返回列表 發帖

插班生甲的後畢業生活真係好正

阿SA監製 兩首 最好聽 慢歌
忠粉 歌詞幾感動下
nonkul

肥Y填詞maybe this is love都唔做主打 會唔會俾人寫入小氣薄
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

祖兒得一句

肥Y填詞maybe this is love都唔做主打 會唔會俾人寫入小氣薄
fifty1205 發表於 2024-1-19 00:24

仲要AGA作曲

夢想與夢 歌名 歌詞 MV 全部一塌糊塗
炒冷飯都炒得衰過人
係全碟+全系列最差
下一站天后->天后站出發
戀愛大過天->大過天
女校男生->插班生甲的後畢業生活
風箏與風->夢想與夢(狗屁不通 廿頭唱下一站天后就夢想姐 而家四章嘢究竟唱咩夢想)
同前三首擺埋一齊都影衰前三首

插班生甲好聽到癲,聽到喊曬 (但無啦啦笑美美伏匿匿好噴)

夢想與夢 歌名 歌詞 MV 全部一塌糊塗
炒冷飯都炒得衰過人
係全碟+全系列最差
下一站天后->天后站出發
戀愛 ...
bowbowbow 發表於 2024-1-19 00:48

夢想與夢曲式好old school 把聲又電音 真係搞唔掂
唔知點解整首咁鬼老土嘅嘢 仲要係小克填詞
肥婆馬上收皮

插班生甲同忠粉都好正
但好似又係 Tune 到過晒火?

入埋小小女人做bonus會開心啲
點可以一首56x都冇架
陳蕾冚家死

究竟小小女人差啲定夢想與夢差啲

jeffrey:) 發表於 2024-1-19 01:12

咁小小女人肯定係22年入面最衰
肥婆馬上收皮

咁小小女人肯定係22年入面最衰
fifty1205 發表於 2024-1-19 01:13

認同
小小女人 = Career Worst

我覺得小小女人係孭唔起廿周年主題曲+電音
首歌本身唔算好噴喎
夢想與夢就

呢幾隻新歌都好悶冇咩記憶點(唔計洗腦雙喜樓)又唔似以前嗰啲咁K歌feel
「微笑之中 接受還未有 答案。」

插班生甲全碟最正,韻腳仲要食翻女校男生個ei音同aa音

夢想與夢其實都唔算咁差,係個MV唔夾歌詞,歌詞又唔夾個編曲咁啫

插班生甲的後畢業生活 加咗下一天站天后伴奏 一小段
夢想與夢 祖兒唱既係 我的驕傲 歌詞
I'm proud to fly up high
nonkul

我覺得小小女人係孭唔起廿周年主題曲+電音
首歌本身唔算好噴喎
夢想與夢就 ...
bowbowbow 發表於 2024-1-19 01:27

小小女人既死因唔係因為 Tune 到 Over 晒咩?

FY5856 發表於 2024-1-19 08:59

個歌名好核突

插班生甲全碟最正,韻腳仲要食翻女校男生個ei音同aa音

夢想與夢其實都唔算咁差,係個MV唔夾歌詞 ...
WIL-HIN 發表於 2024-1-19 08:29

好心rap嗰啲就ft.mc jin啦
btw 雙喜樓先係最正

阿Sa 把聲變左好多
插班生甲係青春嘅回憶
Fans 一定受

jeffrey:) 發表於 2024-1-19 01:12

夢夢sa自己rap完同唱嗰段疊聲都有

阿Sa 把聲變左好多
插班生甲係青春嘅回憶
Fans 一定受
qwerzx 發表於 2024-1-19 09:09

以為男仔先會變聲

aga寫俾twins仲快過寫俾joey
Week53
1. 陳宗澤 - 滴滴金 2. 陳蕾/岑寧兒 - 言之無物 3. 林家謙 - 記得 4. 雷同二友 - 讓時間變慢 5. 馮允謙 - Me and the Moon

呢幾隻新歌都好悶冇咩記憶點(唔計洗腦雙喜樓)又唔似以前嗰啲咁K歌feel
misterben111 發表於 2024-1-19 01:54

twins好多side都係咁

FY5856 發表於 2024-1-19 08:59

當時把聲根本唔掂(宜家算好翻少少),仲要chur到咁高音,Hold都Hold唔住
為咗補救over tune到電音,成件事好災難

今次成隻碟D歌key都降咗D,聽起身舒服好多

我估演唱會都會降key嚟唱

演唱會一定要唱插班生 喊死

SPNicole 發表於 2024-1-19 09:49

五首都會唱啦 有成十四場咁多
一晚唱一首都重有九場剩

SPNicole 發表於 2024-1-19 09:49

真 我第一個爆喊 驚嚇親陪我去睇d frd

插班生甲 好岩佢地wo..

