返回列表 發帖
估埋最佳陣容,可能官方出嘅最佳會有意外,因為決賽都真係無太多參考性

MVP - Larson
主攻 - Larson + Gab ...
chanchan0909 發表於 2021-8-8 14:16

Kim會唔會有個主攻?
畢竟闖入四強
覺得博斯機會最大

韓日只係比分激烈,但似乎未去到最好睇嘅程度
韓土就未睇過
chanchan0909 發表於 2021-8-8 14:19

中俄?

韓土8進4呢場
韓日小組賽
Wonders 發表於 2021-8-8 14:14
韓日只係比分激烈,但似乎未去到最好睇嘅程度
韓土就未睇過

估埋最佳陣容,可能官方出嘅最佳會有意外,因為決賽都真係無太多參考性

MVP - Larson
主攻 - Larson + Gabi
副攻 - Akinradewo + Carol
接應 - Boskovic [Drews 其實都好好,MVP 佢都有機會]
二傳 - Poulter
自由人 - Wong-Orantes

今屆男排有好幾場,女排好似真係無 ...
chanchan0909 發表於 2021-8-8 14:03

韓土8進4呢場
韓日小組賽
我們的總和

唔知呢,睇緊 77
chanchan0909 發表於 2021-8-8 13:46

99蕭昌鴻講

聽孫玥啲廣東話好辛苦
今次女排真係無咩邊場好睇
Stanley 發表於 2021-8-8 14:05
無錯,本身都係想聽下會講啲咩,不過佢好早就發現應該要換二傳,所以係有水平嘅 !

估到美國一定贏
但真係無諗過咁一面倒
場波完全唔同level

Roberta上咗嚟之後追返好多分 希望美國第三局仍然頂得住
PY79 發表於 2021-8-8 13:33
恭喜曬美國隊終於首嘗奧運冠軍滋味 !!!
雖然呢場無咩特別,但對隊員同 Kiraly 都係一個莫大榮耀,恭喜曬 !

唔知呢,睇緊 77
chanchan0909 發表於 2021-8-8 13:46

聽孫玥啲廣東話好辛苦
今次女排真係無咩邊場好睇

YESSSSS 恭喜Larson & 阿金
亦都多謝Kiraly 雖然我曾經睇唔好過佢

今屆女排奧運好似發左一場夢咁就完左
MiRi 發表於 2021-8-8 14:01

完全r爆頭幾隊既球員都傷傷傷 大熱相繼叮走晒 最後兩場都3:0……真係夢一場
陳蕾冚家死

今年女子好似冇乜classic對決?
bagfgfcde 發表於 2021-8-8 14:01
今屆男排有好幾場,女排好似真係無 ...

美國終於零的突破
陳蕾冚家死

今年女子好似冇乜classic對決?

今屆女排奧運好似發左一場夢咁就完左
初心傷過
重新再跳

2020 東京奧運女子排球 名次賽 賽程賽果

銅牌戰
08.08 08:00 塞爾維亞 3 : 0 南韓  (25:18 25:15 25:15)

金牌戰
08.08 12:30 巴西 0 : 3 美國    (21:25 20:25 14:25)

估唔到咁一面倒
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

而家先上會唔會遲咗啲
PY79 發表於 2021-8-8 13:47
咪係,雖然我估左美國贏,但係用得好無策略

美國應該可以贏到,因為 Marcis 明明唔得都仲用,用 Roberta 可能美國隊都要估估下,但 Marcis 對美國就無 ...
chanchan0909 發表於 2021-8-8 13:45

而家先上會唔會遲咗啲

7 比 13 至換 Roberta ...

然後又倒水咁倒返出去
Larson值得一個mvp獎
Wonders 發表於 2021-8-8 13:44

睇個款都似佢拎 全能到呢

99  係咪李文星講?
Stanley 發表於 2021-8-8 13:42
唔知呢,睇緊 77

巴西終於領先了 而家就睇美國能唔能夠對抗到
PY79 發表於 2021-8-8 13:42
美國應該可以贏到,因為 Marcis 明明唔得都仲用,用 Roberta 可能美國隊都要估估下,但 Marcis 對美國就無太大壓力
除非 Jose 記得要換 Roberta 咁就仲有得打 !

PY79 發表於 2021-8-8 13:42

然後又倒水咁倒返出去
Larson值得一個mvp獎
我們的總和

77 都話播,因為而家得奧運得女排決賽進行緊,所以可以幾台同步

77 台有孫玥 ! ...
chanchan0909 發表於 2021-8-8 12:39

99  係咪李文星講?

但 Jose 第三局用 Marcis 首發 ............
chanchan0909 發表於 2021-8-8 13:35

Roberta上咗嚟之後追返好多分 希望美國第三局仍然頂得住
PY79 發表於 2021-8-8 13:33
但 Jose 第三局用 Marcis 首發 ............

