返回列表 發帖
最大問題係份九唔搭八嘅詞
冇意思+空洞得嚟有啲位填得好奇怪
例如無人知~但我願~~意
”願意”明明melody上係分開,但詞又夾硬分拆一個詞語

而家ILUB播先第一次聽
三個字 : 好難聽

衝入黎俾1分

聽聽下又覺得唔錯喎
都話慢熱
5分
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 23
1. 慢性分手 2. 隔牆有耳 3. 討好式戀愛

播耐咗反而覺得前段好聽過後段
希望播多10個月會變成我嘅song of the year

點解拖咁耐都唔出
Garfield 發表於 2019-2-11 17:28

我諗一個月後製差唔多, 應該就嚟出

上個月已經搵咗比爾賈拍mv
721AXA 發表於 2019-2-9 15:13

點解拖咁耐都唔出

編曲係咪參考動畫純音樂

好想比呢隻十大

flop 到咁,佢仲拍唔拍 mv
just11256 發表於 2019-2-9 14:20

上個月已經搵咗比爾賈拍mv

個曲同首歌格格不入

我會諗起佢做嗰套幻樂之城
就算畫面幾華麗都好內容老土就係老土
曲同詞都已經咁想用個編想救結果變奇奇 ...
Frankiekiekie 發表於 2019-1-31 22:31

講起幻樂之城,你唔覺嗰故仔d觀點同佢專輯嘅一d歌或者平時訪問都幾一致,一個有過男女朋友嘅人觀點老土唔得去邊,雖然,我覺得故仔呈現方式導演可以做得更好,至於劇情內容,某d hit爆嘅劇集電影故事線其實非常老土,但係人哋包裝、表達方式好不過,佢唔唱歌嘅時候演技真心麻麻,用國語就更加唔掂,所以我一直覺得途徑北海道微電影演得比霧裡看花微電影好,雖然兩個差唔多時間拍。
一種永遠嘅詞我ok,曲同編曲最初我唔習慣,但係習慣之後就更加鐘意詞同埋祖唱、處理首歌嘅方式

flop 到咁,佢仲拍唔拍 mv

第一次聽整首都怪怪地,第二次聽又ok下喔,之後一直loop竟然無咗最初怪怪嘅感覺,仲非常鐘意添,個人認為比心之科學好

一貫風格
hosteve 發表於 2019-2-6 21:44

唔係一貫
但絕對係New Try Good Try

越聽越好聽song of the year
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

一貫風格

唔明大家點解話難聽
如果心之科學都算祖祖嘅song of the year
咁呢隻我諗至少都應該係祖祖平均水準wor{:1_8 ...
JayantL 發表於 2019-2-2 22:22

真係唔差
聽得出好用心唱
支持呢一首歌

冇乜記得的點

個曲麻麻
太平公主

唔明大家點解話難聽
如果心之科學都算祖祖嘅song of the year
咁呢隻我諗至少都應該係祖祖平均水準wor
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

CM真係好多偽早粉, 係度亂投1分

聽左一次
個曲同唱完全唔夾既
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

首歌真心中間有D位係唱得有D怪,但總括黎講都好聽

Great production, the song itself had potential but didn't end up going anywhere...

隻歌唔似中文歌
John 發表於 2019-2-1 00:19

所以好正

有一種永遠
就係CM人永遠停留係一式一樣既廣東流行曲
另類少少都話難聽
好欣賞祖兒唔食老本試新野試新班底
唱足廿年都仲咁有貨

隻歌唔似中文歌
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

話晒都係入行廿週年頭炮
點解早早會接受到搵啲(得罪講句)二三線嘅曲詞人幫佢整隻咁嘅歌 ...
hlyung 發表於 2019-1-31 22:52

個婆娘要新嘗試嘛

我覺得有
好難聽就係個記憶點
JasOh103 發表於 2019-1-31 13:57

Why so mean

話晒都係入行廿週年頭炮
點解早早會接受到搵啲(得罪講句)二三線嘅曲詞人幫佢整隻咁嘅歌

總好過年尾派 樂觀式咁播
timc524 發表於 2019-1-31 22:03

起碼可以ban

有一種永遠叫一種永遠
愛祖
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 23
1. 慢性分手 2. 隔牆有耳 3. 討好式戀愛

前段都無乜野
音樂突然變大聲果度嚇親
以為睇緊我是歌手咁
masterdragon 發表於 2019-1-30 00:09

我會諗起佢做嗰套幻樂之城
就算畫面幾華麗都好內容老土就係老土
曲同詞都已經咁想用個編想救結果變奇奇怪怪
個Cover啲色同淘寶啲相一樣咁款
成件事眼高手低

首歌真係好悶。
1分聽左1,2次都冇興趣再聽
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

希望祖兒繼續玩post-rock
不過要玩就跟足人8分鐘10分鐘咁一首
然後整隻'Allelujah! Don't Bend! Ascend ...
bagfgfcde 發表於 2019-1-31 22:02

咁隻碟飛走一種永遠先

年頭派埋d rubbish!
henhenhen 發表於 2019-1-31 21:58

總好過年尾派 樂觀式咁播

CM人真係唔識音樂
mute左把人聲
外國大把band玩呢d編曲
Post-Rock band如Mono, Sigur Ros, Mogwai ...
hehehaha 發表於 2019-1-30 22:23

希望祖兒繼續玩post-rock
不過要玩就跟足人8分鐘10分鐘咁一首
然後整隻'Allelujah! Don't Bend! Ascend!級數既神專出黎

年頭派埋d rubbish!

其實幾好聽, 好鍾意後面無啦啦爆上去個part
不過以唱左20年黎講交d咁既貨就真係...

祖粉都要比一分,亦都準備想脫粉,
唱到好難頂,詞又唔知想點,
編曲無端端加快又係奇怪,
張水母天后既圖 ...
stephybest 發表於 2019-1-30 18:13

Ig等你留言!!!!

無錯,其實編曲反而有驚喜
kho3017 發表於 2019-1-31 16:21

呢首好明顯為演唱會而做
舞台感好強
好正

呢首好過心之科學
失戀事小
夢想同人生先係最重要
多謝祖兒
一首又一首搵到人生答案嘅song of the year

因為呢首歌係melody同lyrics出事 編曲都救唔番
cathay1996 發表於 2019-1-31 02:27

無錯,其實編曲反而有驚喜

個編真係救?
Frankiekiekie 發表於 2019-1-31 13:53

後段rock唔錯架喎
但前段好老土
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

希望Opening 唱一次
Encore唱多次
nicknicknick 發表於 2019-1-31 13:58

希望中間再唱多一兩次

冇乜記憶點
mamakin 發表於 2019-1-31 03:11

我覺得有
好難聽就係個記憶點
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

cathay1996 發表於 2019-1-31 02:27

個編真係救?

祖粉都要比一分,亦都準備想脫粉,
唱到好難頂,詞又唔知想點,
編曲無端端加快又係奇怪,
張水母天后既圖 ...
stephybest 發表於 2019-1-30 18:13

唉再見了祖粉

唔怪得作曲果個要轉行
希望填詞果個都可以轉埋
cathay1996 發表於 2019-1-30 16:10

唔好咁講,林欣彤首〈樹藤〉填得好好不過祖祖成日收到D垃圾詞,肥y又係咁,好詞比哂其他人垃圾詞塞哂比祖祖

好好聽
希望係演唱會opening / ending song

冇乜記憶點

CM人真係唔識音樂
mute左把人聲
外國大把band玩呢d編曲
Post-Rock band如Mono, Sigur Ros, Mogwai ...
hehehaha 發表於 2019-1-30 22:23

2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!