阿Sa應該仲摸索緊d位,成隻碟就住就住咁唱...
阿gil 柔得好岩佢唱 d歌

夢想與夢又kam又老土 其餘歌又悶, 點解英皇咁多資源都會揀d咁嘅質素嘅歌

Diu係咪已經派咗夢想與夢

點解成只碟首首歌都咁AI???笑死
真係第1首派雙囍樓係正確,其他歌真係好悶
特別佢地宜家D發音真係一言難盡

有冇poster送想貼出嚟
陳蕾冚家死

其實我覺我今次都算無autotune得咁明顯
多數56X做既歌最覺耳

夢想與夢 做second plug真係搞唔掂
賣情懷同彩蛋 其實插班生甲會岩好多
夢想與夢個曲風同份詞同風箏與風零關係 只係歌名格式同MV叫夾硬有少少
MAY BE THIS IS LOVE 就哂左AGA同WYMAN
忠粉同當年留言牆一樣都係FANS歌 我覺得當小品唔plug 都合理
雙喜》插班生》MAY BE THIS IS LOVE》忠粉/夢想與夢

其實都做左咁多歌點解唔plug 哂佢⋯ 插班生同MAY BE THIS IS LOVE我覺得未必會被ban哂

aga寫俾twins仲快過寫俾joey
yinjai 發表於 2024-1-19 09:19

應該係寫俾祖兒先的,我覺得哩首係祖兒揀完之後彈俾孖女,參考返06年的范曉萱寫的《黑盒子》和2013年藝深的《花生騷》《交叉感染》

其實我覺我今次都算無autotune得咁明顯
多數56X做既歌最覺耳

夢想與夢 做second plug真係搞唔掂
賣情懷同 ...
俊仔 發表於 2024-1-19 14:29

風箏同風係兩樣野 講阿Sa阿嬌互為風撐住風箏
夢想與夢係jm9 夢想與想 想與夢想 夢與夢想 全部冇分別一樣係鳩up
英皇係咪唔識字

有冇poster送想貼出嚟
stephybest 發表於 2024-1-19 13:56

Minishop買左無
肥婆馬上收皮

今次竟然無poster送
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

風箏同風係兩樣野 講阿Sa阿嬌互為風撐住風箏
夢想與夢係jm9 夢想與想 想與夢想 夢與夢想 全部冇分別 ...
bowbowbow 發表於 2024-1-19 14:46

