返回列表 發帖
The quotes around "Lonely" makes it ok grammatically again. Whether it is a good save on Universal p ...
kin888 發表於 2021-3-7 23:30

Noun 化Lonely

The quotes around "Lonely" makes it ok grammatically again. Whether it is a good save on Universal part or it really was Riley's intention, at least it works in the context of the song ("Lonely" = 這種一個人的歌).

Aga年年都至少有一首高質嘅歌

citypop (song title) =/= citypop (genre)

有咁難明咩
tyli 發表於 2021-3-5 10:40

Daft Punk is not punk

citypop (song title) =/= citypop (genre)

有咁難明咩

好鐘意bridge段歌詞

我發現歌詞得半首
Post返全首嚮度先

作詞:林若寧   作曲:AGA江海迦

编曲 : 波多野裕介(Yusuke Hatano)
監製 : 舒文@Zoo Music

我有我的感覺鬧市裡四處穿梭
喧嘩的聲音似CityPop
我有我雙手抱著我那個也不拖
喜歡孤僻感覺CityPop

流浪最好 不怕走錯路
只想一個 不修邊幅穿起波鞋獨立地舞蹈
見過的 互相不仰慕 獨處冰島

But I’m used to “Lonely”
我喜歡一個 我喜歡一個人 聽一首歌
(I’m Moving)
沒有被發覺 喜歡這種一個人的歌
(Honey Lonely, Honey are you Lonely?)

Now I’m falling
也喜歡一個 這孤單的美學 簡單得多
於沙漠找心靈 快樂

BaBaBaBaBa……

派對這麼多怕就怕派對那麼多
喧嘩的聲音似CityPop

寧願冷清 一個人好靜
不想反應 一呼一吸好好保留獨特性
怕每天 甚麼都固定 大煞風景

But I’m used to “Lonely”
我喜歡一個 我喜歡一個人 聽一首歌
(Honey Lonely, Honey are you Lonely?)

也喜歡一個 這孤單的美學 簡單得多
寫一人的生活 哲學

留下更多空間 自己過
一個人華麗地寂寞 一班人熱烈地冷漠
關係太多 鎖住我

But I just wanna stay “Lonely”
最喜歡一個 (喜歡一個) 我只想一個人 聽這首歌
(Honey Lonely Honey are you lonely now I fall)

也喜歡一個 這孤單心理學 解釋不多
因溫柔的孤獨 快樂

I would never tell you if you way over the top
Love and hate this kind of CityPop

如果要用am used to表達 習慣既意思 既話好似要跟gerund,I'm used to being lonely
如果話以前lon ...
KITSTON 發表於 2021-3-3 23:15

Alone係啱返個句型 但係唱落呢個旋律就唔會好聽

漏左個verb to be???
stephybest 發表於 2021-3-3 17:44

如果要用am used to表達 習慣既意思 既話好似要跟gerund,I'm used to being lonely
如果話以前lonely就 I used to be lonely

但兩種都塞唔到入去

前奏諗起Bjork Violently Happy
mtrccc 發表於 2021-2-27 18:15

新王菲要學王菲參考bjork了
離不開 留不低

But I'm used to lonely
KITSTON 發表於 2021-3-1 17:37

漏左個verb to be???

英文歌詞有好多時為左順口都唔會理grammar

KITSTON 發表於 2021-3-1 17:37
無野好講 不過首歌係好 loop 嘅

還未點過冰球鞋
47. Bring Him Home
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

呢個要問903,可能組合可以幾個人一齊寫歌,同個人歌手爭呢個獎唔公平?

都好似有人話過應該計埋嘅, ...
sampras625 發表於 2021-3-1 10:55

對係只有張學友一人大滿貫,同時無人唔服

點解組合不可拎唱作?
sexykaren 發表於 2021-2-26 20:47

呢個要問903,可能組合可以幾個人一齊寫歌,同個人歌手爭呢個獎唔公平?

咩呀 唱作不嬲都唔計入大滿貫㗎喎
leroyjaime 發表於 2021-2-26 23:41

都好似有人話過應該計埋嘅,如果係咁嘅話無記錯應該得張學友一個達成過大滿貫
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

前奏諗起Bjork Violently Happy

其實我最鍾意反而係呢一句= =
有冇人有同感? ...
thomas199028 發表於 2021-2-27 01:29

我有同感,帶出CITYPOP真義,寂寞感

小問題之後最高汁一首
期間啲歌easy listening 又有襟聽又有
但未夠高汁同埋開始重複

以呢首嘅個質素今年出到四首歌嘅話
就可以廣獲認同地拎女金囉

不過呢首vocal 都略嫌唔夠實
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

其實我最鍾意反而係呢一句= =
有冇人有同感?

好耐冇試過loop迦迦啲歌了
好掛住3AM/小問題

計埋唱作最大問題係,903唱作不嬲唔計組合,咁組合永遠拎唔到大滿貫
所以我覺得唔應該計埋唱作 ...
sampras625 發表於 2021-2-26 17:09

咩呀 唱作不嬲都唔計入大滿貫㗎喎

計埋唱作最大問題係,903唱作不嬲唔計組合,咁組合永遠拎唔到大滿貫
所以我覺得唔應該計埋唱作 ...
sampras625 發表於 2021-2-26 17:09

點解組合不可拎唱作?

