離家出走》、《勞斯萊斯》個十大

另,如無記錯,Freeze亦因類似原因被ban

14年kay衰在派歌太亂
abcxyz302006 發表於 2017-8-18 16:34

係衰在夏森美既出現~~

06年千嬅真慘慘豬,作為天后tvb陪坐食白果,歷屆有無天王天后係tvb有出席而食白果? ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 16:30

06年唔係一早預左咩~
係冇諗過PACO可以連滾都唔爭, 當為梁炳都好呀

2007酷愛
CITP
花落誰家
愛回家
木紋
前程錦繡
愛一個上一課
逼得太緊
男人KTV
0 ...
abcxyz302006 發表於 2017-8-19 00:29

我地大家之後撈月亮已經O咀~FANS都咁話, 你話當年PLUG一葉舟十大就話者~
呢首都十大唔通同CM個潮文有關???

之後舉高隻手再ABC就真係.....呆晒~

仲有跑步機上之後係下次再見~真係懷疑而家仲有冇人記得第一句係咩歌詞~

kenny1102 發表於 2017-8-19 00:24

蔡一傑:

草蜢 (1988 - 903 silver, RTHK gold, TVB)
蔡一傑 (2003 - 903 Bronze)

話時話903愛將
00年之前王菲
00-04年千嬅
05-06年hocc
07-現在容祖兒
其實如果祖兒無調位,係咪07年祖兒先可 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 16:24

07年之後係因為舊愛開始淡出, 新愛又咪成氣候先叫真捧祖者~

兩個人的幸運 差十大底線幾多?
l00540 發表於 2017-8-19 00:28

兩個人的幸運係 204

都好過ABC係我係我個年.....D十大(尤其後面位置)都聽到O晒~
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:22

2007酷愛
CITP
花落誰家
愛回家
木紋
前程錦繡
愛一個上一課
逼得太緊
男人KTV
07最多淨係第10出事

但08....
叱咤樂壇至尊歌曲大獎[編輯]專業推介.叱咤十大[編輯]
排名歌曲主唱作曲填詞編曲監製
第二位Love Song方大同方大同方大同方大同Edward Chan、Charles Lee、方大同
第三位下次再見古巨基楊鎮邦林 夕雷頌德雷頌德
第四位跑步機上容祖兒王雙駿黃偉文王雙駿王雙駿
第五位櫻花樹下張敬軒伍卓賢林若寧劉志遠單立文C.Y. KongDavy Chan、Stanley Leung
第六位ABCMC JinKevin Nishimura、
James Roh、
Jae Choung、
Allen Sung、
Stefon Taylor
MC JinKevin Nishimura、
James Roh、
Jae Choung
Kevin Nishimura、James Roh、Jae Choung
第七位路...一直都在陳奕迅Adrian Fu吳向飛周國儀Jim Lee
第八位舉高隻手農 夫DJ Tommy農 夫DJ Tommy、咖啡因公園DJ Tommy
第九位撈月亮的人楊千嬅陳台證林若寧陳台證陳台證
第十位我哋大家林海峰王雙駿林海峰王雙駿何秉舜林海峰

00年歌海又點會唔夠AP 呀~上榜歌曲:最後的歌、私奔、木偶奇遇記、可人兒、放煙花、內有惡女、Namasgar你 ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:25

嗰年老母最高峰

戀愛情色 假天真 花花宇宙 失憶周末 take my hand 我不夠愛你 星期五檔案 大日子
另加冇plug 既薰衣草 本身係好難輸
都係歌海之餘仲要紅人瑞好多
始終人瑞真正上位係02 年
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

有無人記得2005之前有雷霆歌曲播放指數,果陣覺得呢個榜最fair
sunny 發表於 2017-8-18 12:33

仲記得每一個明天今日已經7周冠
GIGI唔知邊首20>1
D歌連冠媲美CM榜~

02年
楊千嬅 172
燕尾蝶 172

03年十大底線
10 龍爭虎鬥  218
10 我不會唱歌 218
12 飛女正傳 216 ...
Jacz 發表於 2017-8-19 00:18

兩個人的幸運 差十大底線幾多?

當年得生力軍組合銀
輸左比F.I.R.
hehehaha 發表於 2017-8-18 11:48

當年FIR又真係好紅, 可借之後唔知咩事收經收得好快~~

2000年果陣有傳千嬅唔夠ap拎女金, 有冇知哩個傳聞真定假
仲有到而家都唔係好明, 點解美千2000年可以 ...
Kyle_ 發表於 2017-8-18 11:46

00年歌海又點會唔夠AP 呀~上榜歌曲:最後的歌、私奔、木偶奇遇記、可人兒、放煙花、內有惡女、Namasgar你好嗎、如果東京不快樂、少女的祈禱
都夠播到瀨屎啦~~~

睇下何韻詩贏佢起碼2047條街: 如無意外, 你是八十年代, 明目張膽, 化蝶, 勞斯萊斯, 汽水樽裡的咖啡, 圓滿
根本由年頭去到勞斯萊斯連續5首都叫好叫座
John 發表於 2017-8-19 00:15

艷光四射 & 梁祝下世傳奇 真係好正, Hocc 2005 RTHK 冇十大 得 優秀流行歌手大獎 & 全年最佳進步獎 was such as insult

我覺得04年Ping Pung就已經要拎組合金
hehehaha 發表於 2017-8-18 11:21

2002年千嬅點會唔紅呀~M VS M上半場第一日出MK就即時炒到二百幾蚊一隻啵~
雖然第二日已經回到$98~~

幾 ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:07

當年好似係賣四白金

但係宜家又炒到好貴

05年容小姐d上榜歌全部都咁難聽
有金獎已經全場噓爆
仲比多個十大商台第二朝比人拆左都似

05年容祖 ...
John 發表於 2017-8-19 00:15

HOCC都話06年可以拎番
其他女歌手一路都俾容小姐搶獎

08年KAY輸得最唔抵

02年
楊千嬅 172
燕尾蝶 172

03年十大底線
10 龍爭虎鬥  218
10 我不會唱歌 218
12 飛女正傳 216 ...
Jacz 發表於 2017-8-19 00:18

睇返
原來笑中有淚係 165
始終一天 169

連很想當媽媽都168