夢與夢想 一睇見個歌名就憎
估唔到聽到成品會更憎
拎埋黎派台就三重憎

今年派哂成隻碟衝組金啦
人大了珍惜今次不可有下次

Minishop買左無
fifty1205 發表於 2024-1-19 14:46

好過份 冇得貼佢地個靚樣出嚟
陳蕾冚家死

插班生甲的後畢業生活

作曲朱琳 / 馮翰銘
作詞:林若寧
編曲:陳麒元
監制:
馮翰銘

Sa:尚有沒有 在掛念插班生甲
近況神秘 朋友間講起
學識增添了品味  畢了業醉心瓷器

好比劉華帥氣  當初型男風紀

Gill:直到遇上 舊印象無非想像
狀態沒法 和昨天相比
合影的班相既可喜 又可悲
最燦爛永遠只回味 上世紀

Sa:年少的害羞
Gill:暗戀
T:搞笑嗎

T:還未認識他 才迷戀他 從前多瀟灑
校草 已經當上了爸爸 為家室牽掛
精打細算鹽糖  售價 能脫俗嗎

Sa:大了廿歲 舊對象從此暴肥
但記念冊 還偶爾想起

Gill:爲初中班長笑瞇瞇 伏匿匿
T:少女便有這種權利 無道理

T:年少的害羞 暗戀 搞笑嗎
還未認識他 才迷戀他 無聊的對話
校草 已經當上了爸爸 為家室牽掛
精打細算鹽糖  售價 能脫俗嗎

Gill:從前那樣不雅
Sa:時間令我
T:驚失戀 怕丟架

Sa:人也許相夫 教子
T:一世嗎 然後認識他
Gill:而離開他
T:隨成長放下

T:校花 有天 當上了媽媽
被一家綁架 (並非很可怕)
明愛暗戀那補習社 (學懂相戀嗎)
只不過隨年成熟嗎 難免代價

All Instruments/Programming by:陳麒元
Acoustic/Electrics guitars by:陳麒元
Additional Programming/FX by:AF
Strings arranged/scored by:陳麒元
絃樂樂團 Strings by:星舟愛樂團
小提琴 Violins by:龐闊
中提琴 Viola by:張婧
大提琴 Cello by:徐沛
絃樂錄音 Strings recorded by:潘茗宇 at 99studio, Beijing
Backing Vocals by:Twins/朱琳
Recorded by:AF/TonYnoT @ The Invisible Studio, HK
Mixed by:ray/AF
EP Album Producer:蔡卓妍
Mastered by:Alex Psaroudakis, NYC.
SP:Warner Chappell Music, Hong Kong Limited)/The Fatboz Limited admin by:Sony Music Publishing (Hong Kong) Limited
nonkul

夢想與夢 (feat . 容祖兒)

作曲:
Hyuk Shin / Mrey
作詞:小克
編曲:Hyuk Shin (153/Joombas) & Mrey (153/Joombas) /
馮翰銘
監制:馮翰銘

Gill:夢想可飛得起
誰都不需嘆氣
陪你振作冩好那廿年傳記

Sa:持續練練到尾
至有八塊腹肌
要確信理想先有望能集氣

Gill:夢想追夢
如像孩子 手執粉彩
繪製 那天空
Sa:夢想與夢 無懼年歲
燒一把火 放於心中

T:無論細路成人
尋夢想的興奮
你再失去只會 混混沌沌
何事寸步難行
理想的扯線風箏
給你牽引 命運命運

Sa:日日夜夜睏在房 繼續被動
差點 叫自己 跌入空洞
當天 風箏與風
今天打開 這天窗 有夢想與夢
老友 你要剃嚇撇鬚
有理冇理咪計數 試試痛快嘅旅途
你咪再怕你歲數 快去跳瀑布
人世嘅奧秘要你去探路

Sa:夢想追夢
如像孩子 手執粉彩
繪製 那天空
Gill:夢想與夢 無懼年老
燒一把火 心坎之中

T:無論細路成人
尋夢想的興奮
你再失去只會 混混沌沌
何事寸步難行
理想的扯線風箏
給你牽引 命運命運

T:Woo 你冇信心
Woo 你瞓一瞓
Woo 你有決心
Woo 你卻抖震

Gill:風箏飄遠了
Sa:在夢內回歸
Gill:你想怎放低

Gill:理想太過遠 要搭的士
司機笑兩笑 播隻Twin屎
Sa:Oh see me fly
Gill:喂呀  呢隻係祖兒囉
Joey:I''m proud to fly up high

T:無謂拜佛求神
尋夢想的指引
已放於你心裡 現在問問
無用風箏帶引
其實你亦能飛行
只要相信 儘量別問

T:Woo 你冇理想
Woo 你信不信
Woo 你有理想
Woo 你要堅信

OP:153 Joombas Music Group Co., Ltd. (admin by Warner Chappell Music Korea Inc.)/
Shoot The Lyricist Limited
SP:Warner Chappell Music, Hong Kong Limited
Drum Programming/bass/Synths/Guitar by:MREY
Additional Programming / vocal FX by:AF
Special featuring vocal:容祖兒
Recorded by:TonYnoT @ The Invisible Studio, HK
Mixed by:Jay Tse
Mastered by:Alex Psaroudakis, NYC.
nonkul

Minishop買左無
fifty1205 發表於 2024-1-19 14:46

賣到咁貴連poster都唔送

Maybe this is love

作曲:AGA
作詞:黃偉文
編曲:褚鎮東
監制:舒文@Zoo Music

Gill:要是今晚你受傷了
越愛越怕路遙遙
還是要 鼓得起 勇氣吧
迎着你 應得的 破曉

Sa:碰着 千百個 混蛋了
沒法越活越年少
愛戀多意外
傻人們 還是 跳入 這紛擾

Gill:是有天 愉快點
亦有天 沒趣點
Sa:但再苦 亦有 一時甜
T:情路千變
有生一天 都有故事
愛是套 溫馨的 災難片

Sa:Maybe this is love  (Gill:見証過美麗的泡泡)
Sa:Maybe this is love  (Gill:或被漠視 唯有讓路)
Sa:暫時幸福 可變好 可變糟   (Gill:總算運氣 不太糟)
Sa:不要多想 繼續 上路   (Gill:從未覺得 真愛找不到)