Garay今日真係唔得...
Wonders 發表於 2021-8-8 13:06

美國今次確實發球揾佢揾得好準又少失誤
發球帶攔網針對性好強

希望巴西第三局加油
唔想決賽又3:0
初心傷過
重新再跳

第二局巴西一分一分追,美國隊似乎有少少壓力,但都係領先分比較多所以心裡有底
Fe Garay 其實可以喎,所以巴西問題出自喺 Marcis 身上,Roberta 上黎傳得幾有效率
Gabi 今日狀態大勇,第三局可以先試 Roberta 同主力夾,另外 Caroline 今日都似乎作用唔大,睇多陣 Roberta 同 Caroline 配,如果唔得 Ana 要上場了

Wonders 發表於 2021-8-8 13:06

Natalia喺場上接一傳嘅話,可以上埋cristina博下喎

美國今次戰術目標係 Fe Garay
發球揾佢,防守都卡死佢好多球
睇下 Fe Garay可唔可以頂住 ...
MiRi 發表於 2021-8-8 12:52

我們的總和

第一局一開局巴西未入局,中局曾經美國都有連續失誤,但暫停後都穩定返,首局整體而言,因美國領先打所以心理上無太大壓力。不過巴西攻防都唔差,就係多左啲失誤,而且有爭勝心,佢地第二局都係有機會的

第一局巴西對住 Larson Bartsch Drews 毫無辦法
Wonders 發表於 2021-8-8 12:56

今日美國兩位主攻表現都暫時對板

第一局巴西對住 Larson Bartsch Drews 毫無辦法
我們的總和

美國今次戰術目標係 Fe Garay
發球揾佢,防守都卡死佢好多球
睇下 Fe Garay可唔可以頂住
初心傷過
重新再跳

無錯,好野通常都唔易得到,而家佢好似喺以色列聯賽教女排
上一場巴西打南韓有用 Natalia 打接應 ...
chanchan0909 發表於 2021-8-8 12:44

Larson真係一如所料打走好多關鍵防反球
我們的總和

成場波到最後得Tom一個係冇崩潰到
不過學李慧詩啱啱講話有時候好用力去做一件事 但結果不似預期 ...
PY79 發表於 2021-8-8 12:28
無錯,好野通常都唔易得到,而家佢好似喺以色列聯賽教女排
根據你今年50%嘅命中率,應該係巴西贏講真真係幾難估,兩邊打法好似,都係打快打觸手打落點打快 ...
skyhorse1111 發表於 2021-8-8 12:29
上一場巴西打南韓有用 Natalia 打接應,不過佢個傷都幾重,所以都用住 Rosamaria 衝住先,之後先用 Natalia,最後武器係 Cristina
我諗賽前兩隊都比人睇死,巴西都比人笑好多年老人隊,美國就 Kiraly 一直堅持固有打法,黎到呢步都唔容易 !

81 82同時播咁搞笑嘅,99都有播……
skyhorse1111 發表於 2021-8-8 12:34
77 都話播,因為而家得奧運得女排決賽進行緊,所以可以幾台同步

77 台有孫玥 !

81 82同時播咁搞笑嘅,99都有播……

2020 東京奧運女子排球 金牌戰

08.08 12:30 巴西 0 : 3 美國 (21:25 20:25 14:25)
第 1 局 - 6 : 8 | 14 : 16 | 21 : 25 | 0 : 1
第 2 局 - 5 : 8 | 9 : 16 | 20 : 25 | 0 : 2
第 3 局 - 7 : 8 | 8 : 16 | 14 : 25 | 0 : 3

首發
巴西女排
大主 - 10. Gabi | 小主 - 16. Fe Garay
大副 - 2. Caroline | 小副 - 15. Carol
接應 - 7. Rosamaria
二傳 - 8. Macris
自由人 - 18. Camila

美國女排
大主 - 10. Larson | 小主 - 14. Bartsch
大副 - 22. Washington | 小副 - 16. Akinradewo
接應 - 11. Drews
二傳 - 2. Poulter
自由人 - 4. Wong-Orantes

巴西女排
主攻 - 12. Natalia [32] (C) , 10. Gabi [27] , 16. Fe Garay [34] , 17. Cristina [17]
副攻 - 2. Caroline [40] , 15. Carol [30] , 20. Ana [29]
接應 - 7. Rosamaria [27] , 11. Tandara [32]
二傳 - 8. Macris [32] , 9. Roberta [31]
自由人 - 18. Camila [32]

美國女排
主攻 - 10. Larson [34] (C) , 14. Bartsch [31] , 15. Hill [31] , 23. Robinson [29]
副攻 - 16. Akinradewo [33] , 22. Washington [25] , 24. Ogbogu [26]
接應 - 11. Drews [27] , 12. Thompson [24]
二傳 - 1. Hancock [28] , 2. Poulter [24]
自由人 - 4. Wong-Orantes [25]