求別讓我遺憾大滿貫
在這畢生不滅 無極的狀態

唱作金當然計,如唔計咁最歌都唔應計
sexykaren 發表於 2021-2-26 16:20

所以我覺得唔應該計埋唱作

唱作金唔係都計?  咁就 2/6
powerful 發表於 2021-2-26 15:49

唱作金當然計,如唔計咁最歌都唔應計

powerful 發表於 2021-2-26 15:49

唔計啦 謝安琪冇拎過唱作都話大滿貫

向叱咤大滿貫進發
暫時1/5
sampras625 發表於 2021-2-26 10:09

佢無出po,成個壇應該得你知咩事
lmml4 發表於 2021-2-26 13:29

因為佢出IG STORY嘛,仲有其他人睇到既

咁佢都冇攻擊AGA既,我收到佢只係想帶出咩先係City Pop,以家好多說法我就好少理,我鍾意就得 ...
Thomas 發表於 2021-2-26 09:29

佢無出po,成個壇應該得你知咩事

聽到上左癮美青好正

Pitchfork 都因為AGA同香港某知名DJ而寫篇文講 City pop
bagfgfcde 發表於 2021-2-25 13:06

AGA 要衝出國際了,希望youtube演算法再施奇蹟

呢首歌引發到幾多有營養既討論,起碼真係圍繞首歌

佢年頭嗰陣唔係話今年會出新碟咩? 係嘅話就唔會嘥咗呢首 如果今年出到佢就似爭至尊碟 ...
leroyjaime 發表於 2021-2-26 05:55

向叱咤大滿貫進發
暫時1/5

印象中佢幾like AGA架喎
but,成首歌都係重Vaporwave多,咁Vaporwave都算係CityPop分支嘅 ...
lmml4 發表於 2021-2-25 18:20

咁佢都冇攻擊AGA既,我收到佢只係想帶出咩先係City Pop,以家好多說法我就好少理,我鍾意就得

都係波多野裕介編曲,不過當時推出既時勢令人唔太留意首歌,曲風驚喜都冇今次 citypop 咁大

我上一次會l ...
powerful 發表於 2021-2-25 09:56

佢年頭嗰陣唔係話今年會出新碟咩? 係嘅話就唔會嘥咗呢首 如果今年出到佢就似爭至尊碟

上面咪有人答左
Thomas 發表於 2021-2-25 16:32

印象中佢幾like AGA架喎
but,成首歌都係重Vaporwave多,咁Vaporwave都算係CityPop分支嘅

who?
cathay1996 發表於 2021-2-25 15:54

上面咪有人答左

有人瘋狂狙擊city pop唔係city pop囉
fifty1205 發表於 2021-2-24 15:52

who?
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

係咪留左一個十大位?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

呢首唔會係豬頭骨啦,SCLS都出左第二版
不過真係唔好對佢嘅碟有咩期望,9成9又係plug夠5-6首再塞 ...
sampras625 發表於 2021-2-25 10:18

呢樣真
隻隻碟都係plug晒先入碟
除咗demo之外全部0驚喜

*其實佢啲碟出得幾靚

Pitchfork 都因為AGA同香港某知名DJ而寫篇文講 City pop

https://pitchfork.com/features/a ... -japanese-city-pop/

不過真係唔好對佢嘅碟有咩期望,9成9又係plug夠5-6首再塞 ...
sampras625 發表於 2021-2-25 10:18

可以搵定 T-Ma 整 remix
兩個月後就 plug 得

雖然我都覺得有機會繼續咁出,真心灰左!
但我又覺得佢今年資源應該會多左,同時佢上年已經開始做歌,好似錄左好多首咁,我諗舒文/佢公司都有留意到佢做歌好慢,我期待下先可能真係會出到真大碟呢!

都係波多野裕介編曲,不過當時推出既時勢令人唔太留意首歌,曲風驚喜都冇今次 citypop 咁大

我上一次會l ...
powerful 發表於 2021-2-25 09:56

不過真係唔好對佢嘅碟有咩期望,9成9又係plug夠5-6首再塞3-4首remix/demo,single collection扮大碟

Everyday好underrated 期望CityPop唔會啦
leroyjaime 發表於 2021-2-25 06:44

我上一次會loop佢既歌應該係小問題,收錄係 Luna 第二版好浪費,希望 citypop 唔會又做豬頭骨,正正經經做隻堅J-Pop專輯就好喇

呢首好好loop  Like!
對上一首會loop嘅已經係Everyday
Kzikzii 發表於 2021-2-24 21:15

Everyday好underrated 期望CityPop唔會啦

呢首好好loop  Like!
對上一首會loop嘅已經係Everyday
你別以為有人拜就叫偶像
有人拜是對著你憑弔那樣

通常牽涉分genre就會有堆人衝出嚟diu人哋唔識分

quite good la 好耐冇試過想loop ada啲歌
~都市~似典型city pop多啲,但鍾意呢首多啲

十大coming