返回列表 發帖

慢性分手 - 雲浩影

單選投票, 共有 76 人參與投票
65.79% (50)
5.26% (4)
13.16% (10)
5.26% (4)
10.53% (8)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 08/04/2024

曲:吳林峰
詞:小克
編:Justin Yau
監:王雙駿

如何才是好 不知道
最理想終點 走不到
怎麼衝出樽頸 無辦法 去商討
來逃避下去 驚恐正在蔓延
比失戀苦惱
進退也都失據 在虛耗

是軟暴力 沉默裡響起警報
誰也不想這段愛
跌入這狀態 不知所措

未算十分好
未算十分差
情在時光裡淡化
無任何爭吵
無任何溫差
不進不退坐於梳化
未決定分手
便注定牽掛
二人若沉澱到
分割不了才是可怕
這般相對幸福嗎
為愛情堅守
誰共誰都這樣嗎

是軟暴力 沉默裡響起警報
如炸彈裝嵌在信任裡
指針經已倒數
長年默契中 怎麼敢推倒
錯在兩者太過熟悉的光譜
不想以勒索來為情 輸賭

未算十分好
未算十分差
情在時光裡淡化
無任何爭吵
無任何溫差
不進不退坐於梳化
未決定分手
便注定牽掛
二人若沉澱到
分割不了才是最真的虛假
醞釀某天 更可怕的轟炸
Ha Woo Ha Woo

躲於這種冷漠背後
最恐怖處是我跟你
沒正視各自情緒
讓情路如泥巴
於這都市仍舊往上爬

未算十分好
未算十分差
情在時光裡腐化
無任何驚喜
無任何色差
一切仿似緣盡
卻問句在這當下
可不可 被大時代馴服到
相處一世 延續優雅
死灰總有著火花 Woo
誰共誰堅守
為愛情都這樣嗎
如未能廝守
讓愛情千變萬化
Nick's Music Selection 2024 (Week 23)
1. 靈魂有路 - 雷同二友  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 趁你旅行時搬走 - moon tang

嘩咁快有 1 分
Nick's Music Selection 2024 (Week 23)
1. 靈魂有路 - 雷同二友  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 趁你旅行時搬走 - moon tang

雲E 又一首好痛嘅歌
後面可摸耳做返輕鬆啲嘅歌?

嘩咁快有 1 分
Nicholas 發表於 2024-4-9 23:29

相反回憶100個人投都無1分

可能覺得又係呢種歌掛~~ 不過呢首都係好聽的
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

未算十分好
未算十分差

好洗腦 5分
就算係呢種歌又點 Shiga以前又咪咁
轉型d歌多年後完全查無此歌
>3<

個時雲姨分手
失戀時期錄嘅,咁都比一分唔係掛?
再將我相信的如煙火般綻放

雖然都係嗰類歌
但呢首個melody幾好聽
Week 23
冠軍歌:雷同二友 - 靈魂有路

雲姨又真係好靚女

對首歌既comment exactly係:
未算十分好
未算十分差

一般般啦,上一首正啲

如果用呢首接回憶半分鐘
力度真係細咗喲
4分先

未算十分好
未算十分差

好洗腦 5分
就算係呢種歌又點 Shiga以前又咪咁
轉型d歌多年後完全查無此歌 ...
janickfu 發表於 2024-4-10 10:13

呢句真係好洗腦
的確會諗起 哪一個比你好 比你差 緊要嗎
但人地既旋律K/順過悶林峰好多

都loop得過既,最後一句「如未能廝守 讓愛情千變萬化」好有feel
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

好彩寰亞都唔係話特別大推佢,同埋每個團隊都有啲唔同要求
起碼到依家都唔會好覺佢慘情4連好悶
不過3rd Plug搵人作完首麵包歌先

林峰今次都係最尾先嚟了
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

個intro次次聽都諗起Look into my eyes

是軟暴力  成日聽左做SYMBOLIC
個曲都有少少唔順

依個班底仲以為會有類似jer早期啲歌嘅質素
結果只係未算十分好,未算十分差
將自己本來有嘅氣質變得更加平庸
換黎更高嘅傳唱度

5分係俾個MV的 劉俊謙好靚仔 雲B喊到我心都痛 同埋好靚好有氣質
曲黎講 「未算十分好 未算十分差」呢D無必要真假音轉換(勉強叫左令chorus catchy左?)
真係好考Cloud live功力 不過跟據往績 佢多數都炒

詞 「不進不退坐於梳化」係jm9? 好突兀
個MV用梳化 都唔洗專登寫落去吧「愛情堅守」「愛情千變萬化」都唔啱音 邊間教會?

唱有少少失望 聲音處理好粗糙
把聲好濛 無左平時好bright voice嘅感覺
真假音轉換好一般 「往上爬」正程係亂黎 就咁爆上去

整體同回憶半分鐘對比差好遠

5分係俾個MV的 劉俊謙好靚仔 雲B喊到我心都痛 同埋好靚好有氣質
曲黎講 「未算十分好 未算十分差」呢D無必 ...
ahshunlee 發表於 2024-4-11 20:17

我都覺得佢vocal take得有啲差
不過聽過呢首live都ok嘅
Week 23
冠軍歌:雷同二友 - 靈魂有路

我都覺得佢vocal take得有啲差
不過聽過呢首live都ok嘅
Daabinlo 發表於 2024-4-11 20:49

Cloud vocal有啲似霏霏

痴線㗎 MV裡面喊得勁靚
睇見都心痛 轉投5分
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

我就覺得呢首曲底有d 似ada
47. Bring Him Home
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

聽嘅時候諗起李性與任性之間
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

對我嚟講, 今年兩首都好入腦
Orangeti

好虐心

反而覺得呢首個唱腔刻意成熟咗

Ok 嘅,但好似無乜突破咁
Music Treasure Chart Week 22: 慢性分手 | Thank You Postman | 年輪海

Cloud唱歌真係好好聽

呢首幾好聽啊,反而唔太get到回憶半分鐘

覺唔覺雲啲歌越出越冇character

反而覺得佢今年啲歌幾好聽
前兩年除咗氣流 其他嗰啲真係聽完就算
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

聽聽下忽然諗起以前依個路線係HANA嘅
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城