Sa:Maybe this is love  (Gill:聽過最有用的勸告)
Sa:Maybe this is love  (Gill:就是儘力 行你的路)
Sa:像潮汐般 忽爾低 忽爾高  (Gill:所 經過的 差與好)
Sa:浪漫在 終生在打賭   (Gill:信最尾 都有着用途)
T:誰跟你 可終老
Sa:你最好 不知道  (Gill:到那天 先 知道)

Gill:又要等 又要忍
Sa:又要驚 又要哭
T:但至少 令你 不無聊
如看通了
有獎品的 怎算騙局
你別以 苦主身份自擾

Gill:Maybe this is love  (Sa:見証過美麗的泡泡)
Gill:Maybe this is love  (Sa:或被漠視 唯有讓路)
Gill:暫時幸福 可變好 可變糟  (Sa:總算運氣 不太糟)
Gill:不要多想 繼續 上路  (Sa:從未覺得 真愛找不到)

Gill:Maybe this is love  (Sa:聽過最有用的勸告)
Gill:Maybe this is love  (Sa:就是儘力 行你的路)
Gill:像潮汐般 忽爾低 忽爾高  (Sa: 所 經過的 差與好)
Gill:浪漫在 終生在打賭  (Sa:信最尾 都有着用途)
T:誰跟你 可終老
Gill:你最好 不知道  (Sa:到那天先 知道)

T:徵月之路 總是長途
切忌卻步 灰心
Gill:太早
Sa:曾 多低
Gill:多高
Sa:多差
Gill:多好
T:不倒的我 尚爲理想在熬
但我很自豪

T:Maybe this is love
Maybe this is love
Sa:像潮汐般 忽爾低 忽爾高  (Gill:所 經過的 差與好)
Sa:浪漫在 終生在打賭  (Gill:信最尾 都有着用途)
Sa:誰跟你 可終老
Sa:你最好 不知道  (Gill:到那天 先知道)

OP:Ladettelady Limited/Wyman Limited
SP:Warner Chappell Music, Hong Kong Limited
Bass by:Ho Chun Kit
Guitars by:廖誌華
Keyboards/Programming by:褚鎮東
Background vocals by:Chu Lam
String Arranged by:褚鎮東
String Orchestra:國際首席愛樂樂團
Recorded by:Kim Lee/舒文@Zoo Music Studio
Digital Editing Kim Lee
Mixed by:ray@ray.com.hk/舒文@Zoo Music Studio
nonkul

忠粉

作曲:  KW朱敏希
作詞:KW朱敏希
編曲:
馮翰銘 / 黃兆銘
監制:
馮翰銘

Sa:賣力去演出全部與你分兩份
經典歌那餘韻 仍舊叫我震撼

Gill:落力去追星從未試過不上陣
街邊也曾去瞓 灰心給你信心

Sa
我也渴望 繼續能與你每天都走近
T
陪你過一生

Sa:唱
  Gill:聽
T:偶像仍愛

誰都想延長
同歡呼 拒絶散場
  Gill:喊
T:有
這回響
忠粉全程都跟上
留下了太多故事同合唱
稱得上

Gill:落力去追星從未試過不上陣
Sa:街邊也曾去瞓 灰心給你信心
T:永遠記住 那段明愛與暗戀多吸引
全都是養份

Gill:著  Sa:聽著
T:偶像仍愛
誰都想延長
同歡呼 拒絶散場
  Gill:喊
T:有
這回響
忠粉全程都跟上
留下了太多故事同合唱
稱得上

T:唱著 聽
偶像仍愛
誰捨得完場
來安歌 滿足至上
這回響
忠粉全程一起唱
你同樣試煉過一場
同稱得上

Gill:最後  Sa:証實
T:忠粉是雙向
我沒你怎合唱

Pianos/Programming/String arragnement by:黃兆銘
Violins:Leslie Ryang/Gallant Ho
Viola:Zhang Shu Yung
Cello:Anna Kwan
Strings recording engineer:KingKong
Drums/Keys/vocal FX by:AF
Bass and All guitars by:陳麒元
Recorded by:TonYnoT @ The Invisible Studio, HK
Mixed by:Jay Tse
OP:G.F.F. Studio Limited admin by EEG Music Publishing Limited
nonkul

賣到咁貴連poster都唔送
jasonng 發表於 2024-1-19 16:07

可能留返後日係紅館賣,$100張

呢隻碟個設計好似衛蘭嗰隻碟咁 要拆開撕爛
點樣收藏啊又唔送poster
知唔知佢哋嘅賣點係個樣?
陳蕾冚家死