巴西女排 2.62 : 1.44 美國女排
3:0 - 9.50 | 3:1 - 7.00 | 3:2 - 6.00
0:3 - 3.75 | 1:3 - 3.75 | 2:3 - 4.50

喺呢個時候估埋巴美決賽,呢場決賽諗左好耐,覺得整體水平會係美國女排勁啲,黎到呢步真係好有機會贏得金牌 ...
chanchan0909 發表於 2021-8-8 09:07

根據你今年50%嘅命中率,應該係巴西贏講真真係幾難估,兩邊打法好似,都係打快打觸手打落點打快攻,同樣一傳都有少少漏洞,強攻都冇十足把握,不過巴西嗰邊接應得番rosamaria可以用,前段賽事都好似冇乜遇到困難,所以都係睇美國高一線。
輪私心嘅話都係難抉擇,巴西東奧週期一直俾人睇死,世錦賽同世界盃都攞唔到好成績,但今年嚟到呢步都幾勵志;
至於美國,今個週期keep住調整陣容,一直向上行緊,又一直爭取首面奧運金牌,都好想larson攞到,所以確實手背手心都係肉lol

巴西嘅防守係咁多隊最好,而 Larson 嘅拍拍吊吊其實幾突然性,但我覺得巴西呢方面應該做得可以,反倒巴西如 ...
chanchan0909 發表於 2021-8-8 12:15

成場波到最後得Tom一個係冇崩潰到
不過學李慧詩啱啱講話有時候好用力去做一件事 但結果不似預期 所以我相信Tom都已經無憾了
期待有一日佢帶領美國女排

值得一提 Larson 既拍拍吊吊經驗球起今屆既比賽都幫到球隊唔小
我又覺得經驗十足 球風細膩 既巴西未必會 ...
Wonders 發表於 2021-8-8 11:19
巴西嘅防守係咁多隊最好,而 Larson 嘅拍拍吊吊其實幾突然性,但我覺得巴西呢方面應該做得可以,反倒巴西如果有吊球,美國隊可唔可以做得好,2021 之前嘅美國隊救吊球時成個整體都好混亂,唔知黎到呢場係咪係可以有返啲效率
唉 又係美巴大戰 2012場決賽仍然歷歷在目…
巴西打關鍵戰始終高一線
但亦都相信美國經歷咗14年世錦賽之後  ...
PY79 發表於 2021-8-8 11:48
2012 真係基本上覺得美國可以突破歷史,因為狀態最好就係佢地,第一局大勝後巴西二三局反撲,美國完全變下風,仲好記得 Logan Tom 連出界球都接 真係好難講今場再黎,如果一直都好順咁就無問題,但有困難時可唔可以刻服到自己嘅心理,或者邊個可以出黎解決,暫時都係疑問,所以賽果難料

唉 又係美巴大戰 2012場決賽仍然歷歷在目…
巴西打關鍵戰始終高一線
但亦都相信美國經歷咗14年世錦賽之後 心理上點都有啲改善 希望今日頂得住啦

喺呢個時候估埋巴美決賽,呢場決賽諗左好耐,覺得整體水平會係美國女排勁啲,黎到呢步真係好有機會贏得金牌 ...
chanchan0909 發表於 2021-8-8 09:07

值得一提 Larson 既拍拍吊吊經驗球起今屆既比賽都幫到球隊唔小
我又覺得經驗十足 球風細膩 既巴西未必會比佢咁易得手

希望場金牌戰會好睇返d啦
我們的總和

最後恭喜塞爾維亞女排拎到銅牌 估唔到 Boskovic 會咁感動
金哥亦都盡力了

喺呢個時候估埋巴美決賽,呢場決賽諗左好耐,覺得整體水平會係美國女排勁啲,黎到呢步真係好有機會贏得金牌。但考慮到美國女排比較容易緊張,越關鍵可能越發揮唔到,所以若果五局都唔太敢估美國贏,我覺得以兩隊嘅板凳能力,至少會打四局,雖然巴西 Tandara 上唔到 [藥檢方面消息,據媒體透露 Tandara 解釋藥物係為左延遲經期而服用],另外仲有幾乎只係大比分領先上場但發球失誤嘅 Cristina,我覺得佢有機會可以上場幫到手,可以幫到幾多好難講,但巴西喺困難時可以試下用。而美國女排,見到 Poulter 上得返場,但 Thompson 仲有未知數,我覺得二換三應該都未必用到,那 Drews 喺反輪就顯得關鍵,佢喺五號位跑去二號位進攻嗰一下都幾吃力,又要上步速度又要起跳,其實幾難,巴西如果可以成功捉住呢輪係可以拎到好多機會,反之美國隊順利過輪,我諗其他輪次問題都不大,我諗我會偏向估 美國女排 3 比 1 巴西女排

就係開局塞隊失誤較多,慢慢調整之後,塞隊也沒有太多失誤,整體流暢度亦都好順。南韓除左拍拍吊吊都無其他得分手段,非常被動

原來 82 台播緊