返回列表 發帖
歌詞爛 但係Jay都唔適合唱暗黑
呢首真係撐唔落手….幾愛Jay都咁話
JasOh103 發表於 2024-4-19 09:54

因愛之罪名明明都幾好...
回呢首我反而係覺得咁就完左?既感覺
要鬧又唔似鬧咁

因愛之罪名明明都幾好...
回呢首我反而係覺得咁就完左?既感覺
要鬧又唔似鬧咁 ...
people 發表於 2024-4-19 10:09

同意因愛之罪名好好 但我覺得唔算暗黑? 係synth-pop嚟
Jason's Playlist 2024
Week 21 慢性分手 - Cloud 雲浩影

好似係佢話搵親佢寫都要派台 (唔寫side track) 開始?

咁就要數到佢寫四plug俾陳伯 (有三首都係噴詞),但 ...
JasOh103 發表於 2024-4-19 09:56

有咁嘅要求?
老村演唱會時派夢想與夢都冇派 Maybe this is love (呢首其實寫得幾好)
聽過最有用的勸告 就是盡力行你的路

曲詞編唱 分開無咩問題 放埋一齊就好唔夾

純粹討論,上面有人講到話:
「覺得首歌格局好正經,但用字好粗」
「覺得份詞時而優雅,但時而粗俗,個tone好跳」

其實,呢個情況,
Serrini啲歌成日都係咁,好似《樹木真美》
都唔係d玩味曲風
份詞個tone跳得仲勁
但點解樹d歌大家相對受落?
會唔會JF呢首最大問題都唔係份詞,
而係同JF本身既形象反差太大?

如果唱《儀態》呢首歌/填詞果個係Serrini,大家係咪相對會易接受d?

P.S: 樹同JF我都鍾意!

其實份詞問題係邊?
首歌令我諗起好多年前梁漢文嘅一首叫做『MMM 十三件唔知好過知的事』嘅歌
都係想玩嘢嘅 ...
wzx0825 發表於 2024-4-18 10:18

X2
Carl叔為何唔要求Jay換個演繹方法…

如果俾古sir/ eason應該唔會用老正方法演繹…
希望出個重錄嘅remix
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

歌名畫蛇添足,點解要加自己個英文名落去
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

X2
Carl叔為何唔要求Jay換個演繹方法…

如果俾古sir/ eason應該唔會用老正方法演繹…
希望出 ...
l00540 發表於 2024-4-19 18:47

古sir之前有首叫周星呢,好似個陣都俾人罵到7彩..

冇人敢改光頭啲歌名了

份歌詞其實係想叫人有儀態D 唔好同D 粗人嘈
定係諷刺緊D人明明應該嬲GE 位都掛住顧儀態件披肩有冇拖地ON 9?我看不透

希望出英文版
想知本身 JF 想用呢個曲講啲咩
Music Treasure Chart Week 19: Good Trip In Bad Days | Chosen Family | 也許沒有未來神

又唔係真係咁差嘅
但都係普通R&B啱佢d
Keep it up

唔止歌詞差
隻歌我感覺係想做小心地滑2.0
但唔好啦
小心地滑本身都唔好聽 仲要做2.0
SSN Chart (17 May)  冠軍: 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙  |  亞軍: 九秒九 - 祖兒

光頭 回塘之作

呢首有咁差咩= =?
至少好過一堆重覆左唔知幾多次既暖男冧女歌啦

回復 65# thomas199028
詞方面慘不忍睹,另外曲普通
一想李每天黑得太快 想得心血澎湃 想不想再捱

呢首有咁差咩= =?
thomas199028 發表於 2024-4-21 21:57

呢個真係已經連續plug左3首暖男歌..(收到收到 給你幸福 atiw)

呢個真係已經連續plug左3首暖男歌..(收到收到 給你幸福 atiw)
nerraw 發表於 2024-4-22 12:57

其實11字歌有派台....雖然做左炮灰

呢首有咁差咩= =?
thomas199028 發表於 2024-4-21 21:57

死啦,我覺得好聽添

所有三及第嘅歌詞一律好唔舒服
「 明明好嬲 不講髒話
就真係聽到好嬲,都喺坐等英文 demo 最實際
考完試啦
୧(๑•̀ᴗ•́๑)୨

願聞其詳,
光頭黃幾時開始變得係你地眼中咁神憎鬼厭架?

btw 3分
RichieLau22 發表於 2024-4-18 15:33

諗埋啲19 idea幫人包碟然後搞到人哋隻碟四不像算唔算?
祖兒 meredo
CAS Loveaholic
小巧 No Coincidence
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 20 冠軍歌:雲浩影 - 慢性分手

憤怒仍 笑嘻嘻

唱定詞都好噴
好flop 好有男金味

儀態訓練學院,但唱到詛咒人哋九族噉,加埋啲kam詞,真心不了

career worst
Week 13
冠軍歌:林峯 - 無傷大雅

DLS 豬圈嗰句我聽咗宣萱
好CLS 嘅詞
豬乜L 嘢圈呀DKLM
想俾負分
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

This song is not good!
Weekly Pick: 百妖夜行的修行 - 陳凱詠

份詞非一般咁差Vocal 都麻麻,俾番 2020 - 2022嘅JF我

係覺得JF嘅演繹有啲over

係覺得JF嘅演繹有啲over
microka 發表於 30/4/2024 19:26
成首歌都係too much

成首歌都係too much
kwanie 發表於 2024-5-2 19:39

903 ban最好聽嘅十一字歌
然後谷依首十大

呢類歌幾啱我口味,思念即地獄之後最鍾意呢首

DLS 豬圈嗰句我聽咗宣萱
好CLS 嘅詞
豬乜L 嘢圈呀DKLM